6 nap Skóciában – Lizáék beszámolója

by radopeter1983
6 nap Skóciában - Lizáék beszámolója

Sziasztok! 6 napot töltöttünk Skócia körbeutazásával, erről hoztam egy beszámolót. 

Skóciában gyönyörű kastélyokat és várakat is találunk, nézd meg a legszebbeket!

Néhány alapinfó

Beutazás

Utazás előtt 24 órával 1 db antigen teszt (oltottaknak is) + utazás előtt előre meg kellett rendelni egy házi PCR teszt csomagot (sajnos ez elég drága, £70t/db volt azt hiszem), amit kiszállitanak a szállásra, majd fel kell adni postán (macerásnak hangzik, de egyebként gyorsan megvoltunk vele).

Állomások

Edinburgh – Glasgow – Fort William – Isle of Skye – Inverness – Edinburgh

Közlekedés

Mi Edinburghon belül sétaltunk vagy Ubereztunk, a többi helyszín között bérelt autóval közlekedtünk. Négyen mentünk, az egyikőnk mar sokszor vezetett Ausztráliában, igy neki nem okozott gondot a baloldali közlekedés.

Edinburgh

Szállás: Cruachan Guest House

Programok: elmentünk egy ingyenes “walking tour”-ra, felsétáltunk a várba (jegyeket helyszínen most nem lehet kapni a covid miatt, előre le kell foglalni online, mi 1 órával mielőtt mentünk volna vettünk jegyeket, szóval nem probléma), voltunk whisky túrán (The Scotch Whisky Experience a neve).

Felmentünk a Calton Hillre, ahonnan az egész várost belátni.

Ezen kívül csak a városban céltalanul kóvályogni is nagyon élvezetes, igazi régi, történelmi város. Nem véletlenül az egyik legszebb európai város.

Harry Potter fanoknak kifejezetten ajánlom (én is az vagyok), sok Harry Potter bolt van, illetve a Victoria Street, ami a belvárosban található adta az inspirációt az Abszol útra (természetesen itt is van Harry Potter bolt, 3 emeletes!).

Éjszakai élet: mi pont azon a héten mentünk, mikor lehetett menni bulizni ismét, clubbok ahol mi voltunk: Attick, Why not, de rengeteg jó kocsma van, es olyan barátságosak az emberek, hogy ha nem is tudja az ember merre menjen, nyugodtan barkit meg lehet kérdezni, szívesen segít mindenki.

Glasgow

Szállás: Euro Hostel Glasgow

Programok: az egyetlen tervünk Glasgowra az volt, hogy a Green Gates indiai étteremben vacsorázzunk, ezt egy helyi ajánlotta, es tényleg nagyon finom volt. Ezen kívül csak mászkáltunk a városban, este kocsmáról kocsmára jártunk, a következő helyeken voltunk; Speakeasy (ez egy melegbár), Waxy O’Connor’s Glasgow, The Howlin’ Wolf.

A belvárosi résznek Merchant City a neve, ez gyalog simán bejárható.

Fort William

Szállás: The Braes Guest House


Glasgowbol Fort William fele útközben megálltunk a Loch Lomond mellett ebédelni, ki van az út melle írva, hogy hol vannak kis faluk es pihenőhelyek, nem nehéz megtalálni. Maga az út is csodaszép, mi útközben az Outlander zenéjét hallgattuk, ami sokat hozzátett a hangulathoz.

Loch Lommond
Loch Lomond

Az út átvezet Glencoen, ami Skócia egyik legszebb része. Mi többször megálltunk csodálni a tájat es fényképezni.

Fort Williamben a The The Geographer étteremben vacsoráztunk, mindenkinek ajánlom!

Fort Williamtól nem messze található a Glenfinnan Viaduct, azaz a Harry Potter híd, ezt a hidat szeli át a gőzmozdony a filmekben. A vonat a mai napig jár, mindennap 11 órakor indul Fort Williamból, es 11:45 korul van ennél a hídnál. Nekünk erről fogalmunk sem volt, jókor voltunk jó helyen, pont elcsíptük amikor jött a vonat. A vonatra is fel lehet szállni, előre kell jegyet foglalni.

Glenfinnan Viaduct
Glenfinnan Viaduct

Isle of Skye

Szállás: Portree Independent Hostel

A szigetre odafele komppal mentünk (nem volt drága, £22 4 emberre + 1 autó), Mallaig – Ardvasar a két kikötő.

Skye gyönyörű, iszonyatosan szép! Az út mellett sok vízesés van.

Mi először a Fairytale poolshoz mentünk, ami minden tájékoztató szerint kb 40 perces séta, de a valóságban inkább 1,5-2 óra. Kisebb nagyobb vízesések mellett vezet az út, az elején át is kell menni a vízen, szóval aki nem szereti a NAGYON hideg vizet es nem akar tiszta víz lenni, nem ajánlom, de egyebkent gyönyörű!

Nyáron es jó időben szokás a vízesések előtti kis tavakban megmártózni, amikor mi voltunk a levegő olyan 10 fok korul volt, a víz 8 fokos volt, de úgy voltunk vele, hogy ki tudja, mikor térünk ide vissza, szóval ketten fürödtünk. Ilyen hideg vízben való mártózás után az ember úgy érzi teljesen újjaszületett.

Elmentünk megnézni a híres Old man of Storrt, óriási mázlink volt az idővel, végig napos es tiszta idő volt, amikor elkezdtünk lefele menni, akkor jött egy nagy felhő, szóval mire leértünk csuromvíz volt mindenük. A túra kb 2,5 óra oda-vissza összesen.

Inverness

Szallas: Bosta B&B

Inverness fele egy hídon kell átmenni, itt mar nem kell kompozni. Invernessbe besétáltunk, de a fő hangsúly Loch Nessre es a környékére esett. Eredetileg kajakozni szerettünk volna a tavon, de nagyon szeles volt az idő, hullámzott a víz, igy végül hajótúra lett belőle.

Kocsikáztunk a környéken, végre testközelből is láttunk egy igazi felföldi marhát (highland cattle). Messzebbről útközben rengeteg volt, de en nagyon szerettem volna egyet közelről látni, utolsó nap teljesült a kívánságom. 

Felföldi marha
felföldi marha

Másnap reggel utaztunk haza. Mindenkinek, aki szereti a természetet es kirándulni nagyon ajánlom Skóciát!

Mi Hollandiában élünk, igy ehhez tudom hasonlítani az árakat, talán kicsit olcsóbb, mint Hollandia. Mi direkt olcsó szállásokat választottunk (olyat, amiben benne volt a reggeli, vagy volt reggelire való lehetőség), mert tényleg csak aludni mentünk oda, egyebkent egész nap úton voltunk, de akinek másra van igénye, vannak gyönyörű szállások!

További képek es sztorik elerhétőek az instagramomon: @lizaalexhauser

Jó utazgatást mindenkinek! 

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató