Kijev és a csernobili zóna – Violettáék izgalmas útja

by radopeter1983
Kijev és a csernobili zóna - Violetták izgalmas útja

Sziasztok, pár napja érkeztünk haza Ukrajnából, ahol egy rövidke Kijevi városnézés és egy Chernobyl zóna túra volt a programunk. Nyilvánvalóan nem olyan, mint mondjuk egy laza hétvégi “Barcelona kiruccanás”, viszont nagyon érdekes és különleges út volt.

Violettáék egy görög körútról (Santorini-Mykonos-Milos) is írtak egy képes beszámolót, nézd meg azt is!

Az utazás főbb tudnivalói

  • Budapestről repültünk Kijevbe
  • Kijevben a Hotel Kreschatykban szálltunk meg 2 éjszakára. Ajánlom, mert nagyon központi helyen van, tiszta, szép szállás, jó reggelivel
  • a reptérről a hotelig Uberrel mentünk, a forgalom miatt kb. 3600 forintnyi hrivnyába került, viszont utolsó nap a hoteltől a reptérig a forgalommentes Kijeven át ugyanez az út 1700 forintnak megfelelő hrivnyába került
  • a reptéren vettünk ki Revolut kártyáról ATM-ből hrivnyát
  • az oltási igazolást az országba való belépéskor és minden étteremben elkérték
  • az országba való belépéshez a megfelelő biztosítást kötöttünk
  • maszkviselés beltéren mindenhol kötelező
  • annyi kocka Lada és G Mercedes egymás mellett sehol a világon máshol nincs, mint Kijevben

Kijev

Kijev megtekintésére AirBnB-n foglaltam egy Kijev sétatúrát egy kedves helyi nő, Mira vezetésével. Mira megmutatta az esti fényekben tündöklő Kijev legszebb arcát. Nagyjából 15 km-t sétáltunk a város legszebb helyein és Mira közben mesélt Kijev és Ukrajna történelméről. Séta közben forraltboroztunk, nagyon hangulatos és idilli volt. A sétatúra végén ajánlott egy nagyon jó éttermet, ahol tradicionális ukrán ételeket kóstolhattunk meg (elképesztően jó választás volt az az étterem!). Mira túráját itt tudjátok foglalni (nagyon jól beszél angolul és végtelenül kedves, szimpatikus, vidám, jó lelkű ember)

Majdan tér
Majdan tér
Szent András templom
Szent András templom

– első este Mira ajánlására a “Zva dvumya zaytsami” nevű étteremben vacsoráztunk, tényleg nagyon autentikus, jó hely: https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g294474…

– koradélután bementünk a Maidanon a Medúza múzeumba, ahol nagyon szép medúzákat csodálhattunk meg a világ minden tájáról.

Csernobil túra

A Chernobyl túrát szintén AirBnB-n foglaltam: reggel 7:30-kor várt minket egy kisbusz a Maidanon és kb. 2-3 óra autóút után elértük a Chernobyl zóna határát. Ellenőrizték az útleveleinket, kaptunk egy dozimétert a nyakunba, illetve béreltünk egy Geiger Müller számlálót a túra idejére és kb. 15 perces várakozás után beléphettünk a Zónába.

Az első megálló egy elhagyott kis falu volt, amely inkább hasonlít manapság egy erdőre, amiben elvétve házak is vannak, mintsem egy néhai településre.

A második állomás a Duga radar volt, amely “fénykorában” a szovjet rakétavédelmi és előrejelző hálózathoz tartozott. Elképesztő méretekkel rendelkezik, egyszerre hozza a posztapokaliptikus, megalomán és lenyűgöző jelzőket.

Duga radar
Duga radar

A harmadik megállónk a Pripjaty folyó mentén volt, ahonnan a Chernobyl Atomerőművet is láthattuk. A bal oldalon a szarkofág, alatta a felrobbant 4-es reaktorral, a folyó jobb oldalán pedig a félkész 5-ös reaktor a fölötte magasodó, ott hagyott építődarukkal. A Geiger Müller számláló még itt sem lépte át az 1 µSv/h-t.

A negyedik megállónk a szarkofág előtt, a felrobbant 4-es reaktornál volt. Megdöbbentő élmény olyan közel lenni és belegondolni, hogy mi is történt ott. A Geiger Müller számláló itt elérte az 1 µSv/h-t. A túravezetőnk mesélte, hogy az első szarkofággal még 5-6 µSv/h-t lehetett mérni ott állva, a második szarkofággal viszont már csak 1 µSv/h körüli az érték, ami őszintén lenyűgöző.

A Zónában egyébként rengeteg a kutya és a macska, mi direkt vittünk macska/kutya tápot és etettük az állatokat, amikkel találkoztunk.

Pripjaty

A következő megállónk Pripjaty volt, ahol egy hosszabb sétát tettünk. Pripjaty a Szovjetúnió büszkesége és a ‘70-es években a legmodernebb városa volt. Manapság már inkább egy posztapokaliptikus videojáték helyszínre hasonlít. Szomorúság, síri csend, enyészet. Különleges hely, egy szellemváros. A természet szépen lassan visszaveszi azt, ami az övé; az épületek süllyednek, sok már összedőlt vagy már csak max pár éve van hátra.

A fotók között találtok néhány képet az ikonikus vidámparkról is, amely sosem nyílt meg: április 26-án történt a tragédia, a vidámpark pedig május elsején nyitott volna.

Ellátogattunk abba a “parkolóba” is, ahol az eltakarításban használt járműveket lerakták. Hatalmas monstrumok, tankok, teherautók, de a Geiger Müller meg sem mukkant mellettük, a katonaság “jó munkát végzett”.

Érdekesség, hogy egyébként Pripjatyban 0,3-1 közötti átlag µSv/h-t mértünk, viszont vannak “lyukak”, “gödrök”, amik mellett megőrül a Geiger Müller számláló és felmegy akár 60 µSv/h-ig is. A túravezető azzal magyarázta, hogy ezekbe a gödrökbe folyt le a takarításkor a radioaktív szennyeződés egy kis része és valamiért ezek a gödrök nem lettek megtisztítva később sem. Összesen 2-3 ilyen lyukat találtunk, illetve volt, ahol megkért minket a túravezető, hogy ne lépjünk a mohára, mert radioaktív (4-5 µSv/h-ig ment fel a Geiger Müller a mohára ott).

Csernobil

Pripjaty után következett Chernobyl, az odafele vezető út viszont átvitt minket a Vörös Erdő egy részén. Ez az az erdő, amelynek a robbanás után pár nappal a zöld tavaszi lombkoronája vörös színűvé vált. Ez az a terület, ahova nagyon sok radioaktív anyag került és a mai napig fokozottan kerülendő ezen a területen huzamosabb ideig tartózkodni, a talaj radioaktív, az erdő egyes területein 500-1000 µSv/h-t is lehet mérni. Ahogy áthajtottunk az útnak ezen szakaszán, a Geiger Müller számlálók megőrültek, az autóból 16-20 µSv/h-t mértünk. Szerencsére hamar átértünk ezen a szakaszon.

Chernobyl következett, amely igazi meglepetést tartogat: Chernobylban van élet. Van aki visszaköltözött, oda költözött vagy épp sosem költözött el. Egész családok élnek és dolgoznak ott, van bolt, edzőterem, stb.

A Zónán belül több ellenőrzőpont és sugárzásmérő kapu is van, ezeknél mindig vannak etethető kutyák és macskák is.

Chernobyl után vissza kellett adnunk a Geiger Müller számlálókat és a dozimétereket. A doziméterek szerint nem ért minket számottevő sugárzás az 1 napos, Zónában töltött túra alatt.

Este Kijevben kidobtuk a Zónában használt cipőinket és kerestünk egy újabb tradicionális ukrán éttermet, amely végül a Pervak lett (https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g294474…) nagyon ajánlom ezt is, jó hely!

Tudom, hogy Chernobyl egy érzékeny téma, viszont amennyiben édekel Titeket, nyugodtan induljatok el, a kijelölt túraútvonalon haladva, a túravezető utasításait és kéréseit betartva napjainkban már biztonságosan megtekinthető történelmünk egyik legnagyobb katasztrófájának helyszíne és “öröksége”.

Violetta Instagramján rengeteg szép fotót találsz!

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató