Párizs látnivalók bemutatása, térképekkel

by radopeter1983
Párizs látnivalók

Párizs, Franciaország fővárosa, a világ egyik legjelentősebb városa, ami évente rengeteg látogatót vonz. A híres múzeumok, világhírű épületei és francia életstílus sok ember számára kihagyhatatlan az utazási listáról. Párizs látnivalók tömkelegét nyújtja az ideérkezőknek!

Párizs látnivalók

Eiffel-torony

A világ egyik legismertebb építménye, amely a Párizs látnivalók kötelező “darabja”. A torony több szintből áll, a 3. szint a legmagasabb szint, ahová eljuthatunk a 2. szintről induló lifttel.

Érdemes éjszaka a Mars-mezőről megtekinteni, mert minden óra elején 10 percig fehér fényekben villog a sárgán kivilágított torony.

Mindenképp javasolt előre megvenni online a jegyet, ami csak konkrét időpontra lehetséges.

Jegyár, nyitvatartás, online jegyvásárlás

Megközelítés: 6-os metróval Bir-Hakeim, 8-as metróval École Militare, 9-es metróval Trocadero megállóig ; RER C vonattal a Champ de Mars-Tour Eiffel megállóig.

Az Eiffel-torony Párizs szimbóluma
Az Eiffel-torony Párizs szimbóluma

Louvre

A világ egyik leghíresebb múzeuma szintén kötelező látnivaló! A múzeum mellett áll az üveglapokból álló piramis, amit szintén érdemes megnézni. Jó tudni, hogy a belépőjegy egész napra szól, akár többszöri belépéssel is megnézhetjük a múzeumot.

A múzeum térképe, információk és belső térképe itt megtalálható.

Július 14-én, valamint október és március között minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés! Emellett a 18 év alattiaknak és a 25 év alatti EU-s állampolgároknak mindig ingyenes!

Online jegyvásárlás ajánlott!

Megközelítés: 1-es és 7-es metróval Palais Royal-Musée du Louvre megállóig.

Nyugodtan mondhatjuk, a világ leghíresebb múzeuma
Nyugodtan mondhatjuk, a világ leghíresebb múzeuma

Musée d’Orsay (Orsay múzeum)

A Louvre mellett ez a másik híres múzeuma Párizsnak. A múzeumban 1848–1914 között készült alkotások, köztük impresszionista festmények találhatók. Olyan művészek munkái láthatók itt, mint Cézanne, Degas, Manet, Monet, Pissarro, Renoir és Van Gogh. Szintén kötelező program!

Árak, nyitvatartás

Online jegyvásárlás itt lehetséges, amit a turistairodákban lehet átvenni!

Az „A” bejáraton a jegy nélküli, a „C” bejáraton a jeggyel vagy múzeumbérlettel rendelkező egyéni látogatók mehetnek be.

Megközelítés: 12-es metróval Solférino megállóig ; RER C vonattal Musée d’Orsay megállóig.

Tele impresszionista alkotással
Tele impresszionista alkotással

Notre Dame

Párizs legismertebb gótikus temploma, amely nagy méretével és szép díszítettségével emelkedik a Szajna egyik kis szigetén. Bár kissé fárasztó, de érdemes felgyalogolni a tornyokba, ahonnan szép kilátás nyílik a városra.

A templomba ingyenes a belépés, de a torony fizetős. 26 év alatti EU-s állampolgároknak azonban ez is ingyenes!

Belépőár, nyitvatartás

** 2019. április 16-án egy nagy tűzvész pusztított a templomban, súlyos károkat okozva. Emiatt bizonytalan ideig zárva van a Notre Dame!

Megközelítés: 4-es metróval a Cité megállóig.

Champs-Élysées

Párizs híres sugárútján mindenképp érdemes végigsétálni, ahol rengeteg világhírű márkával találkozhatunk. Az út a Place de la Concorde és az Arc de Triomph között található.

Megközelítés: az 1-es metró fut végig a sugárút alatt, a Charles de Gaulle-Étoile és Concorde állomás két végponttal.

Montmartre, Sacré Coeur

A belvárostól északra található a Montmartre-hegy, amelyen a szép Sacré Coeur-bazilika áll. Az épület a poroszok elleni háborúban elesettek emlékére épült és a helyszín se véletlen (a Montmartre jelentése „Mártírok-hegye”). Érdemes a környező utcákban barangolni egy kicsit, több étterem, kávézó is található.

A belépés ingyenes!

Megközelítés: 2-es metróval Anvers, 12-es metróval Abbesses megállóig. Ha nem akarunk lépcsőzni, sikló közlekedik a bazilika előtti térig (hét minden napján 6.00-00.45 között). Pigalle és Abbesses metróállomástól a Montmartrobus-szal is feljuthatunk a bazilikához.

A Mártírok-hegyén áll
A Mártírok-hegyén áll

Arc de Triomphe (Diadalív)

I. Napóleon császárnak és a francia hadseregnek állították, amelyen többek között a napóleoni csaták helyszínei is olvashatóak. A Champs-Élysées nyugati végében áll, amelynek tetejére fel lehet menni gyalog és lifttel is.

Belépőárak, nyitvatartás

26 év alatti EU-s állampolgároknak ingyenes!

Megközelítés: az 1-es, 2-es, 6-os metróval és a RER A vonattal a Charles De Gaulle-Étoile megállóig.

A francia hadseregnek állították
A francia hadseregnek állították

Panthéon

Az épület eredetileg templomnak készült, XV. Lajos francia király utasítására, Párizs védőszentjének, Szent Genovévának a tiszteletére.

1885-től azonban végleg Franciaország nagyjainak temetkezési helye lett az épület (pl. Rousseau, Victor Hugo, Voltaire). Homlokzatát a római Pantheon mintájára készítették. 

Belépőárak, nyitvatartás

Megközelítés: 10-es metróval a Cardinal Lemoine megállóig, onnan 250 m gyalog.

Montparnasse-torony

A városra a legszebb kilátás innen érhető el, az Eiffel-torony is ragyogóan látszik. Európa leggyorsabb liftjével juthatunk fel a tetejére.

Belépőárak, nyitvatartás

Megközelítés: a 4-es, 6-os, 12-es és 13-as metróval a Montparnassee Bienvenüe megállóig.

Kilátás a toronyból
Kilátás a toronyból

Pompidou központ

Egy korábbi köztársasági elnökről elnevezett épület, amelyben a Modern Művészetek Galériája is székel. Sokakat megoszt a kinézete, mivel a fűtés, víz- és elektromos csövei az épületen kívül futnak. A modern építészet egyik kiemelkedő építményének tartják.

Belépőárak, nyitvatartás

Megközelítés: 11-es metróval a Rambuteau megállóig.

Opera 

A Palais Garnier 1875-től üzemel, 2200 néző befogadására alkalmas neobarokk épület. A színház bejáratánál az oszlopok között híres zeneszerzők (pl. Mozart, Rossini, Auber, Beethoven) bronzból készült mellszobrai láthatók.

Megközelítés: 3-as, 7-es, 8-as metróval az Opera megállóig.

Moulin Rouge

A híres mulató két filmet is ihletett azonos néven és manapság is láthatunk előadásokat (igaz, jó drágán). Sok híres énekes, sztár lépett már fel a színpadon.

Megközelítés: 2-es metróval a Blanche megállóig ; 12-es metróval a Pigalle megállóig és onnan 200 méter.

Sok híresség fellépett már itt
Sok híresség fellépett már itt

Disneyland

Ha gyerekkel utazunk, ez az, ami a Párizs látnivalók közül kihagyhatatlan! Rengeteg beszámoló ír arról, hogy a gyerekek számára leírhatatlan élmény találkozni Mickey egérrel vagy látni a rózsaszín kastélyt. 

Az Eurodisney két részből áll. Az egyik park a Disneyland Park, ami inkább a kisebbeknek szól. A másik a Walt Disney Studio Park, ahol a nagyobbak is jól érezhetik magukat. Ezenkívül van a Disneyland Villages, ahol üzletek, éttermek várják a látogatókat.

A gyerekek, főleg a kisebbek számára a Disneyland Park lesz a leginkább érdekes, mivel itt elevenednek meg a mesevilág figurái, épületei. Öt részből áll és összesen 39 játék található meg itt! Ebben a parkban áll az ikonikus rózsaszín Csipkerózsika kastélya. A belépőjegy megvásárlása esetén minden játék ingyenes!

Belépőárak, nyitvatartás, információk

Megközelítés:
A Marne-la-Vallée/Chessy állomáson kell leszállni, onnan 2 perc gyalog a bejárat. Párizs belvárosából a RER A elővárosi vonattal juthatunk ki 35 perc alatt. A Charles-de-Gaulle reptérről TGV-vel lehet nagyon könnyen elérni Disneyland-et, mindössze 9 perc az út!

Elég megmutatni a kicsiknek ezt az 1 perces videót és máris tűkön fognak ülni:

Versailles

Bár a központtól kb. 17 km-re nyugatra fekszik, híres kastélya és parkja miatt mindenképp megéri idejönni. Fontos kormányzati szerepet töltött be, de régóta múzeumként működik.

Leghíresebb terme a tükörterem (Galerie des Glaces), ami látogatható. Itt találjuk a Nagy-Trianon épületet is, ahol 1920. június 4-én írták alá a hazánk területét megcsonkító békeszerződést.

Belépőárak, nyitvatartás

Megközelítés: RER C-vel Versailles Château Rive Gauche végállomásig (4-es zónában van) ; 171-es busszal Chateau de Versailles végállomásig (a belváros felőli részen a Pont de Sévres metróállomástól indul).

Csodás a kastélypark is
Csodás a kastélypark is

Párizs időjárása

Párizs óceáni-kontinentális éghajlattal rendelkezik.

A nyári hónapok általában melegek, hasonlóan a mi időjárásunkhoz (1-2 fokkal hidegebbek az átlaghőmérsékletek), viszont a téli hónapok enyhébbek (4-5 fok a különbség).

Legoptimáliabb időszak a városlátogatáshoz késő tavasz és kora ősz.

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találhatóak turista- és közlekedési térképek is, amelyek pdf-formátumban letölthetők.

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató