Miami látnivalók, tengerpartok – Florida csodás nyaralóhelye

by radopeter1983
Miami látnivalók, tengerpartok - Florida csodás nyaralóhelye

Ki ne szeretne Floridában nyaralni!? A kellemes hőmérséklet, a csodás tengerpartok mind jó érv, ha az USA egyik legszebb helyére utazol. De emellett Miami látnivalók terén is sokat nyújt! Sőt, a város környékét is érdemes felfedezni. Ezekről olvashatsz a cikkben!

Miami látnivalók

A keleti partvidék déli részén található, Florida állam legismertebb városa. A Karib-térség közelsége és remek időjárásnak köszönhetően a világ egyik kiemelkedő nyaralóhelye.

Rengeteg óceánjáró hajó indul Miami kikötőjéből, mivel néhány nap alatt innen bejárhatók a karib-tengeri szigetek.

Érdekességként megjegyzem, amikor a városban voltam, kérdezni akartam egy buszjáratot a helyiektől. Két középkorú nőt szólítottam meg, de egyik sem tudott angolul!

Szóval ne lepődjünk meg, hogy sok nem angol beszédet hallunk. Kuba közelsége miatt is rengeteg spanyol ajkú ember él Miamiban.

Fontos, hogy az USA-ba belépéshez ESTA-engedély szükséges!

Miami Beach

Természetesen ez a rész, ami miatt a turisták ide érkeznek. Az észak-dél irányú mesterséges szigetrészen felhőkarcoló, rengeteg bár, üzlet és persze fehér homokos part fogad minket!

North, Mid- és South Beach-re szokták osztani a szigetet. A klasszikus, filmekben is látott környék alapvetően a South Beach, ami a sziget délebbi részét jelöli.

A déli részen a tengerparttal párhuzamosan halad a híres Ocean Drive út. A pálmafás szakasz másik oldalán rengeteg kávézót találunk.

Florida legismertebb tengerpartja, a Miami Beach
Florida legismertebb tengerpartja, a Miami Beach

Art Deco negyed

Miami Beach déli részén található a világ legnagyobb Art Deco-negyede. A 20. század elején épült épületek fő sajátosságaiban a régi kort idézik, igazi amerikai hangulatot adnak. Közel ezer különböző színű épület látható!

Az erélyeket, lépcsőket hajókorlátok szegélyezik, térelválasztónak üvegtéglát használnak, a padlók csillogóak.

Az épületek az 1920-1930-as évekre jellemző Art Deco stílus szerint készültek, amelyet élénk színek, egyszerű vonalvezetés és hollywoodi csillogás jellemez.

Miami az art deco stílus hazája
Miami az art deco stílus hazája

Miami Seaquarium

Az USA legrégibb, legnagyobb tengeri akváriumparkjában sokféle műsort nézhetünk meg. Legnagyobb attrakció a betanított gyilkosbálna-show.

Emellett van fóka- és delfinshow is, sőt, a delfinekkel akár úszhatunk is. Lehetőség van a trópusi halak medencéjébe is lemerülni.

Belépőárak, nyitvatartás

Jungle Island

A Watson-szigeten található az interaktív park. Közel 3000 állat-, madár- és növényfaj otthona állatsimogatóval és ösvényekkel.

A park központjában a Jungle Theater (dzsungel színház) található, ahol a világ minden tájáról származó állatokkal találkozhatunk. A park otthont ad számos betanított papagájnak, hüllőnek, pingvinnek és flamingónak.

Minden nap tartanak előadást, még állatok etetésén is részt lehet venni.

Miami Children’s Museum

A gyerekek számára létesített múzeumban ki is próbálhatják a kiállított darabokat. Főleg a 10 év alattiak számára lesz rendkívül érdekes a múzeum.

Már kívülről is elképesztő a kinézete és a mérete. Bent minden terem másképp van berendezve, amikben különböző technológiát láthatnak a gyerekek.

Belépőárak, nyitvatartás

Little Havana

Mint a nevéből kiderül, elsősorban kubai származásúak lakják, de dél-amerikaiak is nagy számban élnek itt. Főutcája a Calle Ocho, ezen sétálva ízelítőt kaphatunk a negyed hangulatából.

Színes utcaképe mellett rengeteg kávézó, étterem, latin klub, táncklub található. Na meg persze itt kapható az országban talán a legjobb kubai szivar!

Minden hónap utolsó péntekén óriási kulturális vásárt tartanak, amely nemcsak a helyieket vonzza, hanem a turistákat is.

Kubaiak és dél-amerikaiak lakják elsősorban
Kubaiak és dél-amerikaiak lakják elsősorban

Wynwood Walls

Ez a negyed a falfirkák és graffitik hazája. Érdekes „alkotások” láthatóak, igazi turistalátványossággá vált.

A Wynwood Walls szabadtéri múzeumban a világ néhány legismertebb street art művészének nagyméretű alkotásai láthatók.

A környező utcákban átalakított raktárépületekben működő kézműves sörfőzdék és izgalmas művészeti galériák működnek.

Rengeteg graffiti látható
Rengeteg graffiti látható

Állatkert (Zoo Miami)

Több mint 3000 állatot láthatunk hatalmas területen, ami ráadásul nagyon gyerekbarát. Nincs közel a belvároshoz, ezért egy teljes napot érdemes rászánni.

Több kifutóját gyalogosan, vízen csónakból vagy a kifutók feletti magasvasúton is meg lehet tekinteni. Utóbbit mindenképp használjuk, remek élmény fentről nézni az állatokat.

Azonban nemcsak az állatokat, a növényeket is érdemes figyelni. Az USA egyetlen szubtrópusi területen lévő állatkertjében trópusi növények sora található.

Belépőárak, nyitvatartás

Vizcaya Museum & Gardens

James Deering milliomos üzletember építtette a 20. század elején ezt a villát. Szép parkok, szobrok, grották, tavak láthatóak, a kúria ma múzeumként működik.

Deering egy olyan házat akart, amely egy 16. századi olasz villára hasonlítson. 34 szobája van, ahol gyönyörű antik bútorok és műtárgyak vannak.

A múzeumban ezenkívül történelmi kiállítás is van a város múltjáról és különböző kertészeti, gazdálkodáshoz szükséges eszközöket is láthatunk.

Belépőárak, nyitvatartás

A tengerpart mellett gyönyörű a villa és a kertje
A tengerpart mellett gyönyörű a villa és a kertje

Bayside Marketplace

A belvárosi részen található ez a tengerparti vásárlórész. Maga a hely fekvése adja a jó hangulatot.

Több mint 150 üzlete van! Nyüzsgős hely, itt van a Hard Rock Café és indulnak hajókirándulások is innen.

Key Biscayne

A várostól délkeletre található ez a sziget. Ha ellátogattok a Seaquarium-ba, ide mindenképp tegyetek kitérőt!

És miért került be a Miami látnivalók közé? Hát mert ez a Pongo Pongo sziget, amit a Kincs, ami nincs című Terence Hill-Bud Spencer film tett népszerűvé!

Maga a filmkészítés helyszíne a déli részen, a Bill Baggs Cape Florida State Parkban volt. Persze a hely azért változott pár tíz év alatt, de a fehér homok, a kókuszdiók a földön, a pálmafák miatt mindenképp megéri eljönni!

A sziget déli végén van az USA egyik legrégibb világítótornya.

A Pongo Pongo sziget :)
A Pongo Pongo sziget 🙂

Korall kastély

A város szélén áll ez az építmény, amit Edward Leedskalnin épített mintegy 30 éven át. Különlegessége, hogy korallból és hatalmas kövekből készítette menyasszonya számára (végül azonban nem lett esküvő).

Azt viszont a mai napig nem értik az építészek sem, hogyan tudta megcsinálni mindezt, mivel egyedül csinálta. Több mint 1000 tonna (!) követ kellett megmozgatnia.

Múzeum is működik a területen, ahol az építéshez használt szerszámokat is láthatjuk.

Minden információ (belépőárak, nyitva tartás, stb) itt!

Több évtizeden át épült
Több évtizeden át épült

Miami környéki látnivalók

Fort Lauderdale

A város Miamitól északra található kb. 40 km-re. Népszerű nyaralóhely, közel 37 km-en húzódó tengerparti szakasza sokakat vonz.

Fort Lauderdale-t az USA Velencéje néven is illetik, mivel 226 km víziúttal és kb. 100 yachtkikötővel rendelkezik.

A hajókázás közben sok gyönyörű part menti villát láthatunk. Ha a városban vagyunk, mindenképp szálljunk legalább egyszer hajóra!

A városban lévő csatornákat intracoastal waterways-nek nevezik (belső víziút). Menetrendszerű hajójáratok (water taxi) közlekednek 3 vonalon. Lehet vásárolni napijegyet is. Térkép, megállók és jegyárak itt találhatók!

Központi útszakasza a Las Olas Boulevard, amely egészen a tengerpartig megy. A belvárosi része főleg este népszerű, bárok, éttermek, szórakozóhelyek sora várja a turistákat.

Tengerpartja sokak szerint még Miami Beach-nél is szebb. A strandok tiszták, a meleg, mélykék tengervíz szép átlátszó, a homok vakítóan fehér. Utóbbi a kagylótörmelékeknek köszönhető, azonban olyan aprók, hogy mezítláb is sétálhatunk a parton.

Fort Lauderdale Amerika Velencéje
Fort Lauderdale Amerika Velencéje

Everglades Nemzeti Park

Florida déli részén, Miamitól délnyugatra található ez a Föld legnagyobb mocsaras vidéke. A park nagy területe egész évben víz alatt van.

A turisták körében nagyon népszerű helyszín, mivel élővilága rendkívül gazdag (pelikán, flamingó, párduc, stb.) és sok aligátor látható. A csukaorrú aligátor a parkon kívül csak kevés helyen él.

A vidék feltérképezésének legjobb módja az airboat. A sima aljú fémtestű csónakok végére légcsavaros meghajtást szereltek, így lehetővé téve (az aligátorok számára is biztonságos) a közlekedést a sok helyen 15 cm-nél nem mélyebb mocsaras területen.

A parkban több program áll rendelkezésre: lehet kempingezni, kajakozni, túrabusszal kirándulni, aligátorfarmot látogatni.

Információk

Key West

Az USA legdélibb része, amely egy hosszan elnyúló keskeny szigetcsoport. Ennek „végén” találjuk Key West városát.

Szárazföldön csak az 1-es autópályán (Overseas Highway) közelíthető meg, amelynek nagy része cölöpökre épült. Sokan érkeznek óceánjáró hajóval is.

A Southernmost Pont Buoy jelzi a legdélebbi USA-pontot. Ez a színes betontömb népszerű fotós helyszín lett. Amikor ott jártam, kb. 30 méteres sor volt, mindenki szelfizni akart a nevezetes pontnál.

Nem messze innen található Ernest Hemingway háza. Belül két szinten látható kiállítás az író életéről és munkásságáról. Sok emléktárgy is megmaradt és ki van állítva. Sok macska is van, egy részük állítólag az író néhai macskájának leszármazottai. 😊

A legdélebbi USA település
A legdélebbi USA település

Időjárás

A Golf-áramlatnak köszönhetően Miami éghajlata egész évben meleg.

Az éghajlat trópusi – monszun keverék, emiatt a nyarak forrók és nedvesek, a telek melegek kevesebb csapadékkal. Érezhetően hűvösebb idő november és március között van.

Az esősebb évszak (nyár) májustól októberig tart. A hurrikánok is leginkább nyáron és ősz elején, azaz az esősebb évszakban érkeznek a térségbe.

forrás: Wikipédia
forrás: Wikipédia

Térkép Miami látnivalókról

Ajánlott cikkek

Ha szeretnél több USA cikket olvasni, kattints ide!

Fontos tudni, mik szükségesek az USA-ba belépéshez:

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató