Barcelona beszámoló – 1. rész: általános információk, múzeumok

by radopeter1983
Barcelona beszámoló – 1. rész: általános információk, múzeumok

Pár napot Barcelonában töltöttem és egy cél vezérelt: a lehető legtöbb látnivalót felfedezni. Már voltam a katalán városban kétszer is és nyugodtan mondhatom, az egyik kedvenc helyem lett. Az első részben a közlekedésről, turistabérletről és néhány múzeumról írok!

Rögtön leszögezem: három teljes nap sem volt elég úgy, hogy egész nap jártam a várost. Nem azért, mert Barcelona nagy területű (csak egy-két látnivalóhoz kell utaznunk többet), hanem mert rengeteg épület, nevezetesség van.

A 2. részben a fontosabb köztéri épületekről, parkokról, helyekről, a 3. részben pedig Gaudí alkotásairól írni!

Turistaként mit érdemes tudnunk előre?

Barcelona Card

Ez a kártya a legjobb azoknak, akik tömegközlekednek és több múzeumot is meg szeretnének nézni. Sok eurót meg lehet vele takarítani, én 85 eurót spóroltam ezzel.

Több mint 20 múzeumba ingyenes a belépés (közte van a Picasso Múzeum is), több helyre pedig kedvezményes. Emellett pedig a tömegközlekedés ingyenes, a reptér és a belváros közötti vonatra és metróra is.

Interneten megvehetjük előre, így még olcsóbb. A kapott nyugtát kell bemutatni az átvevőhelyen, ahol két kártyát kapunk: egy Hola Barcelona Travel Card-t és egy Barcelona Card-ot. Előbbi a tömegközlekedéshez van, utóbbi a múzeumokhoz. Mindkettő az első használattól számítva érvényes.

Van 72, 96 és 120 órás érvényességű kártya, 4-12 éves kor között kedvezményes az ár. Itt lehet megvenni és megnézni, hol tudjuk felhasználni, ill. átvenni a kártyákat.

Én a reptéri turisztikai pultnál vettem át, egy perc alatt meg is volt. Az érkezési csarnokban található, Turisme de Barcelona felirat jelzi.

Az ingyenes múzeumokban is kérni kell jegyet és mondani, hogy van Barcelona Card-unk. A kártyát egy érzékelőhöz kell érinteni és egy 0 eurós jegyet kapva már mehetünk is. (Mindenhol megkérdezik, melyik országból jöttünk, statisztikához kell nekik.)

Közlekedés

A Wizz Air és Ryananir járata a T2 terminálra érkezik, innen vonattal és metróval is bejuthatunk a városba. A megállók egymás mellett vannak, a reptéri csarnokból követni kell a vonat piktogramot, pár perces gyaloglással könnyen elérhető.

Én az R2 vonattal mentem, több helyen is megáll: Sants, Passeig del Grácia (ez a közvetlen belváros, 30 perc az út), El Clot. Mindegyik helyen át lehet szállni a metróra. Az L9 metrónak is van itt megállója, közvetlenül a vonatállomás mellett.

Amúgy Barcelonában a közlekedés roppant egyszerű. Több mint 10 metróvonal van és több vasútvonal, rengeteg átszállási lehetőséggel. Az egyik legjobban behálózott város a világon, ezt ki merem jelenteni.

Viszont érdemes felkészülni, hogy a metrós átszállásoknál néha perceket kell gyalogolni és többször lépcsőzni. Egy kis edzéssel is felér a sok átszállás. 🙂

A már említett Hola Barcelona Travel Card kártyát érdemes megvenni, ezzel a reptéri vonat, a metrók, a buszok (kivéve az N jelűek), a Montjuic sikló is használható. (48, 72, 96 és 120 órás formátumban kapható).

Szállás

Itt főleg az elhelyezkedésről írok. Mivel nagyon jó a közlekedés a városban, nagyon nem lehet mellélőni a szállással.

Mindenképp nézzük meg, hogy legyen metróállomás a közelben. Én Santa Coloma külvárosi részén voltam, pár perc gyaloglás volt a metró. Kb. 25 perc alatt a Catalunya téren voltam, ami a helyi Deák tér.

Múzeumok

Picasso Múzeum

Ha csak egy-két múzeumot akarunk meglátogatni, ez mindenképp legyen közte! Azt hiszem, nem nagyon kell Picasso nevét bemutatni.

Több teremben láthatjuk a műveit: nemcsak a sokak számára ismert, jellegzetes avantgard alkotásokat, hanem például kerámiákat is. Amikor ott voltam, Joan Miró műveit is megnézhettük (ha jól tudom, pár hónapig közös kiállításuk van).

A helyszínen kértem jegyet, egyből lehet is bemenni a múzeumba. Barcelona Card-dal ingyenes a belépés.

Casa Amatller

Közvetlenül a Casa Batlló mellett található, de a „szomszéd” elvonja a figyelmet erről a háztól. Holott érdemes ezt is meglátogatni.

Csak vezetővel látogatható, a recepción lehet jegyet venni. Kapunk egy audioguide-ot, amivel egy kiválasztott nyelven hallhatjuk a termek tudnivalóit. Nagyon figyelnek a ház tisztaságára, a belépés előtt egy cipővédőt kell felvenni.

A szobák, termek, a bennük lévő műtárgyak nagyon szépek. Amatller egy gazdag csokigyáros volt, a freskók, faragványok, festmények, különféle tárgyak mind erről árulkodnak. Külön kiemelendő a plafon, több helyen is csodás mintázatú.

Barcelona Card-dal kedvezményes a belépő.

Katalán Nemzeti Múzeum (Museu Nacional d’Art de Catalunya)

Barcelona ikonikus épülete, amely elől a kilátás is pazar. Szemben láthatjuk a Tibidabo hegyet, az előtérben pedig a Torres Venecianes két vörös tornyát.

Kilátás a múzeum előtti térről
Kilátás a múzeum előtti térről

Ám a múzeum belső tere is gyönyörű, néha olyan érzésem volt, mintha egy átalakított templomban lennék. A központi tér egy hatalmas kupolás terem, ahol egy monumentális orgona látható.

Természetesen rengeteg katalán alkotást (festmények, szobrok, mozaikok, freskók, poszterek, stb) láthatunk, itt is el lehet tölteni órákat, ha alaposan végig akarjuk nézni a kiállítást.

Barcelona Card-dal ingyenes a belépés.

CosmoCaixa

A belvárostól kicsit kijjebb található: a Catalunya tértől az L7-es metró végállomásáig utaztam, onnan gyalog kb 7-8 perc volt (de van busz is, a 196-os számú). Főleg gyerekek száméra tökéletes program.

Egy több emeletes épület kerti résszel, ahol interaktívan mutatják be a tudomány sok ágát: földtörténet, csillagászat, fizika, stb.

Én is érdekesnek találtam, de ahogy említettem, főleg a gyerekek számára van kialakítva. Több iskolai osztály is volt éppen ott, ahogy láttam, minden gyerek nagyon élvezte. Az interaktivitás a kulcs mindehhez…

Barcelona Card-dal ingyenes a belépés.

Frederic Marès Múzeum

Számomra ez volt az egyik legnagyobb pozitív meglepetés. Ha nem lett volna Barcelona Card-om (azzal ingyenes a belépés), valószínű be se mentem volna…

A katedrális mellett található, egy kis udvarról nyílik a bejárat. Több emeletből áll, aki alaposan be akarja járni, az szánjon rá pár órát, mert rengeteg szép látnivaló van.

Az alkotások tematikusan vannak elrendezve: szobrok, freskók, vallási tárgyak, legyezők, kerámiák és még sok minden.

Joan Miró Múzeum (Fundació Joan Miró)

A Montjuic hegyen, az Olimpiai Stadiontól nem messze van ez a modern művészeti múzeum. Barcelona Card-dal ingyenes a belépés. A placa Espanya tértől induló 150-es busznak nem messze van megállója (ez a busz visz fel a Montjuic tetején lévő várhoz).

Névadója a városban született festőművész, alkotásai nagyban hasonlítanak Picassóéhoz. Ez a pár alkotás is ezt erősíti meg:

Csokoládémúzeum (Museu de la Xocolata)

Közel a Ciutadella Parkhoz találjuk a csokimúzeumot, ami egy kávézónak egy külön terme.

A pultnál kell kérni a jegyet, ami egy darab csoki. A csomagoláson lévő QR-kóddal tudunk bemenni a múzeumba. A bejutás után meg is ehetjük, a kijutásnál nincs rá szükség. 🙂

Valójában 10-15 perc alatt bejárható: vitrinekben lévő csokialkotások, a készítéshez használt eszközök és videó a csokikészítésről. Főleg gyerekeknek nagy élmény, bár némely alkotásnál én is csettintettem.

Barcelona Card-dal ingyenes a belépés.

Iparművészeti Múzeum (Museu del Disseny de Barcelona)

A spanyol iparművészeti alkotásokból látható több emeleten kiállítás. Nem felkapott múzeum, talán három ember volt velem együtt itt. A Glóries metrómegállónál található az L1 vonalon.

Nem mondom, hogy nem érdemes eljönni ide, ám ha csak pár múzeumot szeretnénk megnézni, akkor akár ki is hagyható. Este viszont nagyon szép a látvány, mivel pont mellette emelkedik a piros-kék színű Torre Glóries. Jó képeket lehet csinálni.

A múzeum és háttérben a a Torre Glóries
A múzeum és háttérben a a Torre Glóries

Barcelona Card-dal ingyenes a belépés.

Amik kihagyhatóak

Azért meg kell említenem, hogy van pár múzeum, amiknél sírtam volna, ha fizetnem kellett volna a belépésért. Mindegyik felsorolt múzeum ingyenes Barcelona Card-dal.

Egymás mellett található a CCCB és MACBA. Modern kortárs művészeti múzeumok, ahol „érdekes” alkotásokat láthatunk. Lehet bennem van a hiba, de valahogy nem tudtam értékelni a nagy részét. A legjobb egy gally volt, amit hiába néztem, nem tudtam értelmezni. 🙂

A Casa Batlló közelében lévő Egyiptomi Múzeum (Museu Egipci de Barcelona) jó kiállítás, csak elég kicsi a 12 eurós belépőhöz képest. Három kisebb terem van (alagsor, földszint, emelet), igazából negyed óra alatt bejárható.

Egyiptomi szarkofágok
Egyiptomi szarkofágok

Az El Born Centre de Cultura i Memòria a Ciutadella Park mellett van, ahol a város egykori romjai vannak. Egy nagy fedett csarnokban van a kiállítás, igazából egykori falak, alapzatok láthatók. Semmi különleges.

Barcelona régi romjai láthatók
Barcelona régi romjai láthatók

Az Etnológiai Múzeum (Museu Etnològic i de Cultures del Món) a Katalán Nemzeti Múzeum mellett van. A nevéből is adódik, hogy a helyi kultúrát és folklórt mutatja be. Amúgy nem mondom, hogy el kell kerülni, de csak ezért nem biztos, hogy megéri eljönni.

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató