Szentendre látnivalók, múzeumok, programok

by radopeter1983
Szentendre látnivalók, múzeumok, programok

Szentendre talán a legnépszerűbb Budapesthez közeli turistacélpont. A Festők városának is nevezett település igazi művésztelep rengeteg múzeummal, a belvárosa pedig egy igazi gyöngyszem.

Nem véletlenül népszerű a város. Tulajdonképpen a közvetlen belvárosban megtalálunk mindent: sok múzeumot, galériát, szép házakat, csendes kisutcákat, éttermeket, kávézókat.

Sok ehhez hasonló szép helyeket találunk
Sok ehhez hasonló szép helyeket találunk

Szentendre látnivalók

Belvárosi kis utcák, Duna-korzó

Szentendre belvárosában az is jó, ha csak céltalanul sétálgatunk. Hangulatos utcák, sikátorok, rengeteg kávézó, bár és szép épületek láthatók.

A Duna parton pedig közel 1 km hosszan egy sétálóút van, amelyen jó kis sétát lehet tenni.

A színes esernyős kis utca Szentendre jelképe
A színes esernyős kis utca Szentendre jelképe

Japánkert

A belvároshoz közeli kis kert igazi nyugtató hatású mindenki számára.

A kert számos programnak add otthont. Minőségi szabadidős tevékenységet biztosít nyilvánosan minden korosztály számára, ezalatt helyszínt biztosít oktatási és szórakoztatási tevékenységeknek is.

Péter Pál templom

Szentendre legnagyobb temploma eredetileg görögkeleti szerb templomként épült. Nevét a Ciprovacból érkezett menekültek után kapta.

Méretei impozánsak: 300 m2 alapterületű, kb. 500 fő befogadóképességgel, tornya 33 méter magas. A templom berendezése egyszerű, a falak fehérek, freskói nincsenek.

II. János Pál pápa szobor

A Péter Pál templom oldalában áll a 2011. június 29-én felavatott szobor.

A süttői mészkőből készült egész alakos szobor Páljános Ervin szentendrei művész alkotása.

Keresztelő Szent János-plébániatemplom

Szentendre legrégebbi és egyben névadó (Szent András tiszteletére felszentelt) műemléke.

A mai templom a korábbi templom helyére épült 1241-80 között. 1751-ben kapta meg mai külső-belső architektúráját, azaz a gótikus arányok és statikus elemek megőrzése mellett barokk formáját. A belső freskókat szentendrei festők készítették 1933-38 között.

Belgrád Székesegyház

A kívülről is szép templom a magyarországi Budai szerb ortodox egyházmegye püspöki székesegyháza.

A ma látható katedrális – melynek tervezője ismeretlen – alapkövét 1758-ban tették le. A templom 48 méter magas, főhomlokzati harangtornya, a szentendrei tornyok közül a legmagasabb.

A 32 méter hosszúságú, 14 méter szélességű és 15 méter belső magasságú székesegyház belseje és berendezése kimagaslóan értékes. A nagyméretű ikont Ösztovics Vazul szerémségi festőművész készítette 1777-1781-ben.

A csíkos templom messziről felismerhető
A csíkos templom messziről felismerhető

Blagovesztenszka templom

A Fő tér északkeleti sarkán emelkedik ez a görögkeleti, barokk és rokokó stílusban épült templom.

Alapjait 1752. június 3-án rakták le. Az épület hasonlóságot mutat a pesti szerb templommal és a kalocsai főszékesegyházzal, így azt feltételezik, hogy ezt a templomot is Mayerhoffer András tervezte.

Az 1920-as évek végétől a rendszeres szertartások megszűntek, a templomot – amely ma már többnyire csak múzeumként szolgál – a püspöki székesegyház parókusa látja el.

Tobakosok keresztje

A Szamárhegy egyik legmagasabb pontján, egy természetes kilátón, a 18. század második felében állított emlékkereszt, amely szertartáshely is volt.

Tímárkeresztnek is nevezik, egyike a Szentendrén mesterségek szerint felállított emlékkereszteknek. Négyszög keresztmetszetű, faragott kő talapzaton álló kovácsoltvas kereszt. Indás kovácsoltvas elemek díszítik, a tetején félkör alakú bádog borítással.

Az augusztus 19-én tartott hagyományos szerb búcsú idején az alatta lévő templomnál van a kirakodóvásár, a keresztnél pedig vidám mulatságok.

Szentendrei Kisállatkert

Egy kis állatkertre kell gondolni, ahol nem sok, de aranyos állatokat lehet látni: például szurikáta, fácán, fekete hattyú, kecske, láma, nandu.

Minden információ itt található!

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Népszerűbb nevén a szentendrei Skanzen Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma. 63 hektáros területén a magyar nyelvterület népi építészete, lakáskultúrája, gazdálkodása és életmódja elevenedik meg a látogatók előtt.

A múzeum állandó kiállítása eredeti és áttelepített, illetve hiteles másolatban megépített épületek – lakóházak, gazdasági melléképületek, malmok, templomok – segítségével mutatja be a régmúlt vidéki örökségét tájegységekre tagolva. Az állandó szabadtéri kiállítás a 18. század közepétől a 20. század közepéig tartó időszakot öleli át.

A Skanzen gyűjteménye közel 400 épületből, több mint 80.000 műtárgyból, több mint 100.000 fotóból és 20.000 diából, valamint több ezer adattári tételből áll.

Minden információ itt található!

Hazánk legnagyobb szabadtéri múzeuma
Hazánk legnagyobb szabadtéri múzeuma

Szentendrei múzeumok, kiállítások

Nemzeti Bormúzeum

A múzeum egy étterem pincerendszerében van berendezve, amely közel 650 m2-es ódon hangulatú, télen-nyáron kellemes klímát biztosít.

A múzeum bemutatja a magyar szőlő és borkultúra fejlődését. A hazai szőlőtermelő tájegységek jellegzetességeit a több nyelven beszélő tárlatvezetők ismertetik.

A boron kívül van egy Pálinkatár rész is, ahol a hagyományos ízek mellett az újabb ízvilágot (szeder, birs, bodza, stb.) is bemutatja, amit persze meg is lehet kóstolni.

Minden információ itt található!

Szamos Marcipán Kiállítás és Látványműhely

A cukrászda múzeumnak is tekinthető, hiszen varázslatos alkotásokat is láthatunk és kóstolhatunk.

Nevét hazánk egyik legismertebb édességipari szakemberéről, Szamos Mátyásról kapta. Az itt működő kiállításon precízen kidolgozott képek, hírességek és mesefigurák elevenednek meg előttünk.

Csodás marcipánokat láthatunk és kóstolhatunk
Csodás marcipánokat láthatunk és kóstolhatunk

Karácsony Múzeum

Nme meglepő módon a Karácsonnyal kapcsolatos, másik nevén a Hubay Ház.

Hubay Éva és családja hozta létre 2010-ben ezt a gyűjteményt, amely egyben különleges karácsonyi díszeket árusító üzletrész is. Több mint 5000 darabos a gyűjtemény, amely különböző technikákkal készített karácsonyi díszeket, az ünnepekhez kötődő dekorációkat, valamint üdvözlőlapokat tartalmaznak az elmúlt 200 év történetéből egészen napjainkig.

MANK Galéria

Az intézményhálózat kiemelt célkitűzése, hogy a kor kihívásainak megfelelő új lehetőségeket biztosítson a művésztársadalom, különös tekintettel a jövő generációi számára.

Galériánk az élő művészet központja, ahol a legnevesebb kortárs alkotók mellett a legfiatalabb alkotógeneráció tagjainak munkáival is találkozhatunk.

Minden információ itt található!

Pirk János Múzeum

A múzeum Pirk János (1903-1989) munkásságát és alkotásait mutatja be.

A Munkácsy-díjas festőművész Szentendre Város Díszpolgára, a 20. századi magyar művészet, ezen belül a szentendrei festészet egyik kiemelkedő alkotója volt.

Minden információ itt található!

Szerb Egyházi Múzeum

A múzeum a szerb egyházművészetet és a magyarországi szerbek múltját mutatja be.

A gyűjtemény alapja a szentendrei püspöki kincstár, amely az idők során újabb és újabb értékekkel bővült, így fokozatosan a legjelentősebb hazai ortodox gyűjteménnyé nőtte ki magát. Szorosan kapcsolódik hozzá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyaga.

A gyűjtemény tárgyát képezik egyéb istentiszteleti és liturgikus tárgyak is. Az iparművészeti alkotások már barokk jegyeket viselnek.

Minden információ itt található!

Városi Tömegközlekedési Múzeum

A HÉV-állomás mellett, a szentendrei egykori BHÉV (Budapesti Helyi Érdekű Vasutak Rt.) kocsiszínben jött létre a főváros és Magyarország közösségi közlekedésének történetét bemutató gyűjtemény.

Számos fényképfelvétel és korabeli tárgyi emlék segítségével kaphatunk képet a magyar főváros közösségi közlekedésének kialakulásáról és fejlődéséről az első lóvasúti vonal 1866. augusztus 1-jén történt megnyitásától egészen a megépített- és tervezett metróvonalakig. Megismerhetjük a mai BKV Zrt. jogelődjeit, továbbá az egykori és mai Magyarország nagyvárosainak közlekedését, villamoshálózatát, járműveit.

Közel 60 járműt láthatunk itt, többek között a Hungaroplan villamost, BKV-Ikarus 260T trolit vagy a Ganz-Hunslet metrószerelvényt.

Retro Desigh Center

A nevéből is kitalálható, hogy a régi időket idézi fel ez a múzeum.

Leginkább az 1970-es és 80-as évekből láthatunk emlékeket, mint például Barkas, Wartburg, Moszkvics, kispolszki. Emellett játékok, bútorok, ruhadarabok is a gyűjtemény részét képezi.

Minden információ itt található!

Az alábbi múzeumok a Ferenczy Múzeumi Centrum alá tartoznak. Minden információ itt található róluk!

Ferenczy Múzeum

A múzeumot 1951-ben alapították, nevét Ferenczy Károly festőművészről kapta. Ferenczy 1889-92-ben Szentendrén élt és alkotott.

Gyűjteményei közül legjelentősebb a képzőművészeti gyűjtemény, amely a Ferenczy család művész tagjainak (Ferenczy Károly, Ferenczy Valér, Ferenczy Noémi, Ferenczy Béni) fontos alkotásait és más jeles szentendrei alkotók munkáit tartalmazza.

MűvészetMalom

A szentendrei fűrészmalom 19. század végi épülete Magyarország egyik legérdekesebb, legkülönlegesebb kiállítóhelye.

Az 1999-ben létesült központ célja a 20. századi szentendrei művészet időszaki kiállításon történő bemutatása mellett egy modern művészeti központ létrehozása volt. Elsősorban kortárs és modern művészeti galéria, de emellett előadások, társművészeti produkciók színhelye is.

Kovács Margit Kerámiamúzeum

Kovács Margit, a magyar kerámiaművészet megújítója 1972-ben életművének jelentékeny részét, az akkor már megyei rangra emelkedett Ferenczy Múzeumnak ajándékozta, ebből nyílt meg a kiállítóhely még a művésznő életében, 1973-ban.

A múzeum Kovács Margit alkotásait mutatja be, de az emeleti galériában Kovács Margit otthonának és műtermének is emléket állítottak 1979-től, a művésznő halála után két évvel. A kiállítást 2011-re kibővítették és újrarendezték.

Kmetty Múzeum

A Fő tér déli oldalán egy 18. századi épületben található a múzeum.

A nyaranta Szentendrén dolgozó Kmetty János halála (1975) után özvegye 275 tételből álló hagyatékot adományozott a Ferenczy Múzeumnak, ebből jött létre a Kmetty Múzeum 1981-ben.

Kmetty János festészeti életművét mutatja be a múzeum: jellegzetes városképeit, csendéleteit, önarcképeit. Követhetjük korai plein air jellegű, aztán kubista, majd a magyar aktivizmus körébe sorolható alkotásait a hatvanas években készült kékes színnel átfogott kompozíciókig.

Czóbel Múzeum

A Várdombon található épületben még a művész életében hozták létre a múzeumot.

Czóbel Béla (1883-1976) festőművész az 1940-es évek-től télen Párizsban, nyáron Szentendrén alkotott feleségével, Modok Máriával. A posztimpresszionista festők csoportjába tartozott. A modern magyar képzőművészet meghatározó, nemzetközi rangú egyénisége volt, aki szinte pályája kezdetétől, kortársai által is elismert módon alakította a magyar festészet fejlődését.

A tárlat a Ferenczy Múzeumi Centrum több száz darabos Czóbel-gyűjteményére épül, de mások mellett a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, a kecskeméti Katona József Múzeum és a párizsi Julian Akadémia is kölcsönöz művet a kiállításra.

Vajda Múzeum

Vajda Lajos, a szentendrei iskolához kötődő festőművész alkotásai láthatók ebben a volt kisvárosi polgárházban.

Vajda Lajos a magyar avantgárd egyik jeles képviselője, a szentendrei festészet szürrealista-konstruktív szárnyának mestere, aki művészetébe beolvasztotta a helyi ikonfestészeti hagyományokat és a primitív kultúrák formakincsét.

Ámos Imre – Anna Margit Emlékmúzeum

Egy 18. században épült barokk, az átalakítások miatt ma már inkább eklektikus stílusú műemlék polgárházban kaptak helyet Ámos Imre és Anna Margit festőművész házaspár alkotásai.

Ámos Imre képei és Anna Margit 1930-as években készült temperamunkái láthatók az állandó kiállításon. Ámos Imre látomásos képeinek világa a Szabolcs-Szatmár megyei szülőföldhöz, később Szentendréhez kötődik, megrázó előérzete a művész korai, értelmetlen halálának. A gyűjtemény anyagát Anna Margit adománya is gyarapította.

Barcsay Múzeum

Barcsay Jenő festőművész munkáit bemutató állandó és más időszakos kiállításoknak is helyet adó múzeum.

A szentendrei festészet konstruktivista vonulatának meghatározó mestere volt. Festményei mellett az emlékmúzeumban láthatók Barcsay Jenő murális alkotásai között az Asszonyok (1963) című márványmozaik részletei, a Bartók emléke üvegmozaik, s az 1982-85-ből való gobelinek.

Szentendrei Képtár

A Fő tér keleti felén, egy 1720-ban épült barokk stílusú kereskedőház földszintjén található.

A Képtárban folyamatosan időszakos kiállításokat rendeznek. Volt már többek között Ámos Imre, Vajda Lajos, Barcsay Jenő, Pirk János műveiből válogatás.

Római Kőtár

A 11-es főút mentén található ez a szabadtéri kis rész, ahol a Szentendrén előkerült kőemlékeket láthatjuk.

Egy római kori tábor falai álltak a városban, amelyek az elmúlt századokban tűntek el. Ennek a maradványait gyűjtötték össze a kőtárban.

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató