Miskolc és környéke látnivalók: Miskolctapolca, Lillafüred

by radopeter1983
Miskolc és környéke látnivalók: Miskolctapolca, Lillafüred

Miskolc mint egykori acélipari központ látványosságokban is bővelkedik! Természetesen a miskolctapolcai barlangfürdő az, ami miatt sokan ide látogatnak, de ezenkívül is bőven van látnivaló a borsodi megyeszékhelyen és környékén!

Miskolc és környéke látnivalói

Miskolctapolca Barlangfürdő

Miskolctapolca egyik legnagyobb büszkesége a Miskolctapolcai Barlangfürdő, mely nem csupán Miskolc és környékének egyik legnagyszerűbb látnivalója. 2016-ban elnyerte az év fürdője címet is.

Egész Magyarországról, sőt határainkon túlról is egyre többen keresik fel ezt a különleges fürdőt. Már a bejáratnál feltűnik, hogy nem egy szokványos fürdőbe érkezünk.

Magas sziklák, hegyoldalba épített fürdő és egy különleges úgynevezett kagyló, melynek aljában szintén egy medence található. És akkor még nem is mentünk beljebb. A Barlangfürdő nem véletlenül kapta a nevét.

Csodálatos érzés egy barlang belsejében úszkálni és követni a labirintusszerű utakat, melyek mindig más helyen lukadnak ki. Az ember nem bírja megállni, hogy ne adjon hangot ámulatának, mely hang a terem tökéletes akusztikájának köszönhetően visszhang formájában visszaköszön. Egy életre szóló élmény a barlangfürdő, melyet nem szabad kihagynunk.

A termálforrás hőmérséklete 30 fok, amely főképp izületi betegségekre van gyógyhatással. Mivel sótartalma kevesebb, mint a gyógyvizeké, korlátlan ideig lehet benne fürödni!

A miskolctapolcai barlangfürdőben élmény úszkálni

Csónakázó tó

Miskolctapolca egyik legszebb látványossága a közel 11.000 négyzetméter alapterületű csónakázó tó. A tó és környéke gyönyörű flórával és faunával övezett, sétálóutakkal és gyönyörű kilátást adó padokkal szegélyezett terület.

Mind családok, mind pedig párok számára ajánlunk az olcsó, ám annál élménydúsabb szórakozási lehetőséget.

Avasi Kilátó

Miskolc egyik legjellegzetesebb építménye az Avasi Kilátó és tévétorony, mely gyönyörű panorámát biztosít a városra.

Szabadon látogatható a torony és teraszáról nyugodtan gyönyörködhetünk Miskolc szépségeiben. A 72 méter magas tv-toronyból szélesebb, mint 180o-os kilátás nyílik Miskolcra. 

A torony egy kicsit ijesztő érdekessége, hogy maximális kilengése 45 cm!

Diósgyőri vár

Miskolc belvárosától mintegy 8 kilométerre, a Bükk hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található a Diósgyőri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között.

Már a 12. században állhatott itt vár. A mai, gótikus vár a tatárjárás után épült, fénykorát Nagy Lajos uralkodása alatt élte, lovagterme a legnagyobb volt Európában. Később a magyar királynék jegyajándéka volt, egészen a török időkig.

A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik. A látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát.

Ehhez a hangulathoz az interaktív tartalmak mellett korhű ruhába öltözött animátorok, valamint a földszinti térben helyet foglaló középkori, mindennapi életet bemutató terek is hozzájárulnak.

2014-ben megtörtént a vár felújítása. A vár két szint magasságig újra felépült, a délnyugati torony kivételével. A délnyugati torony még jóval régebben, egy villámcsapás miatt rongálódott meg, ezért és az antik hatás kedvéért a tornyot nem állították helyre.

A másik három újjászületett palotaszárnyban helyreállították Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a várkápolnát és a királynék lakótermét is.

Május végén tartják a Diósgyőri Várjátékokat. A rendezvény 3–4 napos, rendszerint bábosok produkciói, színházi előadások, nép- és társastánc-bemutatók, mazsorettműsorok, lovas- és íjászbemutatók, versenyek, játszóházak szerepelnek a programban. Ezek köré ilyenkor vásárokat és középkori mesterségek bemutatóit is szerveznek.

A vár mellett található a nemrégiben átadott Lovagi Tornák tere. Itt lovagi tornák, koncertek, sportesemények kerülnek megrendezésre.

Szintén a vár mellett áll a Déryné-ház, amely a 19. század egyik híres színésznőjének, Déryné Széppataki Rózának az otthona volt.

A diósgyőri várban középkori bemutatókat is tartanak

Palotaszálló

Lillafüred ikonikus épülete, amely 1925 és 1929 között épült Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban.

Felavatására csak 1930-ban került sor, de 1945-ig a vendégek elsősorban a korabeli elit köreiből kerültek ki, kongresszusokat, konferenciákat rendeztek, híres személyiségeket láttak vendégül. Az 1950-es évektől pedig SZOT-üdülő lett. Az épület 1993-ban a Hunguest Hotels szállodalánc tulajdonába került, ezt követően felújították, korszerűsítették, és a szolgáltatásait jelentősen bővítették.

Csodás épület szép környezetben
Csodás épület szép környezetben

Lillafüredi-vízesés

Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése húsz méteres magasságával. Mesterséges vízesés, a Palotaszáló építésekor hozták létre.

Egész évben működő vízesés, bár aszályos időszakban kevesebb a víz. A sétányról, ami nagyjából a vízesés felénél éri el a vízesést, a korlát mellett egy ösvényen biztonságosan le lehet jutni a vízesés alá,

Nemcsak Miskolc, hanem hazánk egyik legismertebb vízesése
Nemcsak Miskolc, hanem hazánk egyik legismertebb vízesése

Lillafüredi kisvasút

A Lillafüredi Kisvasút Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyi vasútként közlekedik az év minden szakában. Vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül.

Városi környezetből indulva, a diósgyőri vár közeléből juthatunk el vonataival számos látványossághoz.

A Szinva és a Garadna patakok völgyében a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai őskohóhoz, az erdei halsütővel rendelkező pisztrángtelephez és számos gyalogos túra kiindulópontjára eljuthatunk.

Kalandtúra park 

A Miskolctapolcai Kalandtúra Park Miskolctól néhány kilométerre, Miskolctapolca szívében a csónakázó tavat ölelő erdő fái között található.

Hazánk legnagyobb ilyen jellegű kalandparkja, melyben három nehézségi fokon mérethetik meg magukat a bátrabbak (könnyú, nehéz, extrém).

A valóban izgalmas kikapcsolódást azoknak ajánljuk, akik szeretik az aktív pihenést és az izgalmakat és nem rettennek meg a kihívásoktól sem.

Szent István barlang

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik.

Bejárata a Palota-szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1043 m, függőleges kiterjedése 94 m.

A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága. Barlanglátogatás túravezetővel, óránkénti túraindulással. A barlang egész évben megtekinthető.

Lillakerti függőkert

Minden évszakban páratlan látnivalókat kínál a természet, a romantika és a művészetek szerelmeseinek a mesés látványt nyújtó Palotaszálló alatt húzódó, teraszos függőkert.

A függőkerten végigfutó útvonal egy „tematikus sétány„, mely a Szinva tanösvényre fűződik rá, azt gazdagítja kilenc állomáshelyével. Az egyes megállók a költészetről, a költőkről, a természettudósokról, a szerelemről szólnak.

Kellő hangsúlyt kapnak a természeti és a mesterségesen épített környezeti elemek is: a vízesés – mely az ország legmagasabb vízesése -, az Anna-barlang, a Garadna-patak, a József Attila-szobor, a kőbe vésett Óda idézet.

Őskohó

A Hámori-tó nyugati csücske és Újmassa között a Garadna-patak festői völgye őrizte meg hazánk egyetlen kohóipari műemlékét, a faszéntüzelésű nagyolvasztót, a Fazola-kohót, közismert nevén „őskohót”.

Az őskohóhoz hasonló ipari emlék Európában csak három található és Magyarország legrégibb ipari műemlékeként vált közismertté hazánkban és határainkon túl.

A kohó mellett áll a Massa Múzeum és a műemlék vasverő.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma

A működő modellek, makettek és diorámák szemléletesen mutatják be az egyes korok vaskohászati technikáit és eljárásait.

A látogatók képet alkothatnak a vasnak az emberi történelemben betöltött szerepéről és jelentőségéről, valamint arról a nehéz, ám szép és nemes munkáról, ami az egyes korszakokban a fémek hasznosításához kapcsolódott.

A múzeum a tárgyi gyűjteményen, maketteken, diaporámákon kívül jelentős fotógyűjteménnyel, valamint szakkönyv- és szakfolyóirat-gyűjteménnyel is rendelkezik.

Avasi Pincesor

A Történelmi Avas Miskolc belvárosában, Európában egyedülálló módon a város szívéhez közel, az Avas hegy északi oldalában több mint 900 pince és borház helyezkedik el. Ezek kora nem ritkán 300–400 éves.

A lépcsőzetesen, egymás fölé emelkedő sorokban készült pinceüregek egymástól 6-7 méter távolságban, párhuzamosan haladnak a hegy belseje felé. A legtöbb pince 10-20 méter hosszú, de szép számmal akadnak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabbak is.

Az Avasi pincesor a város történelmi borkultúrájának állít emléket, melynek a 1880-as filoxérajárvány vetett véget.

Az avasi pincék egyre több gasztrorendezvénynek is otthont adnak. Legjelentősebb közülük a minden év május közepén megrendezett Avasi Borangolás.

Bükk

A Bükk-hegység lábánál való fekvés miatt nem maradhat ki a kirándulás, túrázás sem.

Rengeteg túraútvonal, kilátó található a hegyekben. Nem is kell messze menni, már Lillafüredről is indulnak ki ösvények, kijelölt túrautak.

A síelők sem maradnak hoppon. Bánkúton üzemel Magyarország legnagyobb sícentruma!

Ajánlott cikkek

Ha szeretnél több magyar cikket olvasni, kattints ide!

Hazai cikkek térképen jelölve

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató