Miklósék 5 napja Szicíliában

by radopeter1983
Miklósék 5 napja Szicíliában

Miklósék 2020 augusztusában töltöttek öt napot Szicíliában. A képes beszámolójukat olvashatjátok!

A beszámolóért és a képekért köszönet Toldi Miklósnak!

Sziasztok!

Gondoltam, írok egy beszámolót a nyaralásunkról, márcsak a vírushelyzet miatt is. Persze sok egyebet is összeszedtem benne, hátha valakinek segít majd, ha ide látogat.

Ryanair-el utaztunk, BÉCS-CATANIA, PALERMO-BUDAPEST útvonalon augusztus 15-19.-ig. A jegyeket nagyjából 1,5 hónappal az utazás előtt foglaltuk, priority-vel, oda-vissza 26.150 Ft / fő áron. A bécsi, budapesti, cataniai és palermói reptéren, és a gépen is folyamatosan viselni kellett a maszkot. A fedélzeten nem voltak, a távolságtartás miatt, külön szabadon hagyott ülések, minden a megszokott módon zajlott le. Utazás előtt emailben kaptunk egy dokumentumot, melyben nyilatkozni kellett, hogy érintkeztünk e covidos emberekkel, illetve merre voltunk, az azt megelőző pár hétben. Ezt kitöltöttük, majd sikeresen otthon hagytuk 😃 A gépen nem kérték és megnyugtattak, hogy lesz majd lehetőség újra kitölteni, ha leszállunk majd. Cataniában azonban semmit nem tudtak erről és senkitől semmilyen dokumentumot nem kértek. Nemhogy dokumentumot, de még igazolványt sem kértek senkitől amikor leszálltunk. A reptéren egyetlen ellenőrzés volt, egy telepített hőkamera által. Az Alibus reptéri transzfercéggel mentünk be a városba. Fejenként 4 euró volt a jegy. Több megálló is van városszerte.

Amiket megnéztünk 5 nap alatt:

TAORMINA AMFITEÁTRUM

ISOLA BELLLA STRAND

ETNA

PALERMÓI KATEDRÁLIS

SAN CATALDO TEMPLOM

BELLARO MARKET

PALERMÓ KATAKOMBÁK

MONDELLO BEACH

CAPO GALLO

Alul ezekről írok külön-külön minimum pár mondatot.

TAORMINA, ISOLA BELLA, AMFITEÁTRUM

A megérkezés napján, lepakolás után, egyből átmentünk Taorminába busszal. Catániában a városközpontból indulnak buszjáratok, a vasútállomástól kb. 400 m-re. 2-3 jegyiroda is van egymás mellett, es itt vettük meg elővételben a jegyeket. Taorminában a Isola Bella strandnál nem állt meg a busz, hanem helyette egészen felment a hegytetőre. Onnan nagyjából 10 perc sétányira volt az amfiteátrum, ahova fejenként 5 euró a belépő. (Nagyon megéri a látvány mert egyszerre van előttünk a gyönyörű panoráma és a történelmi színház is.)

A hegyről lehetőség van libegővel lemenni a partra, ami gyors és olcsó megoldás is volt, fejenként 3 euróért. A libegő folyamatosan ment, amikor ott voltunk egészen késő éjszakáig. Az Isola Bella strand, teljesen ingyenes, szép, kavicsos strand.

ETNA TÚRA

Ha valaki Catania környékére megy és nem sajnálja rá a pénzt, akkor mindenképp érdemes megmászni az Etnát.

A programot előre kell egyeztetni és foglalni is minden kis aprósággal együtt. A túra több részből áll és több társaság is van, akik visznek fel embereket. 2900 m-ig egyénileg is fel lehet menni de onnan, szigorúan csak túravezetővel. Az általunk választott The Island of Wonders nevű cégnél kaptuk a legkedvezőbb árat. Ez a következőket tartalmazta:

Transfer kisbusszal Cataniatol az Etnára (1900m magasra) majd a túra után vissza a szállásra: 20 Euro / fő

Út felfelé: 1900m – 2500m Felvonó, majd 2500m – 2900m terepjáró autókkal: 50 Euro / fő

Csúcstámadás 2900m-től 3300m-ig, túravezetővel: 40 Euro / fő

Időjárás: Aki nem annyira fázós, az nagyon, aki fázósabb az pedig NAGYON NAGYON öltözzön fel. Nyáron annyira meleg van lent a városban, hogy nehezen hisszük el, hogy a hegyen fázni fogunk, pedig sajnos így van. Mindenesetre mi vittünk magunkkal hosszú nadrágot, pulcsit és széldzsekit is. A túravezető cég nagyon rendes volt, mert ingyen biztosított meleg kabátokat és strapabíró bakancsokat is valamint sisakot és túrabotot is annak, aki igényelte. Ezek a felszerelések limitált darabszámúak, tehát legjobb, ha senki nem ezekre alapoz, hanem mindent visz magával. Ha megy valaki, előtte mindenképp csekkalja online, hogy milyen időjárásra számíthat a csúcson. Mi a nyár ellenére az erős szél miatt nagyon hideg időt fogtunk ki odafenn. Ennek fényében írom most ezt a kis listát:

Ajánlott cuccok:

Túracipő / bakancs

Hosszú nadrág

Pulcsi

Víz

Kaja

Sapka

Kesztyű

Napszemüveg

Összesen valamivel több mint 10 km volt az út a csúcsig majd vissza a felvonóhoz. Kényelmes tempóban. Túra közben nincs lehetőség wc-re menni. Ha valaki nem szégyenlős, akkor kicsit lemaradhat a többiektől és ha talál egy nagyobb követ, akkor a mögé elmehet, de semmilyen más tereptárgy nem alkalmas az elrejtőzésre. Az utolsó normális hely azelőtt van, hogy a terepjárókkal elindulnánk. Persze ez senkinek ne vegye el a kedvét, hiszen a legjobb kalandokat a komfortzónánkon kívül éljük át. Egészen a kráter pereméig felmentünk, ami tényleg HATALMAS ÉLMÉNY volt. Magát a programot nyugodtan lehet 1 naposra tervezni mert mi is, reggel 7 kor indultunk és délután 5 re értünk vissza.

CATANIA – PALERMO VONAT ÚT

A jegyeket közvetlenül az utazás előtt vettük meg a pályaudvaron 15 euró / fő áron. A menetrendet a trenitalia hivatalos weboldalán tudtuk előre lecsekkolni. 2 útvonal van a nagyvárosok között, az egyik a sziget belsején megy keresztül, a másik pedig a parton. A partinál nagyjából 5,5 óra a menetidő, a másikon pedig 3,5 óra. Meglepett de a vonat pontosan indult, tiszta és kulturált volt. Maszk viselése természetesen kötelező volt.

PALERMO

PALERMÓI KATEDRÁLIS

Az egyik legszebb látványossága Palermónak. Belépés a templomba ingyenes. Több fajta kombinált jegyet lehet venni, de mi csak azt a fajtát vettük, amivel a tetőre lehetett felmenni. 5 euró / fő. A nagyobb nevezetességeknél, így itt is, vannak hőkamerák de nem igazán érdekelt senkit, hogy mit mért. Mindenkit beengedtek.

SAN CATALDO TEMPLOM

2 euró volt a belépő, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy semmi értelme kifizetni mert a templom kívülről nyújt inkább szép látványt nem pedig belülről.

BELLARO MARKET

Ha valaki nem volt még középkori hangulatot idéző piacon, akkor érdemes elmenni és megnézni a Bellaro Marketet. Ennek minden pozitív DE INKÁBB NEGATÍV velejárójával 😃 (szemét, büdös, kiabálás, zsúfoltság) Bááár, ez az egész szigetre elmondható, de erről majd később.

MONDELLO BEACH

Palermótól 25-30 percre (taxival) található az egyik legszebb homokos strand. Busszal Palermo központból 1 órára található. A taxi 30 euró volt 5 embernek. Maga a strand egy hosszú homokos part, ami több kisebb strandra van felosztva. Ezek közül a legtöbb, magán jellegű, fizetős strand (10-15 euró fejenként a jegy) Ezeken a helyeken talán kicsit kevesebb a szemét és kapunk napernyőt is a pénzünkért. Mi az ingyenesen voltunk. A napernyőkön kívül, semmilyen árnyékot adó alkalmatosság nincs a parton. Szerencsére vannak random árusok, akik ernyőket árulnak. 10-15 euró között mozog egy darab. Vissza, Palermóba busszal mentünk Mondelló központból. Fejenként a jegy kb. 2 euró volt, de Palermó külvárosban át is kellett szállni egyszer. A Google térkép, a tömegközlekedés vonatkozásában, megbízható volt.

FARO CAPO GALLO

A Mondello strandtól kb. 3 km-re, észak-nyugatra, a csücsökben található az egyik legszebb hely, ahol jártunk az 5 nap alatt. Ez a világítótorony egy nemzeti parkon belül található, ami már önmagában is nagyon szép. A parkba való belépésért fizetni kell, gyalogosan 1 eurót fejenként, autóval 5 eurót.

Akkor találtuk a helyet amikor “naplemente nézős” helyeket kerestünk, de nem bántuk meg. Tökéletes nyugalom és csend uralkodik ott. Kihagyhatatlan szerintem.

PALERMÓ KATAKOMBÁK

A katakombák egy kicsit, NAGYON bizarr látványossága volt Palermónak. Egy szerzetesi temetkezési helyszín volt, ahova később nem csak szerzeteseket, hanem mindenféle embereket is temettek. 3 euró volt a belépő. A mumifikálódott holttestek mindenféle plexi vagy elválasztó üveg nélkül vannak kiállítva, konkrétan pár 10 cm-re a nézelődőtől. Nők, férfiak és GYEREKEK is. Úgy tudom a múzeum korhatáros is.

PALERMO REPTÉR VONAT

A központi vonatállomásról mennek a reptérre vonatok fejenként 5,9 Euróért. Automatából és jegypénztárból is meg lehet venni a jegyeket. A menetidő kb. 1 óra volt a reptéri megállóig. Ott aztán teljesen egyértelmű volt a bejutás.

ÁLTALÁNOSSÁGBAN SZICÍLIÁRÓL

Talán eddig sokakat meggyőztek a szép képek, de sajnos van egy nagyon komoly árnyoldala is Szicíliának. Gondoltuk, hogy nem Svájc szintű tisztaság fog uralkodni délen, de minden várakozásunkat sikerült alulmúlnia annak az elképesztő reteknek, bűznek, mocsoknak, igénytelenségnek, rendezetlenségnek és hanyagságnak, ami Cataniában és Palermóban uralkodik. Ezt úgy tudom mondani, hogy jó pár balkáni országban megfordultam, tehát van összehasonlítási alapom. Teljesen biztos vagyok benne, hogy vannak csodálatos érintetlen vagy nagyon szépen rendben tartott helyek is a szigeten, amik esetében ezek az állítások nem állják meg a helyüket, de a két nagyvárosban jelen pillanatban ezeket tapasztaltuk.

A szemét mindenhol folyik ki a kukákból, nagyon kevesen beszélnek angolul, mocskosak az utcák (emberi, állati ürülék), düledező házak nagyon sok helyen. Már-már tiszteletlenségbe átcsapó lazaság és hanyagság. (Nem az északi területeken megszokott laza olasz bohókás stílus) Az utcán bizonyos árusok, nemhogy az EU-s szabályoknak nem megfelelően, hanem a harmadik világot megszégyenítő mocsokban és igénytelenségben kínálják az ételeket. Nem igazán ettem volna ezeken a helyeken. Cataniaban és Palermóban sincs normális rendbe tett strand… köves part van rengeteg szeméttel és régen elhagyott rátár épületekkel.

Kártyával a legtöbb helyen, kisebb boltokban is lehet fizetni. A Google maps a helyzetünket minden esetben kb 20-30 m-el arrébb mutatta a tényleges pozíciónknál.(több telefon esetében is) Ez csak akkor volt zavaró amikor kis sikátorokban kellett navigálni. A nagyobb szupermarketekben magyarországihoz hasonló árak vannak, talán kicsit drágábbak. (Carrefour, Lidl). A tömegközlekedés jól szervezett és tiszta is. Maga a közlekedés azonban elég kaotikus. (De persze ez meg belefér) Palermóban egy tömegközlekedési jegy 1,4 euró mely 90 percig érvényes és át is szállhatunk vele. A megállókban integetni kell a buszsofőrnek, mert különben nem áll meg 😃 A legtöbb belvárosi étteremben egy főétel 3000-5000 forint között van.

Összességében a sok negatív tapasztalat ellenére is azt kell, hogy mondjam, hogy a fő programok miatt megérte elmenni.

Ezeknek a fényében, egészséges önismerettel, mindenki döntse el, hogy vállalkozik e egy ilyen kalandra 😃

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató