25/10/2020
Kambodzsai kalandozások – Phnom Penh és Siem Reap

2017 őszén három utazótársammal egy 3 hetes délkelet-ázsiai körutazást tettünk, amiben Kambodzsa is szerepelt. Már régóta szerettem volna eljutni Ázsia eme térségébe, ahol nem is elsősorban a látnivalók, hanem a kultúra, az emberek érdekeltek. Igaz, hogy egy kicsit visszautazunk az időben, ha Kambodzsába érkezünk, de mindenkinek merem ajánlani ezt a csodás országot!

1. nap: érkezés

Malajziából érkeztünk egy hétfői délután a Kambodzsa fővárosába, Phnom Penh repterére.

Az országba belépéshez magyar állampolgároknak az útlevél mellett vízum is szükséges! Ezt a reptéren személyesen lehet igényelni. Oda kell állni a megfelelő pulthoz, leszurkolni a 30 dollárt és megkapjuk egy hónapra a vízumot.

Ami kicsit a „múltba utazást” illeti, egyből feltűnik, hogy tömegközlekedéssel itt nem lehet a belvárosba utazni. Taxival annál inkább!

Ahogy kilépsz a reptér ajtaján, egyből rádakaszkodnak a taxisok. Természetesen az életszínvonalhoz képest magas árral indítanak, ám alkudozással egyből reális áron lehet utazni (kb. 4000 Ft-ot fizettünk négyen).

A belvárosban, 200 méterre a Királyi Palotától volt a szállásunk egy vendégházban. Egyszerű volt, de a célnak bőven megfelelt. Elhelyezkedtünk és kimentünk feltérképezni a belvárost.

Amiről mindenképp szólnom kell, az a közlekedés. Hát, a kaotikus kifejezés nem elég rá. Motorosok, tuk tukok mindenhol.

Itt ne várjál európai közlekedési morált, mindenki úgy és ott megy, ahol tud. Ez igaz a gyalogosokra is! Szóval csak óvatosan, de egy idő után megszokja az ember, mintha itt élne már régóta. 😊

A Királyi Palota előtti nagy tér igazi csomópont. Rengeteg árus, piknikező, pihenő emberek, családok. Itt láttam életemben először sült rovarokat. Már ekkor megígértük magunknak, hogy a következő nap estéjén veszünk és megkóstoljuk. Nem tudtuk, mi fog belőle kisülni. 😊

Vacsorának egy kinti kifőzdét választottunk, ahol finom csirkehúst ettünk rizzsel. 2 dollár volt fejenként, tehát akkori áron kb. 500 Ft-ért sikerült jól laknunk.

2. nap: Phnom Penh felfedezése

Másnap, kedden hívtunk egy tuk tukost és elmentünk a Choeung Ek Genocidal Center-be. Ez a vörös khmer uralom alatt meggyilkolt embereknek állít emléket. Sok tömegsírt fedeztek fel, a legnagyobb ilyenben 450 holttestet találtak.

A központban áll egy épület, ahol több ezer emberi koponya van kiállítva, amiken láthatóak a különböző eszközökkel ejtett halálos sérülések. Elég megrázó dolgokat láthat az ide látogató, így csak a menjen be, aki bírja is mindezt!

Visszatértünk a tuk tukkal a belvárosba, ahol az orosz piacra mentünk. Itt aztán minden van! Egyikünk Converse cipőt vett 15 dollárért (kb. 4000 Ft), ami tökéletes mása az itthon többszörösért kaphatónak. Vagy esetleg ugyanaz? 😊 Következett a Central Market, itt inkább pólókat vettünk pár száz forintért.

Ezután az Independent emlékmű körül sétáltunk, kicsit ismerkedtünk a helyiek életével, pihengettünk.

Eljött aztán az este, amikor is bogárevés következett. 3 dollárért vettünk „bogármixet”, volt benne mindenféle: szöcske, rovarbáb, csótány és ehhez hasonlók. Vettünk mellé azért kólát is, hogy legyen mivel „kimosni” a szánkat.

Sokáig tanakodtunk vagy inkább készültünk az evésre. Aztán abban maradtunk, hogy mindenki húz egyet vakon a zacskóból. Így jutott nekem egy tücsök. 😊

Egyik társunk nem járt jól, ő egy nagyobb csótányt húzott. Úgy döntött, inkább nem vesz részt a „játékban”. Maradtunk kisebb tücsköknél, a vicc az, hogy ízre nem is volt rossz. Vagy inkább mondjuk azt, hogy a vártnál nem volt rosszabb. Szóval nem voltunk nagy hősök, max elmondhatjuk, hogy ettünk már bogarakat. 😊

Nekem ez a tücsök jutott
Nekem ez a tücsök jutott

3. nap: utazás Siem Reap-ba

A következő nap Siem Reap-ba utazással telt kisbusszal. Hát, elég nyomorúságos részeken mentünk keresztül. Itt jól lehetett látni Kambodzsa igazi arcát, amit nem lehet elrejteni. Az emberek viszont itt is nagyon kedvesek, barátságosak.

A szállás elfoglalása után vacsoráztunk és egy kicsit ismerkedtünk a várossal. Épp egy fesztivál volt, szóval volt tömeg.

Főleg ilyen állapotok uralkodnak vidéken
Főleg ilyen állapotok uralkodnak vidéken

4. nap: Angkor Wat

Másnap jöhetett Kambodzsa leghíresebb látnivalójának, az Angkor Wat templomegyüttes felfedezése. A szállásunk tuk tukosa elvitt minket a jegyirodához, ahonnan aztán a legnépszerűbb templomrészhez mentünk.

Van 1 és 2 napos jegy, ha valaki szeretné alaposan kiélvezni a helyet, a két napos való neki. Mi csak egy napot voltunk itt, ebbe kellett besűríteni mindent.

Több része is van a területnek, az Angkor Wat egy a sok közül, de nem a legnagyobb. Ez szerepel a legtöbb képen, videón, a jellegzetes lótusz alakú épületet szerintem sokan látták már.

A Ta Prohm épületrész onnan lehet ismerős, hogy a Tomb Raider film egyes részeit itt forgatták.

A legnagyobb négyzet alapú terület pedig az Angkor Thom, bár kétségtelen, hogy az Angkor Wat a legjobb állapotú és leglátványosabb.

Egy ebédet közbeiktatva tulajdonképpen ennyi fért a napba, a hatalmas területet bejárva azon a napon több mint 20 km-t gyalogoltunk! Kvázi egy gyalogtúrával ért fel. 😊

Este ismét felnéztünk a fesztiválra, de az elég fárasztó nap miatt hamar ágyba is kerültünk.

5. nap: utazás Thaiföldre

Másnap reggel busszal indultunk Bangkokba busszal. Lehetőség van közvetlen repülővel menni, de mi úgy voltunk, hogy ismét ismerkedjünk a kambodzsai és thai vidékkel.

Ajánlott cikkek

Érdekelnek az élménybeszámolók? Sok hasznos információt tudhatsz meg belőlük!

35 hasznos tipp utazáshoz

Cimkék: , , ,