Graz látnivalók, múzeumok, térképek

by radopeter1983
Graz látnivalók, múzeumok, térképek

Graz Stájerország központjaként fontos osztrák város, ahol a csodás óváros mellett több fontos és érdekes múzeum is található. Ezeket mutatom be a cikkben!

Graz óvárosát az UNESCO 1999-ben felvette a világörökség-listára, mert a történelmi városrész igen jó állapotban maradt meg, és jól követhető fejlődése egészen a gótikus időktől kezdődően. A helyszínt 2010-ben kiegészítették az Eggenberg-kastéllyal is.

Graz legtöbb látványossága az óvárosban található, bár sok szép régi építményre bukkanhatunk a St. Leonhard (II.) és Geidorf (III.) kerületekben is.

Graz látnivalók

Schlossberg és az Óratorony

Graz városának egyik legjelentősebb és legismertebb nevezetessége a Schlossberg, amely egy dombon található, közvetlenül a város szívében.

A 474 méter magasságban lévő dombról nagyszerű kilátás nyílik a városra. Gyalog és felvonóval is feljuthatunk ide.

A Schlossberg jellegzetes látványossága az Óratorony, amely Graz szimbóluma is. Nemcsak a város panorámájának domináns eleme, hanem egy olyan történelmi emlékmű is, amely a középkori erődítmények maradványait őrzi. Végső formáját a 16. században nyerte el.

Az Uhrturm Graz jelképe
Az Uhrturm Graz jelképe

Grazi katedrális

Hivatalos nevén Szent Egyed-székesegyház, Graz történelmi városközpontjának egyik kiemelkedő építészeti szépsége.

A katedrális a 15. század közepén épült, a császári udvar építészének, Friedrich III-nak a megbízásából. Gótikus stílusban készült, bár a későbbi évszázadokban több jelentős átalakításon esett át.

Különösen figyelemre méltó a katedrális freskói és belső díszítései, amelyek között a híres ‘Plagenbild’ is megtalálható, egy 15. századi freskó, amely a pestisjárványt ábrázolja.

Belső tere miatt mindenképp érdemes meglátogatni
Belső tere miatt mindenképp érdemes meglátogatni

Mauzóleum

II. Ferdinánd nyughelyeként építettek, egy lenyűgöző reneszánsz építmény, amely a város történelmi központjában található.

Johann Bernhard Fischer von Erlach tervezte a 17. században, amely kiváló példája a korabeli építészeti és művészeti stílusoknak. A mauzóleum nemcsak Ferdinánd II császár sírhelye, hanem számos más Habsburg családtag végső nyughelye is.

Az épület belső terét gazdag díszítések, freskók és művészeti alkotások jellemzik, amelyek méltó módon tükrözik a Habsburg-ház hatalmát és befolyását.

Több Habsburg is itt nyugszik
Több Habsburg is itt nyugszik

Hauptplatz

Graz központi tere, ahol történelmi épületek, kávézók, üzletek és éttermek találhatók.

Két jellegzetes látnivalója van. Az egyik az 1550-ben épült városháza (Rathaus), amelynek klasszicista stílusa különleges kontrasztot alkot a környező barokk és reneszánsz épületekkel.

A másik egy díszkutas szobor, amit a városfejlesztő János főherceg emlékére állítottak. A női alakok a régió négy folyóját, a Murát, az Enns-t, a Drau-t és a Sann-t jelképezik.

A Fő tér kiemelkedő épülete a Városháza
A Fő tér kiemelkedő épülete a Városháza

Landhaus

A főtérhez nagyon közel áll Graz legszebb épülete, a tartományi székház.

A 16. században épült, és a reneszánsz építészet remek példája, amit különösen a gazdagon díszített, árkádos udvara emel ki. A Landhaus nemcsak politikai és adminisztratív funkciójáról ismert, hanem kulturális események, kiállítások és koncertek népszerű helyszíneként is szolgál.

Az épület belseje lenyűgöző, különösen a híres „Landhaushof” udvara, amely a stájer reneszánsz építészet egyik csúcspontját képviseli.

Legszebb része ez az udvar
Legszebb része ez az udvar

Franziskanerkirche

A Ferences Templom, egy történelmi jelentőségű vallási épület Graz belvárosában.

A 13. században, gótikus stílusban épült templom a ferences rendhez kapcsolódik. A templom különösen híres a magas, karcsú tornyáról és gazdagon díszített belső teréről, amely középpontjában egy figyelemre méltó főoltár áll.

Az idők során számos átalakításon esett át, így ma már különböző építészeti stílusok elemeit is magában hordozza, tükrözve ezzel a város sokszínű történelmét.

Murinsel

A Mura folyón lévő híd valójában egy modern és innovatív művészeti alkotás és összeköti egymással a két partot.

2003-ban, Graz Európa Kulturális Fővárosa címe alkalmából hoztak létre, a New York-i művész, Vito Acconci tervezte. Külsőre egy hajóra emlékeztet, számos rendezvény, koncert és kiállítás helyszíneként szolgál.

Egy érdekes híd a Murán
Egy érdekes híd a Murán

Stadtpark

Graz legnagyobb parkja, amely tulajdonképpen a Schlossberg folytatása kelet felé.

A szabadon látogatható parkban több, a városhoz kötődő és egyéb más hírességek szobrai is található: Mozart, Franz Nabi, Joseph Krainer.

Ezenkívül látható a Ferenc Józsefről elnevezett szökőkút, egzotikus fák, színes virágok, számtalan padokkal ellátott pihenők.

Freiheitsplatz

Graz egyik központi tere, amely a történelmi belváros részét képezi. A téglalap alakú Szabadság téren áll I. Ferenc József császár emlékműve.

Eggenberg-kastély

Stájerország legjelentősebb barokk kastélya, amely Graz óvárosával együtt felkerült az UNESCO világörökségek listájára.

Kitűnő állapotban megőrzött belső terei, kiterjedt, látványos parkja, az Universalmuseum Joanneum múzeum itt elhelyezett egyes gyűjteményei az Eggenberg kastélyt a legértékesebb osztrák kulturális emlékek közé emeli.

A palota nyugati sarkánál alakították ki a „Bolygók Kertjét”, valamint a Lapidáriumot (római kőtár) és ezen az oldalon található a Régészeti Múzeum bejárata is. A császári pénzverési jogot szerzett Balthasar Eggenberger egykori szobáiban tekinthető meg az érmegyűjtemény.

A Régi Képtárban mintegy öt évszázad remekművei kerültek kiállításra. 22 termet tölt meg a kiállított 300 képzőművészeti alkotás, melynek zöme német nyelvterületen készült festmény. Az első teremben 13. században készült faragott Madonnák állnak, misztikus megvilágításban, majd a termek kronológiai sorrendben visznek minket végig a különböző történelmi és művészeti korszakokon, egészen a 18. századi rokokóig.

Az egyik legjelentősebb osztrák kastély
Az egyik legjelentősebb osztrák kastély

Mariatrost bazilika

Graz külterületén, a belvárostól kb. 9 km-re található, de érdemes ellátogatni ide.

A barokk épület Stájerország egyik legfontosabb zarándokhelye. Az Ausztriából, Magyarországról és Horvátországból érkező zarándokok célja egy csodálatos Mária-szobor, amely a Graz közelében lévő Rein-apátságból származik és eredetileg a kastély magánkápolnájában található.

A barokk stílusú bazilika a 18. század elején épült, és a Szűzanya tiszteletére szentelték. Külseje is impozáns a két tornyával, belső tere pedig gazdagon díszített és egy csodás főoltárral rendelkezik.

A templom Graz belvárosából az 1-es villamossal érhető el. Az utolsó megállótól indulva 216 lépcsőzéssel közelíthető meg.

Graz múzeumai

Kunsthaus Graz

A „Grazi Művészház” egy lenyűgöző és avantgárd épület, amely Graz városának kortárs művészeti színterét képviseli.

2003-ban nyitották meg, részeként a város Európa Kulturális Fővárosa programjának. Az épületet Peter Cook és Colin Fournier tervezte futurisztikus formában. Többször rendeznek kiállításokat, bemutatva a nemzetközi és helyi kortárs művészet legújabb irányzatait.

Minden információ itt található!

Neue Galerie Graz

Másik jelentős művészeti múzeum, amely szintén a modern és kortárs művészetet helyezi előtérbe.

Széleskörű gyűjteménnyel rendelkezik, amely a 19. század közepétől egészen a jelenkorig terjedő művészeti alkotásokat foglal magában. A galéria kiállításai az osztrák és nemzetközi művészet legfontosabb alkotóit mutatják be számos műfajban, beleértve a festményeket, szobrokat, grafikákat és fotókat.

Minden információ itt található!

FRida & freD

Gyerekek számára nagyon jó múzeum, ahol interaktív és oktató kiállításokkal teszik élvezetessé a tudomány, művészet és a kultúra bemutatását.

Valójában az oktatás és szórakozás kombinációja, ahol a természettudományos kísérletektől kezdve a művészeti tevékenységeken át a társadalmi kérdésekig megtalálható számos témakör.

Minden információ itt található!

Arnold Schwarzenegger Múzeum

Azt hiszem, nem kell sokat írnom, hogy miről is szól ez a múzeum!

A múzeum Schwarzenegger gyermekkori otthonában került kialakításra, Thal nevű településen. Ez Graz belvárosától kb. 12 km-re van.

A látogatók bepillantást nyerhetnek Schwarzenegger korai éveibe, testépítő karrierjébe, filmszerepeibe és politikai pályafutásába. A kiállítások között számos személyes tárgy, fotó és emlék tárgy található, amelyek Schwarzenegger életének fontos pillanatait dokumentálják.

Minden információ itt található!

Johann Puch Múzeum

A múzeum Johann Puch, a híres osztrák vállalkozó és járműgyártó munkásságát és örökségét mutatja be.

Puch az egyik legjelentősebb alakja volt az osztrák autó-, motorkerékpár- és kerékpárgyártás történetének. A múzeum számos eredeti Puch járművet, beleértve kerékpárokat, motorkerékpárokat és autókat, valamint különböző dokumentumokat és fényképeket állít ki, amelyek bemutatják a cég történetét és fejlődését.

Megismerhetjük a technológiai innovációkat és a tervezési fejlesztéseket, amelyeket Puch vezetett be és jelentős hatással voltak a járműiparra.

Minden információ itt található!

Graz Múzeum

Az Uhrturm alatti részen, a 16. századi Khuenburg-palotában alakították ki a város történelmét, kultúráját és művészetét bemutató múzeumot.

Modern és interaktív kiállításokon keresztül kalauzolja a látogatókat Graz múltján és jelenén keresztül, bemutatva a város építészeti fejlődését, társadalmi változásait és kulturális életét.

Gyűjteménye széleskörű, a régészeti leletektől kezdve a történelmi dokumentumokon át a művészeti alkotásokig terjed.

Minden információ itt található!

Landeszeughaus

Biztos sokan nem gondolnák, de Grazban található a világ legnagyobb fegyvergyűjteménye!

Ez a 17. századi épület több mint 30,000 történelmi fegyvert és harci felszerelést tartalmaz a középkortól a 19. századig, beleértve páncélokat, kardokat, lándzsákat és lőfegyvereket. A múzeum bemutatja a harci eszközök és fegyverek fejlődését, valamint a történelmi hadviselés sajátosságait.

A Landeszeughaus egyedülálló abban, hogy eredeti állapotában őrizte meg ezt a hatalmas gyűjteményt, ami betekintést nyújt a katonai technológia és hadviselés történetébe.

Minden információ itt található!

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató