Porto két napos kirándulásban

by radopeter1983
Porto két napos kirándulásban

Sikerült márciusban úgy összedobni egy portugál utat, hogy Porto és Madeira is megvalósult egy héten belül. Most Portóról jön a beszámoló!

Március 18-án, szombat késő délután indult a Wizz Air gépem Budapestről, a gép fél 8-kor landolt.

A belvárosba közvetlen vonat visz be, jegyet az automatából lehet venni. Angol nyelven is elérhető és két jegytípus vásárolható: egy utazásra szóló és 24 órás Andante-kártya. Maga a kártya 0,60 euró, a 24 órás 7,55 euró. A város zónákra van osztva, a z4 jelűt kell választani.

A jegyeket a metróállomáson lévő sárga érzékelőhöz kell érinteni, ha rendben van, akkor zölden világít a jelző. Fontos, hogy metróról metróra átszálláskor is érvényesíteni kell. Leszálláskor (metrón és buszon) nem kell érinteni. Volt többször is jegyellenőrzés, tehát nem éri meg bliccelni.

Vasárnap reggel még egy kis ködben indultam a szállásról a városba, ami aztán hamar feloszlott és napsütéses idő lett. Maga a belváros látnivalói közel vannak, így akár gyalog is bejárható.

Fő látványosság természetesen az I. Lajos híd (Ponte Luis I), illetve a fölé magasodó Mosteiro da Serra do Pilar. A kilátás innen a legszebb. Ne csak nappal, hanem naplementekor is menjünk ide fel, mert a látvány mindkét esetben pazar!

Kezd sötétedni
Kezd sötétedni
Porto esti fényárban
Porto esti fényárban

Innen én legyalogoltam a folyópartra, a pincékről híres Vila Nova-hoz. A szemközti Ribeira negyedre és a hídra innen is remek a kilátás.

A folyón a boroshordós hajók a múltat idézik meg
A folyón a boroshordós hajók a múltat idézik meg
Vila Nova pincesora
Vila Nova pincesora
Az egyik utcában van a Half Rabbit "alkotás"
Az egyik utcában van a Half Rabbit „alkotás”

A portugálok nagyon vallásosak, így nem csoda, hogy sok templommal találkozhatunk. Jellegzetesen kék csempékkel díszített jónéhány, ezek közül a Capela das Almas és az Igreja do Carmo talán a legszebb.

Igreja do Carmo
Igreja do Carmo
Capela das Almas
Capela das Almas
Igreja dos Grilos
Igreja dos Grilos
Sé do Porto
Sé do Porto

Ellátogattam a Harry Potterből ismert könyvesbolthoz is, a Livraria Lello-hoz. Viszont nem mentem be, mert mindkét nap rettentő hosszú sor állt. Úgy voltam vele, hogy inkább sétálgatok a sorbanállás helyett.

Sor a Lello könyvtár előtt
Sor a Lello könyvtár előtt

A könyvtár szomszédságában van a Clerigos torony, amely kilátóként is funkcionál. Innen indul a 18-as villamos az óceánpartra.

Clerigos-torony és a 18-as villamos
Clerigos-torony és a 18-as villamos

Vasárnap délután „benéztem” a Sao Bento vasútállomás főtermébe is, ahol szintén kék csempéket láthatunk.

Sao Bento vasútállomás csempéi
Sao Bento vasútállomás csempéi

Ezután a város nyugati szélén lévő óceánparthoz és világítótoronyhoz buszoztam. Az 500-as busz a Sao Bento-tól indul és népszerű a turisták körében. Emeletes busz, nyugodtan nevezhetjük turistabusznak is. A Duero partján közlekedik, így a kilátás miatt is nagyon ajánlom!

Az óceánpartra az 1-es és 18-as villamos is jár, erre nem érvényes a napijegy. A felszálláskor a jegyellenőrnél kell venni a jegyet.

1-es villamos
1-es villamos

Visszafelé a Jardins do Palácio de Cristal kertet néztem meg. A kilátás és a kert is nagyon szép.

Na itt a kert!
Na itt a kert!
És a kilátás
És a kilátás

Hétfőn délelőtt elmetróztam a Porto futballcsapat stadionjához, a Sárkány stadionhoz (Estádio do Dragão). Korlátozottan, de be lehet látni a stadion belsejébe. Aki focirajongó, az mindenképp látogasson ki ide! (Belvárosból kb. 10 perc a metróút.)

A Sárkány stadion
A Sárkány stadion

Korai ebédet a Bolhao piacon ettem. A Bolhao metrómegálló feljáratánál található, a turisták leginkább ide jönnek. Ennek ellenére korrekt árak vannak.

Bolhao piac
Bolhao piac

A repülő 17.45-kor indult Madeirára, így kb 15 óráig volt bőven időm. Sétálgattam, leültem a Cais da Ribeira folyóparti sétányon és élveztem a napsütést és a 20 fokot.

Cais da Ribeira sétányról a kilátás
Cais da Ribeira sétányról a kilátás
Ribeira negyed
Ribeira negyed

Összességében Porto Lisszabonhoz hasonlóan kellemes hely. Pár napos kiránduláshoz tökéletes választás!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató