Malaga látnivalók, múzeumok, térképek

by radopeter1983
Malaga látnivalók, múzeumok, térképek

Malaga a Napos part egyik központjaként népszerű a turisták körében. Nem véletlen, hiszen a jó időjárás mellett sok látnivalót tartogat a város!

Andalúzia 2. legnagyobb városa. Costa del Sol, azaz a napos part központja és egyik kedvelt turistacélpontja, ami kiváló borainak, enyhe éghajlatának és sok napsütésének köszönhető.

Malaga látnivalók

Castillo de Gibralfaro

Malaga egyik legismertebb látnivalója a város fülé emelkedő vár, ahol csodás panoráma fogadja a látogatókat.

Eredetileg a föníciaiak által épített erődítmény helyén áll, amelyet később a rómaiak és az arabok is használtak. A most látható erődítményt a mór dinasztiák építették ki a 14. században. Nevét a Gibralfaro-hegyről kapta, amelyet a „fáklyás hegy” néven is emlegetnek.

Az erődítmény két fő részből áll: a felső rész, amely a királyi palotát és a katonai barakkokat foglalja magában, valamint az alsó rész, amely a város és a kikötő védelmét szolgálta. A várból nagyon szép kilátás nyílik a városra.

A várban található kis múzeum történelmi tárgyakat, fegyvereket és egyéb katonai emléktárgyakat mutat be, amelyek az erődítmény gazdag katonai múltját mutatja be.

Kilátás a városra naplementekor
Kilátás a városra naplementekor

Alcazaba

A vártól nem messze található a város másik nevezetessége, amely építészetével emelkedik ki.

Az Alcazaba a 11. században épült, az iszlám mór uralkodók idején, és a város védelmére szolgált. A későbbi századok során a keresztény királyok hatalomra kerülésekor jelentős módosításokon esett át. Az idők során számos ostromnak és háborúnak volt a színhelye. Nemcsak katonai jelentősége volt, hanem a helyi uralkodók rezidenciájaként is szolgált.

Építészete jellegzetesen arab stílusban készült, amely az íves kapukon, díszített falakon és a kertek tervezésén is megfigyelhető. Belső terei tele van finoman faragott márványoszlopokkal, díszített ívekkel és színes kerámiával, amelyek a mór építészet jellegzetes elemei.

Van egy kis múzeuma is, amely a mór időszakból származó régészeti leleteket és műtárgyakat mutatja be.

Katedrális

Az óvárosban található templomot gyakran „La Manquita”, azaz „A Csonka” néven emlegetik a tornya miatt.

A katedrális építése a 16. században kezdődött egy korábbi mór mecset helyén. A munkálatok századokon át folytak, különböző építészeti stílusok keveredésével, köztük a gótikus, a reneszánsz és a barokk elemekkel. Az építkezés többször megszakadt a történelem során, ami azt eredményezte, hogy a katedrális soha nem készült el teljesen, például az egyik tornya sosem épült meg, innen ered az elnevezése is.

Külseje impozáns, különösen a masszív, díszített főhomlokzata és a magas, de befejezetlen maradt déli tornya. A katedrális mérete és építészeti részletei, mint a faragott portálok és a szobrok, lenyűgözőek. A belső teret magas boltozatok és színes ólomüveg ablakok jellemezik.

A katedrális egyik tornya nem készült el
A katedrális egyik tornya nem készült el

Centro Cultural La Malagueta

Mint minden spanyol nagyvárosban, itt is áll egy bikaviadalokhoz használt aréna.

1876-ban építettek és hosszú ideig a spanyol hagyományos bikaviadalok színtere volt. A 21. század elején a városi hatóságok úgy döntöttek, hogy az épületet kulturális központtá alakítják át, amelynek célja a modern művészet és kulturális események népszerűsítése.

Épülete a hagyományos spanyol arénákra jellemző stílusban épült, egyedülálló ovális alakjával és jellegzetes vörös tégláival. A külső megjelenésében megőrizte a történelmi aréna jellegzetességeit.

Ma már kulturális központ lett az aréna
Ma már kulturális központ lett az aréna

Mercado Central de Atarazanas

Ha Spanyolország, akkor nem maradhat ki a helyi piac felkeresése sem!

A piacon megtaláljuk a friss, helyi termékek széles választékát, a tenger gyümölcseitől kezdve a hagyományos spanyol élelmiszerekig, mint például a sonka, sajt és olívaolaj. A piac kiváló hely a helyi gasztronómia megismerésére, valamint a friss és autentikus spanyol ételek vásárlására, kóstolására.

Maga az épület is csodás: egy hajógyár helyén épült, amelynek egyik főkapuja megmaradt. A főbejáratot díszítő arab íves kapu emlékeztet a hely arab múltjára.

Parque de Málaga

Az óváros déli részén, a tengerpart mentén alakították ki a 19. század végén ezt a parkot.

A parkot különféle fák és virágok, köztük ritka trópusi és szubtrópusi növényfajok láthatók. Külön kiemelendő a Paseo de los Curas sétány, amely mentén számos szobor és emlékmű látható.

A parkban ez a csodás épület is látható
A parkban ez a csodás épület is látható

Jardin Botanico Historico La Concepcion

A város északi szélén alakították ki ezt a 22 hektáros botanikus kertet.

A kert különlegessége, hogy szubtrópusi és trópusi növényfajokat egyaránt magában foglal. Több mint 2000 növényfajt találhatunk itt, köztük ritka fákat, pálmafákat, bambuszokat és orchideákat. A kert kialakítása egy angol stílusú tájkertre emlékeztet, amit sétányok, tavak, vízesések színesítik.

Legismertebb része a Mirador Histórico, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra.

Playa la Malagueta

A város tengerpartja, a kikötőtől indulva kb. 2,5 km-em keresztül húzódik a homokos part.

A strandon bérelhető nyugágy és napernyő, valamint több étterem és bár is található a part mentén.

Malaga múzeumai

Museo de Málaga

Malaga legjelentősebb múzeuma, amely a régió gazdag történelmi és művészeti múltját mutatja be.

A múzeum a katedráis szomszédságában található a Palacio de la Aduana épületében van, amely csodás neoklasszicista épület díszes oszlopokkal és szobrokkal.

Két fő részből áll: a régészeti és a szépművészeti gyűjteményből:

  • A régészeti részleg gazdag gyűjteményében a feníciai, római, arab és keresztény korszakokból származó leletek találhatók, amelyek bemutatják Andalúzia és különösen a Malaga régió történelmét.
  • A szépművészeti részlegben a 19. és 20. századi spanyol festészet remekművei kapnak helyet, kiemelten a helyi és regionális művészek alkotásaival.

Picasso Múzeum

A híres művész, Pablo Picasso Malagában született, így nyilvánvaló volt, hogy egy múzeumot nyitnak tiszteletére.

2003 óta várja a látogatókat a Buenavista Palotában, aminek létrehozása Picasso unokája, Christine Ruiz-Picasso és férje, Bernard Ruiz-Picasso kezdeményezésére valósult meg, akik jelentős mennyiségű műalkotást adományoztak a gyűjteményhez.

Gyűjteménye több mint 200 Picasso-művet tartalmaz, amelyek a művész egész életművét felölelik. Ezek között megtalálhatóak festmények, rajzok, szobrok és kerámiák, amelyek bemutatják Picasso stílusának és technikáinak fejlődését. A gyűjtemény a művész korai és késői alkotásait egyaránt magában foglalja.

Museo del Automóvil y la Moda de Málaga

A múzeum a az autók és a divat világát mutatja be, a 20. század legfontosabb trendjeit és technológiai fejlesztéseit.

A múzeum létrehozásának ötlete Joao Magalhaes portugál üzletembertől származik, aki hosszú éveken át gyűjtötte a ritka és különleges autókat és divatdarabokat. A múzeum célja, hogy bemutassa a gépjárműipar és a divat világának párhuzamait, illetve azt, hogy ezek hogyan befolyásolták egymást az elmúlt évtizedekben.

Több mint 90 történelmi jármű látható: klasszikus és versenyautók, ritka luxusmodellek, valamint a híres gyártók, mint a Bugatti, Ferrari, Rolls Royce és mások műremekei. A divatgyűjtemény ugyancsak lenyűgöző, több mint 200 darabból áll, beleértve a haute couture ruhákat és kiegészítőket, amelyek a 20. század jelentős divattervezőitől származnak.

Museo del Vidrio y Cristal de Malaga

A múzeum az üveg- és kristályművészet történetét és hagyományait mutatja be.

A múzeumot Gonzalo Fernández-Prieto, egy szenvedélyes gyűjtő és üveg- és kristályművészet iránt elkötelezett szakértő hozta létre.

Gyűjteménye több mint 3 000 darabot tartalmaz, amelyek az ókortól kezdve a 21. századig terjednek. A kiállított tárgyak között megtalálhatóak a fúvott üveg, gravírozott és festett kristály, valamint ritka üvegalkotások, amelyek különböző korszakokat és stílusokat képviselnek. A gyűjtemény különösen gazdag a 18. és 19. századi darabokban, beleértve az elegáns muránói üvegeket és a bonyolultan kidolgozott kristályokat.

Museo Carmen Thyssen Malaga

A művészeti múzeum elsősorban a spanyol festészetet állítja a középpontba, különös tekintettel az andalúz művészetre.

A múzeum a Carmen Thyssen-Bornemisza Gyűjtemény alapján jött létre, amelyet Carmen Cervera bárónő, Thyssen-Bornemisza gróf özvegye hozott létre. A múzeum 2011-ben nyitotta meg kapuit, célja pedig a bárónő magánkollekciójának bemutatása volt, amely kiterjedt a 19. századi és a 20. század eleji spanyol festményekre.

A művek között megtalálhatók a romantikus, realizmus, és a modernista korszakok alkotásai, beleértve a tájképek, városképek és társadalmi jeleneteket ábrázoló műveket. A múzeumban láthatjuk néhány híres spanyol festő, mint például Sorolla, Zuloaga és Romero de Torres alkotásait is.

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató