Gyula és környéke látnivalók, programok

by radopeter1983
Gyula és környéke látnivalók, programok

Gyula az ország keleti részének egyik leglátogatottabb városa, köszönhetően a termálfürdőnek. Ám ezen kívül is több látnivalót, programot rejt Gyula és környéke.

Az Alföld délkeleti részén, a Körös menti síkon, a Fehér-Körös bal partján található, közvetlenül a román határ mellett. A Fehér- és a Fekete-Körös Magyarország legtisztább vizű folyói közé tartoznak; az itt található folyópartok, erdők, tájkép tekintetében különösen szépek.

Gyula látnivalók

Gyulai vár

Az egykori Magyar Királyság alföldi vidékeinek egyetlen, épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavára, amely a 16. századtól meghatározó végvára volt az országnak.

Nem maradt ránk más olyan Zsigmond-kori főúri lakó- és védelmi épület, amely ilyen nagyszámú 15. századi gótikus építészeti térrel rendelkezne. Az 1500-as évek elejére, a várudvaron körben kiépült egységes folyosórendszere is példa nélküli a korabeli magyar várépítészetben. A külső vár területén felépített Huszártorony pedig az egyetlen Magyarországon fennmaradt, világi célokat szolgáló török épület.

A várban működik a vármúzeum, ahol az érdeklődők 24 kiállítóteremben járhatják végig, közel hét évszázad történetét. A földszinten található várbörtön, éléstár, sütőház, kovácsműhely, fazekasműhely, múzeumpedagógiai terem, borozó és kápolna.

Minden információ itt!

A legépebb téglavárunk
A legépebb téglavárunk

Almásy-kastély

Közvetlenül a fürdő mellett áll a szépen felújított, látogatóközpontként is működő kastély.

Az egykori főurak életét bemutató kiállítás az egyik fő attrakció. Emellett van szabadulószoba, tárlatvezetés, látványkonyha, múzeum- és ajándékbolt, kávézó.

A Toronykilátó 13,5 méteres járószintjéről gyönyörű panoráma nyílik a Szigeterődre: Gyula középkori téglavárára, a kastélyra és annak egykori történeti kertjére.

A kastélyt körülöleli egy csodálatos park is, melyben platánok, tölgyek és berkenyék állnak.

A felújított kastély látogatóközpontként működik
A felújított kastély látogatóközpontként működik

Gyulavári kastély

Gyula keleti részén, Gyulavárin található ez a szépen felújított kastély, amelyben látogatóközpontot alakítottak ki.

A központ a Dél-Alföld néprajzi, kulturális és természeti- környezeti értékeit, valamint gazdaságtörténetét mutatják be kiállításokkal, különböző rendezvényekkel.

Belső terei közül kiemelkedik az Erkel-terem és a Kohán-terem. Előbbi az EU tagállamok himnuszait mutatja be, utóbbiban helyi, 20. századi kortárs képzőművészek alkotásait láthatjuk. Emellett Wenkcheim-Almássy családtörténeti kiállítás és népművészetet bemutató kiállítás is látható.

Világóra

A belvárosban található ez a különleges óra, ami egyben egy műalkotás is.

Legfelső eleme egy üveggömb, mely egyszerre jelképezi földünket és a világ egységének szükségességét. 12 egyenlő részre osztott gránittáblákból álló része a helyi időt, illetve a világ időzónáihoz tartozó pontos időt mutatja.

Gyulai és környéki programok

Gyulai Várfürdő

A városba legtöbben a termálfürdő miatt jönnek, ami komplex szolgáltatásokat nyújt.

A vize az alkáli-hidrogénkarbonátos, kloridos gyógyvizek közé tartozik, ami mozgásszervi betegségekre nagyon hatásos. Több gyógymedence is rendelkezésre áll.

2013 óta üzemel az élményfürdő, az AquaPalota, amely különleges családbarát szolgáltatásaival teljessé tette a fürdő kínálatát. Legfőbb része a két hatalmas csúszda, ami több 10 méter magasságról indulva megjárja egy vulkán belsejét is. De van négy személyes csúszda is, ahol a szülők és gyerekek is lecsúszhatnak együtt.

Szaunaparkja 3 kültéri szaunaházzal, merülődézsákkal, dézsazuhanyokkal, 2 beltéri infraszaunával és gőzkabinnal várja a vendégeket.

Minden információ itt!

Erkel Ferenc Emlékház

Az Apor Vilmos tér 7. szám alatti házban született az egyik leghíresebb zeneszerzőnk.

A klasszicista stílusú házban az Erkel család 1808-1841 között lakott. Az állandó kiállítás az épület eredeti funkcióját, az iskola-lakóház kettőségére építve mutatja be Erkel Ferenc életét és munkásságát, valamint a hozzá és családjához kapcsolódó relikviákat.

A kiállításhoz kapcsolódik egy udvari kiállítótér is, az „Erkel-promenád”, melynek falán a látogatók Erkel Ferenc munkásságát követhetik végig a korabeli Erkel hangverseny- és operaplakátok reprodukciói által.

Minden információ itt!

Gyulai Kolbász Múzeum

Ha már olyan híres a gyulai kolbász, persze, hogy van egy múzeum is erről!

Az 1985-ben megnyitott kiállítás anyagát Szigethy Attila, a húsgyár akkori egyik vezetője saját gyűjtésből, illetve a gyulai és környékbeli hentes családok által a múzeum részére átadott eszközökből állította össze. Célja az egykor szebb napokat látott gyulai húsipar emlékeinek és múltjának ereklyéinek megőrzése volt.

A gyűjtemény az 1860-as évektől kezdődően, korabeli eszközökkel, (tagló, kézi perzselő, forrázó teknő) az 1930-as évek kisiparának gépeivel, (kutter, darálók) képekkel, tablókkal és számtalan más eszközzel nyújt betekintést a hentesmesterek életébe, munkájába és a húsfeldolgozás fejlődésébe.

Minden információ itt!

Rádiómúzeum és rádiótörténeti kiállítás

A kiállítás bemutatja a rádiózás történetét, bemutatva az első készülékektől kezdve a modern technológiákig terjedő fejlődést.

Különleges az egykori Orion gyár 120 db rádiókészüléke, amelyek Wlassits Nándor nyugdíjas elektromérnöknek köszönhetően még ma is működnek.

Minden információ itt!

Táj-, víz és fürdőtörténeti kiállítóház

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság által létrehozott kiállítás a Körös–vidéki tájról, vizeiről, természeti értékeiről, valamint a gyógyfürdőzésről és a népi gyógyászatról mutat be hasznos ismereteket.

A bemutatóházban külön vetítőterem üzemel, melyben a Körös-vidékkel, árvizekkel, belvizekkel, vízügyi történeti emlékekkel, gyógynövényekkel kapcsolatos filmeket mutatnak be.

Várszínház

A gyulai vár falai között tartanak nyáron szabadtéri előadásokat, fesztiválokat.

Az évek során sokszínű programokat nyújt a színház. 2005-től rendezik meg a Shakespeare Fesztivált, 2006-tól a Vár Blues Fesztivált. Kétévente rendezik meg az Irodalmi Humorfesztivált és a Népzenei Fesztivált. Emellett koncerteket, színházi előadásokat is láthatunk.

Wenckheim-kastély

Hazánk egyik legjelentősebb kastélya a felújítás után még impozánsabb lett. Gyulától 16 km-re, Szabadkígyóson található.

1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és eklektikus stílusban. Főépülete tornyokkal, reneszánsz hatású loggiás terasszal díszített, 52 szobája, 365 ablaka van. Ehhez jön még a főúri lak előtt található, formára nyírt bukszusokból és tiszafákból kialakított, barokkos vonalvezetésű franciakert szökőkutas medencével, és a körülötte elterülő vadregényes angolkert mesterséges tóval és hidakkal.

Az épületben egy korszerű, interaktív kiállítás került kialakításra, melynek címe: „Vendégségben Wenckheiméknél”. A kastély egykori lakóinak hangjával mesélik el az urak mindennapi életét.

Minden információ itt!

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

Hazánk legszebb helyei

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató