Nápoly látnivalók, közlekedés, térképek

by radopeter1983
Nápoly látnivalók, közlekedés, térképek

Nápolyt látni és meghalni – nem véletlen ez a mondás. A Vezúv lábánál fekvő város remek éghajlattal, történelemmel, hangulattal várja az ide látogatókat. Nápoly látnivalók sokaságát nyújtja, amit ebben a cikkben a közlekedésről való tudnivalókkal együtt be is mutatom!

Róma és Milánó után a 3. legnagyobb olasz város. A város környékének gazdag történelme és kulturális élete van. Híres a népszokásairól és konyhájáról (a pizza szülőhazája).

Nápoly minden téren az egyik legszebb olasz helynek tartják, amelynek kissé kaotikus élete adja a város báját.

Nápoly közlekedése

Reptér és belváros közti közlekedés

Nápoly repülőteréről az Alibus-szal juthatunk a központi vasútállomásra (Napoli Centrale) és a kikötőhöz (Molo Beverello).

Jegyet a buszon is lehet venni, amely 90 percig érvényes és át lehet vele szállni a városi tömegközlekedési eszközökre.

Menetrend

A reptérről Nápoly belvárosának érintése nélkül is eljuthatunk a környéken lévő nagyobb településekre, üdülőhelyekre (pl. Sorrento, Salerno). A lista itt található.

Tömegközlekedés

Nápoly közlekedése (autóra értve) nagyon kaotikus, így leginkább a tömegközlekedésre támaszkodjunk és a belvárosi rész gyalog is bejárható.

A buszok és villamosok mellett 3 metró- és 4 fogaskerekű-vonala van a városnak. Mindegyik használható a tömegközlekedési jegyekkel, bérletekkel.

Vonalak, menetrendek

Jegyfajták

A vonaljegy az érvényesítéstől számított 90 percig használható.

Emellett van napijegy, heti- és havibérlet is. Naptári napra érvényesek, tehát a lejárati nap éjfélig használható.

Dohányboltokban, újságosstandoknál, valamint a metró-, vasút- és fogaskerekű állomásokon lévő automatákból lehet megvásárolni.

Árak

Turistabérletek

A bérlettípus neve Campania Arte Card. Több fajta létezik, ebből 2 emelendő ki.

Naples 3 days

Ez Nápoly területén belül korlátlan tömegközlekedési használatot biztosít (kivéve a reptéri járatot), valamint 3 ingyenes belépést a város kulturális látnivalóiba.

Ezenkívül kedvezményesen látogathatjuk a listán szereplő helyeket. 18-24 éves kor között kedvezményes ár van!

A kulturális látnivalók listája, a bérlet ára, online vásárlás itt!

Campania 3 days

Ez Campania tartományon belül korlátlan tömegközlekedési használatot biztosít (kivéve a reptéri buszt, Pompeii-Vezúv buszt és a Sita Sud buszjáratokat Sorrentoba, Amalfiba, Positanoba).

Ezenkívül 2 ingyenes belépést a környék kulturális látnivalóiba.

Ezenkívül kedvezményesen látogathatjuk a listán szereplő helyeket. 18-24 éves kor között kedvezményes ár van!

A kulturális látnivalók listája, a bérlet ára, online vásárlás itt!

Nápoly látnivalók

Dóm (Santa Maria Assunta-katedrális)

A dóm alapjául egy őskeresztény templom, a Santa Restituta bazilika szolgált a 4. századból. A mai templom építése I. Anjou Károly király megbízásából kezdődött el a 13. században. A 17. században barokk stílusban alakították át, majd később neogótikus homlokzatot kapott.

Belső tere közül kiemelkedik Domenichino oltára, a Francesco Solimena által készített díszes főoltár, Cosimo Fanzago bronz korlátai és egyéb műremekek, freskók, valamint egy 14. századi francia ereklyetartó.

A dóm egyik kápolnájában őrzik Nápoly védőszentjének, Szent Januáriusz vérereklyéjét (egy ampullában). Ezt évente kétszer, május első szombatján és szeptember 19-én kihozzák a templomból és a mozgás hatására a szilárd vér cseppfolyóssá válik. Ezt a lakosság isteni csodának tartja.

Ingyenes a belépés!

Megközelítés: 1-es metróvonalon Museo és Piazza Garibaldi állomás között.

Csodás a belső tere
Csodás a belső tere

Capodimonte Királyi Palota és Múzeum

Az egykori Bourbon-kori palota a Két Szicília Királyság uralkodóinak egykori nyári rezidenciája.

VIII. Károly király a hatalmas Farnese-gyűjtemény elhelyezése céljából építtette. Ma a város legjelentősebb múzeuma és galériája.

A múzeum a nápolyi és az olasz kulturális örökség remekműveinek otthona. Az első két emeleten a Nápolyi Nemzeti Galéria foglal helyet 13-18. századi festményekkel: többek közt Simone Martini, Tiziano, Caravaggio, Botticelli.

A királyi lakosztályokban eredeti 18. századi bútorok, gobelinek és porcelánok vannak, amit a Bourbon és a Savoya dinasztiák idejében használtak a palotában.

Minden információ itt!

Napoli Sotterranea

Napoli Sotterranea

A város alatt egy nagy barlangrendszer van, amelyet Földalatti Nápolynak neveztek el.

Története több mint 2400 évvel ezelőttre, az ókori görögök idejére nyúlik vissza, akik elsőként kezdték kiaknázni a terület tufakőzetét, hogy építőanyagot nyerjenek Nápoly épületeihez.

Az évszázadok során ez a labirintusszerű rendszer különféle célokat szolgált, többek között víztározóként, óvóhelyként a második világháború alatt, és még színházi előadások helyszíneként is.

Vezetett túra keretében látogatható! Minden információ itt!

Megközelítés: 1-es metróval Museo megállóig, onnan 700 m gyalog.

Decumano Inferiore

Ez a leghíresebb utca, amely kettészeli az óvárosi részt. Régebben ez volt a főutca.

Az ókori görög városrendezési tervek egyik maradványa, amit a rómaiak továbbépítettek. Ez ma is meghatározza a város szerkezetét.

Népszerűbb neve Spaccanapoli (Nápoly választó), ahol a régi római bérházak, az insulák is találhatók. A hosszú utcán több templom és palota is látható.

Az a "vágás" a Spaccanapoli
Az a „vágás” a Spaccanapoli

Galleria Umberto I

Hasonlóan a milánói Galleria Vittorio Emanuele II-höz, ez is egy passzázs, a San Carlo operaházzal átellenben.

1887-1891 között épült és Nápoly újjáépítésének egyik alapkövét jelentette, mely az első világháborúig tartott. A kereszt alaprajzú passzázs közepét egy 16 borda által tartott hatalmas üvegkupola fedi. Ki kell emelni a padlót díszítő mozaikokat és a falakat ékesítő szobrokat, domborműveket.

A passzázsban üzletek, kávézók találhatók
A passzázsban üzletek, kávézók találhatók

Piazza del Plebiscito

Nápoly főtere és egyben legnagyobb tere, ahol két remek látnivaló is akad: a Királyi Palota és San Francesco di Paola templom.

Megközelítés: 1-es metróval Municipio megállóig, onnan 600 m gyalog.

Királyi Palota (Palazzo Reale)

A palotát lakóhelyként használtak a Bourbon királyok.

Egy már létező palota helyére építették V. Károly német-római császár fogadására, ám a látogatás sosem valósult meg. A királyi udvar a 18. században Casertába költözött, miután ez a város védhetőbbnek bizonyult a tengeri támadások által veszélyeztetett Nápollyal ellentétben, így a palota lakatlan maradt.

Egyik legszebb része a a belső udvar felé nyíló, nagy kétkarú barokk lépcsőház. Falait szép domborművek díszítik. A lépcső aljában vannak kiállítva a Castel Nuovo egykori reneszánsz, bronzba öntött kapuszárnyai.

A 2. emeleten található a Nemzeti Könyvtár (Biblioteca Nazionale), amely az egykor különálló magánkönyvtárak értékes anyagát összesíti.

A palotához kapcsolódik a Teatro San Carlo, Európa egyik legnagyobb színháza és Itália egyik első számú operaháza.

Minden információ itt!

Bourbon királyok lakhelye volt
Bourbon királyok lakhelye volt

San Francesco di Paola templom

A Piazza del Plebiscito nyugati oldalán áll, Nápoly egyik legjelentősebb temploma.

A 19. század elején Joachim Murat nápolyi király (Napóleon császár sógora) egy hatalmas, kolonádokkal szegélyezett teret kezdett el építtetni a francia császár dicsőítésére. Miután Napóleon hatalmát megdöntötték, a Bourbonok visszakerültek a nápolyi trónra. IV. Ferdinánd folytatta az építkezést. A kolonád-sor 1816-ra készült el, viszont a központi csarnokot átalakíttatta a ma is látható templommá. A templomot Paolai Szent Ferencnek ajánlotta, aki a tér helyén egykor létező kolostorban élt a 16. században.

A dombról és a tér felől nézve a templomon a hatalmas, Pantheont utánzó kupola dominál (53 méter magas). Belsejében is igyekeztek a római Pantheont utánozni. Körben szobrok díszítik. Figyelemre méltó a főoltár, amely barokk stílusú, lapis lazulival és jáspisokkal van díszítve.

Nápoly egyik legfontosabb temploma
Nápoly egyik legfontosabb temploma

San Domenico Maggiore templom

A templom több stílusban volt már átalakítva, a 19. században állították vissza eredeti gótikus formájára.

A templomhoz csatlakozó kolostorban számos történelmi, vallási és filozófiai személyiség talált otthonra.

A templom sekrestyéjében negyvenöt síremlék (drága szövetekkel bevont koporsó) lett elhelyezve az évszázadok során. Itt találhtaó I. Ferdinánd nápolyi király sírhelye is.

Sansevero-kápolna (Cappella Sansevero)

A barokk templom építése 1590-re tehető, mikor a Sansevero hercegek saját kápolnát építtetettek a palotájukhoz közel. Ez lett a temetkezési helyük is.

A kápolna alatt található egy szoba is, ahol a történetek szerint a herceg saját cselédjein kísérletezett. A feltételezett áldozatokból kettőnek konzervált teste is megtekinthető a kiállításon. Valódi csontvázon mutatja be az emberi izomzat felépítését.

A kápolna három csodás szoborral büszkélkedik. Ezek a késő barokk túldíszítés példái:

  • A Fátyolozott igazság Antonio Corradini műve, Raimondo di Sangro édesanyjának, Cecilia Gaetani d’Aragona hercegnőnek a síremléke.
  • A Krisztus a lepel alatt hasonló, ezt 1753-ban alkotta Giuseppe Sanmartino.
  • A harmadik szobor a Szabadulás a megtévesztettségből. A genovai Francesco Queirolo műve, Raimondo apjának sírját díszíti.

Új Vár (Castel Nuovo)

Másik nevén Maschio Angioino, Nápoly legismertebb építménye, a város jelképe. Kiemelkedő a kaput díszítő diadalív, amely a város legszebb reneszánsz eleme. 

A tenger felőli oldalon, az úgynevezett Beverello-bástya alatt van a Sala dei Baroni. A terem alaprajza hatalmas négyszög, csillagalakzatú gótikus bordák díszítik többemeletnyi magasságú mennyezetét.

A vár egyetlen megmaradt Anjou-kori része a várkápolna, ahonnan 147 lépcsőfok vezet fel a Sala dei Baroniba.

18 éves kor alatt ingyenes a belépés!

Minden információ itt!

Megközelítés: 1-es metróval Municipio megállóig.

Nápoly jelképe az Új Vár, így Nápoly látnivalók között is az első
Nápoly jelképe az Új Vár, így Nápoly látnivalók között is az első

Tojásvár (Castel dell’Ovo)

Az Új Erődhöz képest nem lesz nagy szám, de a kilátás a vár bástyáiról nagyon szép. Egy tengerbe nyúló kis félszigeten áll.

A várat 100 m hosszú földnyelv köti össze a szárazfölddel, melynek elején két bástya áll. A vár szögletes, kb. 200 m hosszú és 45 m széles. A belső épületekben kiállításokat és különféle rendezvényeket tartanak. A kastély mögötti nyúlványt eredetileg kikötőnek használták. A vár délkeleti oldalán impozáns kerek torony áll.

A belépés ingyenes!

Megközelítés: 128-as busszal Santa Lucia – Regione Campania megállóig, onnan 300 m gyalog.

A Tojásvár nem nagy, de a kilátás szép a bástyákról
A Tojásvár nem nagy, de a kilátás szép a bástyákról

Castel Sant’Elmo

A város legmagasabb pontján áll az erőd és a Szent Márton kolostor. Az erődöt a 14. században építették, ma a Bruno Molajoli Múzeumnak ad otthont.

Az erőd mellett, a keleti oldalon csodás kilátás nyílik a városra és a Vezúvra. Javaslom, hogy késő délután menjetek fel és várjátok meg a sötétedést. Gyönyörű látványba lesz részetek!

18 éves kor alatt a belépés ingyenes!

Minden információ itt!

Megközelítés: 2-es siklóval a Corso Vittorio Emanuele megállótól a Morghen megállóig ; V1-es busszal az erődig.

Este ilyen a kilátás
Este ilyen a kilátás

Bourbon-alagút (Tunnel Borbonico)

Ezt az alagutat a 19. században építették, hogy II. Ferdinánd király és családja el tudjon menekülni, ha szükség van rá.

Több autóscikket is találunk ezzel kapcsolatban, mivel rengeteg autóroncs található lent.

Minden információ itt!

Régészeti Múzeum (Museo Archeologico Nazionale)

Nápoly legértékesebb múzeuma, ahol a Vezúv 79-es kitörése után megmaradt emlékeket őrzik. Lehíresebb műtárgya a Nagy Sándor-mozaik, amelyet Pompejben találtak.

A felnőttek térjenek be a Gabinetto Secreto, azaz a titkos szobába, ahol ősi erotikus képek láthatók.

Santa Chiara

Nápolyi bazilika, egyházi komplexum, amely magába foglalja a tulajdonképpeni templomot, a kolostort, kriptákat és egy múzeumot.

Másik fontos látnivalója a kolostorudvar, amelyet a 14. században építettek. A későbbi évszázadok során padjait, kutait sárga mázas majolikatéglákkal raktak ki.

Kertje is nagyon szép, tele van mindenféle megművelt gyümölccsel, zöldséggel, fákkal.

Már kívülről is nagyon szép
Már kívülről is nagyon szép

Santa Lucia

Ha Nápoly igazi arca érdekel, ebbe a negyedbe kell ellátogatni!

A szűk utcákon a száradó ruhák felettünk, a hangos beszélgetések mind a helyi élethez tartoznak. Ez az igazán autentikus része a városnak!

L’Antica Pizzeria Da Michele

A turisták számára kihagyhatatlan, itt készítették el Olaszország legjobb pizzáját. A hely még filmben is szerepelt.

Két különlegessége van: a margherita és a marinara (paradicsom és fűszerek).

Mindig sokan vannak
Mindig sokan vannak

Toledo metróállomás

A bevásárlóutcára vezető Toledo metróállomás a világ legszebb metróállomásai között szerepel.

A gyönyörű mozaikokkal kirakott állomás Oscar Tusquets Blanca spanyol tervező munkáját dicséri.

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

A közlekedési cég honlapján találtok közlekedési térképeket, amelyek letölthetőek („Maps” szöveg alatt)!

Videó

Biztos vagyok benne, hogy sokan szeretnének ide elutazni! És nagyon remélem ezzel a Nápoly látnivalók cikkel tudtam is segíteni, illetve meghoztam a kedvet egy jó dél-olasz kiránduláshoz!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató