2021/05/17
Zempléni-hegység látnivalók, programok, kirándulások

A Zempléni-hegység az ország legkeletibb hegyvidéke, éppen ezért kevesen ismerik ezt a tájegységet. Holott rengeteg látnivalót, élményt, programot rejt!

A Zempléni-hegység a Bodrog és a Hernád között húzódik a határon fekvő Nagy-Milictől Tokajig.

A Zempléni-hegység az Északi-középhegység részét képezi. Legmagasabb hegye a 895 méter magas Nagy-Milic.

A zempléni táj fontos védelmi helyszín volt a történelmünk során. Nem véletlenül épült több vár is a meredek csúcsokra.

Nagyszerű lehetőség a vidék felfedezésére, ha például a közeli Miskolcon vendégeskedünk.

Zempléni látnivalók, programok, kirándulások

Sátoraljaújhely

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj része, a “Zemplén fővárosa” néven is illetik. 2002 óta világörökségi helyszín. Kulturális szempontból a legjelentősebb város a környéken.

A Magyar Nyelv Múzeuma Magyarország egyetlen anyanyelvi múzeuma, amely Széphalmon, Sátoraljaújhelyhez tartozó településrészen fekszik. A múzeum Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett, a nyelvújító gyümölcsösének helyén áll.

A múzeum az anyanyelvi kultúrát közvetíti, bemutatva a magyar nyelv történeti útját, a nyelvtudomány eredményeit, a nyelvek és nyelvváltozatok egymásra hatását.

A Kazinczy Ferenc Múzeum az egyik legszebb műemlék jellegű épületben található. A múzeum három témájú tárlattal várja a látogatókat: A Szép és a Jó – Kazinczy és a művészetek; Egy eltűnt vár nyomában – Régészeti kutatások a sátoraljaújhelyi Várhegyen; Erdőjárók kalauza – Zempléni tájak természeti értékei.

A Börtönmúzeum hazánk egyetlen ilyen jellegű intézménye. A kiállított tárgyak, képek, információk szemléltetik a szabadságvesztés büntetés kialakulását és mai jellemzőit, valamint a jelenkori büntetés-végrehajtási szervezet működését.

A város fölött emelkedik a vár, amelyből nem sokminden maradt. Viszont a kilátás nagyon szép, emiatt érdemes feljönni.

A város szélén a Zsólyomkai pincesoron egy patak két oldalán sorakozó pincék látványa miatt mindenképp megér egy kirándulást.

Gyerekekkel kötelező program a Zemplén Kalandpark. Az élménypark három állomással várja a kalandra vágyókat. Többek között mászófal, bob pálya, libegő, kalandtúra pályák, kötélen csúszás található a parkban. Minden információ a honlapon!

„Legmeredekebb” a kötélpálya, amellyel a Magas-hegyi kilátó mellől csúszhatunk le. Felfelé egy felvonó visz fel, már ekkor csodás kilátás fogadja a merészeket.

A kalandpark kötelező program
A kalandpark kötelező program

Sárospatak

Legismertebb látnivalója a Bodrog partján lévő Rákóczi-vár, amely a magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása.

A 16. században épült várkastély magva a közel négyzetes alaprajzú, ötszintes Vörös-torony. Az udvar legértékesebb része a keleti szárnyat és a tornyot összekötő oszlopos-árkádos lépcső és a loggia, melyet I. Rákóczi György felesége, Lorántffy Zsuzsanna építtetett.

A Rákóczi-vár Sárospatak fő látnivalója
A Rákóczi-vár Sárospatak fő látnivalója

Az Iskolakert nevű park nemcsak a pihenés helyszíne, hanem több fontos személyiség szobra is látható, akik a pataki kollégium tanulói voltak: Móricz Zsigmond, Csokonai Vitéz Mihály, Kazinczy Lajos. Ezenkívül II. Rákóczi Ferenc szobra is megtalálható.

Itt található a környék legnépszerűbb termálfürdője, a Végardó Fürdő. Különböző hőfokú medencékkel, csúszdákkal és szaunákkal várja a fürdőzni, strandolni vágyókat.

Gombos-hegyi pincesor

Sárospatak és Hercegkút között található ez a Világörökségi címmel rendelkező pincesor.

A többszintes pincerendszer 10-40 méter mélyen nyúlik a domboldalba. Nagyszerű látványt nyújtanak a földből kibúvó pincefalak.

A pincesor felett egy 15 állomásból álló stációt alakítottak ki, amelynek tetején egy kálvária áll. Nagyszerű kilátás nyílik innen a környékre.

Megyer-hegyi Tengerszem

A Sárospatakhoz közeli Megyer-hegyen a bányászkodás befejezése után kialakult egy botanikailag védett terület. A medencében felgyülemlett víz csodás tavat hozott létre.

A tengerszem kedvelt túrázó és kirándulóhely, valamint geológiai feltárulás és kultúrtörténeti bemutatóhely is.

A Megyer-hegy tetején egy fából épült kilátóból remek kilátás nyílik Sárospatakra.

A Sárospatak belvárosából induló Malomkő-tanösvényen, a piros T jelzést követve érhetjük el a tengerszemet.

A tengerszem a Zempléni-hegység egyik lekedveltebb kirándulóhelye
A tengerszem a Zempléni-hegység egyik lekedveltebb kirándulóhelye

Boldogkői vár

A Hernád folyó mentén, a Zemplén nyugati részén, Boldogkőváralja közvetlen közelében emelkedő sziklaszirten álló középkori vár. A 13-14. században a vár alatti útvonal védelme miatt épült.

A táj szépsége, illetve a vár viszonylagosan jó állapota miatt kedvelt túracélpont, mely az Országos Kéktúra egyik állomása.

A vár palotaszárnyában található a Történeti ólomkatona-kiállítás, amely az 1241-es muhi csatát is bemutatja.

Ikonikus része a déli torony, ahol egy sziklanyelv végén egy megfigyelőbástya helyezkedik el. Ez a kép sok helyen felbukkan, a kilátás fantasztikus innen.

Ezt a képet szerintem sokan látták már
Ezt a képet szerintem sokan látták már

Regéci vár

Az 1300 körül, Regéc faluja fölött egy vulkáni kúpon épült vár 1686 óta csak várromként maradt fenn. Eredeti berendezésének épen maradt darabjait a sárospataki vármúzeumban őrzik.

Fénykorát a 17. században élte, amikor birtokosai rezidenciájaként is szolgált. Köztük volt a Rákóczi család is, II. Rákóczi Ferenc itt töltötte első gyerekéveit.

Rövid sétával Mogyoróskáról vagy Regécről a kék sáv jelzésen érhetjük el.

A várban több évig élt II. Rákóczi Ferenc
A várban több évig élt II. Rákóczi Ferenc

Füzéri vár

A középkori vár Füzér település közvetlen közelében emelkedő vulkanikus eredetű hegyen áll. A várat az Országos Kéktúra is érinti.

Feltételezések szerint egyike lehet az első magyarországi magánbirtokú kőváraknak. A regéci várhoz hasonlóan a 17. században a császári katonaság felégette és hátrahagyta.

Szerencsére a 20. század óta folyamatosan végeztek rajta helyreállítást, így mára hazánk egyik legjobb állapotú középkori vára lett.

Két nagy része az alsóvár és a felsővár. Utóbbiban található a várudvar, több gazdasági épület, a palota és a várkápolna.

A várban több hagyományos, évente ismétlődő rendezvényt is tartanak, mint például a Tavaszi Várkapu Tárogató, Pünkösdi Mulatság, Füzéri Várnapok.

Füzér faluból a piros sáv jelzésen, mindössze 1,3 km gyaloglással jutunk fel a várba.

Az egyik legjobb állapotban lévő középkori várunk
Az egyik legjobb állapotban lévő középkori várunk

Hollóháza

A Zempléni-hegység legészakibb részén található falu a porcelánról híres.

A Porcelánmúzeum Hollóházán 1981-ben nyílt meg, külön múzeumi célokra emelt épületben. A kétszintes Hollóházi Porcelánmúzeumban kronologikusan felépített kiállítás mutatja be a hollóházi porcelángyártás történetét a kezdetektől napjainkig.

A faluban van az Országos Kéktúra keleti végpontja. A főutcán találjuk az ezt jelző emlékművet.

Pálházai kisvasút

Ez a zempléni hegyek közötti kisvasút a legrégebbi működő kisvasutak közé tartozik. Pálháza és Rostalló között 7 km hosszan utazhatunk rajta.

Különlegessége az egyre beszűkölő völgyben vezető vonala, melynek Kőkapu megállóhelyénél a kő kapu sziklájába vájt alagúton halad át, egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt.

A Zempléni-hegység mélyébe visz a kisvasút
A Zempléni-hegység mélyébe visz a kisvasút

Nagy-Milic

A Zempléni-hegység legmagasabb pontja a magyar-szlovák határon van.

Sajnos nincs kilátás innen, de a nem messze lévő Kis-Milicen álló Károly-kilátóból remek panoráma nyílik.

Füzérből indulva tehetünk egy körtúrát, amely érinti a Kis- és Nagy-Milicet is. A 12,5 km-es túrához 550 méter szintemelkedés is társul, szóval egy közepes túrának felel meg.

Egy ilyen körtúrát tehetünk Füzérről
Egy ilyen körtúrát tehetünk Füzérről

Tokaj

Nem tartozik a Zemplénhez, de közelsége miatt ideális kiindulóhelyként is tökéletes helyszín.

A Tisza és Bodrog találkozásánál fekvő város a bortermesztéséről híres. A Tokaji Bormúzeum bemutatja a környék szőlőtermesztésének múltját és jelenét.

A város feletti TV-torony kilátóként is funkcionál, ahová gyalog vagy autóval is feljuthatunk. Nagyszerű kilátás nyílik a városra, a Tiszára és a zempléni hegyekre.

Tarcali bányató

Népszerű kirándulóhely a Tokajhoz közeli kis tó. A türkizkék színű bányatavat a források töltötték fel.

A partján 2015-ben adták át az Áldó Krisztus szobrot, amely a falu felé fordulva néz a medencére.

Tarcalból könnyed sétával érhető el.

A bányatavat egy tokaji út során ejtsük útba
A bányatavat egy tokaji út során ejtsük útba

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

Hazai cikkek térképen jelölve

Cimkék: , , ,