Fontos változás mától az ESTA engedélyben!

by radopeter1983

Aki az USA-ba szeretne utazni, annak érvényes ESTA beutazási engedéllyel kell rendelkeznie. Ennek szabályai változtak meg mától a magyar állampolgárok számára!

Az ESTA-t interneten kell igényelni, ami valójában egy előzetes beutazási engedély (de nem jogosít fel biztos belépésre). Ennek birtokában két éven át többször is beutazhatunk az USA-ba. Most ez változott meg.

Az ESTA-ról itt olvashatsz részletesen!

Két lényeges változás van:

  • Az eddigi két év helyett csak egy évig lesz érvényes az ESTA, valamint csak egyszer léphetünk be vele az USA területére!
  • Fontos, hogy a már érvényes ESTA-t ez nem érinti, csak a 2023. augusztus 1. után beadott kérelmekre fog vonatkozni!

Az USA Nagykövetsége az alábbi tájékoztatót tette közzé:

„Magyarország Kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken.  Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.

Az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. Ennek ellenére, a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a VWP követelményeinek minden szempontból megfeleljen.  A VWP egy átfogó biztonsági együttműködés az Egyesült Államok és a kijelölt partnerei között, amely azért jött létre, hogy védje az amerikai emberek és az Egyesült Államokba utazók biztonságát.

A módosítás azonnali hatályú, és mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezelik.  Az ESTA érvényességének csökkentése kizárólag ezen nyilatkozat hatálybalépése után beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti, és nem visszamenőleges hatályú.  A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató