Los Angeles látnivalók, közlekedés, térképek

by radopeter1983
Los Angeles látnivalók, közlekedés, térképek

Az Angyalok városáról sokak számára a film, a csillogás juthat eszébe. Ám Los Angeles látnivalók terén is rengeteg mindent nyújt a turistáknak. A cikkben felsorolom a fő látványosságokat és a tömegközlekedésben is segítek!

Az USA 2. legnagyobb és a nyugati partjának leglátogatottabb városa. Fontos gazdasági és kulturális központ, a világ szórakoztatóiparának egyik legfontosabb fellegvára.

Én 2017 áprilisában voltam Los Angelesben, amiről élménybeszámolót is írtam!

Közlekedés

Repülőtér

Los Angeles reptere (Los Angeles International Airport) a város nyugati részén, közel fekszik a tengerparthoz és a belvárosi részhez is.

A reptéren kívül található az Aviation/LAX Station metróállomás, ahonnan a város más részeire eljuthatunk. A terminálok és a metrómegálló között a G Shuttle (teljes neve: Metro Rail Green Line Aviation Station Shuttle) nevű busz közlekedik, amely minden terminál előtt megáll.

Másik lehetőség, ha a szintén a reptéren kívüli LAX City Bus Center buszállomásra utazunk shuttle busszal. Innen több busz is indul a város különböző részeire. Szintén megáll minden terminálnál.

Tömegközlekedés

Los Angelesben 6 metróvonal van, amelynek nagy része a felszín felett halad. Ezenkívül rengeteg buszjárat van. A buszok a Metro Bus nevet viselik. Menetrendek itt találhatók!

A buszokon lehet pénzzel fizetni, de pontos összeg kell, mert az automata nem ad vissza.

A metró és a vonat TAP Card-dal vehető igénybe. Ezt a megállókban található automatákból és árusítóhelyeken tudjuk megvenni.

Legegyszerűbb, ha napi- vagy hetijegyet veszünk, így korlátlan utazás lehetséges az adott időn belül. Van 1, 7 és 30 napos bérlet. Ezek naptári napra érvényesek (lejárati nap utáni hajnali 3 óráig érvényes). Árak itt találhatók!

Útvonaltervező itt található!

Az USA-ba belépéshez ESTA engedély szükséges!

Los Angeles látnivalók

Universal Studios Hollywood

A híres filmstúdió legismertebb parkja, ami egy igazi high-tech vidámpark. Annyi látnivaló van, hogy egy teljes nap is éppen elegendő a bejárására.

Csak néhány az előadások közül:

  • Harry Potter kastélya és 4D-s előadás
  • Waterworld film óriásmedencés előadás
  • Krustyland: Simpson családról szóló park
  • Jurassic Park kalandtúra
  • Transformers 3D-s hullámvasút
  • Walking Dead zombi-rész

A legnépszerűbb attrakciója a stúdiótúra. A kb. fél órás út során élő idegenvezetővel végigvisznek a hatalmas stúdióépületek és díszletek között (a kisvonatból nem lehet kiszállni).

Hogy ne legyen olyan unalmas, a stúdiótúrába is beépítettek néhány attrakciót: 3D szemüvegen keresztül részesei lehetünk annak, hogy a dinoszauruszok megtámadják a kisvonatot és King Kong ment meg minket. Vagy egy földrengésben ránk szakad a metróalagút vagy éppen belecsöppenhetünk a Halálos iramban egyik autós üldözésébe.

Egy részen egymás mellett híres járművek vannak felsorakoztatva. Láthatjuk például Magnum piros Ferrariját, a Vissza a jövőbe autóját, a Flintstones család járművét.

Hogy őszinte legyek, nem terveztem egész napra menni. Azonban annyira jól éreztem magam, hogy már sötétben jöttem el. Volt olyan műsor (pl. a Harry Potter kastély), amire többször is beültem.

A Harry Potter filmre egész nagy terület van felhúzva. A kastély környékén a filmből ismert házakban üzletekben, kávézókban tölthetjük el az időt.

Persze nem hiányozhat innen sem a bevásárlóutca. A Citywalk részen rengeteg üzlet, étterem várja a látogatókat.

Belépőárak, nyitvatartás

Megközelítés: piros metróval a Universal City/Studio City megállóig, onnan ingyenes shuttle busz megy a bejáratig.

Hollywood

Az amerikai filmipar központjaként ismert a városrész. Tulajdonképpen a Hollywood Boulevard-ot jelenti az elnevezés.

Legnagyobb látványossága a Walk of Fame. A hollywoodi hírességek sétányán a szórakoztatóipar leghíresebb emberek nevei láthatók egy csillagban. Jó kis játék lehet, hogy keressük meg a kedvenc hírességünket! 😊

A sétányon már több mint 2000 név szerepel, ami időről időre bővül. Ha egy sztár jelentőset tett, alkotott a szórakoztatóiparban, egy csillagot kap a sétányon.

A környéken még van néhány látványosság: Madame Tussaud viaszmúzeuma, Guiness World Records Múzeum, a Chinese Theatre mellett pedig sztárok kéz és láblenyomata a betonban.

Sajnos elég sok hajléktalan van a környéken, ez egy kicsit degradáló lehet. Készüljünk fel, hogy nemcsak a csillogás-villogás fog minket várni ezen a részen!

Megközelítés: piros metróval a Hollywood / Vine Station megállóig.

Bár csak egy járda, mégis Los Angeles látnivalók között kötelező a Walk of Fame
Bár csak egy járda, mégis Los Angeles látnivalók között kötelező a Walk of Fame

Griffith Park és Obszervatórium

Los Angeles legjobb kilátóhelye, amely egy planetárium. Érdemes sötétedés előtt felmenni és innen nézni a naplementét, ahogy a város elkezd fényárba borulni. Nagyon nagy élmény!

Magába az épületbe ingyenes a belépés, a planetáriumi előadások azonban fizetősek.

Megközelítés: a Vermont / Sunset metróállomástól (piros metró) a DASH Observatory/Loz Felix busszal a végállomásig.

Ilyen a kilátás a planetáriumból
Ilyen a kilátás a planetáriumból

Beverly Hills

Los Angeles előkelő negyede, ahol rengeteg híresség lakik.

Egy séta keretében látogassunk el ide, mert van rá esély, hogy egy hírességgel összefutunk az utcán!

Los Angeles híres „miller-negyede”

Rodeo Drive

A Beverly Hills-ben lévő utcán a luxusmárkák üzletei sorakoznak egymás után: Gucci, Prada, stb. Ezért is a világ egyik legdrágább utcája.

Ha nem is vásárlás céljából, de mindenképp érdemes sétálgatni egy kicsit. Hátha sikerül egy sztárral összefutni. 😊

A luxus utcája

Santa Monica

A város, de talán a nyugati part leghíresebb tengerparti része. Itt a hivatalos vége a 66-os útnak, amit egy tábla is jelöl.

Ahonnan még ismerős lehet a partszakasz: itt forgatták a Baywatch filmsorozatot is. Sok sportot űzőt is láthatunk: szörfösök, focizók, strandröplabdások.

Mindig nagy a nyüzsgés, rengeteg üzlet, kávézó, étterem várja a turistákat. A mólónál egy vidámpark (Pacific Park) és egy akvárium (Heal the Bay Aquarium) is található.

Megközelítés: „E” (Expo) metróval a Downtown Santa Monica végállomásig.

A széles tengerpart és a mólón lévő vidámpark
A széles tengerpart és a mólón lévő vidámpark

Venice

A Santa Monica partszakasztól délre a Venice strandot találjuk. Mindenképp ajánlom, hogy a Santa Monica mólótól gyalogoljunk a Venice sétányon! Bár kb. 4 km-es szakasz, de a hangulat és a látvány miatt megéri!

A parttól néhány utcával beljebb van a Venice Canals. A csatornarendszer között szintén sétálgassunk, mert nagyon szép környék ez is!

A Venice Canals mentén is érdemes sétálni
A Venice Canals mentén is érdemes sétálni

Long Beach

A város déli, tengerparti része, ahol gyönyörű part és felhőkarcolók találhatók. Nekem ez volt az egyik kedvencem Los Angelesben.

Legnagyobb látványossága, hogy a kikötőben horgonyoz a 20. század első felének leghíresebb luxushajója, a Queen Mary.

Itt van az USA egyik legnagyobb akváriuma is (Aquarium of the Pacific). Sajnos nem voltam bent, de az értékelések egyértelműen kiválónak írják le. Információk itt találhatók!

Megközelítés: „A” (kék) metróval Downtown Long Beach megállóig.

Nekem Long Beach "bejött"
Nekem Long Beach „bejött”

The Original Farmers Market

A város legismertebb és legturistásabb piaca. Rengeteg minden található: gyümölcsök, meleg étel, szuvenírok, stb.

Sokféle konyhát kipróbálhatunk: többek közt mediterrán, japán, izraeli, mexikói ételeket is kóstolhatunk.

Getty Center Múzeum

Az amerikai olajmilliárdos, J. Paul Getty által alapított intézmény két épületegyüttesből áll:

Az újkori műkincseknek helyet adó Getty Center Los Angeles-ben épült fel, míg az ókori remekek egy antik mintára épült villában láthatóak, a kaliforniai Pacific Palisades területén.

Termeiben láthatók Van Gogh és Gauguin festményei is. Nem csupán festményeket, rajzokat, szobrokat, hanem bútorokat, míves használati tárgyakat láthatunk a kiállításon.

Egy filmben is szerepelt a múzeum: itt forgatták az 1997-es „Bean, az igazi katasztrófafilm” című mozit Rowan Atkinson főszereplésével.

A belépés ingyenes!

Nyitvatartás, információ

Egy milliárdos alapította ezt a múzeumot
Egy milliárdos alapította ezt a múzeumot

QUE Skyspace

A belváros kilátóhelye, amely az US Bank Tower toronyház 70. emeletén fekszik. A városra teljes körpanoráma nyílik.

A Griffith Park-kal ellentétben itt közelről látszik a város, ám ha a város egészét akarjuk látni, akkor inkább a Griffith kilátóhelyére menjünk fel. Ráadásul az ingyenes, ez viszont fizetős.

Másik attrakciója az üvegcsúszda (skyslide), amellyel a 70-ről a 69. emeletre csúszhatunk le. Sajnos elég rövid, így nagyon nem lehet megijedni sem ezen a távon.

Belépőárak, nyitvatartás

Walt Disney Concert Hall

A bilbaói Guggenheim Múzeum hasonmása. Nem hiába, ugyanaz tervezte mindkettőt. A világ egyik legjobb akusztikájával rendelkező koncertterme.

Impozáns épület, mindenképp érdemes megnézni. Öt koncertterem található, ebből egy szabadtéri. Napközben ingyenesen be lehet menni megnézni az épületet.

Union Station

Los Angeles fő pályaudvara, amely még az 1930-as években épült art deco stílusban. Impozáns csarnoka van, több filmnek is volt forgatási helyszíne.

Dodger Stadium

Los Angeles baseballcsapata világhírű, ahogyan a stadionja is. A Union Station-től ingyenes buszok viszik a szurkolókat a stadionba.

Ha netán éppen van baseballmeccs, amikor kint jártok, ne hagyjátok ki! Igazi amerikai showt tapasztalhattok meg a meccsen!

Én egy San Diego elleni mérkőzésen voltam és bár nem értem a játékot, de a hangulat miatt nagy élmény volt! A meccsen David Beckham is ott volt, bár nem mellettem ült. 🙂

Egy dudgers hotdog is az élményhez tartozik :)
Egy dudgers hotdog is az élményhez tartozik 🙂

Angels Flight sikló

A belvárosban a Hill Street-et és a Grand Avenue-t köti össze 1901 óta. A világ legrövidebb vasútjának is nevezik.

Habár nagyon rövidke a menetidő, a nosztalgia és a hangulat miatt érdemes kipróbálni!

A világ egyik legrövidebb vasútvonala
A világ egyik legrövidebb vasútvonala

Disneyland

A vidámparkot Walt Disney hozta létre 1955-ben Anaheim-ben, amely 40 km-re van a belvárostól. Ez a világ első szórakoztató, tematikus vidámparkja.

A Disneyland Park 8 különböző „földrészre” tagolódott: Main Street, a U.S.A., a Tomorrowland, a Fantasyland, a Mickey’s Toontown, a Frontierland, a Critter Country, a New Orleans Square és az Adventureland parkok.

A parkban közel 100 attrakció található. Ilyen többek között az Alice Csodaországban, Autopia, Chip ’n Dale faház, Disneyland vasút, Goofy játszóháza, Indiana Jones kalandjai, Mickey egér háza.

Bár egy kicsit kiesik a várostól, mégis Los Angeles látnivalók egyik kihagyhatatlan része!

Belépőárak, nyitvatartás

Múzeumok

Mondanom se kell, egy ilyen nagyvárosban rengeteg múzeum van. Egy külön cikk kellene az ismertetésükhöz. Ezért itt csak a legfontosabbakat mutatom be!

California Science Center

Sok témakört mutat be ez a természettudományi múzeum, ráadásul nagyon látványos módon.

Van kiállítás többek közt az ökoszisztémáról, a találmányokról, légiközlekedésről és az élettanról.

Megközelítés: „E” (Expo) metróval a Jefferson / USC megállóig.

Hammer Múzeum

Az egyik legérdekesebb, bár kevésbé ismert múzeum. Három galériájában a legfelkapottabb modern művészeti darabok láthatóak.

A belépés ingyenes!

The Broad

Egy magángyűjtemény volt, amelyet Eli és Edythe Broad ajándékozott a városnak. Közel 50 évig gyűjtötték a II. világháború utáni képzőművészet legjobb alkotásait.

A belépés ingyenes!

The Museum of Contemporary Art (MOCA)

A művészeti múzeumban fantasztikus művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg.

Csütörtökön 17 és 20 óra között a belépés ingyenes!

Petersen Automotive Museum

A világ egyik legnagyobb és legrangosabb autógyűjteménye. Névadója Robert Petersen sajtómágnás.

A múzeum 25 galériájában több mint 100 jármű látható. A földszint az autóművészetre összpontosít, extravagáns autók sorát mutatja be. A második emelet elsősorban az ipari mérnöki dolgokkal foglalkozik.

Időjárás

Los Angeles a mediterrán övben helyezkedik el, enyhe nedves telek, meleg vagy forró, száraz nyarak jellemzik.

Los Angeles és San Diego part menti területein az óceáni szelek kiegyenlítettebb időjárást, enyhébb teleket és hűvösebb nyarakat okoznak, mint a parttól távolabb eső területeken. Nyáron a hőmérséklet jóval 30 °C fölé emelkedhet.

(forrás: Wikipédia)
(forrás: Wikipédia)

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

Ha szeretnél több USA cikket olvasni, kattints ide!

Fontos, hogyha az USA-ba utazol, ESTA engedély kiváltására van szükséged!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató