Garda-tó és környéke látnivalók, programok

by radopeter1983
Garda-tó és környéke látnivalók, programok

A Garda-tó az elhelyezkedésének, a mediterrán flórának és a kellemes klímának köszönhetően Olaszország egyik fő úti célja, amely hazánkból is elérhető távolságban fekszik.

A tó Észak-Olaszország legnagyobb összefüggő természetes vízfolyásának, a Sarca-Garda-Mincio folyó- és tórendszernek része. Fontos szerepet játszott a történelemben, ugyanis a 19. században Ausztria kiépítette az Erődnégyszöget, amelynek egyik pontja a tó déli része volt.

Hazánkból két fő úton lehet ide utazni: Ausztrián keresztül Graz-Villach-Udine, Szlovénián keresztül Ljubljana-Gorizia útvonalon. Mindkét esetben végig autópálya vezet ide.

Garda-tó látnivalók

Sirmione

A város a Garda-tó déli részén, egy mélyen benyúló félszigeten található. Sokan a környék legszebb részének tartják.

Már az ókorban is kiemelt település volt: főként veronai arisztokraták között volt népszerű, többek között a híres római költő Catullusnak is volt egy villája a félsziget északi csücskén.

A városnak hangulatos óvárosa van, szűk, macskaköves utcákkal, tradicionális olasz éttermekkel és butikokkal.

Sirmione termálfürdői is ismertek, különösen a Catullo Fürdők, amelyek gyógyító hatású meleg vízzel rendelkezik.

A Garda-tó talán legszebb települése
A Garda-tó talán legszebb települése

Scaligero-kastély

Sirmione fő nevezetessége, az egyik legjelentősebb és legjobban megőrzött középkori erődítmény az észak-olaszországi régióban.

A 13. században építtette a Scaligeri család, Verona akkori uralkodó dinasztiája. A kastély azért készült, hogy megvédje a területet a külső támadásoktól, és ellenőrizze a Garda-tó forgalmát. Az évek során több átalakításon és bővítésen esett át, melyek során erődítményként, majd később börtönként is funkcionált.

A vizes árokkal körülvett kőépület jellegzetes dél-tiroli építészeti stílusban készült. A kastélyban található hatalmas torony, a Mastio a környező tájra csodás kilátást nyújt.

A kastélyban található múzeum gyűjteménye elsősorban a középkori fegyverzetek és páncélok. A látogatók megismerkedhetnek a különböző katonai eszközökkel, amelyeket az évszázadok során használtak. Ezenkívül bemutatják a Scaligeri család történetét és a kastély építésének körülményeit.

Az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori erőd
Az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori erőd

Peschiera del Garda

A város a Garda-tó déli részén, a Mincio folyó mellett található, amely a tó fő kifolyója.

Történelme nagyon gazdag és változatos. Már a bronzkorban is lakott terület volt, később római erőddé, majd a Scaligeri család, a Velencei Köztársaság és az Osztrák Birodalom fontos erődítményévé vált.

Különlegessége a történelmi erődítményrendszer, amely az UNESCO világörökség részét képezi. A város történelmi központja a jól megőrzött erődfalakon belül helyezkedik el, amelyek számos emléket őriznek a múltból. A városban található a Madonna del Frassino szentély is, amely a 16. században épült.

A Lungolago Mazzini sétány mentén haladva gyönyörű kilátás nyílik a Garda-tóra, és a part mentén számos strand, étterem és kávézó található. A horgászati múzeum bemutatja a tó horgászati hagyományait és történetét.

A város történelme régre nyúlik vissza
A város történelme régre nyúlik vissza

Lazise

A Garda-tó keleti partján, a hosszú történelméből adódóan népszerű település.

A középkori városképben a Scaligeri által épített várfalak és a városkapuk ma is láthatók. Lazise vára ma már magánkézben van, de a falakról gyönyörű kilátás nyílik a városra és a tóra.

A városközpont mellett, Colà városrészben található a Villa dei Cedri nevű gyönyörű természetes gyógyfürdő, ahol 37 Celsius fokos termálvíz jön fel.

Gyógyfürdőjéről is híres
Gyógyfürdőjéről is híres

Riva del Garda

A Garda-tó északi csücskében helyezkedik el, lenyűgöző természeti környezetben, hegyek lábánál.

A város történelmi központjában több régi kapu is található, amelyek a város egykori védelmi falának maradványai. Ezek közé tartozik például a Porta Bruciata, a Porta di San Marco, a Porta di San Michele és a Porta di San Giuseppe.

Híres volt a művészek és írók körében is, olyan személyiségek látogattak el ide, mint Franz Kafka, Thomas Mann, Albrecht Dürer, Johann Wolfgang Goethe, Friedrich Nietzsche.

A település határában emelkedik a Forte Batteria di Mezzo, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

A tó északi csücskében van
A tó északi csücskében van

Rocca di Manerba

A Pieve Vecchia határában lévő park kb. 90 hektáron terül el, és számos túraútvonalat kínál.

A túra során felfedezhetjük a régészeti leleteket, mint például a római villát, a római nekropoliszt és egy mezolitikus korabeli települést. A túraútvonal panorámás kilátást nyújt a Garda-tóra.

Nevét a római Minerva istennőről kapta, aki a bölcsesség, a művészet és a stratégiai hadviselés istennője volt.

Garda-tó és környéki programok

Gardaland Resort

Olaszország legnagyobb szórakoztató parkja, amely Peschiera del Garda mellett található.

A komplexum magába foglalja a Gardaland Parkot, a Gardaland Sea-Life Akváriumot, a LEGOLAND Víziparkot, valamint a Gardaland Hotel, Adventure Hotel és Magic Hotel szálláshelyeket.

A park különböző témájú területekkel rendelkezik, mint például a Fantasy Kingdom, a Rio Bravo, a Kung Fu Panda Akadémia, a Peppa Pig Land és a Prezzemolo Land. Több izgalmas hullámvasutat is kipróbálhatunk.

Kiemelendő még a Legoland, Európa első Lego témájú víziparkja, ahol Lego témájú interaktív vízi játékok és színes vízicsúszdák vannak.

Minden információ itt!

Egész napos programot is lehet ide tervezni, főleg gyerekkel
Egész napos programot is lehet ide tervezni, főleg gyerekkel

Movieland The Hollywood Park

Közel a Garlalandhez található ez a filmes tematikájú szórakoztató-központ.

Több mint 20 különböző attrakcióval, 10 élő show-val, 8 étteremmel, valamint üzletekkel és bárokkal várja a látogatókat. A park célja, hogy az egész családnak szórakozást nyújtson, miközben betekintést enged a hollywoodi filmgyártás világába.

Minden információ itt!

Caneva Aquapark

Olaszország egyik legnagyobb vízi élményparkja Lazise mellett található.

Többféle csúszdát kipróbálhatunk, például a Stukas Boom, amely egy 32 méter magas, két pályás csúszda, a Kamika, egy vulkán tetején található két pályás csúszda, a Water Jump, amely egy fedett és szabadtéri részekből álló két pályás csúszda trambulinnal, és a Twin Peaks, amely egy egy sávos csúszda gumicsónakokkal.

Minden információ itt!

Monte Baldo

A Garda-tó keleti oldalán emelkedő hegyvonulatról nyílik az egyik legszebb panoráma. Legmagasabb csúcsa a 2218 méter magas Cima Valdritta.

Egy kabinos felvonóval mi is élvezhetjük a kilátást. Malcesine település az alsó állomása és kb. 1760 méter magasba viszi fel a kirándulókat.

Minden információ a felvonóról itt!

Fentről csodás a látvány
Fentről csodás a látvány

Verona

A tó déli részétől keletre 30 km-re található, amelyet mindenképp érdemes meglátogatni. Szlovénia felől vagy felé közvetlenül Verona mellett haladunk el.

A város az UNESCO a világörökség része, gazdag római építészettel és középkori épületekkel. Legismertebb a híres Aréna di Verona, amely egy jól megőrzött római amfiteátrum.

Máshonnan is ismerős lehet: Shakespeare műve, Rómeó és Júlia két veronai család történetét mutatja be.

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató