Madeira látnivalók, túrák, térképek

by radopeter1983
Madeira látnivalók, túrák, térképek

Madeira az örök tavasz szigete. A Portugáliához tartozó sziget igazi Kánaán az aktív pihenést, kirándulást kedvelőknek.

Madeira két nagyobb (a másik Porto Santo) és számos kisebb szigetből, illetve szirtből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánban. Növényzetét tekintve az egyik leggazdagabb európai sziget, a babérlombú erdőket az UNESCO felvette a világörökség listájára.

A sziget domborzatát meghatározó hegylánc némileg a sziget középvonalától északra húzódik. Ennek eredményeként az északi lejtők, völgyek meredekebbek, mint a déliek. A sziget legmagasabb pontja az 1862 méter magas Pico Ruivo (erről lentebb részletesebben írok).

A sziget jellegzetes felszínformái a fajã néven ismert teraszok: ezek olyan, a domborzat környező elemeinél enyhébben lejtő lávapadokon alakultak ki, amelyek környezetéből az erózió lehordta a mállékonyabb anyagokat.

2023 márciusában jártam Madeirán, amiről egy képes beszámolót is írtam!

Madeira látnivalók

Funchal

A sziget fővárosa a déli oldalon található a parton, amely az egyik leghangulatosabb hely, ahol eddig jártam.

A dús növényvilágot a Jardim Botanico-ban is láthatjuk, ahonnan a kilátás is csodás a városra és a partvidékre. A skót Reid család egykori rezidenciájának parkjában alakították ki a tematikus kertet, ahol a származásuk szerint vannak a növények.

Amit semmiképp ne hagyjunk ki, az a libegő (Teleférico Funchal-Monte). Ez a tengerpartról indul a hegyoldalban lévő Jardim Monte Palace-hoz, aminek a kertje szintén kötelező látnivaló. Nagy területet járhatunk be, sok ösvénnyel, virággal és egy vízeséssel.

Ha sportmúzeumról van szó, a világ egyik legismertebbje itt található. A CR7 Múzeum Cristiano Ronaldóról szól, aki ebben a városban született.

Fő temploma a Funchali székesegyház, amely a tengerparttól három utcányira, egy kis terecskén áll. A város néhány fennmaradt, Mánuel stílusú épületének egyike. Egyes elemeiben az európai gótika, valamint a mór stílus és a helyi építészek ízlésének hatásai láthatók.

Funchal a botanikus kertből
Funchal a botanikus kertből

Szent Lőrinc-félsziget

Ez Madeira keleti részén egy kb. 8 km hosszan a tengerbe nyúló földnyelv. A repülőből is csodásan néz ki, a sziget egyik leglátványosabb része.

Caniçal falunál, az Abra-öbölnél kezdődik, innen lehet autóval beljebb menni, ahol egy parkolótól kezdődik a túraút. Ide Funchalból a 113-as busz is közlekedik.

A sziget keleti nyúlványa népszerű túrázóhely
A sziget keleti nyúlványa népszerű túrázóhely

Machico

A sziget keleti részén lévő város kedvelt úti cél a turisták számára, amit a tengerpartja és a Szent Lőrinc-félsziget közelsége indokol.

A város tengerpartja homokos, ahol a kávézók és éttermek sorakoznak. Emellett a közelben több túrautat és levadautat is találunk.

Meg kell említeni a történelmi jelentőségét is. Ez volt az a hely, ahol 1419-ben a sziget első portugál felfedezői, João Gonçalves Zarco és Tristão Vaz Teixeira partra szálltak.

Ponta do Sol

A napfény városaként is ismert, mivel itt a legtöbb a napsütéses órák száma az egész szigeten.

Igazi portugál, hangulatos kis városka, ahol érdemes megállni és sátlni a macskaköves utcákon.

A település határában, az autóúton van a legismertebb látnivalója, a Cascata dos Anjos. A vízesés fentről, a szikláról zuhog le, csodás látványt okozva.

Nyáron biztos jól esik egy kis zuhany :)
Nyáron biztos jól esik egy kis zuhany 🙂

Cabo Girão Skywalk

A Funchaltól nem messze, nyugatra lévő terasz az egyik leglátogatottabb kilátópont.

Az 580 méter magasságban lévő üvegpadlós kilátó a szikláról kilógva csodás élményt nyújt, hiszen lefelé nézve egy nagy mélységet láthatunk. Tériszonyosoknak különösen ajánlott. 🙂

Porto Moniz

A sziget északnyugati csücskének központja, ahonnan az északi hegyoldalra pompás kilátás nyílik.

A városka leghíresebb látnivalói a tengerparti lávamedencék. Ezeket nagyrészt a hullámverés mosta ki a bazaltból, majd részben felújították őket: egy részük fizetős, más részük szabadstrandként használható. A medencéket dagály idején a felcsapó hullámok töltik fel vízzel.

Én egy márciusi napon voltam itt, a hideg víz ellenére sokan fürödtek a medencékben. Én inkább csak kívülről néztem őket. 🙂

A lávamedencékben sokan megmártóznak
A lávamedencékben sokan megmártóznak

São Vicente

Az északi rész közepén helyezkedik el közúti szempontból is fontos helyen.

A kisvárosnak fekete tengerpartja van és magas hegyekkel körülölelt. Már ez a két látványosság miatt is megéri ellátogatni ide.

A település nyugati részén, a főút mellett van az egyik leglátványosabb vízesés, a Cascata Água d’Alto. Pár perces sétával elérhető a központból, mindenképp ajánlom.

A kisváros nagyon hangulatos hely
A kisváros nagyon hangulatos hely

Santana

Madeira északi részén lévő kisváros a színes, háromszög alakú házikóiról híres.

Ezekből az egykori nagy szegénységről tanúskodó épületekből mintegy száz maradt fenn, főleg a városka peremén. Valamennyit műemlékké nyilvánították, a legtöbben már nem lakik senki. A központban álló három házban bolt és ajándéküzlet működik.

A sziget történelmét és kultúráját az O Parque Tematico tematikus park mutatja be. A hét hektáros telken látható egy malom, egy útvesztő és egy tó is.

A sziget egyik hagyományos ünnepe a minden júliusban megtartott 24 Horas de Bailar folklórfeszivál tánccsoportokkal és zenekarokkal.

A Pico Ruivo megmászása után itt ért véget a túrám, szóval egy hosszabb gyaloglással akár a legnagyobb csúcs is elérhető innen.

Madeira jellegzetes házikója
Madeira jellegzetes házikója

Arco de São Jorge

Ez a falu az egyik utca végén lévő kilátásáról ismert. Több képen is látható ez a panoráma.

Csodás kilátás nyílik a nyugati partra és a magas hegyekre. Én is belevettem a programba, mindenképp érdemes megállni itt.

Kilátás az utca végéből :)
Kilátás az utca végéből 🙂

Pico Ruivo

1862 méter magasságával Madeira legmagasabb csúcsa, ahová fel tudunk gyalogolni.

Két fő indulási helyet említhetünk meg, ahová autóval is felmehetünk és parkolhatunk:

  • Keletről az Achada do Teixeira kilátóponttól (1592 m) indulhatunk, ez a könnyebb út. Kb. 3 km-es túra. PR 1.2 jelzéssel található a térképeken.
  • Délről a Pico do Arieiro csúcs (1818 m) alatti parkolóból induló túraút jóval nehezebb. Sok a fel-le hullámzás és a lépcső, így az edzettebbeknek ajánlatos ez az út. PR 1 jelzéssel található a térképeken.

Több cég kínál olyan lehetőséget, hogy az Arieiro-nál teszi ki a túrázót és a Teixeira-nál várja meg. Akár idegenvezetőt is igénybe vehetünk.

Én egy kicsit nehezebb túrát választottam: helyközi busszal Poiso megállóig mentem, onnan gyalogoltam fel az Arieiro-ig, majd fel a Pico Ruivo-ra. Onnan pedig Santanába mentem le. Ez kb 20 km-es túra volt elég sok szintemelkedéssel. Pár napig elég nehezen tudtam felkelni. 🙂

A pamorána a csúcsról
A pamorána a csúcsról

Levadatúrák

Madeira túraútjainak többsége a levadák mentén halad. Ezek a csatornák a növények vízigényét biztosítják és emellett kis vízi erőművekhez szállítják a vizet.

A levadautakat PR jelzésűek: több mint 20 ilyen útvonal van, amelyek jól járhatók és karbantartottak.

A fontosabb levada túrautak:

  • PR 1, Vereda do Pico do Areeiro (Pico do Areeiro – Pico Ruivo): fentebb írtam, hogy ez a legnépszerűbb, a Pico Ruivo déli részén vezet.        
  • PR 1.1, Vereda da Ilha (Pico Ruivo – Ilha): a csúcstól északi irányba vezet Ilha faluba, kb 15 km.
  • PR 1.2, Vereda do Pico Ruivo (Achada do Teixeira – Pico Ruivo): a másik fontos út a csúcsra, fentebb szintén írtam róla.
  • PR 6, Levada Das 25 Fontes (Rabaçal – 25 Fontes): Madeira nyugati részének legszebb túraútja. Az ER110 úttól indul és a Rabaçal ház érintésével egy csodás vízeséshez vezet. Kb. 11 km oda-vissza.
  • PR 8, Vereda da Ponta de São Lourenço (Baia d’Abra –  Cais do Sardinha): a Szent Lőrinc-félszigeten lévő út, kb. 7 km oda-vissza. Fentebb írtam a félszigetről.
Jól kijelölt és karbantartott utak vannak
Jól kijelölt és karbantartott utak vannak

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató