2021/05/17
2 hét Görögben – Eszter élménybeszámolója

Szeretném megosztani veletek életem legnagyobb, legjobb utazását. Tizenöt teljes napot töltöttünk (2019.09.02-2019.09.17.) Görögországban. Megpróbálom leírni mindazt, amit láttunk.

Az élménybeszámoló végén ne felejtsd el megnézni a képeket!

1. nap: megérkezés Pargába

Megérkezésünk napján a húszórás buszos utazás után eszünkben sem volt aludni, ezért megnéztük Pargát.

”Felsétáltunk” a várba és megcsodáltuk a  környéket, ezzel az óváros egy részét be is jártuk. A várból csodálatos kilátás van Pargára, (órákat lehet eltölteni részben azzal, hogy kifújod magad és gyönyörködsz a látványban és kigondolod merre tovább) Krioneri strandra, a Valtosra, tehát azonnal eldöntheted, mit szeretnél látni, közelebbről megnézni.

A kikötőben számtalan ajánlat van Paxos, Antipaxos szigetekre (bennünket ez érdekelt legjobban) hajóval. Végül a Vicky F.II. (15 €) mellett döntöttünk. Utóbb kiderült a legjobb döntés volt.

Az esti forgatagba is vissza kellett jönnünk egy kis felfrissülés után. Nem csalódtunk.

2. nap: Paxos

Hajókirándulásra menünk Paxos, Antipaxos szigetekre, körbehajóztuk mindkettőt és elhajóztunk Korfu partjai mellett is.

„Paxí szigete valamikor Korfu része volt. Kikötöttünk Lakkában, majd Loggost is érintettük. Paxi mellett behajóztunk egy csodás barlangba, láttunk érintetlen csodás partokat, világítótornyot, fehér sziklákat, mesebeli színű vizeket. 

Gaios is egy csodálatos aprócska falu, itt is volt egy-két óránk felfedezni. A hazafelé úton pedig volt lehetőség a gyönyörű és nem egyetlen kék lagúnában megmártózni, a hajóról ugrálni (bátrabbaknak). 

Este már Pargán vacsiztunk némi gyalogtúra után a Perivoli étteremben. Megéri a hosszú séta, mennyei ételek (pénztárcabarát).

3. nap: Korfu

Elhajóztunk Korfura, Kerkirán kötöttünk ki. Itt volt egy kis fennakadás, nem volt idegenvezetés, (no nem mintha nem találnánk fel magunkat, de na! Itt éppen jól jött volna.)

Apollon szervezésében 41 €-ért (!!!!!!) Vicky II hajóval gyakorlatilag szardínia effektus, zsúfolt hajó. A hajón semmi tájékoztatást nem kaptunk, dugig tele volt a hajó, mozdulni nem tudtunk, a szemben ülő utasokkal összeért a térdünk, kissé csalódottak voltunk, ezért miután lenyugtattuk a bélésünket Kerkirán egy kis gyrossal és sörrel nem adtuk fel!

Végre rátaláltunk az óvárosra, a fuxos meg bugyiboltokra kicsit shoppingoltunk és le is higgadtunk. (A csajoknak biztos ismerős a sztori). Azért itt is voltak szépségek!!!

Aztán este persze újra az imádott Parga!!!!!

4-6. nap: strandolás

Pihenő mellett döntöttünk, ami strandolást jelent. Előtte kicsit piacoztunk, ami a szállásunktól nagyjából 30 méterre volt.

Az első napot a városi strandon, a Krioneri Beachen töltöttük. (Krioneri fövenye világos színű apró kaviccsal borított, mely a tenger vizében szintén folytatódik, kisebb-nagyobb kövekkel elszórtan. Ha jól úszol és kicsit merészebb vagy, akár át is tudsz úszni a közeli kis szigetre, melyet szinte pontosan szemben találsz.)

Igazi keskeny strand a városka szívében, csodásan tiszta és meleg tengerrel (27 fokos), akár egész nap lógathatod a lábad vagy egy „Hello Kittivel” (pink hatalma úszógumi) lebeghetsz. Viselhetően kavicsos, de úszócipőben kellemesebb volt.

Következő napon a Valtos Beach volt a célpont. Nahát, majd betojtam. 40 perc volt a hegyen át, majd ugyanennyi vissza Pargára. Gyakorlatilag a hegyen át kellett kelni, de a látvány és a csodálatos part igazán megérte. (Ha még nem említettem, a két hét alatt közel 70 km-t gyalogoltam.)

A Valtoson van lehetőség saját napernyővel kempelni, illetve el tudsz vonulni, nincs tömeg, van árnyék, vásárolni ne akarj. Ha átgondolod megéri, hogy 5 euróért taxival menj át és ugyanannyiért vissza.

Ezután a „könnyed” valtosi túra után harmadik strandolós napunkon maradtunk a Krionerinél, és egyik este még pluszban lementünk. Imádtuk!

7. nap: Parga

Utolsó napunk volt Pargán, ezért úgy döntöttünk megnézzük az óváros azon részét, ahol még nem jártunk. Szűk kis utcácskák, apró tavernák, eldugott üzletek sokasága fogadott bennünket. Ebben a miliőben rohan csak igazán az idő. 

Fájó szívvel búcsúztam Pargától, nekem a kedvencem lett. Este aztán egy kis pakolás a következő napi átköltözés miatt.

8-9. nap: Lefkada

Ismét korán keltünk, vártuk a busz érkezését, hogy továbbutazzunk második bázisunkra Lefkadára. Pontosabban a Nydri melletti Perigiali falucskába. Itt csodálatos szállásunk volt (Sunrise) medencével, pool bárral és fantasztikus kilátással a tengerre és a hegyekre.

Itteni első napunkon berendezkedtünk, felderítettük a környéket, a strandot. A következő napon besétáltunk Nydribe, megnéztük a kikötőt, megvettük a jegyeket a várva-várt hajókirándulásra.

10. nap: Egremni Beach, Kefalónia

Egy újabb fantasztikus, egész napos hajókiránduláson voltunk a Nidri Star I. (20 €) hajóval. Igyekszem felsorolni, mi mindent láttunk.

Porto Katsiki (Pár éve 6,4-es erősségű földrengés volt, ezért nagyobb sziklák hullottak le. Itt nem köthettünk ki, de megcsodálhattuk a hajóról).

Egremni Beach az egyik legszebb strandja Lefkadának, a kék minden árnyalatában pompázik a tenger, a fehéren ragyogó föveny káprázatos, az ember tényleg azt hinné, hogy ilyet csak katalógusokban láthat, de nem! Itt is csordultak a könnyeim és percekig képtelen voltam fotózni, csak álltam és „fáztam”. Hatalmas hullámzás volt, néhányszor kidobott a partra.

Kefalónia volt a következő állomás, Fiskardoban is kikötöttünk egy kicsit.

Fiskardo épületeinek színesre mázolt falain magasra futtatott virágköltemények, leanderek, bougainvilleák nyílnak, némelyik élénk színeivel szinte beragyogja a környéket.

Fiskardo fő kikötője egy nagyobb méretű, széltől és a nagyobb hullámzásoktól védett öbölben fekszik, benne a halászok hagyományos csónakjai mellett luxusjachtok és vitorlások ringanak.

Ithaca mellett is elhaladtunk, majd Meganisi-Papanikolis Cave-hez is behajóztunk, amennyire a hajó mérete engedte. A Papanicolis barlang arról a tengeralattjáróról kapta a nevét, amely menedékre lelt itt a második világháború alatt.

Végül a Scorpios magánkézben lévő sziget mellett is elhajtóztunk. Elsőként Onasszisz görög hajómágnás vásárolta meg, majd egy orosz milliárdos Dmitrij Ribolovljev tulajdonába került.

Egremni Beach-et Lefkada legszebb tengerpartjának tartják
Egremni Beach-et Lefkada legszebb tengerpartjának tartják

11. nap

Itt semmi különös nem volt, strandoltunk, pihentünk a bázison.

12. nap: autóval Lefkadán

Autót béreltünk és a hegyeken átautóztunk Lefkada nyugati partjára Vassilikin keresztül. Mesebeli tájakon jártunk, fenn a hegyekben kellemes 27 fok volt. (Bérlés 41 € volt + az üzemanyag + parkolási díjak, így 1 főre 20   €-ra jött ki fejenként – négyen voltunk.)

Első célpontunk Agiofili Beach volt. (Parkoló 7 €.) Fantasztikus csoda tárult elénk ismét. Fehér sziklafal és valószínűtlenül kék tenger, finomra koptatott kavicsos part. Itt sajnos a tériszonyom és a józan eszem győzedelmeskedett, így én nem mentem le a nagyjából 300 lépcsőn, mert sem korlát, sem kötél nem volt, volt viszont helyenként 40 cm-es lépcső magasság.

Judi fenn maradt velem a pihenőhelyen és amíg a többiek strandoltak és lépcsőztek, addig mi zenét hallgattunk, fotóztunk, csodáztunk. Legközelebb nem hagyom ki, Vassilikiből hajóval is el lehet jutni erre a csodás strandra.

Következő célpontunk Kathisma Beach. Sokat olvastam róla, alig vártam, hogy odaérjünk. Útközben egyszer csak egy újabb gyönyörűség tárult elénk. Megálltunk és számtalan fotót készítettünk és nem tudtunk ellenállni a csodás kilátásnak, beültünk a Panoráma étterembe ebédelni.

Innen már csak pár km volt Kathisma Beach. Egészen le lehet menni a partra kocsival, van egy hatalmas parkoló (5 €) innen a tenger már csak pár méter. No itt volt ám az igazi hancúr. Homokos, lassan mélyülő part és hatalmas hullámok. A képek árulkodnak. Ide is vissza kell menni!

Hazafelé úton megálltunk még Lefkada fővárosában Lefkadavárosban. Itt is sétáltunk egy nagyot, megnéztük a kikötőt a csodás yachtokat, az ezernyi apró kis bazárban, üzletben matattunk. Imádtuk ezt a napot is.

13-15. nap: pihenés

Az utolsó napokon a medencében hűsöltünk vagy lementünk a helyi strandra délutánonként, és általában besétáltunk Nydribe, a kikötőbe, vagy megvacsoráztunk a Sunrise-hoz viszonylag közel lévő Anna Maria étteremben, ahol fantasztikusan finom és bőséges ételeket kaptunk nagyjából 7-10   €/fő áron.

Összefoglalva

Nekem Parga a szívemhez nőtt. Nydritől nem voltam különösebben elájulva, de maga Lefkada strandjai paradicsomi szépségűek, aki Görögországba megy látnia kell és soha nem fog máshová vágyni.

A Sunrise egy kiváló apartmanház, csodás és tiszta medencével, pool bárral, rendkívüli tisztaság van a szobákban és az udvarban. Wifi kiváló, tágas erkélyek, szúnyoghálók, klíma. Melegvíz folyamatosan van, 2 főzőlapos villanytűzhely elszívóval, hűtő fagyasztóval. Egy hátránya van, hogy a legközelebbi pékség kb. 10 perc (drága!) a kikötő 3 km, a belváros nagyjából 1,5 km. Taxival 5 € a kikötőig, ha valakinek sietős.

Ajánlott cikkek

Érdekelnek az élménybeszámolók? Sok hasznos információt tudhatsz meg belőlük!

Cimkék: , , , ,