Nagyszeben látnivalók, múzeumok, térképpel

by radopeter1983
Nagyszeben látnivalók, múzeumok, térképpel

Nagyszeben Erdély egyik fontos városa, amelynek csodás belvárosában számos történelmi épületet és múzeumot látogathatunk meg.

Egykor az erdélyi szászok kulturális és kereskedelmi központja volt. Napjainkban Szeben megye székhelye, 1692-1791 továbbá 1849-65 között az Erdélyi Fejedelemség központja is volt.

Kultúrájáról, történelméről, gasztronómiájáról és változatos építészetéről ismert, amely magában foglalja a nagy ikonikus szemű házakat, melyek Nagyszeben becenevét adták. Híres a karácsonyi vásárról is.

Fontos közlekedési központ, Bukarest és Erdély déli-délnyugati részét összekötő A1-es autópálya itt halad el.

Nagyszeben látnivalók

Főtér

A tér a középkortól kezdődően a városi élet központja, és számos jelentős történelmi épülettel büszkélkedhet.

Jellegzetességei közé tartoznak a színes, barokk és reneszánsz stílusú épületek, amelyek között a Szentháromság-templom és a Brukenthal-palota a legfontosabb.

Szentháromság templom

A Főtér kiemelkedő épülete a tér északi oldalán található.

A 18. századi templomot egyszerű, barokk stílusban tervezték, azonban a későbbi évek során több átalakításon és felújításon esett át, amelyek során bővítették és díszítették. Belseje gazdagon díszített, a barokk stílusjegyek mellett klasszicista elemek is megfigyelhetők.

A Főtér meghatározó épülete
A Főtér meghatározó épülete

Nagyszebeni evangélikus székesegyház

A Főtértől egy sarokra áll a város legszebb temploma.

Eredetileg a 12. században kezdték el építeni, a gótikus korszakban nyerte el mai formáját. A templom hatalmas, háromhajós bazilikai elrendezésű, magas, díszes, karcsú toronnyal.  Belseje lenyűgöző: hatalmas pillérek tartják a boltozatot és a színes üvegablakai vannak.

A templom oldalában áll Georg Daniel Teutsch szobra. Az erdélyi szász közösség jelentős tudós püspöke volt a 19. században. A 3,5 méter magas bronzszobor gránit talapzatán négy fontos helyi személy arcképe látható.

A torony kilátóként is üzemel, remek panoráma nyílik a városra.

Nagyszeben gótikus temploma
Nagyszeben gótikus temploma

Tanács torony

A torony a középkorban a városi tanács székhelye volt, innen ered az elnevezése is.

A 13. században épült a város védelmi rendszerének részeként. A történelem során különböző funkciókat töltött be, többek között börtönként és őrtoronnyá is.

A torony főként téglából épült, és a tetején egy jellegzetes, kiemelkedő óra található. A belső része több emeletből áll, amelyek lépcsőn keresztül közelíthetők meg. Tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a városra.

Tornyából szép a kilátás
Tornyából szép a kilátás

Hazugok hídja

1859-ben épült, és az első vasból készült híd volt Romániában. Bár elég rövid hídról van szó, a díszes korlátok a virágokkal a város egyik nevezetességévé teszi.

A híd nevét a helyi legendák és anekdoták adták, amelyek szerint a híd a szerelmesek találkozóhelye volt, ahol gyakran mondtak egymásnak nem teljesen igaz állításokat. A névadás mögött álló történetek szerint a híd a hazugokat „megbünteti”, mivel állítólag megremegett, amikor valaki hazugságot mondott rajta.

A hídhoz legenda is kapcsolódik
A hídhoz legenda is kapcsolódik

Városfal

A belváros déli részén található a kb. 600 méteres fal.

A 12. században épült, a következő évszázadokban folyamatosan bővítették és megerősítették. A falrendszerhez több kapu és őrtorony is tartozik, amelyek kulcsfontosságúak voltak a város védelmében. Ezek közül néhány még ma is áll.

Jellegzetes része a Vastag torony, amely vastag falairól kapta a nevét. Ez volt a városfal központi része, amely védelmi és megfigyelési pont volt.

Friedrich Schiller-szobor

Az európai irodalom egyik meghatározó alakja volt, és művei jelentős hatást gyakoroltak a 19. századi irodalomra és gondolkodásra.

A városfal közelében, egy ház tövében áll a szobor. A német gyökerű város e módon emlékezik meg a híres költőre.

Nagyszebeni ortodox székesegyház

A Főtértől nem messze található templom az ortodox hívők növekvő száma miatt épült.

Külseje jellegzetes bizánci stílusjegyeket mutat, beleértve a díszes kupolákat és az aranyszínű kereszteket. A belső teret lenyűgöző freskók és ikonok díszítik, amelyek a keleti kereszténységet idézik.

Nagyszeben múzeumai

Brukenthal-palota és Múzeum

A Fő tér meghatározó épülete, amelynek gyűjteménye az egyik legnagyobb Romániában.

Samuel von Brukenthal építtette a palotát 1778-1788 között, miután Erdély kormányzójává választották. Főkapuzatát urnák, rozetták, füzérdíszek, a tölgyfából készült ajtószárnyakat a művészetek és a bőség jelképei ékesítik, a kapu felett Brukenthal aranyozott címere látható.

A múzeum 1817-ben nyílt meg, ma több részlege is van. Képtárában híres művészek alkotásait láthatjuk, például Tiziano, Jan van Eyck, Pieter Bruegel. Könyvtárában több mint 300 ezer darabos gyűjtemény van: ősnyomtatványok, kéziratok, folyóiratok, könyvek. A gyűjtemény alapját a báró 15972 kötetes könyvtára képezte.

A palotában emellett láthatók anatóliai szőnyegek, szoborkiállítás, metszetgyűjtemény.

ASTRA Hagyományos Népi Kultúra Múzeuma

Nagyszeben szabadtéri múzeuma, amely a romániai népi kultúra sokszínűségét és gazdagságát mutatja be.

Az 1963-ban alapított múzeum célja, hogy bemutassa és megőrizze a román vidéki életforma és hagyományos kézművesség gazdagságát és változatosságát. Területe hatalmas, több mint 96 hektárnyi területen terül el, és több mint 300 hagyományos épületet foglal magában, amelyek Románia különböző régióiból származnak.

Több ezer tárgy található itt, amelyek a román népi kultúra és kézművesség különböző aspektusait mutatják be. A kiállított tárgyak között megtalálhatóak hagyományos ruhák, bútorok, háztartási eszközök, mezőgazdasági szerszámok és népi művészet alkotásai.

Minden információ itt!

A román vidéki életet mutatja be a skanzen
A román vidéki életet mutatja be a skanzen

Nagyszebeni Történeti Múzeum

A múzeum célja, hogy bemutassa Nagyszeben és környékének történelmét, kultúráját és művészeti hagyományait a középkortól a modern korig.

A kiállítások között megtalálhatóak régészeti leletek, történelmi dokumentumok, művészeti alkotások, valamint néprajzi és etnográfiai tárgyak. A múzeum kiemelt részei közé tartoznak a középkori és reneszánsz kori tárgyak, valamint a helyi történelemhez kapcsolódó különleges gyűjtemények.

A múzeum egy történelmi épületben, az Altemberger-házban található. A 15. században épült, és nevét az egykori tulajdonosáról, Johann Altemberger városi bíróról kapta. Késő gótikus stílusú, az átépítések ellenére megőrizte eredeti karakterét.

Patikamúzeum

A múzeum egy történelmi épületben helyezkedik el, amely valaha egy működő gyógyszertár volt.

A múzeum célja, hogy megőrizze és bemutassa a gyógyszertárak történetét, a gyógyszerészeti gyakorlatok fejlődését, valamint a gyógyszerek és gyógyszerészeti eszközök történetét. Különösen figyelemre méltók a régi receptkönyvek, laboratóriumi eszközök és a korabeli gyógyszerek.

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató