Fejér megye legszebb kastélyai

by radopeter1983
Fejér megye legszebb kastélyai

Hazánk bővelkedik felújított és elhagyatott kastélyokban. Fejér megye az egyik legtöbb kastéllyal rendelkező megyénk, ahol rengeteg szép múltbeli épületet találunk.

(Előrebocsátom, jóval több kastély van Fejér megyében is, itt csak egy részét említem meg. A legtöbb látogatható is, van néhány „kötelező” is közte, amelyeket feltétlenül látni kell!)

Fejér megye legszebb kastélyai

Kezdjük talán a leglátványosabb és egy nemrég felújított kastéllyal. Ez a dégi Festetics-kastély. Amikor képeken láttam, már akkor is úgy gondoltam, hogy ez egy csodaszép épület. Ám miután felkerestem, alig bírtam eljönni onnan.

Maga az épület is gyönyörű lett. A fehér falak, a szemet gyönyörködtető oszlopok monumentálissá teszik a Festetics-kastélyt.

Gyönyörűen felújított kastély lett
Gyönyörűen felújított kastély lett

Az egész terület szépségét azonban a hatalmas kastélypark adja. Az összefüggő tórendszer, az átívelő fahidak és a hatalmas füves terület ideális piknikezőhellyé teszi a Festetics-kastélyt.

A kastélyparkban a legnagyobb látványosság a Hollandi ház. Amikor először megláttam, egyből egy mézeskalácsház jutott eszembe. A kis szigeten álló házhoz egy fehér fahídon kell átmenni. Sajnos épp le volt zárva, amikor ott jártam.

A kastélypark legszebb része a Hollandi ház
A kastélypark legszebb része a Hollandi ház

Hasonló kastélyt találunk Fehérvárcsurgón is. A Károlyi-kastély jelen pillanatban kastélyszálló, ám szerencsére bebarangolhatjuk az egész területet.

A kastély ma szálloda
A kastély ma szálloda

Az U-alakú kastély között egy nagyon szép előkert látható. Ám itt is egy nagy kastélypark az, ami hosszú ideig itt tartja az ide látogatókat. Egy nagyobb tavat találunk itt is, aminek a fő látványossága egy gloriett.

Nekem ez a kastély is „bejött”, ez is igazi piknikezőhely. Plusz a közelben van a Gaja-szurdok, így kirándulóknak, túrázóknak is érdemes ide betérni.

Itt is egy szép parkban sétálgathatunk egy jót
Itt is egy szép parkban sétálgathatunk egy jót

Fehérvárcsurgó és Székesfehérvár között van az Amadé-kastély. Bár nem kapsz annyit, mint a fent említett helyeken, ám a kastély udvarát és kisebb parkját is be lehet járni.

A fenti két kastély mellett bár eltörpül, de érdemes betérni ide is
A fenti két kastély mellett bár eltörpül, de érdemes betérni ide is

Ha a Velencei-tónál járunk, érdemes meglátogatni a nemrég felújított kápolnásnyéki Halász-kastélyt. A kastélyt csodálatosan helyreállították, így látogatóközpontként funkcionálva bejárható az épület és a park.

A bejárati falon a kastély történelméből láthatunk pillanatfelvételeket. Sajnos bent nem jártam, mert bringázás közben volt még mit néznem, de tuti, hogy hamarosan visszatérek.

A falon a kastély történelme látható fényképeken
A falon a kastély történelme látható fényképeken

A környéken jelentős birtokkal rendelkezett a Zichy-család. A Velencei-tó közelében három jelentős kastélyuk is található, sajnos egyik sem látogatható belülről.

A soponyai Zichy-kastély azonban körbejárható. Elég jó állapotban van, a bejárati résznél impozáns oszlopok dobják fel a kastélyt. Remek képeket lehet készíteni. Plusz egy tó is van a kastély előtt, ahol egy sétát is érdemes tenni.

A Zichy uradalom itteni központja Zichyújfalu volt. Sajnos nincs olyan jó állapotban a kastély, de körbe lehet járni ezt is.

Ahová nem tudtam bejutni, az a seregélyesi Zichy-Hadik-kastély. Holott ez a legszebb a három közül, de mindegyik bejárat le van zárva. Egy nagy park veszi körbe, az épületet sem látni a növényzettől. Régebben szállodaként funkcionált, jelenleg kihasználatlan az épület.

Bár nevében vár, én mégis ide sorolom a székesfehérvári Bory-várat. Mivel nem védelmi célból épült, hanem lakóépületnek, inkább kastélynak tekinthető.

Bory Jenő építész, szobrász- és festőművész nagyrészt egymaga építette és díszítette évtizedeken át, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. Sokan csicsásnak tartják, de ha azt vesszük, hogy egy művész saját kezével és képzeletével építette, máris más szemmel nézhetjük. Számomra egy nagyon szép alkotás a Bory-vár.

Bár vár a neve, a kastélyok közé is sorolhatjuk
Bár vár a neve, a kastélyok közé is sorolhatjuk

Ha Budapesthez közelebb megyünk, a martonvásári Brunszvik-kastély sorolandó első helyre Méltán az egyik legszebb hazai kastélyunk. Brunszvik Antal és fia virágzó gazdaságot teremtett itt, ami szerencsénkre szinte eredeti állapotban maradt fenn. A nagy kastélyparkban rengeteg növényfaj található mint például a mocsári ciprus, juhar, platán.

A kastély külföldön is ismert, köszönhetően Beethoven-nek. A híres zeneszerző többször is visszatért ide, aminek örökségét a Beethoven Emlékmúzeumban láthatjuk.

A kastélyban Beethoven is sokat tartózkodott
A kastélyban Beethoven is sokat tartózkodott

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató