Gambia 1 hétben – Zsófiék beszámolója

by radopeter1983
Gambia 1 hétben - Zsófiék beszámolója

Sziasztok!
Egy hetes gambiai nyaralásunkról hoztam Nektek élménybeszámolót. Egy kicsit hosszúra sikerült…

Mi a FTI-nél foglaltuk a csomagot, ami a repjegyet a Corendon Airlines-nál és két hotelben lévõ all inclusive szállást foglalta magába.

Szállás

Elõször a 4*-os Labranda Coral Beach hotelben töltöttünk 3 éjszakát, ami a fõvárostól, Banjultól fél órányira van taxival, majd az 5*-os Kairaba hotelbe költöztünk át ami Szerakundában fekszik.

(TIPP: érdemes csomagban megvenni a szállást és a repjegyet mert a hotelek amiben voltunk éjszakánkênt 150 €-tól kezdõdnek a repjegy pedig 500€-tól több átszállással)

Mi a Labranda Coral Beach hotelben jobban éreztük magunkat, mert a személyzet kedvesebb volt, az ételek választékosak, a part füves-homokos, lassan mélyülő óceánnal.

Fakultatív programok

Az FTI-től volt kint helyi idegenvezető, akitől lehetett programokat vásárolni, de az országban a taxisofőrtől kezdve a lobby boyon és a picéreken át a rendőrig(?!) mindenki árul programokat.

Nekünk először a lobby boy jelentkezett helyi idegenvezetőnek majd az óceán partján sétálgatva egy srác (későbbiekben Mustafa) jött barátkozni, aki elkísért minket a helyi halpiacra, majd a megérzéseinkre hagyatkozva megbíztuk a fakultatív programok megszervezésével.

Mustafa nekünk a majom parkot, krokodil parkot, Fathala parkot (Szenegálban) és a helyi piacot összesen 200€-ért mutatta meg, ami az FDI-nél 370€ /2 fõ lett volna. Ezzel az árral mindenki jól járt.

Majompark: vigyetek magatokkal banánt és mogyorót, akkor garantáltan tudtok törpe kecskéket és majmokat simogatni. Nekem ez volt a legnagyobb élmény a programok közül.

Krokodilpark: a krokikat minden reggel degeszre etetik, hogy ne vadásszanak a lelkes turistákra, bár én ennek tudatában is remegő lábakkal csoszogtam oda a nyugisan heverésző állatokhoz.

Fathala: az alap csomagban a zebrát, zsiráfot, orrszarvút és gnút lehet látni. A látogatás hossza az állatoktól függ, hogy milyen gyorsan találjátok meg õket. Ha láttátok az összes állatot, akkor véget ér a túra. Kb 30-60 perc. +30 €/fõ-ért lehet menni oroszlán sétára ami kb 5 percig tart. Mi arra nem fizettünk be, mert a YouTube-on láttunk videót, amiben az oroszlánokat verik, és én nem támogatom az állatkínzást.

Mustafával mi maximálisan meg voltunk elégedve, mert részletesen mesélt Gambiáról, a majmokról és a krokodilokról, amiket a parkban láttunk. És elhessegette a minket lerohanó árusokat a piacon és az utcán. Nélküle nem tudtuk volna megnézni Banjulban azt a piacot, ahová turista nem igazán teszi be a lábát. Minket is nagyon megbámultak, és mi voltunk a „gazdag turisták” akikre mindent rá lehet sózni, hiszen az ár nem számít – gondolták õk.

Egyébként semmilyen atrocitás nem ért minket, Gambia egy biztonságos és barátságos ország. Talán olyannyira is, hogy több idősebb európai férfit és nõt láttunk kezén fogva sétálgatni fiatalabb helyiekkel 😉.

Oltás

mi beolttattuk magunkat sárgaláz ellen és kiváltottuk a ’’Malaront’’ a malária megelõzése miatt. A ’’Malaronnak’’ nagyon durva mellékhatásai vannak amik 10-bõl 1 embernél jelentkeznek, de nekünk szerencsére semmi bajunk nem volt tõle.

A sárgaláz elleni oltásról az igazolást Gambiában nem kérték, viszont a határátkelésnél Szenegálba kérik. (Ha nincs igazolásod, akkor a szenegáli határon 10-20€ kenõpénz fejében gond nélkül átengednek 😂)

Érdemes Tetanuszos oltást is kérned, és veszettség ellen nincs Gambiában oltás.

Malaron helyett mi az Atovaquon/Proguanilhydrochlorid Stada 250mg/100mg tabit váltottuk ki mert ennek 40 euró/ doboz ára van, a Malaront 60euró/ doboz áron adják, de a hatóanyag azonos.

Pénzváltás

Pénznemük a Dalasi. 1€-ért 54-56 Dalasit adnak, pénzváltótól függ. Érdemes pénzt váltani, mert ha euroval fizetsz, õk biztosan dalasiban adnak vissza, amit persze nem a legjobb árfolyamon fognak váltani.

A dollárt nem szeretik! Bankártyát nagyon kevés helyen lehet használni, és a ha azzal fizetnétek, +3%-ot felszámolnak. Szóval jobb ha eurót visztek magatokkal kpban.

Fontos!

Szenegálban TILOS az utcán kamerázni! Mi ezt úgy tudtuk meg, hogy Mustafa a párom kamerájával kamerázott a nyitott tetejű jeepből, amit az őrs elött kint álló rendőrök megláttak. Leintették az autót. Elvették a kamerát és a párom útlevelét (aki egyébként semmit nem tett csak a kamera tulajdonosa).

Azzal fenyegették, hogy széttépik az útlevelet és elviszik Dakarba a követségre, mert megmondta a Mustafa, hogy korrupt rendõröknek nem fizetünk. Bő negyed órás dulakodás és ordibálás, illetve egy kis baleset után kijött az õrs vezetője, aki „rendet” rakott. Visszakaptuk az útlevelet és a kamerát is, de a videót le kellett törölni róla. 

Mi korábban jó véleménnyel voltunk Szenegálról, de ez a korrupt incidens villámcsapásként ért minket, és úgy döntöttünk, hogy köszönjük mi abba az országba be NEM tesszük a lábunkat. 🤮

Jó tudni

 • Gambiába nem kell külön vízumot intézni, hanem a határon pecsételnek az útleveledbe, és ezzel az ingyenes turista vízummal 28 napig tartózkodhatsz az országban.
 • Valamelyik utazós oldalon olvastam, hogy Gambiában a férfiaknak inget kell hordani — falsch információ.
 • A drága ékszereket és órákat célszerű otthon hagyni. Nem állítom, hogy leszedik rólad, de anélkül is nagyon feltűnő leszel nekik.
 • Csapvíz nem iható, fogmosást is jobb ásványvízzel kivitelezni, viszont a hotelekben jégkockát kérni az italodba biztonságos.
 • Sok a szúnyog reggel és este ezért jó, ha visztek magatokkal szúnyogriasztó spayt (icadirin tartalom 25%) illetve ruha impregnalót (DEET 50%) amivel pizsamát, hosszú ruhát lekezelitek. Mi úgy olvastuk, hogy a B1 vitamin szedése ( 25-50 mg/nap és jó, ha indulás előtt 2 héttel elkezditek szedni) is elriasztja a szúnyogokat. Sem Magyaro.-on sem Ausztriában nem volt olyan magas hatóanyagú tabletta, így azt Németországban vásároltunk meg. Egy szúnyog sem csípett meg… 😀
 • Reggel és este hûvös van, elkél a hosszú nadrág és pulcsi, napközben 25-30 fok körül alakul hõmérséklet.
 • Az óceán lassan mélyül, de nagyon hullámzik, 20 fokos.
 • Angolul mindenki beszél az országban.
 • A napszemüveg nem csak a nap miatt hanem a nagy por miatt is hasznos, ha nálatok van.
 • Taxizást a hotelben nagyon magas áron adják, de a hotelen kívül alkudozósan jó áron bárhova eljuthatsz. Mi Mustafával mindenhova taxiztunk.
 • Alkudozni mindenhol lehet, kivéve az éttermekben és a boltokban, gyógyszertárakban.

(A beszámolót írta: Farkas Zsófia)

Ajánlott cikkek

Érdekelnek az élménybeszámolók? Sok hasznos információt tudhatsz meg belőlük!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató