Párizs látnivalók, térképek

by radopeter1983
Párizs látnivalók

Párizs, Franciaország fővárosa, a világ egyik legjelentősebb városa, ami évente rengeteg látogatót vonz. A híres múzeumok, világhírű épületei és francia életstílus sok ember számára kihagyhatatlan az utazási listáról. Párizs látnivalók tömkelegét nyújtja az ideérkezőknek!

Franciaország fővárosa a Szajna folyó partján fekszik. A két évezreden keresztül fontos szerepet játszó Párizs ma is a világ egyik vezető gazdasági és kulturális központja, a világ négy legjelentősebb városa között van.

Párizs legjobb múzeumait (pl. Louvre, Musée d’Orsay) egy külön cikkben mutatom be!

Párizs látnivalók

Eiffel-torony

Természetesen ez az első, ami mindenkinek eszébe jut Párizsról! A Szajna partján álló torony a világ egyik legismertebb látnivalója.

Nevét a tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta. Az 1889. évi világkiállításra készült, 1930-ig a világ legmagasabb építménye volt. A torony összmagassága 324 m, ebből maga a torony 300 m, rászerelve 24 m-re magasodik egy tévé-adóantenna.

Érdemes a mellette levő Mars-parkban megvárni a napnyugtát, amikor elkezdik kivilágítani. Nagy élmény!

A torony több szintből áll, a 3. szint a legmagasabb szint (276 méter magasan), ahová eljuthatunk a 2. szintről induló lifttel.

Árak, nyitvatartás és online jegyfoglalás itt van!

Megközelítés: 6-os metróval Bir-Hakeim, 8-as metróval École Militare, 9-es metróval Trocadero megállóig ; RER C vonattal a Champ de Mars-Tour Eiffel megállóig.

Hát ezt mindenki ismeri...
Hát ezt mindenki ismeri…

Champs-Élysées

Párizs híres sugárútján mindenképp érdemes végigsétálni, ahol rengeteg világhírű márkával találkozhatunk. Az út a Place de la Concorde és az Arc de Triomph között található.

Megközelítés: az 1-es metró fut végig a sugárút alatt, a Charles de Gaulle-Étoile és Concorde állomás két végponttal.

A világ egyik leghíresebb sugárútja
A világ egyik leghíresebb sugárútja

Diadalív (Arc de Triomphe)

A Champs-Élysées nyugati végében áll, Párizs másik ikonikus építménye.

Napóleon a francia hadsereg dicsőségét hirdető épületre adott parancsot. Mivel a császár rajongott az ókori Rómáért, ezért Titus római uralkodó hasonló emlékművét használták mintának. Napóleon bukásakor még nem állt, csak 1836-ban készült el.

Az Arc de Triomphe-on számos felirat látható, amelyek részint a napóleoni csaták mintegy 158 helyszínének részint a korszak összesen 660 tábornokának állítanak emléket a császár végakaratának megfelelően. Az ív alatt van az Ismeretlen katona sírja, ahol örökmécses ég.

Teteje kilátóként funkcionál. 26 év alatti EU-s állampolgároknak ingyenes! Minden információ itt!

Megközelítés: az 1-es, 2-es, 6-os metróval és a RER A vonattal a Charles De Gaulle-Étoile megállóig.

Szintén Párizs egyik jelképe
Szintén Párizs egyik jelképe

Concorde-tér (Place de la Concorde)

Párizs egyik fő csomópontja, innen indul a Champs-Élysées.

Egykor forradalmi vérfürdők színhelye volt. Ma az amerikai nagykövetség és a Crillon luxusszálló áll itt, és csodás kilátás tárul az Arc de Triomphe felé.

A tér meghatározó eleme az I. Lajos Fülöp francia király emeltette oszlop. Ez a luxori templom előtt álló obeliszk párja, amelyet az egyiptomi alkirály, Mohammed Ali 1829-ben adományozott Franciaországnak.

Az obeliszk mellett két szökőkút áll – a folyami és a tengeri hajózás jelképei –, illetve Franciaország nyolc vezető városát jelképező szobrok alakjai veszik körül.

Megközelítés: 1-es, 8-as, 12-es metróval a Concorde megállóig.

Csodás szökőkút és az obeliszk
Csodás szökőkút és az obeliszk

Grand Palais

A Nagypalota a Champs-Élysées egyik legjelentősebb épülete, már külsejét tekintve is.

Az 1900-as évi világkiállításra építették, a művészet és a technológia előmozdításának monumentális szimbólumát. Építészeti stílusa a Beaux-Arts mozgalomra jellemző, amely az akkori modern építészeti és művészeti irányzatokat ötvözte a klasszikus elemekkel.

Csodás homlokzata, hatalmas üvegteteje és elegáns kovácsoltvas szerkezetei miatt különösen figyelemre méltó. A főbejárat fölötti óriási üvegkupola és a finom díszítőelemek a Belle Époque kor szellemiségét tükrözik.

Az épület három fő részre oszlik: a Néprajzi Múzeumra (Palais de la Découverte), a Nagy Kiállítási Csarnokra, és a Nemzeti Galériákra, amelyek különféle művészeti és tudományos kiállításoknak adnak otthont.

Megközelítés: 1-es, 13-as metróval a Champs-Élysées–Clemenceau megállóig.

Impozáns épület
Impozáns épület

Petit Palais

A Kis Palota a Grand Palais-vel szemben van, sok mindenben annak kisebb változata.

Szintén az 1900-as évi világkiállításra épült, hogy bemutassa a művészeteket és a kézművességet. Ma a Párizsi Szépművészeti Múzeum (Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris) otthona.

Gyűjteménye széleskörű, az ókortól a 19. század végéig terjedő műalkotásokat foglal magában, beleértve festményeket, szobrokat, művészeti tárgyakat és grafikákat. Kiemelkedő darabjai között szerepelnek francia és európai mesterképek, valamint az ókori és középkori művészet remekművei.

Belső tere és kertje is látványos
Belső tere és kertje is látványos

Notre-Dame

Párizs legismertebb gótikus temploma, amely nagy méretével és szép díszítettségével emelkedik a Szajna egyik kis szigetén.

A székesegyház a korai gótikus építészet első mesterműve. Alapkövét 1163-ban fektette le III. Sándor pápa, ezután egészen 1345-ig folyamatosan építették. 1804-ben itt koronázták meg I. Napóleon császárt.

A Notre-Dame kőből épült, a nagy gótikus középkori templomokra jellemző keresztboltozatos megoldással. Három gazdagon díszített kapuja és a szintén díszes ólomüveg ablakok jelentős díszei a katedrálisnak. Fontos elemei a nagy rózsaablakok is, amelyek többszínű üvegből készültek. 113 regiszteres, öt manuálos nagyorgonájáról sokan úgy tartják, hogy a világ egyik legjobb hangszere.

2019. április 15-én egy tűzvészben súlyosan megsérült az épület. Több éves munka után a tervek szerint 2025-ben ismét fogadhat látogatókat a templom.

Megközelítés: 4-es metróval a Cité megállóig.

Hamarosan elkészül a helyreállítás
Hamarosan elkészül a helyreállítás

Sainte-Chapelle

A Notre-Dame-tól pár száz méterre található, tornya messziről látszik. A 13. századi gótikus templom népszerű turistalátványosság a belső tere miatt.

Az egyhajós kápolna két különlegessége miatt híres. Az egyik a kétszintes megoldás, amelyre igen kevés példát találunk a középkori templomépítészetben. A másik a felső kápolna hatalmas rózsaablaka és 15 hatalmas, színesüveg-táblája, amelyek ószövetségi jeleneteket, Krisztus életének eseményeit, Szent Helénát, Szent Lajost és az Apokalipszist ábrázolják.

Minden információ itt!

Ez a látvány hihetetlen
Ez a látvány hihetetlen

Sacré Coeur

A belvárostól északra a város legmagasabb dombján áll az impozáns bazilika.

Az épület a poroszok elleni háborúban elesettek emlékére épült és a helyszín se véletlen (a Montmartre jelentése „Mártírok-hegye”).

A templomnak öt kupolája van, belsejét márvány és mozaik borítja. Az épület 85 méter széles, 35 méter hosszú, a kupola 55 méter magas és 16 méter széles. A kupola legmagasabb pontja 83 méter. A főbejárat két oldalán Jeanne d’Arc és Szent Lajos bronzszobra áll.

A belépés ingyenes!

Megközelítés: 2-es metróval Anvers, 12-es metróval Abbesses megállóig. Ha nem akarunk lépcsőzni, sikló közlekedik a bazilika előtti térig.

Egy dombtetőn áll ez a csodás templom
Egy dombtetőn áll ez a csodás templom

Invalidusok háza

Az Eiffel-toronytól nem messze lévő épületegyüttesben Franciaország hadtörténetéhez kapcsolódó emlékművek és múzeumok találhatóak.

Az egyik legfontosabb része az Invalidusok dómja. Az épületegyüttes főtengelyében emelkedő kettős templom egyik része az egykori katonák számára tartott misék színhelye.

A kupola alatti térben temették el Napóleont. A szarkofágot, valamint jellegzetes fejfedőjét és kabátját meg lehet tekinteni belépő ellenében.

Az épület főudvarába, az emeletre és az Invalidusok dómja templomba a belépés ingyenes!

Megközelítés: 8-as, 13-as metróval az Invalides megállóig.

Itt látható Napóleon szarkofágja is
Itt látható Napóleon szarkofágja is

Panthéon

A római Pantheonhoz hasonló épület a híres franciák nyughelye.

Az épület eredetileg templomnak készült, XV. Lajos francia király utasítására, Párizs védőszentjének, Szent Genovévának a tiszteletére. 1885-től azonban Franciaország nagyjainak temetkezési helye lett az. Itt nyugszik például Rousseau, Victor Hugo, Voltaire.

Építészetileg a Louvre oszlopsorát és a londoni Szent Pál-székesegyház kupoláját ötvözi gótikus szerkezeti megoldásokkal. A korinthoszi oszlopokból álló csarnok nagyon hasonlít a római Pantheon hasonló szerkezeti egységére.

Minden információ itt!

Megközelítés: 10-es metróval a Cardinal Lemoine megállóig, onnan 250 m gyalog.

Híres franciák nyughelye
Híres franciák nyughelye

Opera

A Palais Garnier 1875-től működik, 2200 néző befogadására alkalmas neobarokk épület.

A színház bejáratánál az oszlopok között híres zeneszerzők (pl. Mozart, Rossini, Auber, Beethoven) bronzból készült mellszobrai láthatók.

Megközelítés: 3-as, 7-es, 8-as metróval az Opera megállóig.

Párizs előkelő színháza
Párizs előkelő színháza

Madeleine-templom

Kisebb figyelmet kap ez a templom, pedig kívül-belül érdemes megnézni.

Napóleon 1806-ban a jénai csata után építtette, de csak 1842-ben készült el. Érződik rajta a dél-franciaországi nîmes-i Maison Carrée, sőt a Periklész korában épült athéni Thészeion hatása is.

Bronzkapuját a Tíz parancsolatot ábrázoló domborművek díszítik. Kiemelendő a gazdagon díszített márvány és arany dekorációjú templombelsőben a kupola freskója és láthatunk értékes szobrokat is.

Megközelítés: 8-as, 12-es, 14-es metróval Madeleine megállóig.

Ókori épületre hasonlít
Ókori épületre hasonlít

Colonne Vendôme

Az oszlop a napóleoni háborúk dicsőségének emléket állító monumentum, különösen az 1805-ben, Austerlitz-nél aratott győzelmének állít emléket.

Magassága 44 méter, és az építéséhez az Austerlitz-i csata során lefoglalt ágyúkból olvasztott bronzot használtak fel. Az oszlop tetején egykor Napóleon szobra állt, ahogy római istenként öltözve látható.

Az antik Traianus-oszlop mintájára készült, és spirálisan feltekercselt domborművek borítják, amelyek Napóleon hadjáratának fontos eseményeit ábrázolják.

A teret elegáns épületek veszik körbe, köztük híres márkaboltok és az Igazságügyi Minisztérium.

Megközelítés: az Operától 450 méterre gyalog.

Az oszlop tetején Napóleon szobra van
Az oszlop tetején Napóleon szobra van

Városháza (Hôtel de Ville)

A párizsi közigazgatás központi épülete, amelyet mindenképp érdemes megnézni.

A 16. században épült, de a 19. században újjáépítették egy tűzvész után. Lenyűgöző példája a neo-reneszánsz építészeti stílusnak, gazdagon díszített homlokzattal, amelyet szobrok és domborművek díszítenek, tisztelegve Párizs történelmi személyiségei és Franciaország jelentős eseményei előtt.

Az épület belseje is páratlanul gazdag díszítéssel büszkélkedik, beleértve freskókat, faragványokat és látványos üvegablakokat.

Korlátozottan látogatható, bizonyos kiállítások és nyílt napok keretében van lehetőség.

Megközelítés: 1-es, 11-es metróval a Hôtel de Ville megállóig.

Nagyon szép reneszánsz épület
Nagyon szép reneszánsz épület

Szabadság-szobor

Ez az eredeti New York-i Szabadság-szobor kis méretű másolata.

A 11,5 méter magas szobor a Szajna Allée des Cygnes nevű mesterséges rakpart-szigetének délnyugati csúcsán van felállítva, nem messze az Eiffel-toronytól. Úgy lett tájolva, hogy arca New York felé tekintsen.

Megközelítés: 10-es metróval a Charles Michels megállóig, onnan 550 méter gyalog.

A New York-i kicsinyített másolata
A New York-i kicsinyített másolata

Moulin Rouge

A híres mulató két filmet is ihletett azonos néven és manapság is láthatunk előadásokat (igaz, jó drágán). Sok híres énekes, sztár lépett már fel a színpadon.

Megközelítés: 2-es metróval a Blanche megállóig ; 12-es metróval a Pigalle megállóig és onnan 200 méter.

A híres színház
A híres színház

Jardin du Luxembourg

Párizs egyik legnépszerűbb és legnagyobb parkja, ami kiváló hely sétáláshoz, pihenéshez.

Több mint 25 hektár területen terül el, és különböző stílusokat ötvöz: angol, francia klasszikus, és természetes stílusú részeket is magában foglal. Számos szobor, szökőkút és virágágyás díszíti, köztük a híres Medici-szökőkút is. A kertben található egy nagy mesterséges tó, a Grand Bassin.

Északi oldalon a Luxembourg-palota áll, amely ma a Francia Szenátus székhelye.

Megközelítés: 4-es, 10-es metróval Odéon megállóig, onnan 300 méter gyalog ; RER B vonattal a Luxembourg megállóig.

Párizs egyik legnépszerűbb parkja
Párizs egyik legnépszerűbb parkja

Montparnasse-torony

A belvárostól déli irányban emelkedő 210 méter magas irodaház teteje kilátóként funkcionál.

Az 56. emeleten zárt rész, az 59. emeleten teraszkilátó várja a látogatókat. Érdemes napnyugta előtt menni, mert nagy élmény, amikor sötétedéskor kezdik kivilágítani a várost és az Eiffel-tornyot.

Online pontos időpontra kell megvenni a jegyet, de fent bármeddig lehetünk.

Minden információ itt!

A kilátóból nappal és este a látvány
A kilátóból nappal és este a látvány

Párizshoz közeli programok

Disneyland

Ha gyerekkel utazunk, ez az, ami a párizsi látnivalók közül kihagyhatatlan! Rengeteg beszámoló ír arról, hogy a gyerekek számára leírhatatlan élmény találkozni Mickey egérrel vagy látni a rózsaszín kastélyt. 

Az Eurodisney két részből áll. Az egyik park a Disneyland Park, ami inkább a kisebbeknek szól. A másik a Walt Disney Studio Park, ahol a nagyobbak is jól érezhetik magukat. Ezenkívül van a Disneyland Villages, ahol üzletek, éttermek várják a látogatókat.

A gyerekek, főleg a kisebbek számára a Disneyland Park lesz a leginkább érdekes, mivel itt elevenednek meg a mesevilág figurái, épületei. Öt részből áll és összesen 39 játék található meg itt! Ebben a parkban áll az ikonikus rózsaszín Csipkerózsika kastélya.

A belépőjegy megvásárlása esetén minden játék ingyenes! Árak és minden más információ a hivatalos honlapon!

Megközelítés:

  • A Marne-la-Vallée/Chessy állomáson kell leszállni, onnan 2 perc gyalog a bejárat. Párizs belvárosából a RER A elővárosi vonattal juthatunk ki 35 perc alatt.
  • A Charles-de-Gaulle reptérről TGV-vel lehet nagyon könnyen elérni Disneyland-et, mindössze 9 perc az út!
A gyerekek számára ez kötelező
A gyerekek számára ez kötelező

Versailles

Bár a központtól kb. 17 km-re nyugatra fekszik, híres kastélya és parkja miatt mindenképp megéri idejönni. Fontos kormányzati szerepet töltött be, de régóta múzeumként működik.

Leghíresebb terme a tükörterem (Galerie des Glaces), ami látogatható. Itt találjuk a Nagy-Trianon épület is, ahol 1920. június 4-én írták alá a hazánk területét megcsonkító békeszerződést.

Megközelítés:

  • RER C-vel Versailles Château Rive Gauche végállomásig (4-es zónában van)
  • vagy a 171-es busszal Chateau de Versailles végállomásig (a belváros felőli részen a Pont de Sévres metróállomástól indul).
Hatalmas és csodás kertje van
Hatalmas és csodás kertje van

Párizs időjárása

Párizs óceáni-kontinentális éghajlattal rendelkezik.

A nyári hónapok általában melegek, hasonlóan a mi időjárásunkhoz (1-2 fokkal hidegebbek az átlaghőmérsékletek), viszont a téli hónapok enyhébbek (4-5 fok a különbség).

Legoptimáliabb időszak a városlátogatáshoz késő tavasz és kora ősz.

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találhatóak turista- és közlekedési térképek is, amelyek pdf-formátumban letölthetők.

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató