Rám-szakadék avagy korlátokkal teli izgalom

by radopeter1983
Rám-szakadék avagy korlátokkal teli izgalom

Aki szereti a túrázást, annak a Rám-szakadék biztos fent van a bakancslistáján. Na, ezzel én is így voltam, amit sikerült is kipipálni! Nagy élmény végigmenni ezen a csodás, ám egyáltalán nem könnyű szakaszon.

Már régóta szemezgettem a Rám-szakadékkal és végre szombaton (2021. október 6.) fel is kerekedtem, hogy végigjárjam ezt a szurdokvölgyet. Előtte Pilisszentkereszten tartottam bemelegítőt a Dera-szurdokban, ami egy laza, gyerekek számára is könnyen teljesíthető, hangulatos rész. Ezután a Dobogókő felől a sárga sáv jelzésen értem el a Rám-szakadék felső végpontját.

A legtöbben Dömös felől vagyis „alulról” közelítik meg a szurdokot, amit a természetvédelmi hatóság is javasol. Nyilván nem tilos fordítva menni, de ebben az esetben sok, ellenkező irányból jövő túrázóval találkozunk. Plusz fentről lefelé kicsit nehezebb is, mivel a térdnek és az ízületeknek nagyobb terhelést jelent ez az irány.

Szóval én fentről indultam, ahol máris korlátos rész fogadott. Ráadásul víz is csörgedezett a szurdokban, így lefelé még nehezebb volt az előrejutás.

Ha lentről jössz, ez a nehéz rész vége
Ha lentről jössz, ez a nehéz rész vége

Több helyen van olyan szakasz, ahol mindkét kézzel érdemes fogni a korlátot és a sziklákon lépdelni (kicsit olyan feeling, mint amikor falat mászunk). De simán lehet venni ezt az akadályt, rendkívül izgalmas.

Sok helyen korlát segít
Sok helyen korlát segít

Aztán elérkezünk a Rám-szakadék ikonikus pontjához, ahol többször is létrán kell fel-/lemászni, miközben mellettünk a sziklán zuhog le a patakvíz. Nyugodtan lehet mondani, hogy a legszebb része ez a szurdoknak.

Néhányszor kell lépcsőzni
Néhányszor kell lépcsőzni

Lefelé (vagyis a Dömös felőli rész) már jóval könnyedebb, bár azért itt is kell sziklákon átugrálni és néhol kapaszkodni.

A Dömös felőli rész könnyedebb
A Dömös felőli rész könnyedebb

Maga a Rám-szakadék valóban nehéz része mindössze 1 km, de ebben benne van minden, amiért érdemes eljönni és szó szerint mászni az élményért.

Ahogy már írtam, sokan Dömösről indulnak. A központból indulva a Királykúti úton (illetve a mellette haladó piros-zöld-sárga sávon) érhetjük el a szurdok bejáratát, amely a zöld sávon vezet tovább. A végpontot padok is jelzik, innen a sárga sáv jelzésen a Lukács-árokon lehet visszatérni a Királykúti útra és Dömösre. Ez a kör 9 km.

És a végén a Duna Dömösnél
És a végén a Duna Dömösnél

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató