Török Riviéra látnivalói, nyaralóhelyei

by radopeter1983
Török Riviéra látnivalói, nyaralóhelyei

A Török Riviéra, más néven türkiz part Törökország délnyugati partvidékének elnevezése, ahol nyaralóközpontok, építészeti és kulturális látnivalók sora várja az idelátogatókat.

Ha az egész részt vesszük, akkor Çeşme és Alanya között található ez a partvidék, bár a turisták zöme az Antalya és Alanya közti tengerparti részen szoktak üdülni. A cikkben is utóbbi régióval foglalkozunk.

A partvidéken egymást érik a négy- és ötcsillagos szállodák, ahol akár ultra all-inclusive szolgáltatás is megfizethetők a főszezonban a magyar utazóknak. Érdemes ezt kihasználni, egy teljes hetet teljes luxusban tölthetünk el ezen a csodás vidéken!

Azonban aki szeretné felfedezni a környéket, azoknak adok egy kis útmutatót.

Időjárás

Minden nyaralót ez érdekli leginkább. Mivel nagyon kellemes az éghajlat a partvidéken, a turistaszezon már áprilisban elkezdődik és egészen októberig, novemberig is eltart.

A nyár nagyon meleg, gyakran emelkedik 35 fok fölé a hőmérséklet, így aki szereti a meleget és hűsölni a tengerparton, annak ideális választás a Török Riviéra.

A legkellemesebb idő tavasz végén és szeptemberben van. Utóbbi hónap talán a legjobb, mivel a tenger hőmérséklete még bőven 25 fok felett van. Forróság már ritkán van, viszont még mindig 30 fok körül vagy afelett alakul a levegő hőmérséklete.

Török Riviéra látnivalói

Antalya

Legismertebb város Antalya, amit a Török Riviéra fővárosaként is szoktak emlegetni.

A reptér a várostól keletre van pár km-es távolságra, ahova hazánkból is eljuthatunk akár közvetlenül is (charterjárattal).

Kaleici, a városközpont és az óváros a leghangulatosabb része Antalyának.

Bátran gyalogoljunk ezen a részen, mivel nem nagy területről van szó és közvetlenül a tengerparton található. Több bejárata is van, közülük kiemelkedik a Hadrianus-kapu.

A város jelképe, a Yivli Minaret is az óvárosi részen található.

Az óvárosban kalandozhatunk az elmaradhatatlan bazárban is, ahol minden turistás dolog megvehető: szuvenírek, ruhák, fűszerek, stb.

Köztudott, hogy Törökország a kézzel készített szőnyegeiről is híres, rengeteg fajta és méretű vásárolható.

Antalya régészeti múzeuma (Antalya Arkeoloi Müzesi) Törökország 2. legnagyobb régészeti bemutatóhelye. Mintegy 5000 kiállítási tárgy látható itt 13 teremben és egy szabadtéri udvarban.

Ha szeretnénk szép természeti látványosságot, akkor a legközelebbi a várostól keletre fekvő Düden-vízesés. Itt az azonos nevű folyó zúdul le a tengerbe, aminek oldalán fent tengerparti sétányt és parkot alakítottak ki, így nagyon közelről láthatjuk.

Viszont a folyónak van feljebb egy másik vízesése, a Felső-Düden-vízesés. Ezt nemcsak távolabbról láthatjuk, hanem egy kis barlangon keresztül a vízesés mögé is lehet menni!

A Düden-vízeséstől nem messze keletre minden nyáron egy különleges park nyitja meg kapuit: ez a Homok Múzeum (Antalya Sand Sculpture Museum). Mindig van egy téma (pl. hírességek, filmszereplők), amikről homokból készülnek „szobrok”. Igazán impozáns alkotások vannak, nemcsak gyerekek számára ajánlott!

Ha gyerekkel utazunk ide, a város nyugati részén egy igazi komplexum várja őket:

  • Az Aqualand és Dolphinland egy csúszdapark és állatbemutató show egyvelege. Több kisebb-nagyobb csúszda is van, így minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt. Az állatbemutatók után lehet fényképezkedni delfinnel és rozmárral.
  • Az Aquarium az előbbi parkkal szemben található. Nem egy nagy épületre kell gondolnunk, de egy délutáni kikapcsolódásra tökéletes. Van rájasimogató és egy üvegfalú alagút is, ami a világ leghosszabb víz alatti alagútja a maga 131 méter hosszával!
  • Az Aktur Park egy kis vidámpark, ami tökéletes kiegészítője a fenti két programnak. A parkban van óriáskerék, hullámvasutak és néhány komolyabb „adrenalinnövelő” szerkezet is.

Belek

Antalyától keletre indulva, a Düden-vízesés után végetér a sziklás partszakasz és kezdődik az homokos tengerpart, amiért a legtöbben ideutaznak.

Ez a város felel meg talán legjobban a turisták igényeinek, mivel a reptér nagyon közel van és a tengerpart is hosszú, lassan mélyülő.

A parton egymást érik a jobbnál jobb szállodák. Ezek között több is aquaparkos, így a gyerekek számára is ideális nyaralóhely. Emellett a vízi sportok kedvelőinek is remek helyszín.

Maga a város nem kínál sok látványosságot, ide valóban a tengerpart és az (relatíve olcsónak számító) all-inclusive ellátás miatt lehet jönni.

Aki egy kicsit járatos a futballban, az biztos hallotta, hogy télen a magyar csapatok egy része is ide szokott jönni felkészülésre, mivel a téli időszakban is kellemes a klíma.

Amit még mindenképp meg kell említeni, az a várostól északra fekvő Aspendos ókori színház. A hatalmas épület szinte egésze nagyon jó állapotú, manapság is előadások, koncertek helyszíne. Kb. 15.000 ember befogadására alkalmas!

Side és Kumköy

Ez talán még ismertebb üdülőhely a magyarok körében. Side és elővárosa Kumköy homokos tengerpartját nevezik a riviéra legszebbjének.

De nemcsak a pihenés miatt érdemes idejönni, hanem a gazdag ókori műemlékek miatt is. A 10. században elhagyatottá vált, ám 1895-ben Krétáról érkező törökök újjáépítették a várost.

Side tengerbe nyúló óvárosi részén áll az Apollón templomrom, amely jellegzetes oszlopaival és kőépítményeivel mintha kapu lenne a szárazföldre. Nem hiába ez Törökország egyik jelképe.

A város felé sétálva találunk egy nagy amfiteátrumot, a Side Antik Tiyatro-t. A környéken azonban több műemlékbe is botlunk, így egy séta keretében érdemes megtekinteni őket.

Az említett két látványosság között barangoljunk a sétálóutcákon, ahol természetesen elmaradhatatlan a török bazársor.

Sidétől északkeletre található Manavgat városa, aminek bár nincs tengerpartja, mégis érdemes ellátogatni ide.

Kellemes sétát lehet tenni a belvárosban és a városban kanyargó Manavgat folyó partján. Érdemes hajóra szállni és hajókázni egy jót, miközben a kis teknősök sütkéreznek a parton.

A várostól nem messze van a város híres vízesése, amely több szinten esik egymás alá. Mindenhová ösvények vezetnek, hogy látni lehessen az egész vízesést. Aki Sidében nyaral, az mindenképp látogasson el ide!

Alanya

A Török Riviéra keleti „vége” Alanya. Bár nagyon szép maga a város és a környezet, de aki ide utazik, az hosszú transzferidőre számítson (120 km az antalyai reptér)!

Legismertebb és legjobb tengerpartja a nyugati részen van, a Cleopatra Beach. Ez egy hosszan elterülő, széles, alapvetően homokos strand, viszont gyorsabban mélyülő, mint Antalya körül.

Jó tudni, hogy itt nincsenek szállodák közvetlenül a part mentén, közút választja el a szállodasortól a strandot.

A belvárostól keletre inkább kavicsos a part, ezért a turisták többsége a fent említett strandot választja.

Kevesebb látványosság van itt, mint Antalyában, de a látnivalók közül kiemelkedik a tengerbe benyúló részen fekvő erőd. Nem elsősorban az építmény, hanem az innen való kilátás, ami pazar. Ne hagyjuk ki ezt a látványt!

A „benyúló részen” található a Vörös Torony (Kizikule), ahol a kikötőt is bejárhatjuk.

A város éjszakai élete is vonzza a turistákat, rengeteg bár, diszkó van Alanyában.

Ha gyerekkel vagyunk, az Aquapark nekik remek kikapcsolódás. A Cleopatra strandtól nem messze lévő csúszdapark nem nagy, viszont egy napos programra éppen ideális.

Ahova viszont mindenképp vigyük el a gyerekeket, az a várostól 20 km-re nyugatra fekvő Sealanya Dolphinpark Seapark. Delfin- és fókashowt láthatunk, de lehet úszni a delfinekkel és nem maradhat ki az állatokkal való fotózkodás sem.

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató