Hazánk legszebb helyei

Magyarország rengeteg szép látnivalóval rendelkezik, nem könnyű egy cikkben a legjobbakat felsorolni! Én megpróbálkozok a lehetetlennel és hazánk legszebb helyeit, látványosságait igyekszem bemutatni.

A cikkben csak néhány kastélyt, várat sorolok fel, de hazánk rengeteg múltbeli emléket rejt! Ha szereted Magyarország csodás épületeit (kastélyok, kúriák, várak, templomok, egyéb épületek), akkor ajánlom A MÚLT EMLÉKEI társoldalt!

Hazánk legszebb helyei, látnivalói

Sopron óvárosa és a Tűztorony

Biztos sokan tudják, hogy Sopront A hűség városa névvel is illetik az 1921-es népszavazás miatt.

Az óváros számos műemléket rejt magában, nem hiába műemlékekben a második leggazdagabb település Magyarországon.

Az óváros leghíresebb épülete a Tűztorony, amely egykori kaputoronyként ma kilátóként is funkcionál. A torony egyik kapuján a Hűségkapu is jelképezi a népszavazás iránti köszönetet.

Sopron és környéke látnivalók, kirándulási lehetőségek

A Tűztorony Sopron jelképe

Budai Várnegyed

Budapesten rengeteg látnivaló van, de a Hősök tere mellett a Vár az, amit nem lehet kihagyni!

Nemcsak a Mátyás-templomot és a Halászbástyát, hanem az egész várfallal körbevett negyedet érdemes bejárni. Bár való igaz, az egyik legszebb kilátás Pestre és a Parlamentre a Halászbástyáról van.

Ám itt található még a Magyar Nemzeti Galéria, a Sándor-palota, a Budapesti Történelmi Múzeum és a vár több nevezetes része is.

A Budai Várnegyed Budapest kötelező látnivalója
A Budai Várnegyed Budapest kötelező látnivalója

Egri vár

A vár hazánk legismertebb várkomplexuma az 1552-es török támadás visszaverése miatt. Éppen ezért egyszer mindenképp „kötelező” ellátogatni ide!

Az Egri Vár ma védett műemlék, múzeumként működik. Állandó kiállításai bemutatják a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat. A hősöknek egy különterem állít emléket.

Ha már Egerben járunk, meg kell említeni a Szépasszonyvölgyet is, ahol közel 200 pince található. A turistáknak egy kör alakú utca van kialakítva, ahol jobbnál jobb borokat kóstolhatunk.

Eger és környéke látnivalók

Az egri vár szerves része a történelmünknek
Az egri vár szerves része a történelmünknek

Esterházy-kastély, Fertőd

Ha Sopron környékén járunk, kihagyhatatlan látnivaló a közeli fertődi kastély. Az itt lakó Esterházy hercegek művészetpártoló tevékenysége révén a 18. század végi Magyarország egyik fő kulturális központja volt a kastély.

Az impozáns kastély a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja. „Magyar Versailles”-nak is nevezik. Nem véletlenül hazánk egyik legszebb kastélya.

Nemcsak a belső terei, hanem a park része is csodás. Az eredetileg franciakertet a 18. században alakították át angolparkká.

A fertődi kastély méltán szerepel hazánk legszebb helyei között
A fertődi kastély méltán szerepel hazánk legszebb helyei között

Pécs török emlékei

A dél-dunántúli központ nemcsak a Mecsek közelsége miatt népszerű, hanem itt található hazánk legtöbb török építészeti alkotása is!

Nyilván mindenki hallott már a dzsámiról, de ezenkívül van itt türbe (török sírhely) és még egy dzsámi minarettel. Pécs építészetét nagymértékben meghatározza a török hódítás nyoma.

Ám sok más látnivaló is akad a baranyai megyeszékhelyen, ahol pár napos kirándulás alatt se lehet unatkozni!

Pécs és környéke látnivalók, térképpel

Pécs látképét nagymértékben meghatározzák a török emlékek

Aggteleki-barlang

Hazánk egyik legismertebb természeti képződménye a Baradla-barlang, amely 1995 óta az UNESCO Világörökség része.

Hossza a Szlovákiában nyíló, vele egy rendszert alkotó, 5,3 kilométeres Domica-barlanggal együtt meghaladja a 25,5 kilométert. Az átlag 10 méter széles, 7–8 méter magas sziklaalagút, néhány helyen hatalmas teremmé szélesedik.

A barlangrendszer látványos elemei a változatos forma- és színvilágú cseppkövek. A csapadékvíz a mészkő repedésein leszivárog és a kioldott mész a barlang tetejéről lecsöpög. Így kezd épülni a cseppkő.

Aggtelekről egy órás túra keretében járhatjuk végig a lenyűgöző barlangrendszert. Számomra a legszebb része a hangversenyterem volt, amelynek hangzása fantasztikus.

Az aggteleki barlang Magyarország legszebb ilyen jellegű látnivalója

Badacsony és a környező tanúhegyek

Hogy őszinte legyek, ez azért is került be, mert a személyes kedvencem hazánkból. Az északi parton emelkedő bazalthegyek látványa és hangulata már gyerekkoromban is lenyűgözött!

A legimpozánsabb hegy a Badacsony, amely 434 méteres magassággal a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye.

A Badacsony közelében, szinte gyalogjárásra találjuk a többi tanúhegyet is: a Szent György-hegyet, a Csobáncot, a Gulácsot, a Tóti-hegyet.

A legtöbb hegycsúcsról fantasztikus kilátás tárul elénk!

Ne felejtsük el megkóstolni a remek borokat sem! A környék híres a fehérborairól, amelyek – főleg a Badacsony lábánál – számos pincénél kaphatók.

Balaton-felvidék látnivalói

A Szent György-hegy a szigligeti várból

Szalajka-völgy, Szilvásvárad

A Bükkben, Egertől nem messze fekvő Szilvásvárad a kiindulópontja a Szalajka-völgynek. Itt található az egyik legismertebb vízesésünk, a Fátyol-vízesés, amely méltán Magyarország egyik legszebb helye!

A völgyben több más látnivaló is akad mint például a Szikla-forrás vagy az Istállós-kői-barlang.

És persze kihagyhatatlan a füstölt pisztráng, amelyet leginkább a völgyben lévő Sáfrány pisztrángudvarban kóstoljatok meg!

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói

A Fátyol-vízesés hazánk egyik leghíresebb vízesése
A Fátyol-vízesés hazánk egyik leghíresebb vízesése

Szeged

A Dél-Alföld központjaként Szeged fontos kulturális központ.

Ki kell emelni építészeti látnivalóit, mivel a hazai szecessziós irányzat itt képviselteti magát talán a legjobban.

De emellett itt található a világ 4. legnagyobb zsinagógája is, valamint a velencei katedrálishoz nagyon hasonló Szegedi dóm.

Szeged látnivalói

A Szegedi dóm a hazai egyházi épületek egyik legmonumentálisabb alkotása
A Szegedi dóm a hazai egyházi épületek egyik legmonumentálisabb alkotása

Hortobágy

Hortobágyot mindenki a csárdával és a Kilenclyukú híddal azonosítja, ám ezeken kívül is van bőven látnivaló! Idén (2020-ban) sikerült először eljutnom ide és több órát sikerült aktívan eltöltenem.

Ha a környéken nyaralunk, érdemes egy napos programot szánni a puszta megismerésére.

A Vadasparkban és a Pásztormúzeumban megismerhetjük a Hortobágy múltját, az állattartás és a pásztorkodás magyar „központját”.

Hortobágy látnivalói, programok

A Hortobágy nemcsak a Kilenclyukú hídból áll
A Hortobágy nemcsak a Kilenclyukú hídból áll

Esztergomi Bazilika

Teljes nevén Nagyboldogasszony– és Szent Adalbert-főszékesegyház Magyarország legnagyobb egyházi épülete, de Európában is az egyik legnagyobb bazilika. Külső magassága az altemplomtól a kupola keresztjének csúcsáig 100 m.

Szent István király építtette az első székesegyházat, ami után még háromszor lett lerombolva és újjáépítve, míg a 19. században nyerte el mai formáját. Hild József tervei alapján 1822-ben kezdődtek a munkálatok és 1869-ben fejeződtek be a zárókő felkerülésével.

Belső terei közül kiemelendő a Bakócz-kápolna, amely a kevés hazai reneszánsz alkotások közül a legjelentősebb és legszebb.

A kupolában kilátó is üzemel, kihagyhatatlan része a kirándulásnak, ahonnan a Dunára és a Pilisra is csodás a kilátás.

Esztergom látnivalók, programok

A bazilika Európa egyik legnagyobb székesegyháza
A bazilika Európa egyik legnagyobb székesegyháza

Visegrádi vár

Esztergomban járva mindenképpen ugorjunk át a közeli Visegrádra! Már maga a Dunakanyarban való utazás is nagy élmény.

Leghíresebb épülete a vár, amely kiemelkedő jelentőségű: a középkorban a magyar királyok egyik legfontosabb rezidenciája állt itt. Két részből áll: az alsó várból és a fellegvárból, más néven citadellából.

A fellegvárban több kiállítás is megtekinthető: a vár történetét bemutató kiállítás, a vár maketten rekonstruált erődrendszere, a Szent Korona másolata és itteni őrzésének története, egy panoptikum, valamint vadászati-halászati-gazdálkodási kiállítás.

Pilis látnivalók, kirándulási lehetőségek

A vár sokáig a magyar királyok rezidenciája volt
A vár sokáig a magyar királyok rezidenciája volt

Lillafüred

Észak-Magyarországon a Szalajka-völgy mellett Lillafüreden található hazánk másik ismert vízesése.

A vízesés az év minden időszakában látható, mivel csapadékszegényebb időben a szomszédos Hámori-tóból emelik át a vizet. Így nem maradunk le erről a csodás látványról.

Nem beszélve a mellette álló Palotaszállóról és a Hámori-tóról, amelyek egyben népszerű látványossággá tették Lillafüredet.

Miskolc és környéke: Miskolctapolca, Lillafüred

Az év minden napján látható ez a csodás vízesés
Az év minden napján látható ez a csodás vízesés

Hévízi tófürdő

A Hévízi-tó Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava, éppen ezért lett világhírű a település.

Vize kalcium- és magnéziumtartalmú hidrogénkarbonátos gyógyvíz. Gazdag ásványianyag-tartalmának köszönhetően számos betegség gyógyításában hatásos.

Ha tehetjük, télen látogassunk el ide, mert a víz feletti ún. párasapka nemcsak csodás látvány, hanem természetes inhalátorként is viselkedik. A téli időszakban is 24-26 fokos a tófürdő.

Miért érdemes Hévíz városába látogatni?

A tófürdőben élmény úszkálni
A tófürdőben élmény úszkálni

Festetics-kastély, Keszthely

Keszthelyre nemcsak a Balaton miatt érdemes eljönni, hanem a városban lévő Festetics-kastély meglátogatása miatt is!

A 101 helységből álló barokk stílusú kastély építése a 18. század közepén kezdődött és az 1880-as években nyerte el mai formáját.

A kastélyban 20 termen keresztül mutatják be, hogyan éltek a főurak a 18., 19. században.

A kastélyhoz tartozik a Helikon Könyvtár, a Balatoni Borok Háza, a Helikon Kastélymúzeum és a Hintómúzeum is.

Ám Keszthelyen ezen kívül még több mint 10 múzeum található! Szóval nemcsak a kastély, hanem a belváros is bőven megér egy látogatást!

Keszthely és környéke látnivalók, programok, kirándulások

Keszthelyen nemcsak a Balaton a fő látnivaló
Keszthelyen nemcsak a Balaton a fő látnivaló

Zempléni várak

Már szerepel a listában két másik vár, de a Zempléni-hegységben található várak Magyarország legszebb helyei között vannak!

Legszebb közülük a Boldogkői vár. A Hernád folyó mentén, a Zempléni-hegység nyugati oldalán, Boldogkőváralja közvetlen közelében emelkedő andezittufa-sziklaszirten áll a középkori vár.

A táj szépsége, illetve a vár viszonylagosan jó állapota miatt kedvelt túracélpont, mely az Országos Kéktúra egyik állomása. Ikonikus jelképe a déli torony alatti megfigyelőbástya, ahová egy fából épült részen jutunk el, fantasztikus kilátást nyújtva.

A Zemplén rengetegében találjuk a Füzéri várat, amely a felújítás után Magyarország egyik legjobb állapotú középkori vára lett.

Emellett kiemelendő a sárospataki Ráckóczi-vár és a regéci vár is. Utóbbiban töltötte gyerekkorának egy részét II. Rákóczi Ferenc.

Én egy öt napos kirándulás keretében végigjártam ezeket, de nem tudnék választani, annyira szép mindegyik látnivaló.

Zempléni-hegység látnivalók, programok, kirándulások

Ezt a képet szerintem sokan látták már - csodálatos
Ezt a képet szerintem sokan látták már – csodálatos

Tihany

Hazánk egyik legszebb fekvésű települése, látványos táji és természeti adottságokban bővelkedő község a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten.

Leghíresebb épülete a Tihanyi Bencés Apátság, amelyet I. András király alapított 1055-ben. A monostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlék (bár ezt Pannonhalmán őrzik).

Az apátsági templom mellől van az egyik legszebb kilátás a Balatonra. Aki pedig egy kávé vagy süti mellett akarja ezt élvezni, a Rege Cukrászdában mindezt megteheti.

A Tihanyi Apátság hazánk egyik legfontosabb vallási épülete
A Tihanyi Apátság hazánk egyik legfontosabb vallási épülete

Palkonyai pincefalu

Van lent délen, a Villányi-hegység északi lábánál egy egyutcás falu, amely szintén kihagyhatatlan! De mégis miért?

Mert itt van egy domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor, amely hűen őrzi a 18. században betelepített szőlőművesek építészeti kultúráját.

A több utcában lévő pincék között rendkívül hangulatos sétát lehet tenni, természetesen borkóstolással egybekötve.

Ha célba vesszük a látogatást, érdemes a Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvényre menni.

Villányi-hegység felfedezése, látnivalók akár két keréken is

Harkány és környékének látnivalói

A pincék több sorban helyezkednek el

Szentendre

Ha Budapesten jársz és egy hangulatos kisvárost szeretnél meglátogatni a közelben, akkor Szentendre a tökéletes helyszín!

A város kiemelkedő kultúrája is népszerűvé teszi hazánkban, köszönhetően az 1929-ben alapított szentendrei művésztelepnek. Mindezt számos múzeum és galéria bizonyítja (többek közt a Ferenczy Múzeum, a Kmetty Múzeum, a Czóbel Múzeum, a MűvészetMalom).

A városban lévő skanzen, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a 18-20. század népi építészetét, gazdálkodását és életmódját ismerteti tárgyakkal, épületekkel és állatokkal.

Szerintem sokan nem tudják, de itt is található egy közlekedési múzeum. A Városi Tömegközlekedési Múzeumban a forgalomból korábban kivont járművek egy-egy típusát lehet megtekinteni a HÉV végállomás mellett.

Szentendre látnivalók, múzeumok, programok

Szentendrét nem véletlenül sorolják Magyarország legszebb helyei közé
Szentendrét nem véletlenül sorolják Magyarország legszebb helyei közé

Szigetköz

A Szigetköz a Győri-medence Duna (Öreg-Duna, Nagy Duna) és a Mosoni-Duna által határolt kistája, amely az aktív pihenés kedvelői számára tökéletes helyszín.

A Szigetköz otthont ad számos különösen ritka növény- és állatfajnak, amelyek hazánkban máshol nem fordulnak elő.

A Dunából kiágazó sok holt- és mellékágon népszerű a vízi túra, valamint a területen a kerékpározók is sok útvonalat találnak. Mosonmagyaróvár és Győr között halad az Eurovelo 6 kerékpárút.

Mosonmagyaróvárt se szabad kihagyni! Sokan nem tudják, de az itt található termálfürdő Európa egyik legjobb hatású gyógyvizével rendelkezik.

Szigetköz látnivalók, kirándulási lehetőségek

Győr és környéke látnivalók, programok, térképpel

A Szigetköz népszerű vízi túra helyszín

Andrássy-kastély, Tiszadob

Nemrég jártam a közelben és én balga elfelejtettem megnézni. Holott képek alapján már régóta készültem meglátogatni ezt a csodás kastélyt! 🙁

A kastélyt id. Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia első külügyminisztere építtette 1880-1885 között.

A romantikus stílusú kastély a szájhagyomány szerint Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült.

Érdekesség, hogy az évszakok számának megfelelően 4 bejárata, a hónapok számának megfelelően 12 tornya, a hetek számának megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

Tényleg hasonlít a francia kastélyokra, nem csoda, hogy hazánk leszebb helyei közé sorolják

Hollókő

A Nógrád megyei falu hazánk egyetlen faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján. Szerintem mindenki látta már képen a jellegzetes fehér, tornácos palóc parasztházakat.

A 17–18. században kialakított falu a népi építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. A 67 védett ház nagy része ma is lakott, így szó szerint egy élő műemlékrészen sétálhatunk.

A hollókői népviselet a mai napig élőnek tekinthető, de már csak a vasárnapi szentmisékre, jeles ünnepek alkalmából veszik fel a lányok és az asszonyok.

A falu nyugati részén áll egy kiugró sziklaszakadék szélén a Hollókői vár. A körülbelül 400 méter magas sziklán lévő vár a természeti adottságok miatt a levegőből olyan, mint egy csigaház, amelynek központja az ötszögletű öregtorony. A várfalakról szép kilátás nyílik a falura és a Cserhátra.

Hollókő, ahová mindenképp el kell menni!

Hollókő őrzi a palóc stílust

Káli-medence

Megint csak a Balaton északi része következik, de annak egy kicsit eldugottabb része.

A Káli-medence a tanúhegyektől keletre, egy nyolc falut magában foglaló kicsi tájegység. Én imádok ide járni, rengeteget bringázok itt, annyira autentikus egy környék. Az utóbbi időben már sokan felfedezték ezt a részt, nem véletlen, hogy egyre több bisztró, étterem, apartman nyílt.

Szóval, aki az északi partra utazik, mindenképp látogasson el ide: remek bringázási és túrázási lehetőségeket találunk a Káli-medencében!

Az Eötvös-kilátóból látszik legjobban ez a csodás kis medence
Az Eötvös-kilátóból látszik legjobban ez a csodás kis medence

Őrség

A nyugati határvidéken, Zala és Vas megye határán lévő vidék hazánk egyik „legrejtettebb” régiója. Hollókőhöz hasonlóan kiemelkedő a néprajzi történelme.

Az erdős, dimbes-dombos táj jellemzője a szeres településhálózat. Ennek jellemzője, hogy az egymáshoz közel épített házak egy kisközösséget alkottak. Egy falu több szerből áll, az Őrség központja Őriszentpéter kilenc szerből.

Az őrségi értékeket a szalafői Pityerszer skanzen mutatja be. Itt három helyben megőrzött porta épületeiben láthatjuk az őrségi életmódot és kulturális örökséget.

Az erdős, dimbes-dombos csendes táj tökéletes aktív pihenésre. A szlovén oldali Vendvidékkel együtt remek kerékpártúrát nyújtanak.

Miért lett az egyik kedvencem az Őrség?

Őrség látnivalók, kirándulási lehetőségek

Magyarország legeldugottabb tája méltán szerepel hazánk legszebb helyei között
Magyarország legeldugottabb tája méltán szerepel hazánk legszebb helyei között

Gemenci erdő

A Duna mentén lévő erdős ártéri rész rejti hazánk talán leggazdagabb vadállományát.

1977-ben került természetvédelmi oltalom alá. Területéből mintegy 180 négyzetkilométert rendszeresen árvíz önt el, amivel nemcsak hazánkban, de egész Európában is egyedülálló.

Az ország legnagyobb, zömében erdővel borított ártere, melynek hossza 30 kilométer, szélessége pedig mintegy 7 kilométer. Az itt előforduló, védett állatfajok között mindenképp említésre méltó a rétisas, a kerecsensólyom, békászó sas, a fekete gólya, de legjelentősebb a gímszarvas.

Szerencsénkre egy erdei kisvasúton közelebbről is megnézhetjük e csodás tájat. Hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútja, amely 30 km-en át kanyarog Szekszárd határából indulva egészen Pörbölyig.

Fantaszikusan szép állat a gímszarvas, amiket láthatunk is a Gemenci erdőben
Fantaszikusan szép állat a gímszarvas, amiket láthatunk is a Gemenci erdőben

Kis-Balaton

Már többször szerepelt a Balaton, de a „kistestvére” sem maradhat le a listáról!

Keszthelytől nyugati-délnyugati irányban találjuk hazánk egyik legtermészetesebb vidékét. Madárvilága Európában is különleges: ide tartozik a természetvédelem címermadaraként „elhíresült” nagy kócsag, a nála kisebb termetű kis kócsag, a szürke gém és a bronzos árnyalatú vörös gém, az impozáns megjelenésű üstökösgém és a népi nevén vakvarjúként emlegetett bakcsó is.

Egy gyalogos kirándulás keretében mi is közel kerülhetünk a természethez. A Kányavári-szigeten tanösvényen sétálhatunk végig és figyelhetjük meg a madarakat, a csodás tájat.

A tanösvényes szigetre ezen a szép hídon kell átmenni
A tanösvényes szigetre ezen a szép hídon kell átmenni

Ajánlott cikkek

Gyűjts minél több ötletet a jövőre nézve!

Hazai cikkek térképen jelölve

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató