Legszebb magyar kastélyok – 11 csodaszép kastély

by radopeter1983
Legszebb magyar kastélyok

Hála gazdag történelmünknek, sok kastély épült az évszázadok során Magyarországon. Több olyan is van, amiről talán életünk során nem is hallunk. Most bemutatok 11 csodás hazai kastélyt, amelyet érdemes meglátogatni!

Legszebb magyar kastélyok

Esterházy-kastély (Fertőd)

Esterházy (Fényes) Miklós elképzelései és tervei alapján alakult ki a jelenlegi épületegyüttes, amely a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja.

Az itt lakó Esterházy hercegek művészetpártoló tevékenysége révén a 18. század végi Magyarország egyik fő kulturális központja volt a kastély. „Magyar Versailles”-nak is nevezik.

A kastélyon kívül nagy területen terül el a Kastélypark. A francia típusú kertekre jellemző zöld növények díszítik a centrumból sugárirányban szétágazó utakat, a végpontjukban kápolna vagy egy-egy kegyszobor állt. A 19. században a mértani formákból építkező parkot a természethez jobban igazodó angolparkká formálták.

Sopron és környéke látnivalók, kirándulási lehetőségek

A magyar Versailles-nek is hívják
A magyar Versailles-nek is hívják

Szapáry-kastély (Sorokpolány)

Szombathelytől délre, 10 km-re van egy kis falu, ahol az egyik legszebben felújított kastély található.

A kastélyt a Mikos család építtette a 19. század közepén. Az eklektikus stílusú épületet később Haupt báró alakíttatta át.

A kastély ma magántulajdon, ám évente egy alkalommal megnyitják a látogatók előtt. Érdemes megcsodálni élőben is!

Gyönyörű a kertje, egy része francia, másik része angol park. Emellett nagyon szép japán kert is helyett kapott szökőkúttal, egy kis tóval és több szoborral.

Évente egyszer nyílik meg a kastély a nagyközönség előtt
Évente egyszer nyílik meg a kastély a nagyközönség előtt

Károlyi-kastély (Füzérradvány)

A Zempléni-hegység sűrűjében, Sátoraljaújhelytől nem messze találjuk hazánk egyik legnagyobb kastélyát.

A 16. századi eredetű Károlyi-kastélyt Ybl Miklós tervei alapján építették át romantikus-eklektikus stílusban 1860 és 1870 között, pompás termeiben azonban hamisítatlan itáliai reneszánsz fogadja az érkezőket.

A kastély déli homlokzata előtt csodálatos szépségű, teraszosan kialakított franciakertben gyönyörködhetünk.

Parkja hatalmas, a 97 hektáros területen 150 éves platánokat is láthatunk. A park főbejáratához védett erdei és feketefenyőkből álló fasor vezet.

Zempléni-hegység látnivalók, programok, kirándulások

A Zemplénben találuk az egyik legszebb magyar kastélyt
A Zemplénben találuk az egyik legszebb magyar kastélyt

Andrássy-kastély (Tiszadob)

A kastélyt id. Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia első külügyminisztere építtette 1880-1885 között.

A romantikus stílusú kastély a szájhagyomány szerint Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült.

Érdekesség, hogy az évszakok számának megfelelően 4 bejárata, a hónapok számának megfelelően 12 tornya, a hetek számának megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

Mintha egy francia kastély lenne
Mintha egy francia kastély lenne

Festetics-kastély (Keszthely)

A 101 helységből álló barokk stílusú kastély építése a 18. század közepén kezdődött és az 1880-as években nyerte el mai formáját.

A kastélyban 20 termen keresztül mutatják be, hogyan éltek a főurak a 18., 19. században.

A Festetics-kastély parkja természetvédelmi terület, ahol pálmaház is található. A kastély előtti és mögötti részen is sétáljunk egy nagyot!

A kastélyhoz tartozik a Helikon Könyvtár, a Balatoni Borok Háza, a Helikon Kastélymúzeum és a Hintómúzeum is.

Balaton-felvidék látnivalói

A Balaton mentén is van egy csodaszép kastély
A Balaton mentén is van egy csodaszép kastély

Nagytétényi Kastély

A volt Rudnyánszky-kastély az egyik legismertebb magyar barokk műemlék.

Száraz Julianna férje, báró Rudnyánszky József építtetett az itt állott római alapok és a korábbi kastély felhasználásával, 1743 és 1751 között, Mayerhoffer András tervei alapján.

A magyar barokk építészet kiváló alkotásai közé tartozó nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély a Grassalkovich-típusú kastélyok stílusjegyeit mutatja.

A kastélyban bútormúzeum található. Az iparművészeti kiállítás a hazai és a külföldi bútorművesség emlékeit mutatja be korhű berendezési tárgyakkal, szőnyegekkel, kályhákkal, kerámiákkal.

A kastélyban bútormúzeum is van
A kastélyban bútormúzeum is van

Bory-vár (Székesfehérvár)

Hazánk egyik legkülönlegesebb épülete. Bár nevében vár, nyugodtan sorolhatjuk a kastélyok közé, mivel funkciója nem katonai volt.

Az épületet Bory Jenő székesfehérvári építész, szobrász- és festőművész nagyrészt egymaga építette és díszítette évtizedeken át, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak.

A vár a kazamatától a legmagasabb tornyok tetejéig több mint 30 méter magas. Hét tornya és harminc kisebb-nagyobb helyisége van, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak.

Az épület és a hozzá tartozó kert népszerű látnivaló hazánkban, tavasztól őszig rengetegen keresik fel az épületegyüttest.

Egy művész építette saját álmai megvalósításához
Egy művész építette saját álmai megvalósításához

Schossberger-kastély (Tura)

Hatvan és Gödöllő között található a francia kastélyokat idéző épület, amely 2020-tól pazar kastélyszállóként üzemel.

Schossberger Zsigmond báró a kastélyt nyári tartózkodás céljára, vadászkastélynak szánta. Egyes építészeti elemeiben hasonlít az Ybl Miklós által tervezett Operaházhoz.

Vezetett séták vannak, amelynek keretében a kertet lehet meglátogatni. A kastély honlapján lehet foglalni.

Ilyen volt...
Ilyen volt…
... és ez lett belőle
… és ez lett belőle

Grassalkovich-kastély (Gödöllő)

Magyarország legnagyobb barokk kastélyát Grassalkovich Antal építtette az 1730-as években.

Ferenc József felesége, a hazánkban népszerű Sisi kedvelt helye volt. Ő alakította ki a jelenleg is látható lovardát, amely 635 nm területű.

A kastélynak sok illusztris vendége volt. Járt itt többek között 1751-ben Mária Terézia is. Windisch-Grätz hercegnek 1849-ben itt volt a főhadiszállása.

Az épületegyüttesnek nyolc szárnya van a kettős U alaknak köszönhetően. A kastélyban található Magyarország egyetlen megmaradt barokk színháza.

A kertben 75 fából álló fasor található. A vadgesztenye fákat a 20. század elején telepítették a parkba.

A kastély gyönyörűen fel van újítva, mindenképp el kell látogatni, ha Budapest keleti részén járunk!

A hazánkban is népszerű királyné, Sisi kedvenc helye volt
A hazánkban is népszerű királyné, Sisi kedvenc helye volt

Nádasdy-kastély (Nádasdladány)

A Székesfehérvárhoz közeli település kastélya volt a Nádasdy család egyik székhelye.

 Az 1870-es években, Tudor stílusban épült kastély modernnek számított. Impozáns kastélypark is tartozott hozzá, ahol többféle fafajta is megtalálható.

Egyik legszebb terme az ősök csarnoka, ahol a család leghíresebb tagjainak egész alakos képmásait állították ki. Az előkelően berendezett kastély termei közül a Hauszmann Alajos tervei alapján készült könyvtár rendkívüli belsőépítészeti megoldásaival tűnik ki.

Jelenleg (2021 év eleje) felújítás alatt áll, sokak szerint a legszebb kastély hazánkban.

Angol stílusban épült meg a Nádasdyak kastélya
Angol stílusban épült meg a Nádasdyak kastélya

Brunszvik-kastély (Martonvásár)

A 18. század végén épült kastély Magyarország egyik legismertebb főúri rezidenciája. Ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont.

Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt.

Gyönyörű a kertje is, hatalmas angol kert, tóval, híddal, szigettel és különleges fákkal.

A kastélyban Beethoven emlékmúzeum is működik, mivel a híres zeneszerző a Brunszvik-lányok zongoratanáraként többször is járt itt.

Beethoven is többször járt a kastélyban
Beethoven is többször járt a kastélyban

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató