Kappadókia és Isztambul – egy csodás török út

by radopeter1983
Kappadókia és Isztambul

Sziasztok! Hoztam élménybeszámolót Törökországból, ahol 8 felejthetetlen napot töltöttünk. Törökországon belül 3 napot Kappadókiában voltunk, majd 5 napot Isztambulban.

(Tamásék korábban írtak beszámolót ciprusi útjukról, azt is olvasd el!)

Elég tartalmasra sikeredett utazásunk, hiszen 8 nap alatt több, mint 150 km-t sétáltunk, rengeteg látnivalót néztünk meg, kismillió élménnyel gazdagodtunk, de a legfontosabb esemény számunkra az eljegyzés volt, amelyre Kappadókiában került sor több, mint 100 hőlégballonnal a háttérben!

Még mielőtt leírnám véleményemet Kappadókiáról és Isztambulról, megosztanám veletek útitervünket, hogy pontosan miket is néztünk meg, hátha valakinek hasznos lesz a jövőben:

Kappadókia:

1. nap – Uchisar castle, Pigeon valley, Göreme Open Air museum, Three Beauties, Göreme „városa”

2. nap – Hőlégballonok megcsodálása a hotelünk teraszáról, Cavusin városa, Love valley, Red & Rose valley, Devrent valley, Zelve Open Air museum, Pasabag Monks valley, Avanos városa

3. nap – Hőlégballonok megnézése Love valley-ből, majd Isztambulba indulás előtt még egy séta Göreme városában

Isztambul:

1. nap – Hagia Sophia, Kék mecset, Elsüllyedt palota, Gülhane park, Konstantinápolyi Hippodrom, Arasta bazár

2. nap – Galata híd és Galata torony, Balat negyed, Rustem Pasa mecset, Karaköy és Eminönü környéke, Szulejmán mecset, Fedett Bazár és Egyiptomi bazár

3. nap – Istiklal utca, Taksim tér, Ortaköy mecset, Dolmabahce palota és környéke, Pera Palace Hotel (Netflix sorozat rajongóinak kötelező)

4. nap – Camlica domb, Camlica mecset, Kadiköy és Üsküdar környéke, majd nap végén még egy kis bazározás

5. nap – Hiányzó szuvenírek megvásárlása, kis séta a Sultanahmet negyedben és út a reptérre

Kappadókia

Turkish Airlines-al isztambuli átszálással érkeztünk meg Nevsehir repülőterére, amely körülbelül 40 km-re található Göreme városától. Az út előtt autót béreltünk egy helyi cégtől azonban a kommunikáció elég nehézkes volt, hiszen nem igazán beszélt senki sem angolul, de a Google fordító szerencsére csodákra képes, így ezt a bonyodalmat megoldottuk!

Az autóbérlést nagyon ajánlom (bár a közlekedés igen kaotikus), hiszen autó nélkül elég nehézkes bejárni a környéket és tényleg nem mondható drágának. Utunk alatt az első kisebb sokk hatás akkor ért bennünket amikor kiderült, hogy a Vodafone szolgáltatása nem működik Kappadókiában, így bérelnünk kellett egy hordozható wifi hotspot-ot, hogy odataláljunk Göreme-i hotelünkhöz. Szállásunk a Lord of Cappadocia Hotelben volt, amelyet szívből ajánlok!

Göreme
Göreme

Az 1. reggelünkön sajnos nem szálltak fel a hőlégballonok, mivel rossz időt mondott az előrejelzés, de végül kifejezetten szép időnk lett. A 2. és 3. reggelen már felszálltak a hőlégballonok és azt kell, hogy mondjam, hogy életünk egyik legszebb és legfelejthetetlenebb élménye volt látni és megélni ezt! Ráadásképpen, ha még hozzávesszük az eljegyzést is, biztosak vagyunk benne, hogy életünk legmeghatározóbb útja volt ez!

Az útitervben megjelölt helyszínek közül mindet nagyon ajánlom, hiszen minden helyszín más miatt szép. Hőlégballon nézéshez leginkább Love valley-t ajánlanám, de érdemes nagyon korán odaérni, hiszen elég gyorsan megtelik rengeteg emberrel a helyszín. Természetesen bármelyik hotel is tökéletes, amelynek van tetőterasza, de Love valley véleményem szerint kihagyhatatlan. Egész Kappadókia hihetetlen nyugalmat áraszt magából és egyszerűen mesébe illően gyönyörű. Az ott élő emberek egytől egyig mérhetetlenül kedvesek és segítőkészek. Ha tehetnénk és lenne elegendő szabadságunk már most indulnánk vissza! Aki teheti mindenképpen látogassa meg ezt a csoda helyet!

Cavusin
Cavusin

Isztambul

Isztambul elég erős váltásnak bizonyult Kappadókia után. Megérkezésünkkor a városi tömeg, illetve az árusok és az éttermek előtt álló emberek rámenőssége kisebb sokkhatásként ért minket. A második nap végére azonban abszolút megszoktuk a várost, de azért bele kellett kicsit lazulni.

A városi közlekedés iszonyú kaotikus és sok esetben életveszélyes, bár ezt már Azerbajdzsánban is megtapasztaltuk szóval ez nem volt számunkra újdonság. A város hatalmas, valósággal meglepett minket, hogy mekkora távolságok vannak, de tömegközlekedéssel viszonylag jól bejárható.

Szállásunk az óvárosi negyedben volt, de inkább le sem írom a szállás nevét, mert abszolút nem ajánlom (Booking-on 8-as értékelés felett volt egyébként…) Étkezések tekintetében fontos, hogy Sultanahmet környékén véleményem szerint nem a legjobb döntés ebédelni/vacsorázni, hiszen minimum 3-4-szeres árak vannak, mint néhány utcával feljebb. Viszont a Seven Hills éttermet kifejezetten ajánlom a környéken, mind a kilátás mind a sirályetetés miatt. Az ételek roppant finomak mindenhol, kedvencünk a Manti, illetve a Lahmacun lettek.

Balat negyed
Balat negyed

Látnivalókat tekintve elég sok mindent láttunk, de még jó pár napot el tudtunk volna tölteni Isztambulban, hogy mindent felfedezzünk. A belépők ára egyes helyekre igen borsosnak mondható, így volt amit végül kihagytunk, mivel úgy gondoltuk, hogy ár-érték arányban nem biztos, hogy megéri.

Hagia Sophia
Hagia Sophia

Nehéz lenne bármit is kiemelni, hogy mi is tetszett legjobban, hiszen Isztambul egy ezerarcú nyüzsgő, pezsgő város, amit meg kell egyszer mindenkinek tapasztalnia.

Kék mecset
Kék mecset

És akkor a végére a bazárokról egy-két gondolat: A nagy bazár, illetve az egyiptomi fűszerbazár és a mellettük lévő utcák sokasága egyszerűen felfoghatatlan, de leginkább bejárhatatlan. Nem nagyon lehet olyan időpontban menni, amikor kevesen lennének. Fontos, hogy szerintem mindenképpen csak az adott napra tervezett látnivalók után érdemes a bazárba elmenni, hiszen amikor ott van az ember csak úgy repül az idő és észre sem veszi.

Alkudni kötelező és érdemes is, legyetek bátrak! Sokszor érdemes az árus által javasolt ár feléről indulni, nekünk többször is összejött! 🙂 Amennyiben túl alacsonynak tartják az árusok az alkudott árat sok esetben nem is próbálkoznak tovább mert érzik, hogy úgyse vesszük meg a kínált árut. Eléggé rámenősek, de „take it easy”, egy idő után abszolút élvezhető az egész hangulata! A nagy bazártól érdemes minél távolabb menni, hiszen egyre barátibbak lesznek arrafelé az árak. Ahol édességet, teát, magvakat árulnak, szinte mindenhol megkínálnak és nem várják el, hogy vásárolj tőlük valamit, egyszerűen csak vendégszeretőek és élvezik amit csinálnak. Mindenképpen ajánlom Isztambul meglátogatását is, aki teheti látogassa meg ezt a hatalmas, sokszínű, nyüzsgő várost is!

Összegzés

Összességében nekünk szívünk csücske lett Törökország, legfőképpen Kappadókia és az eljegyzés miatt, de Isztambul is felejthetetlen élmény volt számunkra.

Következő biztos utazásunk Grúziába vezet majd jövő februárban, ahol Gudauri és Tbiliszi lesznek úticéljaink!

Onnan is biztosan jelentkezünk majd, de lehet addig is beiktatunk még egy rövidebb utazást.

Szép napot és kellemes utazást kívánok mindenkinek aki mostanában fog utazni!

Tamásék sokat utaznak, az Instagram oldalukon még több képet láthatsz!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató