Páfosz élménybeszámoló – Abigélék kirándulása

by radopeter1983
Páfosz élménybeszámoló

Abigél és anyukája áprilisban tett egy 6 napos kiruccanást a Ciprus nyugati részén fekvő üdülővárosban. Sok helyen megfordultak, amikről egy nagyon jó írást csináltak. Következzen tőlük egy Páfosz élménybeszámoló!

1. nap

Megérkezés

A reptéren viszonylag hamar végeztünk az átvilágítással. Időben indult a gépünk is. Megérkeztünk Páfoszra ottani idő szerint 9:15 körül. Leszálltunk, kis reptér, nem lehet eltévedni. 😊

Kiérve taxisok próbálták befogni a kifelé törtető tömegből néhány emberkét, hogy majd elviszik őket szívesen. Megkérdeztük kíváncsiságból mennyi is az ennyi. Kb 15 km-es útért kértek 38 EUR-t, ami pár perccel később „csak most csak önöknek” lement 35 EUR-ra. Mondanom sem kell, hogy inkább más alternatívát kerestünk.

Érdemes már előre megnézni a buszmenetrendet, de NEM a Google-n, mivel sajnos rettentően hiányosak az információk. Van egy ciprusi buszos weboldal: http://www.cyprusbybus.com/. Könnyen kezelhető, minimális angol nyelvtudás azért érdemes, ha van. 😊 A reptérről mennek buszok közvetlenül. Kb 15 méterre van a reptér bejáratától a buszmegálló.

Végül megérkezett a busz, ami bevisz minket a városba, valamint mázlinkra, pont megáll a szálláshelyünk előtt is. Ez a járat a 612-es volt. Ami még meglepőbb volt, hogy a sofőr megszólalt magyarul, miután persze hallotta, hogy sok magyar száll fel a buszra. Meg tudtuk Tőle kérdezni, hogy a szállásunkhoz hol kell leszállni, valamint pár információ a buszjegyekről. Vonaljegyet/ napijegyet csakis a sofőrnél lehet vásárolni. Heti jegyet viszont csak a buszállomáson, ami a Kikötőben van (Harbour Station). A busznak, amivel mentünk, ez a másik végállomása, szóval elmentünk addig. Leszálltunk, és egyből ott volt a tenger.

Sok étterem, és még több ajándékbolt volt ott. Nagyjából 5 perc sétára van egy supermarket, ahol normális áron minden megtalálható volt. Mi itt vettünk vizet, kb 5 literes kiszerelésben (tartályban), de nem volt több 2 EUR-nál. Inkább töltögettük a kis palackjainkat. Egyrészt környezetkímélő, másrészt persze olcsóbb is. 😊

Visszaszálltunk a 612-esre, ami elvitt minket a szállásig, Megvettük a napi 5 EUR jegyet, mivel úgy gondoltuk, ma megnézzük, amiket még tudunk. A busz jegyárak itt találhatók: http://www.cyprusbybus.com/busfares.aspx.

A szálloda és környéke

A szálloda szép, rendezett volt. A kiszolgáló személyzet kedves, és segítőkész. Lepakoltunk, elfoglaltuk a szobát, ahogy két nőnek illik. 😀 Utána kerestünk egy helyet, ahol ettünk valamit. Ha a szállodában kérünk ebédet az 13 EUR lett volna, a vacsora 15 EUR, italok nélkül. Viszont ugye többféle a választék.

Sétáltunk 1 percet a hoteltől, és volt egy kis hangulatos étterem, ahol volt menüajánlat. Minden fogás mellé járt krumpli, friss saláta, és egy 0,33 dl-es üdítő. Ez volt 9,50 EUR. A főételek közül lehetett választani: Csirke kebab, Bárány kebab, Carbonara spagetti, Milánói spagetti, sima sült csirkemell salátával krumplival, meg voltak más ételek is, de azok nem maradtak meg.

Az étterem neve: Ember’s Gourmet Bistro & Bar. Kedves kiszolgálás, először őszintén szólva paráztunk, hogy beeszünk valamit, de kellemeset csalódtunk. Minden finom volt, nem esett rosszul semmi, érezhetően jó alapanyagokat használnak.

Coral Bay

Ebéd közben tanakodtunk miket nézzünk még meg, mi férhet bele a napba. Először is a híres nevezetes Coral Bay-t tűztük ki célul, mivel oda busszal kellett menni, legyen kihasználva a jegy. 612-essel indultunk el, kikötő állomásnál átszálltunk a 615-ösre, ami letett minket ott. Közben egy kis városnézés is volt busszal. Minden sofőr beszél angolul, kedvesek, segítőkészek. Ha megmondjuk hova szeretnénk menni, vagy telefonon mutatjuk meg, elmondják hogy jutunk oda. 😊

Tombs of the Kings

Ezután a másik célállomásunk a „Tombs of the Kings” vagyis a királyok temetője. A Coral Baytől ugyanazzal a busszal visszafelé mentünk, csak előbb kellett leszállnunk. Délután 3-kor értünk oda.

Nyitvatartási idő, ha jól emlékszem 9-16:30-ig volt. Belépő 2,50 EUR/fő. 4 óra után pedig lezárják a kasszát. Hát gonodltuk azért bemegyünk, körülnézünk mégis mi ez, ha már itt vagyunk. Egy óriási kertet kell elképzelni, közvetlenül a tengerparthoz csatlakozik. Viszont kerítéssel van körbekerítve. Föld alatti templomok vannak bent, rengeteg kőszikla, kőépítmények. A legjobb benne, hogy be lehetett menni a katakombákba, le a föld alá. Élménynek szerintem teljesen megérte, már aki szereti az ilyeneket. 😀

Kisgyermekkel nem ajánlatos bemenni. Sok helyen vannak lyukak, amikbe beleeshet. Semmi felügyelet nincs. Nekem személy szerint tetszett, és csak ajánlani tudom. A másik jó dolog, hogy igaz, hogy fél 5-ig van nyitva, be is zárják a kasszát. Viszont a kijárat egy forgóajtó. Mi este 7-ig ott maradtunk. Nyugi volt, morajlott a tenger, rajtunk kívól max ketten voltak az órási területen. Sok godzilla kinézetű gyíkocska él ott. Nem ártalmasak, jobban félnek szerintem tőlünk.

Vacsorát ugyanott ettünk, mint ebédkor.

2. nap

A reggeli 3 csillagos hotelhez képest rendben volt. 😊 Nagyjából ez a reggeli volt minden nap, max a zöldségeket cserélgették, néha paradicsom volt az uborka helyett, vagy fordítva, meg egy felvágottat cseréltek fel néha.

A parton végig 4 -5 csillagos resort hotelek voltak. Mivel nem csúcsszezon volt, „bepofátlankodtunk” 2 napozóágyra megkérdezés nélkül napozni. Nem volt semmi ellenőrzés, hogy odavalósiak vagyunk-e. Mivel nem volt tele a szálloda gondolom ezért nem foglalkoztak ilyennel. Viszont a hotel masszőr alkalmazottja klienseket keresett, minket is megfűzött egy masszázzsal, amit nagyon nem bántunk meg. Haman masszázs volt, és ezt is csak ajánlani tudom.

Vacsorát ismét az Ember’s-nél ettünk. szintúgy minden finom volt, és jó áron. Egy haltál volt 10 EUR, üdítővel salátával, krumplival. A KEO nevezetű sört ajánlom, nagyon finom, ízletes, akár hölgyek, akár urak számára. 😊

Nagyon jó és csendes volt a part
Nagyon jó és csendes volt a part

3. nap

Mai napra is utazást terveztünk be. A kikötő állomástól 5 percre van egy kővár, azt megnéztük. Belépő 2,50 EUR. Egy rövid programnak jó. Szép a kilátás.

Ilyen a kilátás a kővárról
Ilyen a kilátás a kővárról

Utána buszra szálltunk ismét, és az Aphrodite sziklákat is megnéztük. Sajnos volt maximum 20 percünk, mert a következő busz kb 3 óra múlva jött volna.

A “Meze”

Visszaértünk, nagyon jó idő volt, úgyhogy kihasználva a jó időt, még a lemenő napig napoztunk. 😀 Vacsorára pedig kipróbáltuk mi az a híres „meze” étel. 3 lehetőségünk volt: húsos, vegetáriánus, és a halas meze.

A meze lényegében kb 12 vagy több fogásos étel, de kis porciókban felszolgálva. Mivel azért így sem kis adagokról van szó, ezért megkértük a pincért, hogy meg lehetne -e oldani, hogy a halas és a vegetáriánus mezét kipróbálni. Mondta, ha mindkettőt kérjük innen nem tudunk majd megmozdulni. Felajánlotta, hogy egy két halas fogás helyett vegetáriánus ételeket hoz ki.

Ezek után még volt egy étel. a Moussaka. Azt elfelejtettem lefényképezni, de nagyon finom volt. Lényegében egy vegetáriánus étel. Grillezett padlizsán, cukkini és egyéb kisebbre vágott zöldségek vannak benne, besamell szószban, amibe aprított gomba is van. Tény és való, alig bírtunk megmozdulni. 😀

Ez a vegetáriánus meze
Ez a vegetáriánus meze

A bulinegyedben

Estére beiktattunk egy kis bulit. Van egy utca (Ayiou Antoniou). Sajnos nem tudom magyarosítani, De itt az egész utcában végig bárok, diszkók stb. Az italok nem drágák a szórakozóhelyeken, a társaság amikor mi voltunk, normálisnak mondható volt. Név szerint mi a Flairs-ben voltunk.

4. nap

Ezen a napon nagyon jó idő volt, ezért, hogy legyen színünk, egész nap a parton voltunk.

Itt simán elsütkérezik az ember
Itt simán elsütkérezik az ember

5. nap

Ez a mai nap egy hosszú utazásról szólt. Mivel a napijegy érvényes nem csak Paphos, de a tartományon belüli utazásra is, így jól ki lehetett használni majdnem 70-80, de akár 100 km messzi távolságban is. A gond egyedül a buszok menetrendje. Hamar ott lehet ragadni valahol, ha valaki nem tudja a menetrendet. Ezügyben mindenképpen ajánlatos tájékozódni!

Aphrodite fürdő

Mai úti cél az Aphrodite fürdő volt. Korán reggel fél 8kor indultunk el a hotelből, hogy elérjünk minden buszcsatlakozást. Először a kikötői állomásra kellett mennünk, onnan pedig egy belvárosi buszállomásra, melynek neve Karawella Station. Innen lehetett messzebbi helyekre eljutni. Paphos – Polisz kb 1 max másfél órás buszút volt. Napijegyet váltottunk, így 5 EUR fedeztük ezt az utat is. Polisból volt egy ottani helyijárat, ami kifejezetten az Aphrodite fürdő előtt áll meg. Reggel fél 10 körül ott is voltunk.

Gyönyörű volt a tenger, a kilátás, és az órási természetvédelmi területre a belépés ingyenes. Alig voltak emberek szerencsére. Egy botanikus kerttel indul a túra, majd elérünk az Aphrodite fürdőhöz. Ez egy helyes kis mini vízesés. Utána továbbmentünk, és lehetett választani 2 túraútvonalat. Pooseidon, vagy Aphrodite. Mi az Aphrodite mellett döntöttünk, és szuper jó volt. Fent a magasban a sziklaormokon sétálni, láttunk vadon élő hegyi kecskét, és alig volt ember.

1-kor visszaértünk a túráról, bár nem mentünk végig, mert busz miatt időhöz voltunk kötve. Egy két ajándéktárgyat vettünk, felszálltunk a buszra, és mentünk visszafelé. Mikor mi kijöttünk, sok ember akkor rohamozta meg a parkot. Úgyhogy aki élvezi a nyugit, érdemes korábban menni oda. 😊 A partszakasz is nagyon szép, oda is futólag leszaladtunk.

Fáradtan értünk vissza a szállásra, de élményekkel teli, mégis feltöltődve. 😊

Az Aphrodite-túraútvonalról a kilátás
Az Aphrodite-túraútvonalról a kilátás

6. nap

A hazautazás napja. Reggel 10-kor indult a gépünk haza. Tegnap este teljesen összepakoltunk, hogy reggel ne kelljen. Reggeli után buszra szálltunk, ami egyből a repülőtérre vitt ki. Időben kiértünk, minden rendben volt. Ottani alkoholos italokat a reptéren vettük, nem volt drágább, mintha bent vettük volna a városban. Ugyanolyan árkategória volt. A gép időben indult, minden rendben volt. 😊

Páfosz élménybeszámoló összegzése

Öltözék: Tavaszi időszakban napon meg lehet sülni, árnyékban sajnos megfagyni, meg erős a szél. Rövidnadrág, és ujjatlan felső, illetve póló ajánlott, valamint elengedhetetlen kellék egy hosszú ujjú perelin, kardigán, vagy bármi, ami kis helyen elfér. Nadrág, ha van is hosszú, vékony legyen. Ha valakik próbáltak velünk beszélgetni, egyből mondtuk, hogy nem egyedül vagyunk, hanem ismerősökkel, ők pedig a hotelben vannak. (ez a best of szöveg; érzékelik hogy nem vagyunk egyedül, és egy idegen országban ez jó háttér) 😊

Amúgy a közbiztonság teljesen jó, kedvesek, segítőkészek az emberek, az ételek finomak. Nem drága hely, ahhoz képest hogy sziget.

Aki picit más helyet keres, mint Görögország, de mégsem a legdrágább, de jó minőséget, Ciprus egy teljesen jó célállomás. 😊

Ajánlott cikkek

Érdekelnek az élménybeszámolók? Sok hasznos információt tudhatsz meg belőlük!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató