Barcelona – 2. rész: közterek, főbb épületek

by radopeter1983
Barcelona – 2. rész: közterek, főbb épületek

Ebben a beszámolóban Barcelona köztereiről, főbb épületeiről és legnagyobb parkjáról írok, amiket meglátogattam.

Az 1. részben általános infókat adtam és a főbb múzeumokat mutattam be, a 3. részben pedig Gaudí alkotásairól írni!

Recinte Modernista de Sant Pau

A volt kórháznak nem is a története, hanem az épületei a lényeg. Már az utcafrontról látható főépület is kiemelkedő, a belső udvar mutatja meg az igazi arcát.

A kórház múltját is megismerhetjük, de a házak kupolái, tetőrészei, amiket látni kell. Mintha színes csempékkel lennének kirakva, olyan díszesek. Én kb. egy órát töltöttem el itt. Érdemes egy padra leülni és csodálni az épületeket.

Arc de Triomf

A Ciudadela Parkba vezető sétány innen indul, fotózásra nagyon jó építmény. Mindenképp érdemes itt kezdeni a sétát és élvezni a papagájok rikoltozását. 🙂

Ciutadella Park

Barcelona „Városligete”, ahol a katalán parlament épülete is látható.

A zöld terület központja egy nagy szökőkút, felette pedig egy szép építmény lovasszoborral. Emellett van még egy tó, ahol csónakázni is lehet.

Ha megyünk tovább, egy kerthez érünk, annak a bal oldalán látjuk a Parlamentet. A park déli része az állatkerté, azon túl pedig a tengerpart van már.

Óváros

Az óvárosi rész a La Rambla és környéke, egészen a Ciutadella Parkig, ahol sikátorok, jó hangulatú utcák található.

A katedrális oldalában van egy bájos gótikus ív, az El Pont del Bisbe. Bár csak két épületet összekötő kis rész, de mégis el kell erre sétálni.

El Pont del Bisbe
El Pont del Bisbe

De megemlítem még a római uralomból fennmaradt oszlopokat is, ami egy kis udvaron található Temple d’August néven. Tényleg érdekes, ahogy három oszlop csak úgy önmagában áll.

Temple d'August
Temple d’August

Az alábbiakban több nevezetes látnivalót külön is kiemelek.

Katedrális

Az óváros központja ez a csodás templom, ahol mindig nagy a tömeg. Nem véletlen, már a külső része is impozáns. Főleg a béletes bejárata tetszett nekem.

Szemben állva, bal oldalt lehet jegyet venni. Én sajnos nem mentem be, mert nem volt sok időm, de ha belül is olyan szép, mint kívül, akkor mindenképp érdemes meglátogatni!

Santa Maria del Mar bazilika

Az óváros másik szép templomába ingyenesen bemehetünk. Én is kihasználtam, egyik este ültem be egy kis elmélkedésre.

A belseje sokkal szebb, mint a külső része: hatalmas belmagasság és a szép színek miatt nagyon jó összhatást kelt.

Ide mindenképp érdemes benézni legalább pár percre!

Plaça de Sant Jaume

A katedrálistól pár percre lévő térhez is elsétáltam, ahol két impozáns épület áll. Ezek közül az egyik a városháza, a másik a Palau de la Generalitat, a katalán kormány székhelye. Hangulatos tér, ejtsük útba az óvárosi séta során!

La Rambla

Azt hiszem, ezt nem kell nagyon részleteznem. Barcelona fő sétálóutcája, rengeteg árussal és emberrel.

Nekem fura mód semmi extrát nem ad. Egy nyílegyenes utca fákkal szegélyezve, de ezenkívül semmi érdekfeszítő. Ettől függetlenül persze egyszer mindenképp menjetek végig!

Plaça Reial

A La Rambla mentén ez egy ikonikus tér, középen egy szép szökőkúttal.

Nagyon hangulatos, zárt tér, magas pálmafákkal, éttermekkel, kávézókkal. Ez inkább látnivaló, mint a La Rambla.

Mercado de La Boqueria

Barcelonából nem lehet úgy hazajönni, hogy egy piacra ne ugornánk be. A Boqueria a legturistásabb piac, ezért mindig sokan vannak.

Itt szinte csak turistákat látni, nem véletlenül van a La Rambla mentén. Éppen ezért ez nem olyan autentikus, én magam is csak egyszer jártam be, pedig háromszor is voltam a városban.

Ha valóban egy helyi piacot szeretnétek látni, akkor a Mercat de Sant Antoni-t ajánlom. Kevesebben is vannak és sok helybéli vásárol itt.

Kolumbusz emlékmű (Monument a Colom)

A La Rambla végén van a híres felfedező magas szobra. Ez zárja le a sétálóutcát a déli végen.

A szobor kilátóként is funkcionál. Én nem mentem fel, mivel sok kilátópont van a városban és vannak sokkal jobbak is.

Poble Espanyol

A Katalán Nemzeti Múzeumtól pár percnyi gyaloglásra van ez a skanzen, sok spanyol épület másolatát láthatjuk.

Egy kedd kora délután jártam itt, elég kevesen voltak. Igazából néhány utcából és egy nagy térből áll, de valóban sok szép épület található. Kávézók és éttermek is vannak, nagyon hangulatos és nyugodt hely egy kis pihenésre.

Nem volt benne a kötelező programok között, de abszolút nem bántam meg, hogy ellátogattam ide. Érdemes az épületeket alaposan szemügyre venni, hogy melyiknek a mását látjuk éppen.

Olimpiai Stadion

A Poble Espanyoltól a hegytető felé van a stadion, amely a Camp Nou felújítása miatt épp az FC Barcelona otthona. Amúgy az 1992-es olimpia egyik fő színhelye volt.

Nyitott kapuk fogadnak, a stadion egy része szabadon bejárható. Van egy kávézó is, bár elég leharcolt állapotban van a stadion, szóval itt kihagytam a kávézást…

Barceloneta

Barcelona tengerparti része, ami számomra az egyik legjobb városi tengerpart. Széles homokos rész, szép panorámával, sok kávézóval és sok pihenő, sportoló emberrel.

Kb. 2 km hosszú szakasz, pálmafás sétány övezi, nem véletlenül népszerű része a városnak. Én is végigsétáltam rajta lassa, élvezve a napsütést.

Plaça d’Espanya

A város egyik fontos csomópontja, ahonnan a Katalán Nemzeti Múzeumot is láthatjuk. A tér valójában egy körforgalom, közepén egy impozáns szoborral.

Amit sokan nem tudnak, hogy egy nagyszerű kilátóhely is van itt. A tér északi részén egy volt aréna látható, amely ma bevásárlóközpont (Arenas de Barcelona). Ennek a teteje egy remek körpanorámás, nyitott kilátó, így a város minden részére ráláthatunk. Kintről egy lifttel egyből feljuthatunk, de ez fizetős. A plázán belül a mozgólépcső, lift viszont ingyenes.

Érdemes a tértől gyalog menni a Nemzeti Múzeumhoz, kb. öt perces séta.

A bevásárlóközpont teraszáról a város másik fele
A bevásárlóközpont teraszáról a város másik fele

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató