Dubaj időjárása – minden tudnivaló az utazáshoz

by radopeter1983
Dubaj időjárása – minden tudnivaló az utazáshoz

Dubaj népszerű úti cél, már csak azért is, mert télen is kellemes meleg fogadja a turistákat. Íme részletesen Dubaj időjárása!

Összefoglaló táblázat: mely hónapokban érdemes / nem érdemes utazni Dubajba?

Összefoglaló táblázat: mely hónapokban érdemes / nem érdemes utazni Dubajba?

Éghajlat, évszakok

A sivatagi fekvésnek köszönhetően két évszakra bonthajuk Dubaj időjárását: a téli időszak november-március, a nyári időszak április-október között van.

A „tél” kellemes, tavaszi, néha kora nyári időt jelent, míg a nyár meleg, sokszor forró és magas páratartalmú. Éppen ezért a nyári időjárás néha elviselhetetlen.

Hőmérséklet

A napi átlaghőmérsékletből látszik, hogy a téli időszakban is kellemes, tavaszias időjárásra készülhetünk. Viszont a nyári, főleg a július és augusztus hónapok nagyon forrók, fullasztó meleg a jellemző.

A napsütéses órák száma magas, évi mennyisége kb. 3570 óra.

Dubaj napi átlaghőmérséklete: a reggeli, déli és esti órák hőmérsékletének átlaga
Dubaj napi átlaghőmérséklete: a reggeli, déli és esti órák hőmérsékletének átlaga

A téli hónapokban nem árt reggel és este is egy pulóvert vinnünk, ekkor 15 fok alá is mehet a hőmérő éjjel és kora reggel. Nyáron azonban az éjszakák se nyújtanak felfrissülést, átlagban 30 fok a hőmérséklet éjjel. Nappal pedig gyakori a 40 vagy afeletti fok.

Nappali és éjszakai átlaghőmérséklet

UV-sugárzás

Külön kitérek az ultraviola-sugárzásra, amely komoly problémákat is okozhat, ha nem figyelünk oda!

Április és szeptember között az UV index átlagos értéke 11-12, ami az extrém kategóriába tartozik! Ez azt jelenti, hogy 11 és 15 óra között az érzékeny bőrűek már 15 perc alatt is leéghetnek! Ne felejtsünk el fényvédő krémet vinni és alkalmazni!

UV index: 5-7 között erős, 7-8 között nagyon erős, 8 felett extrém a sugárzás
UV index: 5-7 között erős, 7-8 között nagyon erős, 8 felett extrém a sugárzás

Csapadék

Áprilistól októberig szinte nulla az esélye a csapadéknak. A téli, havi 15-25 mm eső is nagyon kevés, így ha ekkor utazunk, akkor se kell aggódni tartós, nagy esőzéstől.

Átlagos csapadékmennyiség: a csapadék adott havi összege
Átlagos csapadékmennyiség: a csapadék adott havi összege

Átlagosan 4-6 nap várható eső a téli időszakban, ez napi átlagban 3-5 mm.

Tenger vízhőmérséklete

Bár elsősorban nem a tenger miatt utazunk Dubajba, de több partszakasz is tökéletes a fürdéshez. Látható az ábrán, hogy április és november között van 25 fok felett a víz hőmérséklete, ami a legtöbb embernek kellemes. Nyáron kifejezetten meleg, ilyenkor a tenger se nyújt menedéket a meleg elől.

A tenger vízhőmérséklete

Dubajban előforduló időjárási jelenség

Sivatagi fekvése miatt előfordulhat homokvihar. Ez leginkább a téli és a nyári időszak átmenetekor (kb. április) és nyáron fordulhat elő. A komoly homokvihar ritka, legutóbb 2015 áprilisában volt fennakadásokat okozó vihar.

(Az adatok hivatalos oldalakról származnak, több évtizeden alapuló megfigyelések alapján!)

Összefoglalva Dubaj időjárása

Ha nem a tenger vízhőmérséklete a fő szempont (a többségnél nem), akkor a november és április közti időszak a tökéletes Dubajba utazáshoz. Ekkor tavaszi/kora nyári időt élvezhetünk, a páratartalom és a Nap ereje se lesz extrém.

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató