Zakynthos látnivalók, tengerpartok, térképek

by radopeter1983
Zakynthos látnivalók, tengerpartok, térképek

Zakynthos látnivalók között egyértelműen a Navagio-öböl emelkedik ki. Nem hiába az egyik legnépszerűbb görög sziget, ahová hazánkból is rengetegen utaznak ki. És ha szeretnétek ott nyaralni, ezzel a cikkel segítek Nektek!

Zakynthos szigete a Jón-tengeren, Görögország nyugati részén, a Peloponnészosz-félsziget partjaitól nyugatra helyezkedik el. Görögország egyik legnépszerűbb szigete a magyarok körében is felkapott.

Természeti szépségeinek és festői fővárosának köszönhetően a velenceiek Kelet virágának nevezték. A nevét a görög mitológiában megjelenő Dardanosz fiáról, Zakyntoszról kapta.

Eljutás Zakynthos-ra

A nyári szezonban közvetlen fapados repülőjárat van Budapestről, de leginkább utazási irodák charterjárataival szoktak a turisták érkezni.

Közúton autóval vagy busszal fel kell készülni egy hosszú útra. Szerbián és Észak-Macedónián át érkezünk Görögországba, ahol Kilini kikötőből kell átkompozni Zakynthos-ra.

Adriánék 1 hetes nyaralásából is sokat tudsz meg!

Közlekedés

Érdemes motort vagy autót bérelni, ezekkel könnyen bejárhatjuk Zakynthos-t.

A szigeten csak buszok közlekednek, mindegyik a fővárosból indulva. Innen a legtöbb helyre el lehet jutni. Számítsunk rá, hogy naponta csak néhány járat van, hétvégén alig van járat.

A buszközlekedésről itt található információ!

Zakynthos látnivalók

Zakintosz (Zante)

A sziget fővárosa a többi sziget központjaival ellentétben nem tartogat sok látnivalót. Az 1953-as földrengésben sok épület megsérült, de szerencsére az újjáépítés a régi velencei stílusban történt.

Érdemes megnézni a központban lévő Bizánci Múzeumot, ahol El Greco művei is láthatóak.

A kikötő bejáratánál található az Agios Dionysios ortodox templom, ahol Zakynthos védőszentje van eltemetve.

Laganas

Zakynthos turistaközpontja, ahol az éjszakai élet dominál. Néhány km-es körzeten belül rengeteg szállás, bár, étterem található.

Nincs nagyon görög jellege, tipikusan a szórakozni vágyók válasszák Laganast!

Itt van a sziget legnépszerűbb strandja is. A Laganas Beach 9 km hosszú, barna homokos tengerpart, vize sekély és lassan mélyül. Ezért gyerekeseknek is ideális. Emellett sokféle sportolási lehetőséget találunk itt.

Zakynthos legismertebb része Laganas
Zakynthos legismertebb része Laganas

Kalamaki

A reptértől keletre eső rész, amely Laganasnál nyugisabb, csendesebb, de persze itt is találunk szórakozóhelyeket.

A fent említett Laganas Beach egészen idáig elnyúlik, így a homokos tengerparton itt is pihenhetünk.

Agios Sostis

Laganastól nyugatra fekszik a település. Szintén népszerű turistahely, tavernák, bárok egész sora található.

Semmiképp ne hagyjuk ki a Cameo-szigetet! Ide egy kis fahídon, az Agios Sostis-hídon gyalog juthatunk át. Útközben a köves tengerfenék miatt sok tengeri állatot láthatunk. Igazából ez egy kicsi kiemelkedés, de szép a kilátás az öbölre. A helyiek diszkó szigetnek hívják, mivel esténként diszkó várja a turistákat.

A híd és a kis diszkósziget
A híd és a kis diszkósziget

Marathonisi-sziget

Agios Sontis kikötőjéből juthatunk el hajóval a Teknősbéka-szigetre. Különlegesség, hogy üvegaljú hajók járnak, így útközben láthatjuk a vízi élővilágot.

Legnagyobb látványosság az álcserepes teknős (caretta caretta), amely ezen a környéken rakja le a tojásait. Emellett a szigeten természetesen homokos strand is van.

A sziget a teknősökről híres
A sziget a teknősökről híres

Vassilikos-félsziget

A sziget délkeleti részén található félsziget több remek stranddal rendelkezik.

Legismertebb tengerpartja a Gerakas, ami kb. 1 km hosszú, homokos strand. Vize lassan mélyül, így elég messze be lehet sétálni, ahonnan remek a kilátás a Laganas-öbölre.

Sokan kedvelik ezenkívül a Dafni, Porto Roma és a Banana Beach-et.

Itt van a Sea Turtle and Wildlife információs központ, ami a teknősök védelmére jött létre.

Gerakas partszakaszt sokan felkeresik
Gerakas partszakaszt sokan felkeresik

Tsilivi

A fővárostól északnyugatra haladva találjuk ezt a települést. Homokos strandja népszerű tengerparti rész, aminek környékén sok bár, taverna van.

A város szélén van a Tsilivi Water Park, ahol hosszú csúszdák miatt a felnőttek is jól érezhetik magukat. Ne számítsunk nagyon sok csúszdára, de egy napos programnak be lehet illeszteni. Információkat itt találtok!

Alykanas

Tsilivitől északra találjuk ezt a hangulatos települést, Alykes mellett. Zakynthos egyik legnépszerűbb nyaralóhelyévé vált, amely dombok közt, olajfaligetek között fekszik.

Az Alykanas Beach az Alykes Beach résszel egy hosszú homokos tengerpartot alkot, amely a sziget egyik legtisztább és legszebb strandja. Szintén népszerű a vízisport szerelmesei között.

Navagio-öböl

Ha esetleg nem hallottad ezt a nevet, látni biztos, hogy láttad! Nemcsak Zakynthos látnivalók között éllovas, hanem az egész ország egyik legismertebb helyszíne!

Eredetileg Szent György-öbölnek hívták. A mögötte és két oldalt magas fehér mészkősziklákkal védett öbölben áll az ikonikus hajóroncs.

A fehér sziklák és a kék víz kombinációja adja az öbölnek a csodás, képeslapszerű panorámát.

Jelenlegi nevét annak köszönheti, hogy 1980. október 2-án rossz időjárás és műszaki hiba miatt itt járt szerencsétlenül a Panagotis teherhajó. Egyes szóbeszédek szerint a hajó cigarettát csempészett és a görög parti őrség elől menekülve futott zátonyra. Ezért a helyet Csempész-öbölnek is nevezik. Hogy ez valóban így történt, azt persze nem tudjuk, lehet ez csak egy marketingfogás. 🙂

Az öböl feletti magas sziklák tetejére autóval is eljuthatunk, onnan remek kilátás nyílik az öbölre és a strandrészre. Vélhetően mindenki látta már képen ezt, az egyik legtöbbet fényképezett hely ez.

2018-ban leomlott a hajó mögötti sziklarész. A hatóságok 2023-ban megtiltották a hajók kikötését!

Nemcsak Zakynthos látnivalók közt az első, hanem az egyik legszebb görög tengerpart
Nemcsak Zakynthos látnivalók közt az első, hanem az egyik legszebb görög tengerpart

Kék barlangok

A sziget északi csücskében találhatóak ezek a barlangok, ahova csónakokkal viszik a kirándulókat.

A tenger a mészkősziklákban az évszázadok során nagyon sok kisebb-nagyobb barlangot vájt ki, ahol a kis nyílásokon keresztül bejut a napfény és gyönyörű türkizkékre festi a víz színét. Emiatt nevezik kék barlangoknak.

A barlangokba besütő Nap gyönyörű színt "hoz létre"
A barlangokba besütő Nap gyönyörű színt „hoz létre”

Keri barlangok

Zakynthos déli csücskében, a Keri-félszigeten található a Kék barlangokhoz hasonló képződmény.

Kizárólag hajóval közelíthetőek meg, sok szervezett kirándulás egyik fő programja ez. Úszkálni és búvárkodni is tökéletes helyszín.

Xigia barlangok

A keleti parton egy kis strand is van kialakítva itt, ahol kén szivárog a barlangokból a tengerbe. Emiatt izületi bántalmakra jótékony hatású a víz, viszont el kell viselni a kissé szúrós szagot.

Nem kiépített részen van, de néhány tavernát és szállást találunk a strand fölötti szakaszon.

A víz itt kénes
A víz itt kénes

Porto Limnionas Beach

A nyugati parton található ez a nyugodt tengerpart, így zsúfoltságra nem kell számítani.

Köves partja van, de egy benyúló öbölrész fantasztikus hangulatot ad. Az öböl bejárata felett egyetlen étterem van, ahonnan remek a kilátás.

Porto Roxa Beach

Limnionas Beach-től nem messze délre található, hasonlóan köves, sziklás strand. Itt több étterem, bár is van.

Mindössze egy hely van ugrálásra, így egy kis kalandot keresőknek nagyon jó kis partrész. Ezenkívül a víz alatti élővilág is fantasztikus ezen a részen.

Exo Chora

A nyugati part közelében fekvő kisfalu látványossága egy öreg olajfa.

Az a legenda kering róla, hogy már 2000 éves a fa. Ez nem bizonyított, de az olajfa még mindig terem. Ha erre járunk, egy kép erejéig mindenképp érdemes megállni!

Anafonitria kolostor

Zakynthos-on számos kolostor van, ezek közül az Anafonitria a leghíresebb.

A kolostor építésének története tele van titokkal. A 15. században alapították, amikor egy helyi lakos véletlenül felfedezett egy ikont a sziklákban, amelyek halvány fényt terjesztettek. A fény ragyogott és újra meggyulladt, és a meglepett lakosok számára úgy tűnt, hogy az ikon sikoltozik (ezért nevezték ezt, mert az „Anafonitria” azt jelenti, hogy „sikoltozik”). Egy kis kápolna épült a helyszínen, majd egy kolostor.

Az 1953-as erős földrengés során, amikor a sziget majdnem minden épülete összedőlt, ez a kolostor egyáltalán nem sérült meg, ami tovább erősítette az emberek hitét a csodában.

A templom bejáratánál egy harangtornyú bástya található. A háromhajós kolostor egy fából készült tetővel csodás épület.

Interaktív és letölthető térképek – Zakynthos

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több görög cikket szeretnél olvasni!

Görög cikkek térképen jelölve

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató