Torino látnivalók, térképek

by radopeter1983
Torino látnivalók, térképek

Torino a közeli Milánó mellett méltatlanul kevés figyelmet kap. A város képét és hangulatát meghatározza a középkori Savoyai-ház uralma.

Róma, Milánó és Nápoly után Olaszország negyedik legnépesebb városa, Piemont székhelye. Fontos üzleti, kulturális, és oktatási központ.

Északnyugat-Olaszországban található; északról és nyugatról az Alpok határolja, délről a Monferrato dombság. A Pó folyó kettéosztja a várost, a domboldali és a sík részre. Legmagasabb pontja a Colle della Maddalena (715 méter).

Torinoban sok múzeum van, erről külön cikk is szól!

Torino látnivalók

Mole Antonelliana

Torino szimbóluma, amely a maga 167,5 méteres magasságával uralja a város panorámáját.

Az építkezés 1863-ban kezdődött, nem sokkal az olasz egyesítés után, és 1889-ben fejeződött be, az építész, Alessandro Antonelli halála után. A 19. században a világ legmagasabb kőépülete volt.

Eredetileg zsinagógának tervezték, ma pedig a (Olasz) Nemzeti Mozi Múzeumnak ad otthont. Az átrium alatti földszint mennyezetén katalán boltívek találhatók, amelyek viszonylag ritkák Olaszországban, de népszerűek Spanyolországban, ahonnan származnak.

A matematika kedvelői számára külön érdekesség, hogy a kupolán kívülről éjszaka a Fibonacci-sorozat számai világítanak. 🙂

Torino szimbóluma
Torino szimbóluma

Piazza San Carlo

Torino egyik legfontosabb történelmi tere, amelyet a 17. században alakítottak ki, Carlo Emanuele I. savoyai herceg uralkodása alatt.

A tér impozáns méreteivel és elegáns barokk építészetével tűnik ki. Közepén két jelentős szobor áll, melyek a Savoyai-ház két fontos tagját, Emanuele Filiberto és Carlo Albertot ábrázolják.

A város egyik fő tere
A város egyik fő tere

Palatinus kapu

Torino egyik legfontosabb római kori emléke, az egész régió egyik legjelentősebb ókori maradványa.

A római Julia Augusta Taurinorum városának északi kapuja volt, amely Kr. u. első században épült. A kapu az ókori római városfal részét képezte, és a város egyik fő bejáratát jelentette. Az idők folyamán átalakították, de az eredeti szerkezete megmaradt.

Két hatalmas négyszögletes toronnyal rendelkezik. A kapu közvetlen környezetében római kori falmaradványok és egyéb régészeti leletek is találhatók.

Az ókori római idők emléke
Az ókori római idők emléke

Királyi Palota (Palazzo Reale)

A város egyik szimbóluma, a palota és kertjei az UNESCO világörökség részei.

Története a 16. századra nyúlik vissza, amikor Emanuele Filiberto, savoyai herceg úgy döntött, hogy Torinót választja a Savoyai-ház fővárosának. Az eredeti épületet a 17. és 18. századok során jelentősen kibővítették és átalakították. Az épület a Savoyai dinasztia hatalmának és gazdagságának szimbóluma lett, és az olasz egységig a család fő rezidenciájaként szolgált.

A palota ma egy gazdag művészeti gyűjtemény otthona, amely a Savoyai-ház történetét és művészetét mutatja be. A gyűjtemény magában foglalja az arisztokratikus életmód tárgyait, régi fegyvereket, porcelánokat, bútorokat, valamint a dinasztia tagjainak portréit. Különösen figyelemre méltó a fegyvertár, amely egyike Európa legjelentősebb fegyvergyűjteményeinek.

Madama-palota (Palazzo Madama)

Torino másik meghatározó épülete szintén a savoyaiak történelméhez kapcsolódik.

Az ókori római kapu helyén a középkorban egy erődítmény épült, amelyet később a Savoyai-ház átalakított. A palota nevét a Savoyai-ház két özvegy hercegnőjéről, Christine Marie-ről és Marie Jeanne Baptiste-ről kapta, akik a 17. és a 18. században laktak itt.

Az épületet 1718-ban Filippo Juvarra barokk stílusú homlokzattal látta el, amely ma is az egyik legjelentősebb részét képezi a palotának. A belső terek között megtalálhatók a régi kápolna, a hercegnők lakosztályai, valamint több díszes terem és galéria.

Ma a Torinói Művészeti Múzeum otthona, amely széleskörű gyűjteményt tartalmaz a régiségektől a modern művészetig. A múzeum gyűjteményében különleges hangsúlyt kapnak a kerámia, a festészet, a barokk bútorok és a díszítőművészet darabjai.

Külső része is impozáns
Külső része is impozáns

Carignano-palota (Palazzo Carignano)

Az épület fontos szerepet töltött be az olasz egység kialakulásában, így az ország egyik fontos helyszíne.

A palota a 17. században épült, és a Savoyai-Carignano hercegi ág részére készült. Az épületet Guarino Guarini, a barokk építészet egyik legkiemelkedőbb alakja tervezte. Itt alakult meg az első olasz parlament 1861-ben, amikor Olaszország egységes állammá vált.

Külseje figyelemre méltó a díszes barokk stílusával. Az épület középpontjában egy ívelt, kupolával borított központi rész található, amely egyedivé teszi.

Ma a Museo del Risorgimento otthona, amely Olaszország egységesítésének történetét mutatja be.  Erről lentebb részletesebben írok!

Itt alakult meg az első olasz parlament
Itt alakult meg az első olasz parlament

Parco del Valentino

Torino legnagyobb közparkja a Pó partján fekszik. A park területe több mint 500 ezer négyzetméter, számos sétány és virágoskert található.

A parkban található a Borgo Medievale, egy középkori falu másolata, amely a régi piemonti építészeti stílusokat mutatja be.

Castello del Valentino

A Parco del Valentino parkban található a szintén savoyaiak számára épült.

A 16. századi épületet a 17. században alakították át barokk stílusúvá. A kastélyban számos elegáns terem található, amelyek az egykori királyi és hercegi életstílust tükrözik.

Jelenleg a Torinói Műszaki Egyetem építészeti karának az otthona.

La Venaria Reale

Torino északi városrészén lévő királyi kastélykomplexum az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

A 17. században II. Károly Emánuel herceg építtette vadászkastélynak. Az idők folyamán a Savoyai-ház egyik legpompásabb rezidenciájává vált. A kastély legfontosabb helyiségei közé tartoznak a Nagy Galéria, a Diana Termek, és a Szent Hubertus-kápolna.

Ma múzeumként és kiállítási központként működik, ahol a Savoyai-ház történetét és művészetét mutatják be. Láthatjuk a korabeli bútorokat, festményeket, szobrokat, textíliákat, kerámiakat és egyéb művészeti tárgyakat, amelyek az egykori uralkodói életstílust tükrözik.

A savoyaiak rezidenciája volt
A savoyaiak rezidenciája volt

Villa della Regina

A Savoyai-ház királynőinek otthona volt, amely szintén az UNESCO világörökség része.

Az épület és a hozzá tartozó kertek kiemelkedő példái az olasz barokk kert- és építészeti stílusnak. A villa egy hegyoldalban található, csodás kilátás nyílik a városra.

Ma különféle művészeti és történelmi tárgyakat bemutató kiállításoknak ad otthont. A gyűjtemény magában foglalja a korabeli bútorokat, festményeket és díszítőművészeti tárgyakat.

Az olasz barokk építészet egyik legszebbje
Az olasz barokk építészet egyik legszebbje

Mastio della Cittadella

A belvárosban található Torino egyik történelmi erődítménye, amely fontos szerepet játszott a város és a környék védelmében.

A 16. században épült, mint a Cittadella erőd része, amelyet a Savoyai-ház rendelt meg a város védelmére. Az erődítmény a város védelmi rendszerének központi elemeként szolgált, különösen fontos szerepet játszott a spanyol és a francia támadások elleni védekezésben. Az évszázadok során az erődítmény több ostromot is átélt, és jelentős katonai jelentőségű volt egészen a 19. századig.

Az erődítmény jellegzetes toronnyal rendelkezik, amely a város fölé magasodik és lenyűgöző kilátást nyújt a városra.

A belső része ma már kiállítóhelyként funkcionál, gyakran rendeznek különböző kiállításokat.

Torino legfontosabb templomai

Keresztelő Szent János-katedrális (Cattedrale di San Giovanni Battista)

A város fő katedrálisa, és a torinói érsekség székhelye. Ismeretségét a Torinoi lepel adja.

A 15. században épült egy román stílusú templom helyén Guarino Guarini tervei alapján. Az épület a reneszánsz és a barokk stílusjegyeit ötvözi, és az évek során több átalakításon és restauráción esett át. A belső tér lenyűgöző, ahol a finoman faragott oltár, a freskókkal díszített mennyezet és a színes üvegablakok a fő látványosságok.

A Torinoi lepel a keresztény vallás legfontosabb és legvitatottabb relikviája. Állítólag ez az a lenvászondarab, amivel Krisztus testét betekerték kereszthalála után. A lepel története hiányos, az bizonyos, hogy 1450 körül került a Savoya-család birtokába és 1578-ban került Torinóba Chambéryből. Az eredeti leplet csak tízévente egyszer állítják ki.

Chiesa di Santa Maria del Monte

A Pó folyó mentén, egy dombra épült a templom, ahonnan szép kilátás nyílik a városra.

A 16. században a kapucinus rend építtette, azóta is szorosan kapcsolódik a város vallási és kulturális életéhez. Leginkább belső tere, amit ki lehet emelni: freskók, szenteket ábrázoló szobrok és gazdagon faragott oltár díszíti. A mennyezet és a falak freskói a bibliai történeteket és a keresztény hit aspektusait mutatják be.

Superga bazilika (Basilica di Superga)

A várostól keletre található templom fontos szerepet tölt be Torino történelmében.

A bazilika építése 1717-ben kezdődött és 1731-ben fejeződött be. II. Viktor Amadeusz, Savoyai herceg megbízásából az egyik legismertebb barokk építész, Filippo Juvarra tervei alapján készült. A bazilika a Savoyai-ház tagjainak temetkezési helyéül is szolgált.

1949-ben egy repülőgép-baleset is történt. Az FC Torino focicsapat gépe itt zuhant le, 31 ember halálát okozva. Egy emlékművet is láthatunk a templom mellett.

A bazilika kilátópont is, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Torinóra és a környező Alpokra.

Megközelíthető autóval, busszal, vagy a történelmi Superga fogaskerekű vasúttal (ennek lenti végállomása Sassi városrészben van, ami busszal elérhető a belvárosból).

Több savoyai is itt nyugszik
Több savoyai is itt nyugszik

Chiesa della Gran Madre di Dio

A Nagy Istenanya Temploma a Pó folyó mentén, a Ponte Vittorio Emanuele I híd lábánál található.

A templomot a 19. század elején, Napóleon bukása után építették az olasz egység és függetlenség jelképeként, a Savoyai-ház hatalmának visszaállításának emlékére.

A templomot Fernando Bonsignore tervezte neoklasszikus stílusban, a Pantheon és más ókori római templomok mintájára. A templom külső részét egy nagy portikusz és oszlopsor jellemzi, amely a főbejáratot övezi. A templom előtt két szobor áll, amelyek a hitet és a vallást szimbolizálják.

Hasonlít a Pantheonra
Hasonlít a Pantheonra

Basilica di Maria Ausiliatrice

A szalézi rend egyik legfontosabb temploma a Mária Segítsége bazilika nevet jelenti.

Bosco Szent János kezdeményezésére épült, aki a rend alapítója volt. Szegény sorsú gyerekekkel foglalkozott, tanította őket. Sírhelye itt található.

Csodás klasszikus barokk stílusú templom, amelynek homlokzata Mária életének és a keresztény tanításoknak fontos jeleneteit ábrázolja.

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató