Utasbiztosítás külföldön – Fontos tudnivalók

by radopeter1983
Utasbiztosítás külföldön

Habár százezreket fizetünk ki utazásra, sokszor pár ezer forintot nem vagyunk hajlandóak áldozni biztosításra. Pedig egy időben kötött utasbiztosítás sok fejfájástól megkímélhet minket, ha netán valami baj történik.

Felmérések szerint a magyarok mindössze fele köt utasbiztosítást külföldre utazáskor. Pedig egy alapbiztosítást már 500 Ft/nap összeg alatt is lehet vásárolni, ami igazán nem nagy pénz a mai világban.

Hogyan kössünk utasbiztosítást?

Ma már interneten pár perc alatt néhány lépésből megvan.

Ne csak egy cégnél nézzük meg a lehetőségeket! Vannak szolgáltatókat összegyűjtő oldalak, ahol az általunk igényelt biztosítások közül megtaláljuk a legolcsóbbat.

A legtöbb esetben többféle csomagból is választhatunk. Ezekben mind a szolgáltatások, mind azok kártérítésre kapott összegei emelkednek. Az eddigi tapasztalataim szerint, ha egy „átlagos” útra megyünk, bőven elég a legkisebb csomagot választani.

Fontos, hogy az elutazás előtt kössük meg, mert csak így biztos, hogy a biztosításunk élni fog a kiindulási naptól kezdve!

Nézzünk egy példát egy hazai utasbiztosító cégen keresztül!

Franciaországba utazunk 7 napra. A legalapabb utasbiztosítás ára mindössze 3.126 Ft, amiben például 150.000 Ft-os poggyászeltulajdonításos kártérítés van. Egy vacsora ára igazán megéri azt a biztonságot, amit egy biztosítás ad.

Egy példa 7 napos európai úthoz
Egy példa 7 napos európai úthoz

Milyen szolgáltatásokat ad egy biztosító?

Az utasbiztosítás abban segít, ha bármilyen balesettel, váratlan megbetegedéssel, esetleg lopással, rablással kapcsolatos gondja felmerül külföldön, azt megoldják az utazónak.

Emellett 24 órás magyar telefonos ügyfélszolgálat áll rendelkezésre, ahol bejelenthetjük a kárt vagy a problémát jelezhetjük.

A biztosító megtéríti a bizonyított károk költségét a megadott limitig bezáróan.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Sokan sajnos félreértelmezik ennek a kártyának a szolgáltatásnyújtását. Habár az egész EU területén belül érvényes, de nem fedez minden egészségügyi szolgáltatást!

A legfontosabb, hogy csak a Kártyával közvetlenül az adott tagállam társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatónál érvényes!

Ezenkívül csak a sürgősségi eseteket fedezi a kártya, aminek jellegét az ellátó orvos határozza meg!

Éppen a fenti bekezdésben írtak miatt a kártya messze nem ad teljeskörű biztosítást (pl. helikopteres mentés, gyógyászati segédeszközök, fekvőbeteg ellátáskor a napidíj). Arra alkalmas, hogy ha sürgősségi beavatkozás szükséges (pl. lábtörés), akkor ez fedezi az ellátás nem csekély költségét.

A hazai hivatalos szerv, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő is felhívja a figyelmet:

„Miután a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetőleg bizonyos államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, továbbá egy külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, mindenképpen ajánlatos megfontolni utasbiztosítás megkötését is.”

Tehát jó, ha rendelkezünk a kártyával, de nem elégséges.

Az igénylés a Kormányhivatalokban történik, amely 3 évig érvényes. A kártya kiállítási helyben megtörténik és ingyenes! Ha írásban igénylik, akkor postai úton küldik ki a kártyát.

Utasbiztosítás bankkártyához

Szinte minden bank rendelkezik ilyen konstrukcióval, hogy lehet igényelni bankkártyához biztosítást. (Én magam is ilyennel rendelkezem.)

Fontos, hogy az igényléskor legyünk tisztában a feltételekkel. Például tartozik-e a biztosítás aktiválásához valamilyen tranzakciós kötelezettség vagy milyen korlátozások érvényesek az utasbiztosításra.

A bankban mindenképp kérdezzünk rá az igénybevétel szabályaira!

„Különleges” biztosítások

Vannak olyan esetek, amikor nem elég általános célú biztosítást kötni. Ilyen például a síelés vagy a búvárkodás. A legtöbb cégnél lehet általánoson felüli kategóriákra kötni.

Ha nem városlátogatásra vagy „átlagos” útra megyünk, mindenképp érdeklődjük meg, kell-e valamilyen más típusú utasbiztosítás.

Teendők káresemény esetén

A biztosítottnak a lehető leghamarabb értesíteni kell a biztosítót (legjobb a biztosítási szerződésben megadott telefonszámon) vagy az általa megadott külföldi partnert.

Tájékoztatást kell adni a káresemény bekövetkeztéről, annak lényeges körülményeiről.

Emellett, ha szükséges, engedélyt kell adni a vizsgálat elvégzésére a biztosító felé. Mindezek elmulasztása akár azt is jelentheti, hogy a biztosító nem fog fizetni!

Ajánlott cikk

Még több hasznos tanácsot itt olvashatsz!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató