2021/05/14
Zakynthos látnivalók, tengerpartok, térképek

Zakynthos látnivalók között egyértelműen a Navagio-öböl emelkedik ki. Nem hiába az egyik legnépszerűbb görög sziget, ahová hazánkból is rengetegen utaznak ki. És ha szeretnétek ott nyaralni, ezzel a cikkel segítek Nektek!

Zakynthos szigete a Jón-tengeren, Görögország nyugati részén, a Peloponnészosz-félsziget partjaitól nyugatra helyezkedik el. Görögország egyik legnépszerűbb szigete a magyarok körében is felkapott.

Természeti szépségeinek és festői fővárosának köszönhetően a velenceiek Kelet virágának nevezték. A nevét a görög mitológiában megjelenő Dardanosz fiáról, Zakyntoszról kapta.

Eljutás Zakynthos-ra

A nyári szezonban közvetlen fapados repülőjárat van Budapestről, de leginkább utazási irodák charterjárataival szoktak a turisták érkezni.

Közúton autóval vagy busszal fel kell készülni egy hosszú útra. Szerbián és Észak-Macedónián át érkezünk Görögországba, ahol Kilini kikötőből kell átkompozni Zakynthos-ra.

Adriánék 1 hetes nyaralásából is sokat tudsz meg!

Közlekedés

Érdemes motort vagy autót bérelni, ezekkel könnyen bejárhatjuk Zakynthos-t.

A szigeten csak buszok közlekednek, mindegyik a fővárosból indulva. Innen a legtöbb helyre el lehet jutni. Számítsunk rá, hogy naponta csak néhány járat van, hétvégén alig van járat.

A buszközlekedésről itt található információ!

Zakynthos látnivalók

Zakintosz (Zante)

A sziget fővárosa a többi sziget központjaival ellentétben nem tartogat sok látnivalót. Az 1953-as földrengésben sok épület megsérült, de szerencsére az újjáépítés a régi velencei stílusban történt.

Érdemes megnézni a központban lévő Bizánci Múzeumot, ahol El Greco művei is láthatóak.

A kikötő bejáratánál található az Agios Dionysios ortodox templom, ahol Zakynthos védőszentje van eltemetve.

Laganas

Zakynthos turistaközpontja, ahol az éjszakai élet dominál. Néhány km-es körzeten belül rengeteg szállás, bár, étterem található.

Nincs nagyon görög jellege, tipikusan a szórakozni vágyók válasszák Laganast!

Itt van a sziget legnépszerűbb strandja is. A Laganas Beach 9 km hosszú, barna homokos tengerpart, vize sekély és lassan mélyül. Ezért gyerekeseknek is ideális. Emellett sokféle sportolási lehetőséget találunk itt.

Laganas igazi bulihely és hosszú parttal rendelkezik
Laganas igazi bulihely és hosszú parttal rendelkezik

Kalamaki

A reptértől keletre eső rész, amely Laganasnál nyugisabb, csendesebb, de persze itt is találunk szórakozóhelyeket.

A fent említett Laganas Beach egészen idáig elnyúlik, így a homokos tengerparton itt is pihenhetünk.

Agios Sostis

Laganastól nyugatra fekszik a település. Szintén népszerű turistahely, tavernák, bárok egész sora található.

Semmiképp ne hagyjuk ki a Cameo-szigetet! Ide egy kis fahídon, az Agios Sostis-hídon gyalog juthatunk át. Útközben a köves tengerfenék miatt sok tengeri állatot láthatunk. Igazából ez egy kicsi kiemelkedés, de szép a kilátás az öbölre. A helyiek diszkó szigetnek hívják, mivel esténként diszkó várja a turistákat.

A híd és a kis diszkósziget
A híd és a kis diszkósziget

Marathonisi-sziget

Agios Sontis kikötőjéből juthatunk el hajóval a Teknősbéka-szigetre. Különlegesség, hogy üvegaljú hajók járnak, így útközben láthatjuk a vízi élővilágot.

Legnagyobb látványosság az álcserepes teknős (caretta caretta), amely ezen a környéken rakja le a tojásait. Emellett a szigeten természetesen homokos strand is van.

Zakynthos leghíresebb élőlénye
Zakynthos leghíresebb élőlénye

Vassilikos-félsziget

A sziget délkeleti részén található félsziget több remek stranddal rendelkezik.

Legismertebb tengerpartja a Gerakas, ami kb. 1 km hosszú, homokos strand. Vize lassan mélyül, így elég messze be lehet sétálni, ahonnan remek a kilátás a Laganas-öbölre.

Sokan kedvelik ezenkívül a Dafni, Porto Roma és a Banana Beach-et.

Itt van a Sea Turtle and Wildlife információs központ, ami a teknősök védelmére jött létre.

A Gerakas tengerpart is nagyon népszerű
A Gerakas tengerpart is nagyon népszerű

Tsilivi

A fővárostól északnyugatra haladva találjuk ezt a települést. Homokos strandja népszerű tengerparti rész, aminek környékén sok bár, taverna van.

A város szélén van a Tsilivi Water Park, ahol hosszú csúszdák miatt a felnőttek is jól érezhetik magukat. Ne számítsunk nagyon sok csúszdára, de egy napos programnak be lehet illeszteni. Információkat itt találtok!

Zakynthos aquaparkja Tsilivi-ben van
Zakynthos aquaparkja Tsilivi-ben van

Alykanas

Tsilivitől északra találjuk ezt a hangulatos települést, Alykes mellett. Zakynthos egyik legnépszerűbb nyaralóhelyévé vált, amely dombok közt, olajfaligetek között fekszik.

Az Alykanas Beach az Alykes Beach résszel egy hosszú homokos tengerpartot alkot, amely a sziget egyik legtisztább és legszebb strandja. Szintén népszerű a vízisport szerelmesei között.

Navagio-öböl

Ha esetleg nem hallottad ezt a nevet, látni biztos, hogy láttad! Nemcsak Zakynthos látnivalók között éllovas, hanem az egész ország egyik legismertebb helyszíne!

Eredetileg Szent György-öbölnek hívták. A mögötte és két oldalt magas fehér mészkősziklákkal védett öbölben áll az ikonikus hajóroncs.

A fehér sziklák és a kék víz kombinációja adja az öbölnek a csodás, képeslapszerű panorámát.

Jelenlegi nevét annak köszönheti, hogy 1980. október 2-án rossz időjárás és műszaki hiba miatt itt járt szerencsétlenül a Panagotis teherhajó. Egyes szóbeszédek szerint a hajó cigarettát csempészett és a görög parti őrség elől menekülve futott zátonyra. Ezért a helyet Csempész-öbölnek is nevezik. Hogy ez valóban így történt, azt persze nem tudjuk, lehet ez csak egy marketingfogás. 🙂

Az öböl feletti magas sziklák tetejére autóval is eljuthatunk, onnan remek kilátás nyílik az öbölre és a strandrészre. Vélhetően mindenki látta már képen ezt, az egyik legtöbbet fényképezett hely ez.

2018-ban leomlott a hajó mögötti sziklarész, viszont a strand látogatható!

Nemcsak Zakynthos látnivalók közt az első, hanem az egyik legszebb görög tengerpart
Nemcsak Zakynthos látnivalók közt az első, hanem az egyik legszebb görög tengerpart

Kék barlangok

A sziget északi csücskében találhatóak ezek a barlangok, ahova csónakokkal viszik a kirándulókat.

A tenger a mészkősziklákban az évszázadok során nagyon sok kisebb-nagyobb barlangot vájt ki, ahol a kis nyílásokon keresztül bejut a napfény és gyönyörű türkizkékre festi a víz színét. Emiatt nevezik kék barlangoknak.

A barlangokba besütő Nap gyönyörű színt "hoz létre"
A barlangokba besütő Nap gyönyörű színt “hoz létre”

Xigia barlangok

A keleti parton egy kis strand is van kialakítva itt, ahol kén szivárog a barlangokból a tengerbe. Emiatt izületi bántalmakra jótékony hatású a víz, viszont el kell viselni a kissé szúrós szagot.

Nem kiépített részen van, de néhány tavernát és szállást találunk a strand fölötti szakaszon.

Porto Limnionas Beach

A nyugati parton található ez a nyugodt tengerpart, így zsúfoltságra nem kell számítani.

Köves partja van, de egy benyúló öbölrész fantasztikus hangulatot ad. Az öböl bejárata felett egyetlen étterem van, ahonnan remek a kilátás.

Ez egy nyugis partszakasz
Ez egy nyugis partszakasz

Porto Roxa Beach

Limnionas Beach-től nem messze délre található, hasonlóan köves, sziklás strand. Itt több étterem, bár is van.

Mindössze egy hely van ugrálásra, így egy kis kalandot keresőknek nagyon jó kis partrész. Ezenkívül a víz alatti élővilág is fantasztikus ezen a részen.

Exo Chora

A nyugati part közelében fekvő kisfalu látványossága egy öreg olajfa.

Az a legenda kering róla, hogy már 2000 éves a fa. Ez nem bizonyított, de az olajfa még mindig terem. Ha erre járunk, egy kép erejéig mindenképp érdemes megállni!

Interaktív és letölthető térképek – Zakynthos

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több görög cikket szeretnél olvasni!

Görög cikkek térképen jelölve

Cimkék: , , , ,