Hazánk legszebb hagyományőrző-helyei

by radopeter1983
Hazánk legszebb hagyományőrző-helyei

Hazánk hosszú történelmének köszönhetően gazdag különböző kultúrákban, életmódokban. Ezeket az ország több részén kialakított hagyományőrző helyeken mi is megcsodálhatjuk.

Hazánk legszebb hagyományőrző-helyei

Hollókő

Hazánk egyik legszebb helye, amelynek különlegessége, hogy maga a falu egy skanzennek tekinthető.

A palóc nép hagyományait, építészetét jeleníti meg a falu. Az Ófalu nevű részen láthatjuk a Közép-Európa legjobb állapotában megőrzött népi építészetét, ahol több, mint 50 védett lakóépület áll. Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján.

Fő épületei a palócházak, amelyek az ismert hármas tagolásukkal (tisztaszoba vagy ház, a pitvar és a kamra), jellegzetes díszítéseikkel, a ház homlokzatának alakításával az Ipoly és a Cserhát vidékén sokfelé láthatók még.

Sok házban múzeum, kiállítás vagy a hagyományra épülő bolt van. Ilyen például a Postamúzeum, Babamúzeum, Falumúzeum, Szövőműhely, Fazekasház.

Hollókő, ahová mindenképp el kell menni!

A házak egy része ma is lakott
A házak egy része ma is lakott

Szalafői Pityerszer

Az ország nyugati tájegységének egykori életét mutatja be ez a skanzen.

Az egykori őrtállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki a telephelyeiket, amelyekből létre jöttek a későbbi időkben a szerek. Ezekhez igazodva jöttek létre az itt is látható jellegzetes porták.

A szabadtéri falumúzeum megőrizte a régi életmódot. Az épületek eredeti kinézetükben lettek helyre állítva. Nevezetességei az ún. „kerített ház” és az emeletes kástu, amely az országban ma már csak egyedül itt létezik.

Őrség látnivalók, kirándulási lehetőségek

A szeres településforma jellegzetességeit láthatjuk
A szeres településforma jellegzetességeit láthatjuk

Szentendrei Skanzen

Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma 63 hektáros területén a magyar nyelvterület népi építészete, lakáskultúrája, gazdálkodása és életmódja látható.

A múzeum állandó kiállítása eredeti és áttelepített, illetve hiteles másolatban megépített épületek – lakóházak, gazdasági melléképületek, malmok, templomok – segítségével mutatja be a régmúlt vidéki örökségét tájegységekre tagolva. Az állandó szabadtéri kiállítás a 18. század közepétől a 20. század közepéig tartó időszakot öleli át.

A következő tájegységek jellegzetességeit láthatjuk: Felső-Tiszavidék, Alföldi mezőváros, Kisalföld, Nyugat-Dunántúl, Bakony és Balaton-felvidék, Dél-Dunántúl, Felföldi mezőváros, Észak-magyarországi falu, Erdély.

Szentendre látnivalók, múzeumok, programok

Hazánk legnagyobb skanzenje
Hazánk legnagyobb skanzenje

Hortobágy

Ki ne tudná, hogy a magyar pásztor- és betyárélet központja az alföldi régió volt!

Az itteni hagyományőrzést egy múzeum és programok keretében ismerhetjük meg. A Pásztormúzeum a híres csárdával szemben található, a 19-20. század fordulóján a Hortobágyra jellemző pusztai legeltető állattartást és az ahhoz kapcsolódó pásztoréletet mutatja be.

Emellett van lehetőség pusztaprogramra is. Itt lovas kocsin a pusztában barangolva megismerhetjük régi magyar háziállatainkat: rackanyáj, szürke marha gulya, ménes és a bivaly gulya. A végén egy fazekasműhelyet és szekérkiállítást is megtekinthetünk.

Hortobágyi látnivalók, programok

A csárda meghatározó a hortobágyi életképben
A csárda meghatározó a hortobágyi életképben

Matyó Múzeum

A híres Matyóföld Mezőkövesd és környékét jelenti, akik máig őrzik a hagyományukat.

Az épület maga is figyelemre méltó: egy 19. századi polgári házban kapott helyet, amely önmagában is tükrözi a korabeli mezőkövesdi életmódot.

A múzeumban megismerkedhetünk a matyó hímzéskultúrával, ami az UNESCO szellemi világörökség része. Láthatók különféle hímzett ruhadarabok, terítők, párnák és egyéb használati tárgyak.

A matyóság hagyományos népi kultúrája elevenedik meg, bemutatva a színpompás matyó népviseletek változását és a gazdag matyó hímzéskultúra stílustörténetét.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Hazánk egyik leghíresebb parkjában több tematikus rész is van.

Legismertebb a Feszty-körkép vagyis A magyarok bejövetele. A monumentális panorámakép Árpád vezér és a honfoglaló magyarok Kárpát-medencébe való érkezését ábrázolja.

A skanzen a Dél-Alföld mezővárosainak és tanyáinak portáit, népi építészetének jellegzetességeit mutatja be. Láthatók nádfedeles házak, szélmalom, kovácsműhely és szatócsbolt is.

Látványos része még a Csete-jurták. A Csete György építész által tervezett jurtaszerű építmények különféle kiállításoknak adnak otthont, például a népi építészet és kézművesség bemutatásának.

Szélmalom a sok épület közül
Szélmalom a sok épület közül (Fotó: Gallus Mallus / Flickr)

Szennai Skanzen

A Kaposvártól 8 km-re lévő faluban a Zselic táj népi építészetével ismerkedhetünk meg.

A település központjában alakították ki a múzeumot, amely a Zselic és Belső-Somogy sokszínű népi kultúráját, gazdag tárgyi és szellemi örökségét őrzi. A múzeumban öt lakóház és gazdasági épületei, három szőlőhegyi pince, két szakrális kisemlék, valamint a mezőgazdasági gépeknek helyet adó gépszín látható.

Göcseji Falumúzeum

A Zalaegerszegen lévő skanzen az ország első ilyen jellegű intézménye volt.

A göcseji népi építkezés jeles példáit az eredeti helyén hagyott Hencz-féle vízimalom köré építették fel olyan elrendezésben, mintha egy 19. századbeli göcseji falu lenne: parasztházakkal, gazdasági épületekkel, templommal, kovácsműhellyel és malommal.

A kiállított épületek között van például hottói kovácsműhely, budafai szoknyás harangláb, kálócfai széles csonkakontyos ház, istálló, pajta, kávási kerekes kút, csödei pálinkafőző kunyhó.

Vasi Múzeumfalu

Szombathelyen hangulatos környezetben, a Csónakázó-tó mellett alakították ki a vasi tájra jellemző falu skanzenjét.

A szabadtéri kiállítás főbb részei: a falu főutcája, a falu közepén lévő őrségi domb és a pincesor. A lakóépületek között találunk itt szegényparaszti, tehetős paraszti és nemesi otthont, borona-, sövény- és tömésfalú házakat. Az eredeti berendezési tárgyak a falvak 18-20. századi életmódjába engednek bepillantást, megismertetve például a konyhai és szobai tüzelőberendezések történeti változásait is.

A falu központjában az 1800-ban állíttatott későbarokk perenyei kápolna másolata áll. A legérdekesebb építmények a 18. század eleji molnaszecsődi fa harangláb, a Cákról áttelepített szabadkéményes kovácsműhely, az 1792-ben épült, Pornóapátiból származó füstöskonyhás, fakéményes német ház, valamint a legősibb háztípust reprezentáló, Felsőszölnökről származó egytüzelős szlovén füstösház.

(Fotó: Björn Láczay / Flickr)

Palkonyai pincesor

És a végén nem maradhat ki egy borhoz köthető dolog sem, elvégre az egyik legjobb bor nálunk van a világon!

A Villányi-hegység északi részén, Palkonya falu szélén található az egyik legszebb hazai pincesor. Pincefalunak is nevezik, hiszen a domboldalba épített présházak látványa 5 sorba rendeződve, távolról egy kisebb falu látványát keltik a településen belül.

A Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvényen mi is megnézhetjük ezt a csodás helyet. A legtöbb pince ilyenkor kinyit és a pincésgazdánál megkóstolhatjuk a különféle borokat.

Villányi-hegység felfedezése, látnivalók akár két keréken is

A pincék több utcában helyezkednek el
A pincék több utcában helyezkednek el

Ajánlott cikk

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató