2021/05/17
Pilis látnivalók, kirándulási lehetőségek

A Pilis nagyon népszerű kirándulóhely, köszönhetően Budapesthez való közelségének. Sok vadregényes szurdok, kilátó és remek program található itt, ahol a gyerekek sem unatkoznak!

Kirándulási lehetőségek

Rám-szakadék

A Pilis legismertebb kirándulóhelye, amelynek végigjárásához egy kis tereprutin sem árt.

A turistáknak összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük. A szűk, meredek falakkal (melyek magassága eléri a 35 métert, szélessége pedig több helyen 3 méternél is kisebb) határolt mélyedés a különféle vulkáni rétegek keresztmetszetét adja. A puha tufában magas, függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, vízesések alakultak ki.

A turisták közlekedését kiépített korlátok, kapaszkodók segítik elő. A meredekebb részeken, a kapaszkodóknál pedig kőbe vájt kisebb üregek biztosítják lépcsőszerűen a kiránduló biztonságos feljebb jutását. A zuhatagok mellett több helyen is biztonságos létrák adnak segítséget a több méteres szintkülönbségek legyőzésére.

Megközelítés: Dömös határából érdemes indulni a piros-zöld-sárga sáv jelzésen, a szakadékba a zöld sáv jelzésre kell rátérni.

Ilyen létrákat is meg kell mászni
Ilyen létrákat is meg kell mászni

Dobogókő

A Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsa, tengerszint feletti magassága 700 méter. Itt épült az ország egyik első menedékháza, a Báró Eötvös Loránd Menedékház, amely ma turistamúzeum.

A kilátóból nagyszerű panoráma nyílik a Dunakanyarra és a Börzsönyre.

Kilátás az északi részre
Kilátás az északi részre

Pilis-tető, Boldog Özséb-kilátó

A Dunántúli-középhegység legmagasabb csúcsán, 756 méter magasan áll a kilátó. Az eredetileg geodéziai torony átépítésével egy 17 méter magas kilátót hoztak létre.

Megközelítés: Pilisszántó északi részén lévő Szikla Színház parkolóból a piros barlang, majd a zöld sáv jelzésen.

Kilátás a Pilis-tető alatti részre
Kilátás a Pilis-tető alatti részre

Pilisi Boldogasszony kápolna

Pilisszántó határában található, ha a Pilis-tetőre megyünk, egy kitérőt megér ez a nem szokványos kápolna. 2003-ban építették a Makovecz Iskola építészhallgatói.

Érdekessége, hogy úgy tervezték és építették – mint az Árpád-kori fény templomokat –, hogy a tájolása miatt, december 21-én, az év legsötétebb éjszakája után a reggeli napsugár megvilágítja az oltár mögött ülő Boldogasszonyt.

Érdekes egy kápolna
Érdekes egy kápolna

Dera-szurdok

Pilisszentkereszt határában a Kovács-patak mélyítette szurdokvölgy azoknak ajánlott, akiknek a Rám-szakadék túl nehéz.

A festői völgyben kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák találhatók.

A szurdok elején kialakított parkolóból mindössze 1,8 km-es sétával egy körtúra tehető.

Kellemes sétával könnyen teljesíthető ez a túra
Kellemes sétával könnyen teljesíthető ez a túra

Holdvilág-árok

A Pomáz után (Kiskovácsi) található szurdokvölgy szintén népszerű kirándulóhely.

Hidakon, falépcsőkön kanyarog az út, követve, keresztezve a patak útvonalát mintegy 2 km hosszan. A szurdok végén található a Remete-barlang, ahol csapadékos idő esetén 10 méteres vízesés is kialakul.

Megközelítés: a Gálfi Béla Szakkórház mellett a piros kereszt jelzésen.

Egri vár

Jól olvassátok, a Pilisben is található egy egri vár a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjén, Pilisborosjenő határában.

A várat az Egri csillagok című film forgatásához építették az 1960-as években. Várkonyi Zoltán filmrendező a látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez választotta a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyet a film egyik helyszínéül.

Sajnos egyre inkább elfoglalja a természet a várat, de egy kellemes kirándulást mindenképp érdemes tenni.

Megközelítés: Pilisborosjenő nyugati részéből a kék T jelzésen.

Sajnos eléggé lelombozó már a vár látványa
Sajnos eléggé lelombozó már a vár látványa

Visegrád

Magyarország egyik legkisebb városa, népszerű kirándulóhely a Dunakanyarban.

Vára, mely egy alsó várból és egy citadellából áll, kiemelkedő jelentőségű: a középkorban a magyar királyok egyik legfontosabb rezidenciája állt itt.

A Királyi palotát Károly Róbert építtette, amikor Visegrádba helyezte a székhelyét. Mátyás király gótikus stílusban újíttatta fel. A török hódítás után rommá vált az épület, helyreállítása során az egykori királyi lakóépület és a kert helyreállítása készült el. Ma az épületben a Mátyás Király Múzeum kiállításai láthatóak, a királyi palota története és rekonstruált enteriőrjei.

A Fellegvárat építtetését IV. Béla felesége kezdte meg, amit Károly Róbert, I. Lajos, majd Zsigmond király folytatott. A török idők után katonai jelentősége megszűnt.

Az alsóvár legjelentősebb épülete a Salamon-torony. Lakótoronynak épült, de a későbbiekben volt királyi szálláshely és raktár is. Ma a Mátyás Király Múzeum kiállításai láthatóak, a visegrádi királyi palota gótikus díszkútja, Mátyás király visegrádi szobrászműhelye és Visegrád története.

A Fellegvár feletti részre érdemes akár kocsival is menni, mert több remek program is várja a látogatókat a Mogyoróhegy.

A Zsitvay-kilátó 378 méter magasan áll itt. Tiszta időben a fővárost és 100 kilométeres környezetét is belátni, a Mátrától a Pilisen keresztül egészen és Zsámbéki-medencéig.

A Mogyoró-hegyi vadbemutató kertben gímszarvasok, vaddisznók, kecskék láthatóak. Maga a park kis területen van, kisgyerekeknek jó program.

A bobpálya nagyszerű kikapcsolódás mindenki számára. Két pálya is van, egy medres és egy alpesi.

Fent a Fellegvár, lent a Salamon-torony látható
Fent a Fellegvár, lent a Salamon-torony látható

Bertényi Miklós Füvészkert

Visegrád határában található ez az arborétum, amely nagyon jól kitáblázva mutatja be a különböző fákat, növényeket.

A területen egy kisebb szurdokvölgy is található, érdemes ezt is bejárni.

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

Hazai cikkek térképen jelölve

Cimkék: , ,