Japán legszebb helyei – 15 csodás látnivaló

by radopeter1983
Japán legszebb helyei

Japán egyedülálló kultúrájának is köszönheti, hogy sok ember számára bakancslistás hely. Nézzük meg a Felkelő Nap országának legszebb helyeit!

A nagy múltra visszatekintő Japán ma a negyedik legnagyobb gazdasági hatalom. Nagyon fejlett ország, jelentősen hozzájárult a modern technológiához és tudományhoz is.

Japán legszebb helyei

Tokió

Japán fővárosa, egyedülálló keveréke a modernitásnak és a hagyományos kultúrának. Hatalmas város, agglomerációjával a világ legnépesebb urbanizált területe.

Sok látnivalója van, ezek közül a legszebb a Sensō-ji templom. Az 645-ben épült buddhista szentély Tokió legöregebb temploma. A régmúltat mutatja be a Császári Palota is, amely csodás történelmi és építészeti értékekkel rendelkezik.

A másik kötelező látnivaló az Ueno Park, Tokió egyik legnagyobb parkja, ahol az Ueno Állatkert, több művészeti múzeum, valamint a tavasszal gyönyörűen virágzó cseresznyefák találhatók.​

Tokióban számos múzeum működik. Az Ueno parkban található a Tokiói Nemzeti Múzeum, amely Japán legnagyobb múzeuma, az ország legjelentősebb művészeti gyűjteménye. A Nyugati Művészetek Nemzeti Múzeuma és a Tokiói Fővárosi Múzeum nagy mennyiségű japán, modern művészeti alkotást és csaknem 10 000 japán és külföldi filmet tartalmaz.

Tokió látnivalók, közlekedés, térképek

Tokió a cseresznyefa virágzásakor a legszebb
Tokió a cseresznyefa virágzásakor a legszebb

Okinawa

Japán fő szigete és Tajvan között fekszik az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

Nemcsak gyönyörű tengerpartokkal és a világszerte híres tengeri élettel rendelkezik, hanem egyedülálló kulturális örökséget is őriz, amelyet a Ryukyu Királyság hagyományai és az amerikai befolyások egyaránt formáltak. Ez különösen jól megfigyelhető az okinawai zenében, táncban, ételben és a hagyományos karatéban, amely itt fejlődött ki.

A kristálytiszta vizű tengerpartok és a korallzátonyok mellett történelmi látnivalókat is érdemes meglátogatni. Ilyen az UNESCO Világörökségi listán szereplő Shurijo-kastély vagy második világháborús emlékhelyek, például a Himeyuri-emlékmű.

Csodás tengerpartokat találunk
Csodás tengerpartokat találunk

Kyoto

Japán egyik legfontosabb és legtörténelmibb városa, amelyet gyakran emlegetnek mint az ország kulturális szíve.

A város több mint ezer évig volt a főváros 1868-ig. Híres a jól megőrzött templomairól, tradicionális faházairól, valamint gyönyörű kertjeiről és évszázados ünnepeiről. A város gazdag történelme és kultúrája miatt UNESCO Világörökség része.

A buddhista templomok és sintó szentélyek közül a legismertebbek közé tartozik a Kinkaku-ji (Arany Pavilon), a Ryoan-ji híres kőkertjével, a Fushimi Inari-taisha a torii kapukkal, és a Kiyomizu-dera, melynek főtere a hegyoldalból nyúlik ki, lenyűgöző kilátást nyújtva a városra.

Kinkaku-ji szentély
Kinkaku-ji szentély

Byōdō-in

Japán egyik legismertebb és legszebb szentélye Uji városában, Kyoto prefektúrában található.

A Heian-kor végén, 1052-ben épült, eredetileg egy arisztokrata rezidenciaként, majd később átalakították buddhista templommá. Az UNESCO világörökségi listájának része, mint a „Kyoto történelmi emlékhelyei” egyike.

Központi és leghíresebb része a Phoenix Csarnok, ami a Japán 10 jenes érmén, valamint a 10 000 jenes bankjegyen is szerepel, így az egyik legismertebb építészeti ikonja az országnak. Az épület a tó közepén áll, és két kisebb pavilont kapcsol össze egy híd, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a víz felett lebegő phoenix madár formáját idézze.

Japán egyik legszebb szentélye
Japán egyik legszebb szentélye

Oszaka

A város ismert élénk városi életéről, kiváló gasztronómiájáról, és modern, valamint történelmi látványosságairól.

A 16. században vált igazán fontossá, amikor Toyotomi Hideyoshi daimyo megépíttette meg az Oszakai várat. Ez Japán egyik legismertebb történelmi épülete, amely csodás kilátást nyújt a városra. A vár körüli parkok, különösen a cseresznyevirágzás idején, népszerű kirándulóhelyek.

Gyakran a „nemzet konyhája” és a „Japán gasztronómiai fővárosa” nevekkel illetik, köszönhetően a sokszínű és ízletes ételeinek. Híres az okonomiyaki (japán palacsinta), a takoyaki (polipgolyók), és a kushikatsu (panírozott és fritőzött húsdarabok) utcai ételeiről.

Az egyik legfontosabb város
Az egyik legfontosabb város

Hokkaido

A második legnagyobb japán sziget, legnagyobb városa Szapporo.

Éghajlata jelentősen eltér az ország többi részének klímájától, jellemzően hűvösebb nyarakkal és hóban gazdag telekkel, amelyek ideális feltételeket teremtenek a téli sportokhoz. Legnépszerűbb síközpontja Niseko, ahol a világ egyik legjobb porhója van.

A Daisetsuzan Nemzeti Park hegyei és völgyei, a Shiretoko-félsziget vadregényes tájai, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, és a Furano virágos mezői csak néhány példa a sziget természeti kincseire.

Népszerű síközpont
Népszerű síközpont

Nara

A város volt Japán első fővárosa 710-794 között. Ebben az időszakban Nara volt a japán kultúra, művészet és politika központja, aminek hatása máig érezhető.

Hét templom, szentély és rom alkotja „az ősi Nara történelmi műemlékeit”, amely az UNESCO világörökségének részét képezi. Ezek: Tódaidzsi, Szaidaidzsi, Kófukudzsi, Gangódzsi, Jakusidzsi, Tósódaidzsi, a Kaszuga szentély és a Heidzsó palota romjai. A Tódaidzsi templomban látható a világ legnagyobb bronz Buddha-szobra.

Szelíd szikaszarvasok járkálnak a városban, főleg a Nara Parkban. A helyszínen sika szembeit (szarvas keksz) lehet vásárolni, amivel a látogatók meg tudják etetni a szarvasokat.

Szarvasok között sétálhatunk
Szarvasok között sétálhatunk

Fuji

Japán legmagasabb hegye 3776 méter. Az ország egyik jelképe, ezért gyakran előfordul a művészetben is. 2013-ban az UNESCO a kulturális világörökség részévé nyilvánította.

Tokiótól 100 km-re délnyugatra található, a világ egyik legismertebb hegye. Szinte állandóan felhők borítják, de a hegyről tiszta időben akár 150 km-re is el lehet látni.

Sokan másszák meg a Fujit, de ajánlatos nyáron teljesíteni. Nem igényel sem hegymászó felszerelést, sem előzetes tapasztalatot. Négy különböző útvonal alakult ki, az egyes utak tíz állomásra oszlanak.

A Fuji az ország ikonikus hegye
A Fuji az ország ikonikus hegye

Nikko

A város elsősorban természeti szépségeiről és gazdag kulturális örökségéről ismert. Több történelmi templomot és szentélyt találunk, amelyek az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek.

A Toshogu szentély Nikko legismertebb látványossága. Tokugawa Ieyasu sógun, Japán egyik legjelentősebb történelmi alakjának nyughelyeként épült. A japán művészet csúcspontjának tartják az Edo-korban.

A Futarasan szentély a hegyekben és erdőkben bővelkedő Nikko természeti szépségének tiszteletére épült, és a hegyi istenségeket tiszteli. Közelében található a híres Shinkyo híd, ami gyakran fotózott építmény.

A közeli Nikko Nemzeti Park a túrázók számára remek kirándulóhely. Itt látható Japán egyik legmagasabb és legszebb vízesése, a Kegon-vízesés. A víz több mint 97 méter magasról zuhan le.

A park fő látványossága a Kegon-vízesés
A park fő látványossága a Kegon-vízesés

Hakone

A hegyvidéki üdülőhely és nemzeti park Tokiótól délnyugatra található, vonattal könnyen elérhető.

Legnépszerűbb része az Ashi-tó. A krátertavon hajókirándulást tehetünk, ahonnan csodás kilátás nyílik a Fuji-hegyre. A tó körüli területen számos sétány és piknikező hely van kialakítva.

Érdemes megnézni a Hakone Szabadtéri Múzeumot. Ez a szabadtéri művészeti múzeum modern és kortárs szobrokat állít ki a gyönyörű hegyvidéki tájban. Többek között Henry Moore és Picasso művei is megtekinthetők, valamint egy piknikterület és egy forró fürdő is található.

A kirándulók az Owakudani-völgyet keressék fel! Itt a látogatók megtapasztalhatják a föld alatti hő forrásait, a gőzfelhőket és a kénbányászatot. Az Owakudani-ból származó fekete tojásokat helyi specialitásként árulják, és azt mondják, hogy minden elfogyasztott tojás hét évvel hosszabbítja meg az életet.

Kellemes kirándulóhely
Kellemes kirándulóhely

Takachiho-szurdok

A Kyushu szigeten lévő szűk, meredek oldalú szurdokot a Gokase folyó vájta ki, létrehozva ezt a csodás kanyont.

Egyik fő látványossága a Manai-vízesés, amely mintegy 17 méter magasról zuhan le a folyóba. A szurdokot gyalogosan is be lehet járni a folyó melletti sétányon, amely számos pontjáról remek kilátás nyílik a folyóra és a környező tájra.

A terület fontos szerepet játszik a japán mitológiában. Itt történtek azok a legendás események, amelyek során az istenek megteremtették a japán szigeteket. A Takachiho maga is szent helynek számít, és számos ősi szentély található a környéken. Leghíresebb a Takachiho-jinja, amely az istenek tiszteletére épült.

A szurdok a mitológiában is fontos hely
A szurdok a mitológiában is fontos hely

Kanazawa

Kis Kyotoként is ismert, mivel a város történelmi hangulata és kulturális látnivalói emlékeztetnek Kyoto városára, de kevésbé zsúfolt környezetben.

Történelme szorosan összefonódik a Maeda klánnal. Hatalmuk szimbólumaként épült a vár, amely bemutatja a japán várépítészeti stílusokat és védelmi technikáit.

Legszebb látnivalója a Kenrokuen kert, amely Japán három leggyönyörűbb hagyományos kertje közé tartozik. Jelentése „hat attribútum kertje”, amelyek az ideális tájkép létrehozásához szükséges elemeket szimbolizálják: tágasság, elszigeteltség, művészet, antikvitás, vízi utak és kilátások. A Kenrokuen különösen híres a szépséges tájképi kialakításáról és a szezonális virágairól.

A Maeda klán hatalmát jelezte a vár
A Maeda klán hatalmát jelezte a vár

Takayama

A város híres jól megőrzött Edo-kori városközpontjáról, amely ma is visszaadja a múlt századok hangulatát.

Takayama a hosszú és zord telek miatt viszonylag elszigetelten fejlődött, ami egyedi kulturális fejlődést eredményezett. Kiemelkednek a kiváló kézművesei és fafaragói, akiknek munkáit Japán-szerte nagyra értékeltek.

A Sanmachi Suji történelmi negyed a központi részen található, ahol az Edo-korban épült, jól megőrzött faépületek sorakoznak. A régió hagyományos sake-pincészetei, műhelyei és kis boltjai ma is működnek.

Belvárosa megőrizte a középkori formáját
Belvárosa megőrizte a középkori formáját

Shirakawa-go

Nem messze Takayamától található ez a csodás falu, magas hegyek közti völgyben.

Elsősorban a gassho-zukuri stílusú házairól ismert, amelyek egyedülálló, meredeken lejtő tetőkkel rendelkeznek, hogy ellenálljanak a téli hónapokban eső nehéz hónak. A neve, „gassho-zukuri”, a kezek imára kulcsolt formáját idézi, ami jól tükrözi a tetőszerkezetek különleges formáját.

Shirakawa-go és a szomszédos Gokayama falvak 1995-ben felkerültek az UNESCO világörökségi listájára, elismerve kulturális értéküket és az ősi építési technikák megőrzését.

Mintha az Alpokban járnánk
Mintha az Alpokban járnánk

Fukuoka

Fontos kikötőváros, amely összeköti Japánt Dél-Korea és Kína többi részével. Japán legrégibb városának számít.

Számos buddhista templommal és sintó szentéllyel rendelkezik. Egyik leghíresebb a Dazaifu Tenmangu, amelyet a tanulás istenének, Sugawara Michizanénak szenteltek. Népszerű célpontja a diákoknak vizsgaidőszakban.

Fukuokának sajátos kultúrája van, és ennek megfelelően számos kulturális látnivalója van. A helyi hagyományokat mutatja be több múzeum is, például a Fukuokai Képzőművészeti Múzeum, a Fukuokai Ázsiai Képzőművészeti Múzeum és a Hakata Macsija Népművészeti Múzeum.

Fontos kikötőváros
Fontos kikötőváros

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató