Az athéni Akropolisz – az ókori görög művészet csúcsa

by radopeter1983
Az athéni Akropolisz – az ókori görög művészet csúcsa

Az Akropolisz, Athén városának impozáns erődje nem csupán egy egyszerű épületcsoport. Ez a kulturális örökség egy gyönyörű művészeti és történelmi kincs, amit kötelező látni, ha Athénban járunk!

Az Akropolisz a görög ókori világ egyik legjelentősebb műemléke, mely az ókori Athén városának magaslatán impozánsan emelkedik ki. Ez a lenyűgöző építészeti remekmű és történelmi emlékhely jelképezi az ókori Görögország és a demokrácia kiemelkedő kultúráját.

Nem csupán vallási szentély volt, hanem az ókori görög művészet és építészet csúcsa is, amelyet a híres szobrászok és építészek alkotásaival díszítettek.

Az Akropolisz az UNESCO világörökségi helyszíne. Látogatók milliói érkeznek ide minden évben, hogy megcsodálják az ókori görög művészet és kultúra hagyatékát.

2023 őszén jártam itt, egy szombaton napon. Hatalmas tömeg volt mindenhol! Számítsatok arra, hogy már a bejáratnál nagy sor lesz. Utána azt gondolnánk, hogy minden okés, de nem! A csúcsra vezető út előtt lesz még egy sorbanállás, majd araszolás a szűk úton fel. És lefelé szintén egy hosszú sorba kell állni, mert néhol csak egy sorban lehet haladni lassan. Kb. 40 perc alatt jutottam ki a területről.
Lehetőleg a kora délelőtti órákban menjetek, mert hőségben a sorbanállás igencsak megterhelő lehet sokaknak!

Az athéni kirándulásomról itt olvashattok egy képes beszámolót!

Akropolisz története

Az i. e. 5. században kezdődtek meg azok a munkálatok, amelyek az Akropoliszt fellegvárrá változtatták, amikor a perzsák i. e. 452-ben vereséget szenvedtek a Periklész vezette athéniaktól. Győztes hangulatukban a görögök óriási építkezésekbe kezdtek. A költségeket a Déloszi Szövetségtől származó hűbéradókból állták, s a népgyűlésben ez heves tiltakozást váltott ki. A népgyűlés Periklészt választotta a tervezett építkezések vezetőjének, valamennyi munka intézőjének és felügyelőjének, a művészi kivitelezés irányítója pedig Pheidiasz lett – Periklész a város újjáépítésének központjába az Akropoliszt helyezte, de életében csak a Propülaia és a Parthenón lett készen. Utóbbi építkezése Kr. e. 447 és 438 között kezdődött.

A 18. század végéig viszonylag épségben maradt fenn annak ellenére, hogy a 4. századtól a Parthenónt keresztény templomnak, 1458-tól a törökök mecsetnek használták. 1687-ben Velence ostromolta meg a törököket, ekkor történt, hogy szeptember 26-án, Francesco Morosini tábornok ágyúgolyója becsapódott a Parthenónban elhelyezett lőporraktárba, amitől a felhalmozott puskapor felrobbant. A robbanás során háromszáz nő és gyerek halt meg. A robbanás szétrobbantotta a Parthenon hosszú oldalait, és az ezt követő két napig tartó tűz után az épület a ma látható csontváz állapotában maradt fenn.

A 19. század elején Lord Elgin angol követ a törökök engedélyével több szobrot és domborművet vett ki az épületből és szállított Londonba, ahol a British Museumban még ma is láthatók. Az Akropolisz restaurációja a 19. században kezdődött el Görögország felszabadulása után.

A nagy ásatásokra 1876-1885 között került sor a Görög Régészeti Társulat megbízásából, de az épületek restaurálása, vizsgálata ma sem fejeződött be.

Akropolisz épületei

Több mint 20 részből áll a komplexum, amelyből egyik-másik már csak maradvány. Legfontosabb épületei:

Parthenón

A Parthenón a legismertebb és legkiemelkedőbb épület az Akropoliszon. Ezt a dórikus stílusú templomot a Kr. e. 5. században építették Athéné istennő tiszteletére. 1209-ben keresztény templommá, majd a 15. században mecsetté alakították. Később lőporraktárként hasznosították.

A templom kívülről dór stílusú, anyaga sárgás színű, erezett pentelikoni márvány. Kialakításának minden részletén a klasszikus kor építészetének pontossága figyelhető meg. Az épület 70 méter hosszú és 31 méter széles talapzata nem teljesen négyszög alakú, alig észrevehetően a sarkok felé ívelt, az oszlopok befelé dőlnek, míg az oromzat enyhén kifelé hajlik. A templom rövidebb oldalán nyolc, hosszabb oldalán tizenhét dór oszlopot helyeztek el.

2023 őszén éppen felújítás alatt van ez a csodás épület
2023 őszén éppen felújítás alatt van ez a csodás épület

Erekhtheion

Az Erekhtheion az Akropolisz másik fontos temploma, melyet az 5. században építettek. Az épület dór és ion oszlopok keverékét használja, és Athéné és Poszeidón tiszteletére szentelték.

A rendkívül kecses, attikai ión stílusú épület i.e. 421 és i.e. 406 között épült, befejezésére azonban a Spártától elszenvedett vereség miatt soha nem került sor. Tervezője nem ismert. Valószínűleg itt volt Erekhtheusz legendás király sírja is, akiről az épület nevét kapta.

Az Erekhtheion több részből áll. Központja egy templom, amelyben az istennő fából faragott szobrát őrizték. E központi épülethez mindkét oldalon egy-egy oszlopcsarnok csatlakozik. Ezek közül a legismertebb a déli csarnok, amelynek oszlopai ruhás lányalakok.

Propülaia

A Propülaia az Akropolisz főbejáratánál található előcsarnok. I. e. 437 és i. e. 432 között épült Mnésziklész tervei alapján.

Stílusa, idomulva a Parthenónhoz, kívülről dór templom formáját mutatja timpanonnal koszorúzott oszlopsorával. A nyugati homlokzaton a bejáró két oldalán két előreugró szárny található, s emiatt a Propülaia inkább egy palotára hasonlít, mint kapura. Reprezentatív jellegét bizonyítja, hogy értékes építőanyagokból, fehér pentelikoni és kékesfekete eleusziszi márványból építették.

Nike Apterosz

Az Akropolisz sarkában található. Ez az épület a győzelmet és diadalt jelképezi. Az istennő Nike szentelt szentélyként szolgált, és egykor az istennő szobrát őrizte. Ma a helyén az eredeti szobor másolata található.

Dionüszosz színház

Mintegy 17 ezer néző befogadására alkalmas. A színház a domboldalba épült, és egyedi akusztikájának köszönhetően a hangok jól hallatszottak a nézőtéren.

A Dionüszosz színház az ókori görög dráma előadásainak kiemelkedő helyszíne volt, és híres drámaírók, mint például Szophoklész és Euripidész műveit itt mutatták be. Az évszázadok során több alkalommal felújították és átalakították.

Heródes Atticus színháza

Az épületet Heródes Atticus nevű gazdag görög római polgár és mecénás építtette Kr. u. 161-ben, az akkori felesége, Regilla tiszteletére.

A színház egy félgömb alakú amfiteátrum, amely mintegy 5 ezer néző befogadására alkalmas. A színház épületei részben márványból készültek, és az oldalán lévő dór oszlopok és a magas falak gyönyörű római stílusban készültek.

Híres a kiváló akusztikájáról. Ma is rendszeresen használják kulturális rendezvények, koncertek és előadások helyszíneként, különösen a nyári hónapokban.

Ahogy beérünk az Akropolisz területére, ez a látvány fogad
Ahogy beérünk az Akropolisz területére, ez a látvány fogad

További részei:

 • régi Athéné-templom alapjai;
 • Athéné Promakhosz szobrának alapozásai;
 • Artemisz Braurónia-szentélyének maradványai;
 • Chalkothéka: „érctár”, az istennőnek szánt fogadalmi ajándékok tárolására szolgáló csarnok és fegyvertár romjai;
 • Pandroszeion: Pandoroszosz (Kekropsz lánya) szentélye;
 • Athéné Poliasz (am. városvédő Athéné) oltárja;
 • Zeusz Polieusz (am. Zeusz, a város pártfogója) szentélye;
 • Pandión király szentélye;
 • Aigeusz szentélye;
 • Eumenész-sztoa maradványai az alsó teraszon;
 • Aszklépiosz szentélye;
 • Periklész színháza;
 • Eleuthereusz Dionüszosz temploma;
 • Aglaureion: Aglaurosz (Kekropsz másik lánya) templomának maradványa;
 • Beulé kapu: egy városfal része volt;
 • Athéné Ergané (am. Athéné, a kézművesség/művészet istennője) szentélye;
 • Pelazgikus fal.

Akropolisz látogatása

Mindenképp érdemes megvenni a jegyet online, a helyszínen ez szinte lehetetlen. Ezt ezen a hivatalos oldalon tegyük!

A napon belül ki kell választani egy órás időszakot. Belépni a kezdő időpont előtt és a befejező időpont után 15 perces időszakban lehet. Tehát, ha például 10.00-11.00 időszakra vettük meg a jegyet, akkor 9.45 és 11.15 között tudunk belépni!

Az Akropolisz a leglátogatottabb Athénban, így nem meglepő, hogy bizonyos időszakokban nagy tömegre lehet számítani. Általában a legnagyobb látogatószámok az alábbi időszakokban tapasztalhatók:

 • Nyári szezon (június-augusztus): ilyenkor vannak a legtöbben, mivel sok turista ebben az időszakban utazik. Ezen időszakban hosszabb sorok és zsúfoltság is előfordulhat.
 • Tavasz (március-május) és ősz (szeptember-október): ezek az időszakok az enyhébb időjárás miatt is vonzóak a látogatók számára. A tavasz és az ősz hűvösebbek lehetnek, mint a nyár, és kevesebb turista tartózkodik az Akropoliszon, ami kellemesebb élményt jelenthet a látogatók számára.
 • Húsvét körüli időszak: ilyenkor Athén és az Akropolisz környékén népszerű ünnepek és események zajlanak. Sok helyi és külföldi látogató érkezik ilyenkor az Akropoliszhoz, hogy részt vegyen az ünnepségeken és az egyéb kulturális eseményeken.
 • Hétvégek és ünnepek: az athéniak is gyakran látogatják az Akropoliszt hétvégéken és ünnepek alkalmával. Ilyenkor is növekedhet a látogatószám, különösen olyan ünnepek környékén, mint az Athén városának nevében elnevezett Athéni Fesztivál.

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató