Bukarest látnivalók, múzeumok, térképek

by radopeter1983
Bukarest látnivalók, múzeumok, térképek

Bukarest az elmúlt időben nagy fejlődésen ment keresztül, ami a város látnivalóin is érződik. A turisták számára ezért ideális egy városlátogatáshoz!

Románia fővárosa, számos területen az ország központja. Építészetét a századforduló kori fejlődése, a háborúk, a kommunista korszak és a modern kor formálta. A két világháború közötti időszakban a várost elegáns neobarokk építészete miatt „Keleti Párizs” és „Kis Párizs” (Micul Paris) néven emlegették.

Bukarest látnivalók

Parlament

Másik nevén a Nép Háza (Casa Poporului), Románia egyik legjelentősebb és leglátványosabb épülete.

Története a kommunista időszakra nyúlik vissza, amikor Nicolae Ceaușescu, Románia akkori diktátora úgy döntött, hogy egy hatalmas, az ország hatalmát és erejét hirdető épületet hoz létre. Az építkezés 1984-ben kezdődött és a rendszerváltás után, 1989-ben, a Ceaușescu-rezsim bukása után is folytatódott. Az épületet végül az 1990-es évek elején fejezték be.

Sokáig nagyon megosztott volt a megítélése: sokan bírálták, hogy nem illeszkedik a városképbe. A város fejlődésének hatására azonban ma már kifejezetten látványosan hat az épület.

Hatalmas méretei és monumentális stílusa a szocialista realizmus jegyeit viseli. A világ második legnagyobb épülete a Pentagon után.

Belül az épület ugyanolyan lenyűgöző: hatalmas termek, széles folyosók és gazdagon díszített belső terek jellemzik. Több mint ezer szoba található benne, köztük irodák, konferenciatermek és egy hatalmas, centrális ülésterem.

A világ legnagyobb parlamentje
A világ legnagyobb parlamentje

Bulevardul Unirii

Bukarest egyik legfontosabb és legimpozánsabb utcája, amelynek kialakítását a párizsi Champs-Élysées inspirálta.

Hossza körülbelül 3,5 kilométer, szélessége pedig 90 méter, ezzel egyike Európa legnagyobb utcáinak. A sugárút mentén számos fontos épület és intézmény található, mint például a Nemzeti Múzeum Komplexum és a Román Nemzeti Opera.

A sugárúton található épületek a szocialista realizmus és a klasszikus építészethez méltóan nagyok, ezért a későbbiekben parkokat és több zöld területet hoztak létre. Emiatt mára egy kifejezetten impozáns út jött létre, ahol kávézók, éttermek, üzletek sora található.

Legszebb része a parlament előtti tértől (Piața Constituției) az Unirii Parkig lévő rész, ahol fasorok és szökőkutak színesítik az utat.

A párizsi Champs-Élysées mintájára épült
A párizsi Champs-Élysées mintájára épült

Patriarchális székesegyház

Románia egyik legfontosabb vallási épülete, a román ortodox egyház székhelye. A városközpontban, a Patriarchális dombon található, a hely már évszázadok óta központi szerepet tölt be a román vallási életben.

A 17. században épült bizánci stílusban, de az évszázadok során többször átalakították és felújították, így ma már a román ortodox építészet példája.

Külső megjelenése lenyűgöző: jellegzetes bizánci kupolák, arany és a színes kerámiák, íves ablakok díszítik. A belső tér központi eleme az oltár, amelyet finom faragások és aranyozás díszít.

Bukarest egyik legfontosabb temploma
Bukarest egyik legfontosabb temploma

Nemzet Megváltása Székesegyház

A város központjában álló mindenkori román pátriárka széktemploma az egyik legnagyobb ortodox templom a világon.

A székesegyházat 2010-ben kezdték el építeni. 2018. november 25-én szentelte fel Bartholomaiosz (Bertalan) konstantinápolyi pátriárka és Dániel román pátriárka.

Athenaeum

Bukarest egyik legjelentősebb és legelismertebb kulturális intézménye, amelyet elsősorban koncertteremként és előadóművészeti központként használják.

Az épületet 1888-ban kezdték el építeni, Albert Galleron francia építész tervezte. A finanszírozás nagyrészt közadakozásból történt, ezért a román nép közös erőfeszítésének és büszkeségének szimbólumává vált.

A főterem, amely a koncertek és előadások helyszíne, kör alakú, kiváló akusztikával rendelkezik, és több mint 800 fő befogadására alkalmas. A falakon és a mennyezeten csodás freskók és díszítések láthatók, amelyek Románia történelmét és kulturális örökségét ábrázolják.

Magát az épületet érdemes megnézni
Magát az épületet érdemes megnézni

Arcul de Triumf

Bukarest egyik jelentős emlékműve, amelyet a párizsi Diadalívről mintázták.

Az eredeti, fa szerkezetű építmény először 1878-ban épült, hogy megünnepelje Románia függetlenségét a Török Birodalomtól. A mai emlékmű 1922-ben készült el, hogy megünnepelje Románia első világháborús győzelmét és a Nagy-Románia létrejöttét.

Az emlékművet díszítő szobrok Románia történelmi alakjait és eseményeit ábrázolják, köztük az első világháború hőseit és a nemzeti egység megteremtőit. A Diadalív tetején egy terasz található, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra.

A párizsi Diadalívről mintázták
A párizsi Diadalívről mintázták

Radu Vodă-kolostor

Az épületet eredetileg Radu Vodă fejedelem alapította 1577-ben, de az évszázadok során többször újjáépítették és restaurálták, különösen a török támadások és földrengések következtében.

Két építészeti stílust különíthetünk el. A bizánci stílust a vörös téglafalak és íves ablakok jelenítik meg. A kolostor központi eleme a főtemplom, amely a román ortodox építészet jellegzetes vonásait mutatja, mint a kupolák és az aranyozott keresztek.

A kolostor gyűjteménye számos vallási és történelmi tárgyat foglal magába, beleértve régi kéziratokat, ikonokat és egyéb művészeti alkotásokat.

Kretzulescu-palota

Ez egy neoklasszikus építészeti stílusban épült történelmi palota Bukarest központjában, a Calea Victoriei-n található.

A palota a 19. században épült, Kretzulescu Grigore, egy befolyásos román politikus és államférfi megbízásából. Az épület azóta is fontos szerepet tölt be Bukarest kulturális és társadalmi életében.

Az épület impozáns bejárata és a hozzá tartozó lépcsőház különösen figyelemre méltóak. A tágas termeket és folyosókat klasszikus stílusban díszítették, elegáns bútorokkal és műalkotásokkal. A falakon található freskók és festmények a román történelem és kultúra fontos pillanatait ábrázolják.

Mogoșoaia-palota

Bukarest északnyugati külterületén található ez az egyedi stílusú palota.

Constantin Brâncoveanu vajda építtette a 17. század végén, aki a román történelem egyik kiemelkedő alakja. Külön elnevezést is kapott: a palota a Brâncoveanu-stílusra jellemző architektúrát követi, ami egy egyedülálló román építészeti stílus. Ez az olasz reneszánsz, a bizánci és az ottomán elemeket ötvözi. A palota nevét a Mogoșoaia-tóról kapta, amely a közelben található.

A palota gyűjteménye számos történelmi és művészeti tárgyat foglal magában, beleértve a Brâncoveanu-korszakból származó bútorokat, festményeket és egyéb művészeti alkotásokat.

Stavropoleos-kolostor temploma

A belvárosban található templom a város egyik legfontosabb ortodox kulturális központja.

Története a 18. század elejére nyúlik vissza, amikor 1724-ben Ioanichie Stratonikeas szerzetes építtette. A kolostor a brâncoveanu építészeti stílusban készült. Az épület történelme során számos felújításon és restauráción esett át, de az eredeti stílusjegyeket megőrizték.

Belső tere csodás, gazdagon díszített. A falakat és mennyezetet freskók és ikonok borítják, amelyek a bizánci művészet és a román ortodox hagyományok szépségét mutatják be. Az oltár és az ikonosztázion finoman faragott fa és aranyozás jellemzi.

A kolostorban található gyűjtemény számos ritka és értékes ortodox ikont, kéziratot és vallási tárgyat foglal magában, amelyek a román ortodox egyház történetét és művészetét mutatják be.

Minden információ itt!

Bukarest fő múzeumai

Románia Nemzeti Történeti Múzeuma

Románia legfontosabb múzeuma az ország történelmi örökségét mutatja be.

Bukarest városközpontjában, a Calea Victoriei-n található impozáns neoklasszikus épületet eredetileg Postapalotaként hívták. Itt nyílt meg 1970-ben a múzeum.

A gyűjtemény több mint 600 000 tárgyat tartalmaz, amelyek az őskortól egészen a modern korig terjedő időszakokból származnak. A kiállított tárgyak között megtalálhatók régészeti leletek, történelmi dokumentumok, művészeti alkotások és egyéb olyan tárgyak, amelyek a román történelem kulcsfontosságú pillanatait mutatják be. Különös figyelmet érdemel a Dák Kincs és a Traianus oszlop másolata.

Minden információ itt!

Románia Nemzeti Művészeti Múzeuma

Bukarest legfontosabb művészeti intézménye, amely a román királyi család egykori rezidenciájában kapott helyet.

A múzeum gyűjteménye rendkívül széles körű, több mint 70 000 műalkotást tartalmazva, amelyek között román és nemzetközi művészetek, régi mesterek alkotásai és modern művészet is megtalálható. Kiemelkedő darabjai között szerepelnek a román művészet nagy alakjainak, mint Brâncuși, Grigorescu és Tonitza munkái, valamint jelentős európai művészek alkotásai is.

Minden információ itt!

Parasztmúzeum

Már a neve alapján is különleges múzeumról van szó: a román paraszti életmód, hagyományok és művészet megőrzése és bemutatása a célja.

A 20. század elején, Alexandru Tzigara-Samurcaș, egy neves művészettörténész és etnográfus kezdeményezésére jött létre.  Az épület tervezésekor a romániai kolostorok és templomok építészeti elemeit vették alapul, amelyek hűen tükrözik a román hagyományokat és a paraszti életmódot.

Gyűjteménye magában foglalja a román paraszti kultúra széles spektrumát: népviseleteket, bútorokat, kerámiákat, szerszámokat és más tárgyakat, amelyek bemutatják a paraszti életmód gazdagságát és változatosságát.

Minden információ itt!

Falumúzeum

A Regele Mihai I Park nyugati szélén áll ez a szabadtéri múzeum, amely a román falusi élet hagyományait és építészetét mutatja be.

Az 1930-as években Dimitrie Gusti szociológus, akadémikus és a román vidéki élet kutatója kezdeményezte létrehozását. A cél az volt, hogy létrehozzanak egy olyan helyet, ahol a román falusi kultúra hagyományait megőrizhetik és bemutathatják.

A múzeum területe nagyjából 10 hektár, és több mint 300 épületet foglal magában, beleértve házakat, gazdasági épületeket, templomokat és műhelyeket, amelyek a 17. századtól a 20. századig terjedő időszakból származnak. Ezek az épületek hűen tükrözik a román falusi építészet sokszínűségét, beleértve a különböző régiókra jellemző stílusokat és technikákat. A házakban és épületekben a hagyományos berendezéseket, szerszámokat és egyéb használati tárgyakat láthatjuk.

Minden információ itt!

Egy nagy szabadtéri skanzen
Egy nagy szabadtéri skanzen

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató