Dubaj látnivalók, térképek – A luxus városa

by radopeter1983
Dubaj látnivalók, térképek - A luxus városa

Dubaj neve összeforrt a luxussal, amit szerencsére már mi is könnyebben megtapasztalhatunk évek óta. Ráadásul egy Dubaj utazás nem kerül sok pénzbe számunkra sem. Az emirátus az idegenforgalmat állította középpontba az ezredforduló körül, azóta sorra épülnek a szebbnél szebb felhőkarcolók és luxusépületek. Dubaj látnivalók sokaságát kínálja, amit most Ti is olvashattok részletesen!

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa. A Perzsa-öböl déli partján fekszik, az Arab-félszigeten.

A emírség fővárosa az ország legnagyobb területű városa, Abu Dhabi.

2023 márciusában jártam Dubajban (és Abu-Dhabiban), amiről részletes képes-videós beszámolót is írtam!

Dubaj látnivalók

Burj Khalifa

A 160 emeletes, felfelé lépcsősen keskenyedő torony 828 méteres magasságával a világ legmagasabb épülete. A 124. emeleten található a zárt kilátó, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra és a tengerre is.

A világ legmagasabb épülete a legelső Dubaj látnivalók listáján
A világ legmagasabb épülete a legelső Dubaj látnivalók listáján

A Burj Khalifa több világrekordot tart, mint például a legmagasabban fekvő kilátó, uszoda, szórakozóhely vagy a világ leggyorsabb liftje.

A kilátóba időpontra kell megvenni a jegyet, de fent bármeddig maradhatunk. Érdemes naplemente előtt felérni és onnan nézni meg, ahogy a tenger horizontján eltűnik a Nap.

És ilyen a kilátás a 124. emeletről

Az épület mellett található a Dubai Mall, ami a világ 2. legnagyobb területű bevásárlóközpontja!

Jegyvásárlás, információk

Megközelítés: piros metróval a Burj Khalifa/Dubai Mall megállóig.

Dubai Fountain

A Burj Khalifa előtti híres zenére „táncoló” szökőkút a világ legnagyobbja, ilyen típusú csak Las Vegasban található ezenkívül.

Főleg sötétben üljünk le a tó mellett kialakított sétányon egy padra és csodáljuk az előadást (pl. Michael Jackson, Bocelli).

Az egyedülálló kialakítás öt sugárkörrel rendelkezik. Lenyűgöző magasságba lövik a vízsugarakat, ráadásul a show több mint 30 km-ről is látható. A több ezer WET szuper-égőnek és a több mint 20 színes projektornak köszönhetően a látvány igazi vizuális remekművé vált.

12 óra után is van két előadás, de naplementétől egészen 23 óráig félóránként láthatjuk a vízijátékot.

Egy csodás Bocelli-Celine Dion zenés előadást sikerült anno felvennem:

Palm Jumeirah és Atlantis Hotel

A Pálma-szigetként ismert mesterséges sziget teljesen beépült, végigutazva rajta ez jól látható.

Viszont ami miatt a turisták a pálma „csúcsára” utaznak, az Atlantis Hotel. Autóval egy víz alatti alagúton lehet megközelíteni.

A pálma oldalain, „levelein” luxusszállodák, luxusapartmanok épültek ezrével, ahol hírességek is meg szoktak fordulni.

Nemcsak szálloda, hanem vízi élménypark is akváriummal, csúszdaparkkal, delfináriummal és sok medencével. Külsősöknek is nyitott ez, belépő ellenében mi is élvezhetjük mindezt.

Információk

Megközelítés: Monorail-lel, aminek kiindulóállomásához a T1 villamossal kell utazni a Palm Jumeirah 1 megállóig.

A pálma végén áll az Atlantis Hotel

Dubai Marina

Egy mesterséges öböl a Palm Jumeirah közelében, amit magas felhőkarcolók árnyékában sétálhatunk körbe a kiépített sétányon.

Rengeteg szebbnél szebb jachtot láthatunk és egy nagy pláza, a Dubai Marina Mall is itt található. A T1 villamos a legszebb részét körbejárja, így utazva is megcsodálhatjuk.

Megközelítés: piros metróval a Dubai Marina Mall megállóig ; T1 villamossal (Marina Mall megállónál metrócsatlakozása is van).

A sétányról csodás yachtokat láthatunk
A sétányról csodás yachtokat láthatunk

Burj al-Arab

Az Arabok tornya jellegzetes vitorlát formáló szálloda egy mesterséges kis szigeten. Dubaj ikonikus luxusszállodája, vélhetően mindenki látta már képeken. Előszeretettel használják rá a világ első hétcsillagos szállodája címet.

A modern arab stílusban készült lakosztályokat csak a szállóvendégek élvezhetik, de a hotel több része nyilvános, így éttermei is.

Az Al Muntaha étterem 200 méter magasan áll, csodás panorámával az öböl vízére.

Asztalfoglalásról, étterem megnézéséről információ

Megközelítés: 8-as, 81-es, 88-as busszal a Burj Al Arab Hotel megállóig.

A Burj Al Arab a Dubaj látnivalók egyik kihagyhatatlan épülete
A Burj Al Arab a Dubaj látnivalók egyik kihagyhatatlan épülete

Dubai Frame

Az egyik legújabb látványosság egy ablakkerethez hasonlító építmény. Méltán lett Dubaj egyik legnépszerűbb látnivalója!

Felső részében egy üvegpadlón sétálva láthatjuk alattunk a várost. A külső lift üveges, így a fel- és lemenet közben is fantasztikus a kilátás.

Sokan nem mennek el ide, mondván, a Burj Khalifához hasonló. Viszont jóval olcsóbb és sokak szerint látványban nem ad kevesebbet.

Belépőárak, nyitvatartás, minden információ

Megközelítés: Al Jafiliya metróállomástól (piros vonal) az F09-es busszal a Dubai Frame megállóig.

A Dubai Frame Dubaj egyik legújabb látnivalója

Dubai Miracle Garden

Rengeteg virág látható különböző kialakításban, sokak szerint mindenképp megéri idelátogatni.

A kert legnagyobb látványossága egy Emirates gép, amely teljesen virágba van öltöztetve. Emellett sok mesefigurát is láthatunk, így gyerekek számára is nagyon jó program.

Nyáron nincs nyitva a forróság miatt.

Belépőárak, nyitvatartás és minden információ

Megközelítés: 105-ös busszal a Miracle Garden megállóig. (A napi- és hetijegy nem jó erre a buszra, szabad pénz legyen a NOL kártyán!)

Még az Emirates is teljes virágba van öltöztetve

Bevásárlóközpontok

Dubaj látnivalók közt rengeteg pláza van, amik nemcsak szimplán vásárlásra vannak kitalálva, hanem különböző extrém dolgokat is láthatunk. Ezek közül hármat emelek ki.

Mall of the Emirates

Legmeghökkentőbb helyszíne a Ski Dubai, egy üvegfal mögötti síközpont! Öt pályával rendelkezik, a leghosszabb lejtő 400 méter. Ha ki akarjuk próbálni, felszerelés a helyszínen bérelhető.

Emellett gyerekeknek kialakított szórakoztató központ, a Magic Planet is itt található. A piros metróval közelíthető meg.

Dubai Mall

A Dubai Mall a másik nagy pláza, ami a Burj Khalifa mellett helyezkedik el. Ez a világ legnagyobb bevásárló-, szórakoztató- és szabadidős központja.

Itt található a The Dubai Aquarium and Underwater Zoo, egy olimpiai méretű jégpálya, a gyermekeket egyszerre szórakoztató és tanító Kidzania, valamint egy hatalmas mozikomplexum.

Több bejárata pedig a zenélő szökőkút felé van, így mindez egyben egy teljes délutáni programnak is beleillik.

Dubai Festival City Mall

A Dubai Creek folyó partján található, közel a nemzetközi reptérhez.

Itt elsősorban a külső környezet az egyedülálló, mert főleg este nagyszerű a kilátás az öböl partján lévő sétányról a Burj Khalifa felé a felhőkarcolók tömegére.

Megközelítésére a buszokon kívül a leghangulatosabb, ha a zöld jelzésű metróval elmegyünk a Creek végállomásig, ott pedig az Al Jaddaf Marine kompállomásról abrával megyünk át (CR 6 vonal). A menetdíj mindössze 2 dirham.

Bluewaters Island

A legújabb szenzáció a Dubai Marina mellett felépült kis sziget.

A szigetre autóval és gyalog is megközelíthető, ahol szálloda, üzletek, éttermek várják a látogatókat.

A legnagyobb látványosság az Ain Dubai elnevezésű óriáskerék lesz, amely 2021 októberében indul első „körútjára”. Éjjel-nappal üzemelni fog, kb 38 perc alatt tesz meg egy kört.

IMG Worlds of Adventure

A világ legnagyobb beltéri szórakoztató központja is Dubaj látnivalói közé tartozik.

Az 1,5 millió négyzetméteres park négy tematikus részre van osztva: Marvel, Cartoon Network, Lost Valley, IMG Boulvard. Ezen kívül 12 termes mozi és 28 étterem található a parkban.

Minden információ itt található!

Múzeumok

A Dubaj Múzeum valaha Al- Fahidi erőd ma múzeumként funkcionál. Bemutatja a város múltját, hogyan indult fejlődésnek az egykori kisváros. Legközelebbi metróállomás a zöld vonalon az Al Fahidi megálló.

A Sheikh Saeed Al Maktoum Háza a jelenlegi uralkodócsalád palotája a Dubai Creek folyó partján, ami múzeumként üzemel. Ez szintén a felvirágzás előtti időszakot mutatja be. Az Al Ghubaiba metróállomás (zöld vonal) mellett található.

Az összes múzeumról információ

Bazárok

Egy Dubaj utazás során kihagyhatatlan a bazár felkeresése. Ha veszünk valamit, bátran alkudjunk!

Az Arany-, Fűszer- és Parfümbazár a Creek folyó partján, a Deira negyedében található egymás mellett. Kössük össze ezt a három helyszínt, órákat lehet nézelődni a három bazárrészben. Legközelebbi metróállomás az Al Ras megálló (zöld vonal).

A Textilbazár a folyó másik oldalán van (Bur Dubai Souk). Az arabok híresek a textiltermékekről, itt is mindenféle található. Legközelebbi metróállomás az Al Ghubaiba megálló (zöld vonal).

Szinte minden fűszert megtalálunk
Szinte minden fűszert megtalálunk

Wild Wadi vízipark

Ez egy népszerű aquapark, ráadásul a Burj al-Arab mellett. Különlegessége, hogy középkori arab építészeti stílusban épült.

Ha gyerekekkel vagyunk, egy délutánt mindenképp szánjunk rá, bár fel kell készülni, hogy nem olcsó mulatság!

Árak, nyitvatartás és minden információ

Jumeirah mecset

Az arab világ elmaradhatatlan épületei a mecsetek. Természetesen sokat láthatunk a városban, de kiemelendő a Jumeirah.

1998-ban épült, a régi hagyomány és a modern iszlám építészet ötvözete.

Turisták is beléphetnek, de figyeljünk a szabályokra! Hosszú nadrág kötelező, a nők pedig hosszú felsőben, a hajukat eltakarva léphetnek csak be!

Megközelítés: 8-as, 9-es, C10-es, X28-as, 88-as busszal a Palm Strip Center / Jumeirah, Grand Masjid megállóig.

A Jumeirah mecsetbe a turisták is bemehetnek
A Jumeirah mecsetbe a turisták is bemehetnek

Strandok

Az éghajlat miatt nyáron a tengervíz is meleg, a téli hónapokban viszont számunkra kissé hűvöskésnek is tűnhet. A bikini használata megengedett, de a „csekély méretű” fürdőruhákat kerüljük!

Legismertebb talán a JBR Beach (Marina Beach). Ez a Dubai Marina „mögött” található hosszú partszakasz. Anno én magam is itt napoztam, ahonnan az Atlantis Hotel is remekül látszik.

Másik a Jumeirah Public Beach, amit Sunset Beach-ként is szoktak emlegetni. Különlegessége, hogy nagyon közel van a Burj al-Arab, így a látvány miatt is népszerű.

Abu Dhabi

Külön meg kell említeni az Emirátusok legnagyobb városát, ami kb. 140 km-re fekszik Dubajtól. Egy Dubaj utazás során érdemes egy napra átruccani ide is.

Leghíresebb látványossága az impozáns Nagy Mecset (Sheikh Zayed Grand Mosque). Aki pedig szereti a Forma-1-et, a Ferrari World-be kötelező elmenni! Érdekesség, hogy a 7 emírség közül Abu-Dhabi a leggazdagabb!

Dubajból busszal könnyedén el lehet jutni. A buszok kényelmesek és légkondisok, a menetdíj pedig 2.500 Ft/irány körül van.

Az Al Ghubaiba buszállomásról (zöld metró) az E100-as, az Ibn Battuta buszállomásról (piros metró) az E101-es busz megy. Mindegyik reggeltől estig nagyon sűrűn közlekedik.

Abu Dhabi látnivalóit is megismerheted részletesebben!

Vallás

Mivel arab országban vagyunk, ahol az iszlám a vallás, figyelnünk kell néhány dologra! Bár az egyik legnyugatibb felfogású városról van szó, a főbb dolgokat tartsuk be!

Lehetőleg a férfiak ne mászkáljanak laza atlétában, a nők pedig kihívó viseletű öltözékben. Bár emiatt semmiféle szankció nincs, de rosszalló tekinteteket kiválthat.

A strandon sincs probléma a bikinivel, de itt is a „csekély méretű” fürdőruhákat kerüljük!

Külön kiemelendő a Ramadan időszaka (számunkra minden évben más időpontban van). Ez az iszlám holdnaptár 9. hónapja, amikor napfelkeltétől napnyugtáig az iszlám hívők nem esznek és nem isznak. Ilyenkor ne együnk, igyunk nyilvánánosan!

Dubaj időjárása

Dubaj időjárásáról itt részletesen is olvashattok!

Leginkább október és április között éri meg ellátogatni Dubajba, ugyanis akkor még elviselhetőnek mondható az időjárás, átlagosan 28-35 °C körüli a hőmérséklet.

A városra a meleg, időnként párás klíma jellemző, több hónapig is 40 °C fölé kúszhat a hőmérséklet.

A csapadék kevés, az is általában januárban, februárban és márciusban hullik le, éves mennyisége jellemzően nem haladja meg a 150 millimétert.

Nyár elején néha homokvihar is előfordulhat, ami megbéníthatja a várost.

Dubaj időjárása
Dubaj időjárása

Dubaj látnivalók térképeken

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Videó

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

Katar is rohamosan fejlődik. Doha látnivalóit is olvashatjátok a honlapon!

Egyesült Arab Emírségek tudnivalók – minden, amit a beutazásról tudni kell

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató