München látnivalók, térképek

by radopeter1983
München látnivalók, térképek

München Bajorország központjaként Európa egyik legvirágzóbb városa. Az Oktoberfestről is híres város ennél fogva sok látnivalót tartogat.

München látnivalók

Marienplatz

A Mária tér München főtere, az óváros közepén található.

Legszebb épülete az új városháza. A neogótikus épületet Georg Hauberrisser építette 1867 és 1908 között. A főhomlokzaton bajor királyok, választófejedelmek és Münchent szimbolizáló szobrok, allegorikus figurák állnak. A tér felőli homlokzat körülbelül 100 méter hosszú, a torony pedig 85 méter magas. A toronyban hallhatjuk Európa egyik legnagyobb harangjátékát, amelynek része az erkélyen megjelenő több mint 30 figura.

A tér keleti oldalán a feltűnő, fehér színű régi városháza látható. A 15. században, gótikus stílusban épült, amit később több stílusban átépítettek. Jelenleg egy játékmúzeum (Spielzeugmuseum) üzemel benne.

Az új városháza épülete a Marienplatz-on
Az új városháza épülete a Marienplatz-on

Szent Péter-templom

A Marienplatzról nyíló egyik utcában áll bajor román stílusban épült templom.

Figyelemre méltó a Krisztus oltára, az oltalmazó Mária-oltára, valamint Erasmus Grasser Aresinig epitáfiuma. Érdekessége még Szent Munditia ékszeres csontváza.

A torony kilátóként is üzemel, ahonnan remek panoráma nyílik a közvetlen belvárosra. Minden információ itt található!

A Marienplatz mellett álló templom kilátóként is üzemel
A Marienplatz mellett álló templom kilátóként is üzemel

Miasszonyunk-templom (Freuenkirche)

A Marienplatztól nem messze találjuk München egyik legrégebbi és legnagyobb templomát.

Jellegzetessége a két magas torony és azon a két zöld kupola. A fejedelmi sírboltba lépcső vezet, ott IV. Lajostól kezdve egészen a 20. században elhunyt III. Lajos bajor király a Wittelsbach-házi uralkodók sírjai találhatóak.

München legimpozánsabb temploma
München legimpozánsabb temploma

Isar-kapu

Az Isar-folyó irányából közelítve ez a középkori városfal négy főkapujának egyike.

A védelmi erődítményként szolgált és München három fennmaradt gótikus városkapuja közül a legkeletibb. Jelenleg egy múzeum működik az épületben, amelyet Karl Valentin komikusnak és színésznek szenteltek.

Sendling-kapu

Az óváros délnyugati végén találjuk a másik fontos egykori városkaput.

A mai kinézetét 1906-ban nyerte el, amikor a két oldaltorony mellett egy nagy boltívvel helyettesítették az addigi három boltíves falat.

Győzelem kapuja (Siegestor)

A három boltíves kaput eredetileg a bajor hadsereg dicsőségének szentelték, de a 2. világháborút követő helyreállítása óta ma a békére emlékeztet.

Sokan kicsit jellegtelennek tartják, de ha a Leopoldstrasse-n járunk, annak déli lezárásaként érdemes tenni oda egy sétát.

A hadseregnek szentelték, de a béke szimbóluma lett
A hadseregnek szentelték, de a béke szimbóluma lett

Münchner Residenz

Az óváros északi részén található az egykori bajor hercegek, választófejedelmek és királyok palotája.

Az épületcsoport Németország legnagyobb városi palotája és egyben Európa egyik legnagyobb művészeti múzeuma. Több építészeti stílus keveredik benne: a reneszánsz, barokk, rokokó és a klasszicizmus.

A palotakomplexum tíz belső udvar körül három nagy épületcsoportból áll. Az egyik a Königsbau (azaz „Királyi építmény”, a Max-Joseph tér felőli oldalon), a második a Maximilianische Residenz vagy Alte Residenz, a Residenzstraße felé nyíló homlokzattal, a harmadik pedig a Hofgarten park felé néző Festsaalbau. A paloták hatalmas belső terének jelentős részét Residenzmuseum foglalja el, a látogatható termek száma 130.

Hofgarten

A Münchner Residenz mögötti kert egy hangulatos park, népszerű pihenőhely.

A kert közepén található a Diana istennőnek szánt pavilon, amelynek nyolc boltívéből ösvények indulnak ki. Emellett egy szökőkút is található itt.

A Hofgarten kedvelt sétálóhely
A Hofgarten kedvelt sétálóhely

Theatinusok temploma

A Hofburg melletti Odeonsplatzon álló templom egy fogadalom révén épült meg.

Henrietta Adelheid savoyai hercegnő, Ferdinánd Mária bajor választófejedelem hitvese tette 1659-ben a fogadalmat, amelynek értelmében a trónörökös megszületését akarta egy udvari templom építésével meghálálni. Egy olasz építészt bíztak meg vele, így ez lett az első olasz késő barokk stílusú templom, amelyet az Alpoktól északra építettek fel.

A Wittelsbach bajor uralkodóház temetkezési helye lett, jelenleg 47 tagja nyugszik a kriptában, köztük több bajor választófejedelem és király.

Englischer Garten

Az óvárostól északra, az Isar folyó mentén lévő 417 hektár területű városi parkja Európa legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. Területe a new york-i Central Parknál is nagyobb.

A Rumford gróf néven is ismert amerikai Benjamin Thompson tervei alapján hozták létre ezt a parkot 1789-ben, Károly Tivadar pfalzi és bajor választófejedelem uralkodása idején. Az Angol park elnevezés a kialakításának stílusára utal.

A parkban több díszítő jellegű építmény található. Egyikük a Monopteros, a római stílusú ión oszlopfőkkel díszített körtemplom. Másik jellegzetes épülete az ún. Kínai torony, amely körül sörkert működik.

A hatalmas területű Angolkert jellegzetes épülete
A hatalmas területű Angolkert jellegzetes épülete

Maximilianeum

Az Isar folyó melletti szép épület a bajor tartományi parlament otthonaként szolgál.

Eredetileg egy alapítvány működött az épületben, ami a tehetséges diákokat karolta fel. A II. világháborúban az épület súlyosan megsérült, ahová 1949-ben költözött a parlament.

A bajor parlament székhelye
A bajor parlament székhelye

A béke angyala (Friedensengel)

Az Isar folyón átívelő a Luitpold-híd mellett áll a 38 méter magas korinthoszi stílusú oszlop, amelynek tetején a Béke angyalának hat méteres szobra áll.

A szobor az 1870-71-es francia-német háborút követő 25 békés év emlékét őrzi. Az emlékművön híres személyek arcképe is látható, többek között I. Vilmos császáré, Bismarcké és II. Frigyesé.

Az oszlop alatti csarnokban arany mozaikok vannak, amelyek a háború és a béke, a győzelem és a kultúra áldásának allegóriáit ábrázolják.

Az emlékmű a nevéből adódóan a békét szimbolizálja
Az emlékmű a nevéből adódóan a békét szimbolizálja

Nymphenburgi-kastély

A belvárostól kijjebb, nyugatra áll München egyik legimpozánsabb épülete.

Ferdinánd Mária bajor választófejedelem építtette a 17. században a Wittelsbachok nyári rezidenciájaként. A kastély több évtizeden át épült, még egy porcelánmanufaktúra is helyet kapott.

A kastély egy hatalmas épületegyüttes, amelynek középső része látogatható. Hatalmas park tartozik hozzá több tóval és az őket összekötő csatornarendszerrel. Egyik szárnyában van a kocsi- és szánmúzeum, az emeleten egy porcelánmúzeum is található.

A kastély és hatalmas parkja kötelező látnivaló Münchenben
A kastély és hatalmas parkja kötelező látnivaló Münchenben

Oktoberfest

München és talán Németország legnagyobb rendezvénye az ősszel megrendezésre kerülő sörfesztivál.

A Theresienwiese-n tartott esemény több millió embert vonz a világ minden tájáról. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek (Wiesnbier), amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál.

Én pár órát töltöttem itt, de két korsó (itt 1 literesek) sört elég jól „megéreztem”. A sátrakban csinos hölgyek viszik a rengeteg sört a vendégeknek, miközben azok az asztalon énekelnek. Érdemes egyszer eljönni és átélni a hangulatot.

Az Oktoberfest a világ legnagyobb "sörös" rendezvénye
Az Oktoberfest a világ legnagyobb „sörös” rendezvénye

Bavaria-szobor

A Theresienwiese területén áll ez a bronzszobor, amely egy bajor hazát, erejét és dicsőségét megszemélyesítő nőalak.

A 8,9 méter magas alak egy 9,6 méter magas kőalapzaton áll, súlya kb. 87 tonna. Az 1840-es években készült szobor a klasszikus ókor óta az első olyan kolosszális szobor, amely teljes egészében öntött bronzból készült. A mai napig technológiai remekműnek tekintették és tekintik.

Egy belső körlépcső vezet fel a szobor fejében lévő kilátóhelyre, ahonnan négy sisaknyíláson keresztül kilátás nyílik a Theresienwiese-re és München belvárosára. Minden információ itt található!

A szobor a bajor haza nagyságát fejezi ki
A szobor a bajor haza nagyságát fejezi ki

Olympiapark

A városi parkban rendezték az 1972-es nyári olimpiát, ahol a helyszín létesítményei ma is állnak és jelenleg is rendezvények, koncertek, sportesemények helyszínei.

A park legismertebb épülete az Olympiastadion, amely régen a Bayern München otthona is volt.

Emellett a 290 méter magas Olimpiai Toronyba érdemes felmenni, ahonnan nagyszerű a kilátás a városra. Minden információ itt található!

A park az 1972-es nyári olimpia helyszíne volt
A park az 1972-es nyári olimpia helyszíne volt

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató