Ez a térkép fog dönteni, hova utazhatunk?

by radopeter1983

Már korábban felmerült, hogy az EU schengeni-övezetén belül legyen egy egységes rendszer az utazások korlátozásának terén. Úgy tűnik, készen áll, hogy mi alapján hova utazhatunk.

Az akár a napokban elfogadott tervezet szerint az Európai Betegség-megelőzési és Kontrolláló Központ (ECDC) készítené el azt a térképet, amelyen három szín alapján (zöld, sárga, piros) sorolnák be a régiókat.

A zöld színű régióba szabadon lehetne utazni és mozogni, ezt az adott régió kormánya nem korlátozhatná.

A sárga és piros színű régiók esetében a kormányok dönthetnék el a korlátozást. Erről legalább 48 órával előtte értesíteni kellene az Európai Bizottságot.

A térkép nemcsak a fertőzöttek számát venné figyelembe, hanem az elvégzett tesztek számát és az elvégzett vírusteszteken belül a pozitivitási rátát is.

Az ECDC már most is készít térképet a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma szerint (halványsárga a kevésbé, a sötétpiros a leginkább fertőzött régiót jelenti):

Forrás: ECDC honlap
Forrás: ECDC honlap

Ha ez alapján történne az utazás korlátozása, az azt jelentené, hogy pl. Spanyolországba és Franciaországba nem tuti, hogy utazhatnánk…

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató