Így készítsd fel a kutyádat egy közös nyaralásra!

by radopeter1983
Így készítsd fel a kutyádat egy közös nyaralásra!

Szerencsére ma már egyre kevesebben tartják a kutyákat „szimpla” házőrzésnek, inkább már a családi kutya szerepét tölti be. És ez így is van jól!

Azonban amíg régen csak megkértük a szomszédot, hogy etesse már a kutyát, amíg nyaralni vagyunk, manapság egyre több gazdi fejében a kutyás nyaralás ötlete van inkább.

Hozunk most néhány tippet, hogyan tudsz felkészülni arra, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a közös kirándulás!

Szoktasd hozzá az utazás minden formájához

Nagyon fontos, hogy ha van rá lehetőséged, már kölyök kortól kezdve szoktasd hozzá az autóban utazáshoz, buszozáshoz. Sőt, még jobb, ha szállító boxban való utaztatáshoz, mert ez a legbiztonságosabb módja a kutyák szállításának.

Ezen felül nem árt, ha a szájkosár elviseléséhez is hozzászokik, hiszen pl. tömegközlekedési eszközön elvárt lehet a hordása. Természetesen idősebb kutyákat is türelemmel és sok-sok gyakorlással meg lehet szerettetni a kocsikázást pl. Érdemes mindig éhgyomorral és kis távokon gyakorolni az első időkben.

Mindig tervezd meg alaposan az utazást előre!

Legyen szó bel- vagy külföldi nyaralásról, mindenképp jó előre tervezd meg az egészet. A kutyusokat 2-3 óránként illik a kocsiból kiengedni, hogy kinyújtóztathassák végtagjaikat, illetve szükségeiket is elvégezhessék. Ezen felül előre kell kutyabarát szállás, kutyabarát étterem után keresgélni az adott helyszíneken. Illetve, ha külföldre mentek, mindig nézz utána, hogy milyen szabályai vannak a kutyával beutazásnak.

A kutyás utazást is alaposan meg kell tervezni
A kutyás utazást is alaposan meg kell tervezni

Legyenek rendben az oltásai, külső-belső élősködő ellen is védekezz!

Az utazás előtt mindenképpen 3-4 héttel ellenőrizd le a kutyusod oltási könyvét, és ha szükséges, pótold az oltásait! Ha külföldre mentek, mindenképpen rendelkeznie kell útlevéllel is a kutyusodnak. Illetve szükséges lehet az utazás előtti 2-3 napban hivatalosan, állatorvos által beadott féreghajtó készítmény is.

Valamint a külső élősködők, mint a bolha/kullancs/ szívféreg elleni készítményekről se feledkezz meg!

Írj előre egy checklistát, hogy miket kell magaddal vinned a kutyusodnak!

Érdemes akár a mobiltelefonodba egy listát írnod arról, mit kell bepakolni a kedvencednek a kutyás nyaralás idejére. Amire mindenképpen szükséged lesz: az oltási könyve/útlevele, etető/itató tál, a megszokott eledele, fekhelye, játékai, póráz, nyakörv/hám. Ha a kutyusod hajlamos felmenni a kanapére, érdemes magatokkal vinni egy plédet, és azzal védeni a szálloda/apartman bútorait a kutyusod sáros mancsától/ szőrétől. És így a szállásadó felé is tiszteletet mutatsz, egyúttal pedig jó példát adva a többi kutyásnak.

+1 tipp: Akárhová is mentek, mindig érdemes előre kikeresni a helyi állatorvos/ állatkórház címét és elérhetőségét!

A fentebbi hasznos tippek segíteni fognak abban, hogy a kedvenced, és Ti is szuperül érezzétek magatokat, akármerre is utaztok!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató