Portugália legszebb helyei – 11 csodás látnivaló

by radopeter1983
Portugália legszebb helyei, látnivalói

Portugália nemcsak Portóból és Lisszabonból áll. Ha ellátogatunk az országba, a vidék is tartogat sok csodás helyet. Most hozok 11 látnivalót Portugáliából, amit érdemes felkeresni!

Portugália legszebb helyei, látnivalói

Porto

Bár a fővárossal szokás kezdeni, mégis Portót helyezem legelőre. Sokak szerint az egyik leghangulatosabb európai város.

A Douro folyó partján lévő városa a portugál borok központja. Ha Portóba utazunk, ne hagyjuk ki a Vila Nova de Gaia városrészt, ahol egymás után sorakoznak a borozók, pincék!

A Ribeira városrész adja meg Porto régmúltjának hangulatát. A sikátorokban sok bár, kávézó bújik meg, esténként pezsgő résszé változik át.

Na, meg persze a Lello könyvesbolt is kötelező! Nem ismerős a név? Akkor nem ismered a Harry Potter sorozatot. Roxfort lépcsője ennek a könyvesboltnak a lépcsőjéről lett megfilmesítve.

2023 márciusában töltöttem itt két napot, az élménybeszámolót itt olvashatjátok!

Porto látnivalók, közlekedés, térképek

Porto, a hidak városa

Lisszabon

A fővárosok közül talán ide érdemes ellátogatni elsőként. A várost keresztül-kasul bejárják a hangulatos, mára már turistalátványossággá vált old school villamosok, melyek egyedi kialakításukkal Lisszabon egyik jelképévé váltak.

A város híres negyedeiben (Alfama, Bairro Alto, Baixa) el kell merülni a szűk, hangulatos utcákon, ahol számtalan bár, étterem, kávézó bújik meg, megidézve az igazi portugál hangulatot.

Lisszabont áthatja a nagy tengeri felfedezések kora. Ezek emlékét számos helyen láthatjuk, amelyek népszerű turistahelyekké váltak.

2023 januárjában jártam itt, amiről élménybeszámolót is írtam!

Lisszabon és környéke látnivalók, térképek

Lisszabon ikonikus tornya

Madeira

Van egy sziget az Azori- és Kanári-szigetek között, amely egy dzsungel és egy botanikus kert keveréke.

Aki szereti az aktív kikapcsolódást, a kirándulásokat, annak tökéletes terep Madeira. Ezek kiemelkedő útvonalai a levadák. A vízelvezető csatornák mentén hosszan túrázhatunk.

Csodás növényzet, hangulatos falvak, gyönyörű kilátópontok várják azokat, akik ezt a szigetet választják!

Madeira képes élménybeszámolóm

Madeira az egyik kedvencem lett

Óbidos

A fővároshoz közeli település a városfaláról és kastélyáról híres, amit még a 8. században kezdtek építeni a mórok.

A városfal az 1775-ben bekövetkezett földrengéskor súlyosan megrongálódott, ám szerencsére a 20. század közepén szépen helyreállították. A magas várfalakon végig is sétálhatunk.

Óbidos egészen 1833-ig a portugál királynők városa volt, a királynék személyes tulajdona volt a város. Éppen ezért is kiemelten kezelték.

Aki szereti a csokit, annak a tavaszi időszakban kell idelátogatni. A Nemzetközi Csokoládéfesztivál a világ egyik legnagyobb ilyen típusú rendezvénye.

A portugál királynők városa volt
A portugál királynők városa volt

Azori-szigetek

Van egy szigetcsoport Európa és Amerika között, ahová szerintem sokan el szeretnének jutni. Európa Hawaii-aként is emlegetik, mivel nem túlzás, hogy a természetkedvelők paradicsoma.

A kilenc szigetből álló területen mindegyik szigeten valami újdonságra bukkanunk. Az egyiken fantasztikus krátertavak, ún. kalderák, a másikon magas, zöld szikláról lezúduló vízesések csodálhatóak meg. De találunk vulkanikus barlangot, megmászásra váró vulkáni hegyet és vulkáni lávás tengerpartot is.

Egy szó mint száz, aki egy vadregényes, gyönyörű tájat akar bebarangolni, annak az Azori-szigetek tökéletes választás!

Azori-szigetek látnivalók, közlekedés, térképek

Európa Hawaii-aként is nevezik

Lagos

Portugália népszerű nyaralórészének, Algarve-nek az egyik legszebb városa.

Lagos volt a fő kiindulópontja a 15. századi portugál felfedezőutaknak. Nem véletlenül nevezik a város sétányát a Felfedezők sugárútjának.

A belváros egy lagúna körül helyezkedik el, ahol csodás yachtok mellett sétálhatunk. A városnak hosszú, homokos tengerpartja van, az egyik legszebb Portugáliában.

Leghíresebb része azonban nem ez, hanem a Ponta da Piedade. Ez több sziklaképződmény, ahol barlangok is találhatók. Fentről csodaszép kilátás nyílik az óceánra.

Algarve régió legszebb városa
Algarve régió legszebb városa

Praia da Falesia

És ha már Algarve tartománynál járunk, nem maradhat ki egy népszerű és remek tengerpart, amely méltán került be Európa legszebb tengerpartjai közé.

Az Albufeira és Quarteira közti tengerpart nemcsak a homok és a türkizkék víz miatt népszerű. A part mögött vörös sziklák emelkednek, aminek tövében élvezhetjük a pihenést.

Portugália talán legszebb tengerpartja
Portugália talán legszebb tengerpartja

Sintra

Lisszabontól nyugatra van egy város, amely színpompás kastélyáról nevezetes.

A portugál királyok nyári székhelyeként a palota egy hegycsúcson fekszik, ahonnan a kilátás fantasztikus. A kastély sok színben látható, mivel minden tornya és erkélye más színezetű.

Szerencsére Lisszabonból könnyen elérhető vonattal, így kihagyhatatlan látnivaló!

Lisszabonból mindenképp keressük fel a palotát
Lisszabonból mindenképp keressük fel a palotát

Évora

A Lisszabontól keletre található város kb. 2000 éves múlttal rendelkezik. A portugál királyok kedvenc lakhelye volt egészen a spanyol megszállásig.

A városon több építészeti stílus is érezhető, ezt sétálva könnyen felfedezhetjük. A rómaiak idejében lett jelentős település, majd a mórok kezére került. Évora történelmi negyede az UNESCO kulturális világörökség része.

Sokak szerint a város és maga Alentejo tartomány is a legszebb helye Portugáliának.

A portugál királyok egykori lakhelye sok történelmi hagyatékkal rendelkezik
A portugál királyok egykori lakhelye sok történelmi hagyatékkal rendelkezik

Coimbra

Ha Portóból Lisszabonba vagy fordítva utazunk vonattal, egy csodás kisvárosban érdemes pár órára kiszállni.

Az óvárosban, egy dombon emelkedik Portugália első egyeteme. A mánuel stílusban épült épület III. János palotája volt eredetileg. Az egyetem könyvtára (Biblioteca Joanina) népszerű látványosság, csodás termekben járkálhatunk.

Az óváros dimbes-dombos negyedében el kell merülni, hangulatos kis sikátorok között remek éttermek, bárok bújnak meg.

A dombtetőn áll Portugália legrégebbi egyeteme

Aveiro

Szintén a Lisszabon-Porto vasútvonalon találjuk ezt, a sok vélemény szerint legszebb tengerparti várost.

Nem véletlenül hívják Portugália Velencéjének. Bár ez egy kicsit túlzás, de a csatornák, a hidak és a csónakozás valóban kölcsönöz egy kis hasonlóságot.

Pár órás időtöltésnek remek a város, ahol megfigyelhetjük még a házakon a híres portugál csempéket, az azulejo-kat.

Portugália Velencéjének is hívják a várost
Portugália Velencéjének is hívják a várost

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több portugál cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató