Marosvásárhely látnivalók, térképpel

by radopeter1983
Marosvásárhely látnivalók, térképpel

Marosvásárhely belvárosa több szép látnivalót tartogat, amit érdemes megnéznünk. Főleg az épületei és az állatkert miatt ismert.

A székelység művelődési, ipari, kereskedelmi, közlekedési, oktatási és szellemi központja, Erdély egyik legfontosabb városa a Maros partján fekszik.

A megyei jogú város számtalan egyéb látnivalója között nemzetközi viszonylatban is különleges műemlékek, templomok, barokk, klasszicista, neoreneszánsz, eklektikus és szecessziós stílusú középületek és lakóházak, múzeumok és galériák, valamint a köztéri szobrok és emlékművek sokasága található.

Marosvásárhely látnivalók

Rózsák tere

Marosvásárhely fő tere, egy keskeny, hosszúkás parkkal.

Számos fontos épülettel és emlékművel büszkélkedhet. A tér körül van a belváros, így fontos közlekedési csomópont is.

A tér délnyugati végében található Bethlen Gábor, erdélyi fejedelem szobra.

Kultúrpalota

A Fő téren álló ikonikus épület a magyaros szecesszió Lechner Ödön által elindított építészeti mozgalom egyik jelentős példája.

1911 és 1913 között épült, amelyet a budapesti Komor Marcell és Jakab Dezső tervezett. Az épület gazdag szobor- és mozaikdísze ellenére is nyugodt összhatású. Az ablakokon magyar mondák jelenetei elevenednek meg. A tető kék, vörös és fehér cserepek fedik, melyeket a híres Zsolnay-gyár készített.

Belső tere is impozáns. A földszinti nagyterem, a hangversenyterem 800 személy befogadására alkalmas. Az előcsarnok 45 méter hosszú, 12 ólomüveg-kompozíció fedi a falakat. Legszebb része a palota legkisebb terme, a tükörterem.

Közigazgatási Palota

Marosvásárhely legszebb épülete eredetileg városházaként funkcionált.

Szintén szecessziós stílusban épült a 20. század elején, ezért is nevezték gyakran Cifra Palotának. Jelenleg a Maros Megyei Prefektúra és a Megyei Tanács működik itt. A főbejárat előtt áll a Latinitás emlékműve, ami Romulust és Remust ábrázolja az anyafarkassal.

Az épület északkeleti részén van a 60 méter magas torony, amely a város majdnem minden pontjáról látható. Óráját Müller János, a harangokat Thúri Ferenc készítette.

A város legszebb épülete
A város legszebb épülete

Vár

A belvárosban található Erdély és Székelyföld egyik legnagyobb vára.

1492-ben Báthory István erdélyi vajda építtette az itt álló templom és kolostor köré a székelyek könnyebb védelméért. Az 1960-as évekig katonai célokat szolgált, ekkor alakították át az épületeket múzeumokká és pihenőparkot hoztak létre.

4,5 hektáron fekszik és 7 bástyával rendelkezik: Kapubástya, Szabók-bástyája, Mészárosok-bástyája, Kádárok-bástyája, Szűcsök-bástyája egybeépülve a lépcsőtorony Lakatosok-bástyájával, Vargák-bástyája és Kisbástya.

Az udvaron egy Bolyai János geometriájára alapozó geodézikus kupola épült.

Vártemplom

A vár területén található, annak déli részén magasodó gótikus templom.

A 14. században a ferencesek építették, a 16. században lett a reformátusok tulajdona. Történelmi jelentősége is nagy: 37 országgyűlést tartottak és II. Rákóczi Ferencet itt választották fejedelemmé.

Keresztelő Szent János-templom

A Rózsák tere északkeleti végében áll a legjelentősebb katolikus templom.

1728-ban a jezsuiták építették és 1750-ben szentelték fel. A homlokzat fő jellegzetessége a széles toronyállás. Az épület mind az alaprajz, mind pedig a részletformák tekintetében mintaképévé vált a később épülő templomoknak.

A barokk templomokra jellemző módon ebben a templomban is az építészet, a festészet, a szobrászat, a berendezés együtt szerveződött összművészeti alkotássá. Főoltárát a 18. század két kiemelkedő művészegyénisége, Anton Schuchbauer és Johannes Nachtigall készítették.

Angyali üdvözlet templom

Ismert nevén kiskatedrális a belvárosban, a polgármesteri hivatal mellett található. Mérete nem egy kisebb katedrálist idéz, hanem inkább egy nagyobb kápolnáéhoz hasonló.

Az 1926-1936-ban épült templomot a római Szent Péter-bazilika mintájára tervezték, innen ered az elnevezése. Román ortodox templom, bár eredetilg a görögkatolikus egyházé volt.

Belseje gazdag díszítéssel és számos vallási ikonnal rendelkezik. Az ikonosztáz különösen figyelemre méltó, mivel ez az oltár mögötti, ikonokkal teli fal a görögkatolikus templomok egyik legfontosabb eleme.

Urunk Mennybemenetele székesegyház

A Főtér északkeleti részét lezáró ortodox templom sokak szerint nem illik be a belvárosi képbe.

Az egykori Zenélő kút helyén áll, 1925-1934 között épült, de a belsejét csak 1986-ban fejezték be. A fő cél az volt, hogy a belvárosban álljon a templom, éppen ezért a belseje kicsi, bár magassága meghaladja a többi templomét.

A templom a Rózsák tere felől
A templom a Rózsák tere felől

Barátok temploma

A Főtéren áll egy torony, ami egykor a Szent Imre-templom és kolostor része volt.

1972-ben bontották le a templomot, ám a tornyot és az alatta lévő kriptasort megtartották. Ez azóta is a román szocializmus rombolásának a szimbóluma a városban.

Bányai-ház

A háromszintes, eklektikus stílusú épület a Főtér északnyugati részén magasságának és díszítésének köszönhetően kitűnik a szomszédos épületek közül.

A 20. század elején építették Bányai Béla mészárosmester számára. Homlokzata díszes, tetszetős, egyes források szerint a város legszebb neobarokk épülete, bár stílusát jobbára eklektikusként lehet leírni: a barokk elemeken kívül a szecessziós hatás is jelentőséget kap. Tetőzete kupola formájú.

Néprajzi és Népművészeti Múzeum

Marosvásárhely és az egész Maros megye néprajzi és népművészeti hagyományainak megőrzésére és bemutatására jött létre.

A múzeum gyűjteményei között megtalálhatóak hagyományos ruházati darabok, háztartási eszközök, mezőgazdasági szerszámok, kerámia és egyéb kézműves tárgyak. Megismerkedhetünk a helyi közösségek mindennapi életével, munkájával és ünnepeivel, valamint a népi művészet különböző formáival.

Minden információ itt!

Állatkert

Marosvásárhely keleti részén, a Somostetőn található Románia legnagyobb és sokak szerint legszebb állatkertje.

A 2020-as években mintegy 750 állat él itt, több mint 150 helyi és egzotikus fajt képviselve. Az országban ez az egyetlen, amelynek elefántja, zsiráfja és gibbonja is van.

Minden információ itt!

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató