Szeged látnivalók, térképpel

by radopeter1983
Szeged látnivalók, térképpel

Szeged a Dél-Alföld központjaként a régió leglátogatottabb városa. Ennél fogva remek építészeti, művészeti látnivalók várják az ide látogatókat. Bemutatom miket nézzetek meg, ha Szegeden jártok!

Szeged Magyarország déli határához közel fekszik az Alföldön, a Tisza és a Maros folyók találkozásánál. Budapestről az M5 autópályán érhető el.

Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz. Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket.

Mivel az árvíz utáni újjáépítésben több európai nagyváros is segített, a nagykörút egy-egy szakaszát ezekről a városokról nevezték el (Bécs, Berlin, Brüsszel, London, Párizs, Róma).

Szeged látnivalók

Szegedi dóm

A Fogadalmi templom (hivatalosan a Magyarok Nagyasszonya-székesegyház) egy neoromán stílusban épült székesegyház Szeged belvárosában, a Dóm téren. A 20. századi magyar egyházi építészet egyik legjelentősebb alkotása.

Belső terének különlegessége a 9040 sípos orgona, az alföldi szűrbe és szegedi papucsba öltöztetett Madonna-ábrázolás és Fadrusz János, Krisztus a keresztfán című szobra.

A Tisza felőli tornyában található a Szent Gellért harang, más néven Hősök harangja. Ez a legnagyobb átmérőjű és a legmélyebb hangú harang az országban.

A Szegedi dóm rendelkezik Magyarország legnagyobb toronyórájával. Az óralapok 4,3 méter átmérőjűek, az óra mutatói pedig 2,7 és 2,1 méteresek.

A dóm területre megegyezik a velencei katedrálissal
A dóm területre megegyezik a velencei katedrálissal

Új zsinagóga

1900 és 1902 között épült, Baumhorn Lipót tervei alapján, Magyarország 2., a világ 4. legnagyobb zsinagógája.

Építészetileg eklektikus stílusú épület, szecessziós, mór-arab-mediterrán, barokk, gótikus, román stíluselemekkel keveredve. Ezzel is kifejezi az épület a zsidóság sokszínűségét.

A zsinagóga legszebb része a kupolabelső, amely a világot szimbolizálja. A kupoladob 24 oszlopa a nap 24 óráját, fölötte kék alapon a csipkebokor virágai a hitet jelképezik.

A templom másik ékessége az oltárfal, amelyen a második jeruzsálemi Szentély hatása érezhető.

A világ 4. legnagyobb zsinagógája
A világ 4. legnagyobb zsinagógája

Móra Ferenc Múzeum

Szeged szívében, a Tisza-part és a Belvárosi híd találkozásánál fekszik, patinás épülete a városkép meghatározó része. Az intézmény a régió kiemelkedő kulturális központja.

Névadója a 20. századi magyar ifjúsági irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Leghíresebb ilyen regénye a Kincskereső kisködmön.

Állandó és folyamatosan megújuló időszaki kiállításai mellett komoly régészeti, néprajzi, irodalomtörténeti, történettudományi, természettudományi és numizmatikai kutatómunka folyik a Kultúrpalota falai között.

A több mint 1,2 millió nyilvántartott műtárgyat magában foglaló közgyűjteményével az ország legnagyobb megyei hatókörű városi múzeumainak egyike. Igen gazdag régészeti, természettudományi, néprajzi, képzőművészeti, numizmatikai, történeti gyűjteménnyel rendelkezik.

Állandó kiállításai közé tartozik a Móra Ferenc emlékszoba, a Lucs Ferenc-képgyűjtemény és a Patikatörténeti kiállítás is.

A múzeumról minden információ itt található!

Hazánk egyik legjelentősebb múzeuma
Hazánk egyik legjelentősebb múzeuma

Széchenyi tér

Szeged belvárosában egy parkosított tér, amelyet Közép-Európa egyik legszebb terének is mondanak.

A város sétálóutcájának, a Kárász utcának a folytatása, amely vásároknak, fesztiváloknak is helyet szokott adni.

Reök Palota

A belvárosban található ez a szecessziós épület, amely 1907-ben épült Magyar Ede tervei alapján Reök Iván megrendelésére.

A tervező európai útjai alatt látott építészeti alkotásokat felhasználva alkotta meg a Reök-palotát. Leginkább a barcelonai Gaudí épületekre hasonlít.

2007-ben készült el az épület teljes rekonstrukciója, korszerűsítése, ekkor kapott benne helyet a Regionális Összművészeti Központ.

A házat a szegedi népnyelv „lófaraháznak” nevezi, mivel a 3. honvéd huszárezred lovas szobra hátulsó felét mutatta az egykori sarki kocsmának.

Hasonlít a barcelonai Gaudí épületekre
Hasonlít a barcelonai Gaudí épületekre

Gróf-palota

Szegedi legnagyobb önálló szecessziós stílusban emelt épülete, amely szinte változtatás nélkül maradt meg napjainkig.

A keleties hangulatot hordozó kék, sárga és aranyszínű díszítések mellett számos helyen találhatók a magyar népművészetből átemelt motívumok, kerámiából készült falidíszek.

A homlokzaton is több helyen is láthatók a szecesszió jegyeit magukon hordozó kovácsoltvas díszítőelemek, korlátok. Belül is kovácsoltvas korlátokkal felszerelt lépcsőház található.

A hazai szecesszió egyik ékes példája
A hazai szecesszió egyik ékes példája

Ungár–Mayer-palota

1910-ben vasbetonból épült, amely a század elején még új volt.

A rózsaszínű épület legfeltűnőbb része a piros kupolaszerű sarki torony, amelyet bádogból készült táncoló félmeztelen kisasszonyok díszítenek.

A piros kupolás torony teszi széppé az épületet
A piros kupolás torony teszi széppé az épületet

Zenélő óra

A Dóm főkapujával szemközt álló épület felső szintjén látható zenélő óra a középkori egyetemek szimbóluma.

Naponta kétszer, 12:15 és 17:45 órakor megjeleníti az iskolaévet záró ballagást. Ekkor az óralap előtt az egyetemi vezetők és a ballagó diákok alakjai járnak körbe. A jelenetet a „Ballag már a vén diák…” kezdetű diákének melódiája kíséri.

Napi kétszer látható a zenés "előadás"
Napi kétszer látható a zenés „előadás”

Anna fürdő

A ma is használatos régi nevén Gőzfürdő belvárosban álló műemlék fürdőépület.

A neoreneszánsz stílusban épült műemlék épületet 1896-ban építették Láng Adolf és Steinhardt Antal bécsi építészek tervei alapján.

2004-ben a fürdő épületét eredeti stílusát megőrizve teljes körűen felújították. Az épületen belül elválasztották a gyógyfürdő részleget az újonnan létrehozott wellnessfürdőtől.

Víztorony

A Szent István téren álló vasbeton építmény 1904-ben épült és azóta is üzemel.

2006-ban történt meg egy teljes felújítás, így a térrel együtt népszerű turistahellyé vált a torony. Főleg este, kivilágítva nagyon hangulatos.

A tetején egy kilátó is üzemel, de csak korlátozott nyitvatartással. Nagyon szép kilátás nyílik Szegedre és a Tiszára.

A torony kilátóként is üzemel
A torony kilátóként is üzemel

Szegedi vadaspark

Hazánk legnagyobb területű állatkertje a város nyugati részén fekszik.

Elsősorban veszélyeztetett fajok tartására szakosodott, különösen kiemelkedő a park dél-amerikai állatokat bemutató része.

Minden információ itt található!

Füvészkert

A Tisza másik oldalán található 17 hektáros kertet 1922-ben alapította dr. Győrffy István professzor.

Legnagyobb látványossága az indiai szent lótusz és a szecsuáni ősfenyő, amely Európában is nagyon ritka.

Itt kapott helyet a Magyarországon azóta is egyedülálló, hazai erdőtársulásokat bemutató gyűjtemény, továbbá a rendszertani gyűjtemény és az évelők kertje.

Minden információ itt található!

A Füvészkert is Szeged látnivalók között van
A Füvészkert is Szeged látnivalók között van

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

Hazai cikkek térképen jelölve

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató