Utazás cukorbetegen – Gondtalan utazás diabétesz esetén

by radopeter1983
Utazás cukorbetegen - Gondtalan utazás diabétesz esetén

Minden betegség esetén oda kell figyelni, így van ez diabétesz esetén is! Hogy ne okozzon gondot az utazás cukorbetegen se, ez a cikk segít a tervezésben!

Utazás előtt

Mindenképp javasolt, hogy legyen nálunk magyar és angol nyelvű diabetes igazolvány. Szerepeljen rajta a kezelés típusa (tablettás vagy inzulinnal kezelt), a gyógyszerek adagolásának pontos leírása, az értesíthető személy neve és a nyaralás alatti tartózkodási helye.

Az utazás előtt kössünk utasbiztosítást és értesítsük a biztosítótársaságot a cukorbetegségünk tényéről!

Hosszabb utazás előtt érdemes konzultálni orvosunkkal is!

Utazás közben

Függetlenül az utazási eszköztől, mindig tartsunk magunknál szőlőcukrot, diétás kekszet!

Ezenkívül hányinger, szédülés elleni gyógyszer is vigyünk, ha netán rosszul leszünk útközben.

Autós utazás

Időnként álljunk meg és mozogjunk egy kicsit!

Amennyiben a sofőr diabéteszes, fontos az időben történő étkezés és ne maradjanak ki a közti étkezések (tízórai, uzsonna) sem.

Hosszabb vezetésnél útközben is javasolt a vércukor ellenőrzése!

Repülős utazás

A hagyományos légitársaságok esetén választhatunk az ételek között, így lehetőség van diétás, kifejezetten cukorbetegek számára készült ételt rendelni.

Mindig legyen nálunk egy könnyed étkezésre való étel, ha esetleg nem érkezünk időben a célállomásra!

Tilos a csomagban feladni a repülőgépre az inzulint és a hozzátartozó eszközöket, mivel a raktérben nagyon hideg van és az inzulinmolekulák tönkre mennek, hatástalanná válnak.

A szállodában

Csoportos utazásnál érdeklődjön előre az étkezések lehetőségeiről. Fontos annak ismerete, hogy tudják-e biztosítani a kívánt időben a megfelelő szénhidráttartalmú ételek elérhetőségét a szállodában.

Magyarországon az ételek megengedett szénhidrát tartalmát grammban adják meg. Külföldön inkább a „kicserélhető szénhidrát egységek” szerepelnek (CE=carbohydrat exchange). Ezek 10 g szénhidrátnak felelnek meg, vagy az úgynevezett kenyér egységet adják meg (BE= Brot Enheit), amely 12 g szénhidrátot takar.

Cukorbetegek kezelése

Tablettával kezelt cukorbetegek

Vigyünk magunkkal gyógyszerekből a szükségesnél többet, hogy a váratlan helyzetekben is legyen tartalékunk.

A cukorbetegség szövődményeire alkalmazott szerek is fontosak, ne hagyjuk abba szabadság esetén sem a szedésüket.

Inzulinnal kezelt cukorbetegek

Az utazás előtt meg kell beszélni a kezelőorvossal az inzulin készítményeivel kapcsolatos tudnivalókat!

Fontos, hogy az inzulinos cukorbeteg pontosan ismerje saját inzulinjának a gyártóját, nevét, hatását (bázis, gyors hatású, kevert), hogy probléma esetén tudja tájékoztatni az ottani orvost.

Legyen mindig az elegendőnél nagyobb mennyiségű inzulin, ha a szükségesnél többre lenne szükség, akkor se legyen gond. A tartalék inzulint tartsuk külön csomagban, ha elveszne egy csomag, ne legyen probléma.

Vigyünk mindig tartalék Pen-t, beadáshoz Pen tűt! Lehetőség szerint legyen glucagon injekció is készenlétben, amely az eszméletvesztéssel járó súlyos hipoglikémia elhárítására szolgál. Jó, ha a hozzátartozók ismerik ennek alkalmazását.

Hányinger, hányás, hasmenés, ha előfordul még fontosabb a vércukor rendszeres kontrollja. Ha nem tudja étellel, próbálja folyadék formájában bevinni a szénhidrátot és kis mennyiségű gyors hatású inzulint adjon.

Ha időzónákon utazunk át, fontos az erre való felkészülés. Ha az utazás keletről nyugatra történik (pl. Európából az Egyesült Államokba), az ébrenlét ideje megnövekszik. Ilyenkor 6 óránként gyors hatású inzulin adása javasolt, a bázis inzulin átmeneti kihagyásával.

Megérkezés után az ottani idő szerinti életritmushoz alkalmazkodva térjünk vissza az eredeti inzulinadagoláshoz.

Látható, hogy sokmindenre figyelni kell, főleg, ha hosszabb útra vagy repülőútra készülünk. Azonban ha ezeket betartjuk, az utazás cukorbetegen sem lesz probléma!

(A cikk forrása: Cukorbeteg Központ)

Ajánlott cikkek

Még több hasznos tanácsot itt olvashatsz!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató