Vietnám legszebb helyei – 16 csodás látnivaló

by radopeter1983
Vietnám legszebb helyei

Vietnám egyre több turistát vonz, ami a természeti szépségeinek is köszönhető. Nézzünk meg 16 csodás helyszínt!

A Vietnámi-öböl mentén fekvő, hosszú parttal rendelkező ország az elmúlt időszakban nagy fejlődésen ment keresztül, ami a turizmus fellendülését is eredményezte.

Péter egy ázsiai körúton belül járt Vietnámban, amiről egy részletes beszámolót is írt!

Vietnám legszebb helyei

Ha Long-öböl

Vietnám legismertebb helyszíne Hanoi-tól keletre, körülbelül 170 kilométerre. 1994-től az UNESCO Világörökség része.

Az öbölben több mint 1900 mészkőszikla található, amelyek különleges formákkal emelkednek ki a vízből, létrehozva egy csodás tájképet. Többsége lakatlan sziget vagy szirt, nagy része több száz méter magas.

Nevének jelentése „az alámerülő sárkány öble”. A legenda szerint az öböl a tengerhez közeli hegyekben élő sárkány a parthoz szaladt, farkával mély barázdákat húzott a földbe, amit a vízbe merülése után elárasztott a tenger.

Az öböl környékén több halászfalut is találunk, ahol az emberek generációk óta a vízen élnek, hajókon lakva.

Vietnám legismertebb vidéke
Vietnám legismertebb vidéke

Da Nang

Az ország középső részén lévő kikötőváros híres hosszú, homokos tengerpartjairól és a közelben lévő turisztikai látnivalóiról.

Modern városképét a Sárkány-híd uralja, ami a Han-folyón ível. Különösen éjszaka látványos, amikor a hidat kivilágítják és szombatonként „tüzet okád”.

A tengerpartja végig homokos, legismertebb a My Khe strand. Jól kiépített rész, sok szállodával, étteremmel.

A várostól 8 km-re emelkedik egy különleges hegy. A Márvány-hegyek (Ngu Hanh Son) öt mészkő- és márványhegyből állnak. Híresek lenyűgöző barlangjaikról, buddhista szentélyeikről és hindu templomaikról, valamint a csúcsaikról nyíló csodás kilátásról.

Da Nang ikonikus része a Sárkány-híd
Da Nang ikonikus része a Sárkány-híd

Arany Híd

A különleges kilátó Da Nang közelében található. A híd két óriási, kőből készült kéz, amelyek úgy tűnik, mintha tartanák.

2018-ban adták át, és gyorsan világhírűvé vált különleges kialakítása és a környező természeti szépség miatt. Kb. 150 méter hosszú és 1.400 méter magasságban helyezkedik el a tengerszint felett, így lenyűgöző kilátást nyújt a környező hegyekre és az alattuk elterülő tájra.

A híd a Ba Na Hills üdülőközpont része, amely magában foglal egy francia stílusú falut, egy vidámparkot, szállodákat, éttermeket és a világ egyik leghosszabb kabinos felvonóját.

Két kéz tartja a kilátósétányt
Két kéz tartja a kilátósétányt

Ban Gioc-vízesés

A vietnámi-kínai határon lévő vízesés Ázsia egyik legnagyobb és leglátványosabb természetes vízesése a Quay Son folyón.

Több mint 200 méter széles és több mint 70 méter magas szintkülönbségeken keresztül ömlik le, több kisebb és nagyobb fokozatban. A víz hatalmas ereje és a környező buja zöld táj kontrasztja lenyűgöző látványt nyújt. A vízesés különösen az esős évszakban, amikor a vízhozam a legnagyobb, mutatja meg igazi erejét és szépségét.

A folyóról hajóval is megközelíthetjük, így közvetlen közelről csodálhatjuk meg.

Ázsia egyik legszebb vízesése
Ázsia egyik legszebb vízesése

Ho Chi Minh város

A korábbi nevén Saigon Vietnám legnagyobb városa, az ország déli részén található.

A város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, ami a gyarmati időszakból származó épületeken is jól látható. Ilyen a Hősök Emlékműve, a Notre Dame-székesegyház (egy teljes méretű másolata a párizsi Notre-Dame-nak) és a Főposta.

Nem hagyhatjuk ki a piacokat sem, ahol az ételektől kezdve ruhákat, kézműves termékeket mindent megtalálhatunk. Legismertebb közülük a Ben Thanh piac.

A város modern arcát a Bitexco Financial Tower és más felhőkarcolók adják, jól mutatva Vietnám fejlődését.

Régen Saigon volt a neve
Régen Saigon volt a neve

Nha Trang

A délkeleti részen fekvő város kristálytiszta vizeiről, hosszú, aranysárga homokos strandjairól és gyönyörű tengerpartjáról híres. Partja, a Bãi biển Nha Trang több kilométer hosszan húzódik.

A szemközti szigeten van a Vinpearl Land, egy nagy szórakoztató park sok játékkal, vízi parkkal és óceánáriummal. Érdekessége, hogy a városból kabinos felvonóval is eljuthatunk ide.

Mindezek mellett történelmi emlékeit se szabad kihagyni! Legszebb a Po Nagar Cham templomok, a Cham civilizáció egyik legfontosabb maradványai. A 7. és 12. század között épültek, és a hindu istennő, Po Nagar tiszteletére szentelték. A komplexum négy fennmaradó tornyából a legmagasabb és legimpozánsabb a Nagy Torony, amely lenyűgöző faragványokkal és szobrokkal díszített.

Egyre népszerűbb része Vietnámnak
Egyre népszerűbb része Vietnámnak

Hanoi

A Vörös-folyó partján fekszik Vietnám fővárosa, amely kulturális szempontból is kiemelkedik.

Kiemelkedő látványossága a Ho Chi Minh Mauzóleum komplexum, amely Vietnám nemzeti hősének, Ho Chi Minh elnöknek állít emléket. A komplexum magában foglalja Ho Chi Minh elnök otthonát, egy múzeumot és egy nagy térre épült mauzóleumot, ahol a vezető mumifikált testét őrzik.

Emellett itt található a Nemzeti Történelmi Múzeum, a Forradalmi Múzeum, a Nemzeti Szépművészeti Múzeum, az Irodalom Temploma, az Egyoszlopos Pagoda, Hanoi Zászlótornya, és számos történelmi látványosság.

A belváros ikonikus helyszíne a Hoan Kiem-tó, népszerű találkozóhely. A tó közepén álló Ngoc Son-templom egy kis szigeten helyezkedik el, amelyet egy vörös festésű hídon keresztül lehet megközelíteni.

A főváros az ország kulturális központja
A főváros az ország kulturális központja

Phan Thiet

A Ho Chi Minh város és Nha Trang között lévő tengerparti város leginkább a Mui Ne nevű részével vált népszerűvé. Ez egy kis halászfalu volt, mára viszont Vietnám egyik legkedveltebb tengerparti üdülőhelyévé nőtte ki magát.

A tengerpart mellett látni kell a Vörös homokdűnéket, ahol homokszörfözni is lehet, na meg persze sétálni a finom homokban. Érdemes itt meglesni a napfelkeltét.

Egy másik fontos látványosság a Tündérek patakja, amely vörös és fehér homokkő formációk mellett kanyarog, létrehozva egy kis szurdokot. A vízben mezítláb is lehet sétálni.

Kedvelt üdülőhely
Kedvelt üdülőhely

Hue

Az ország középső részén helyezkedik el a Hurong-folyó mentén. 1802 és 1945 között Vietnám fővárosa volt a Nguyễn dinasztia alatt.

Itt található a híres Királyi Citadella, amely a Nguyen-dinasztia uralkodóinak otthona volt és az UNESCO Világörökség része. A hatalmas, erődített komplexum magában foglalja a Királyi Palotát és számos templomot, pavilont, és múzeumot.

A Citadella falain belül a Tiltott Város is található, amely a császári család privát lakosztálya volt. Bár sok része a vietnámi háború során megsemmisült, a helyreállítási munkálatok folyamatosan zajlanak.

A város másik jelentős vonzereje a Thien Mu-pagoda, amely Vietnám legmagasabb pagodája, és fontos vallási helyszín.

A Nguyen-dinasztia otthona volt
A Nguyen-dinasztia otthona volt

Cat Ba sziget

A Ha Long-öböl része és legnagyobb szigete. Természeti szépsége, gazdag biodiverzitása és kulturális vonzereje miatt népszerű a turisták körében.

Domborzata változatos, több mint felét sűrű trópusi erdők borítják, amelyek részei a Cat Ba Nemzeti Parknak. Ez a park otthont ad számos veszélyeztetett fajnak, köztük a Cat Ba langurnak, amely egy ritka és veszélyeztetett majomfaj.

Kristálytiszta vizei ideálisak a búvárkodáshoz és snorkelinghez. Másik népszerű vízi tevékenység a kajakozás, amivel könnyen felfedezhetjük a kis szigeteket és a barlangokat.

Ha Long-öböl legnagyobb szigete
Ha Long-öböl legnagyobb szigete

Lao Cai

Az ország északnyugati részén található tartomány a Kínával közös határ közelében fekszik.

Népszerű üdülőhelye Sa Pa, a Hmong, Dao, Tay, Giay és más etnikai csoportok otthona. Híres teraszos rizsföldeiről és a Fansipan hegyről, amely Délkelet-Ázsia legmagasabb csúcsa.

Ha egy valóban autentikus piacot akarunk látni, akkor a Bac Ha piacra menjünk. A környékbeli hegyi törzsek tagjai gyűlnek össze, hogy eladják és megvásárolják áruikat. Az embereket hagyományos ruhákban láthatjuk, kiváló hely a helyi kultúra megismerésére.

Rizsteraszai csodásak
Rizsteraszai csodásak

Hoi An

A történelmi várost az UNESCO 1999-ben a Világörökség részévé nyilvánította. Híres jól megőrzött óvárosáról, amely a 15. és 19. század között virágzó kikötőváros volt.

Egyedülálló atmoszféráját a színes francia gyarmati épületek, ősi kínai kereskedőházak, hagyományos japán híd és szűk, macskaköves utcák adják. A város legjelentősebb látványosságai közé tartozik a Japán Híd, a Phuc Kien Ház és a Tan Ky Ház.

A csodás hangulathoz hozzájárul, hogy este a folyópartot és az óvárost színes lámpások világítják meg.

Este lámpások teszik hangulatossá a várost
Este lámpások teszik hangulatossá a várost

Phong Nha – Ke Bang Nemzeti Park

A Đồng Hới városától északra található nemzeti park 2003 óta az UNESCO világörökség része.

A védett területen őserdők és barlangok, ritka állatfajok és föld alatti folyók találhatók. A 300 barlang járatainak hossza összesen 70 km, amelyből eddig 20 kilométernyit tártak fel. Ebben a nemzeti parkban található a Hang Sơn Đoòng, melyről elképzelhető, hogy a világ legnagyobb barlangja.

Másik ismert barlangja a Phong Nha, amely híres kristálytiszta földalatti folyójáról és csodás állócseppköveiről, cseppkőoszlopairól.

Csodás természeti látványosságok vannak
Csodás természeti látványosságok vannak

Phú Quốc-sziget

A Vietnámi-öbölben, Kambodzsa partjaitól délre fekszik, és Vietnám legnagyobb szigete.

Több hosszú, aranyhomokos strand is található, köztük a Sao Beach, amely különösen népszerű a finom, fehér homokja és türkizkék vize miatt. A sziget északi részén a Phú Quốc Nemzeti Park dús trópusi esőerdőket, hegyvidéki tájakat és gazdag biodiverzitást rejt.

A szigeten számos kulturális és történelmi látnivaló is található. Az egyik ilyen a Cơi Nguồn Múzeum, amely bemutatja a helyi kultúrát és történelmet, vagy a Phú Quốc Börtönmúzeum, amely a vietnámi háború alatti történelmi eseményeket dokumentálja.

A szigeten az esőerdők mellett homokos partok is találhatók
A szigeten az esőerdők mellett homokos partok is találhatók

Ninh Bình

Vietnám északi részén fekvő tartomány, egyre növekvő népszerűségnek örvend az utazók körében, köszönhetően természeti szépségének és gazdag történelmi örökségének.

Gyakran hívják „szárazföldi Ha Long-öbölnek”, mivel a karsztos táj és a hatalmas mészkőformációk hasonlóan lenyűgöző látványt nyújtanak, mint a híres tengeri öböl.  Kiemelkedő nevezetessége a Tam Coc, amely szintén híres a barlangokon átvezető hajótúráiról. Területén a rizsteraszok között kanyargó folyókat mészkőhegyek övezik.

A Bai Dinh pagoda Vietnám egyik legnagyobb és legimpozánsabb buddhista templomkomplexuma. Ez a modern építmény hatalmas területet foglal el, és otthont ad Délkelet-Ázsia legnagyobb bronz Buddájának, valamint számos más rekordtartó szobornak és relikviának.

Nagy mészkőformákat láthatunk
Nagy mészkőformákat láthatunk

Mỹ Sơn

Elhagyott és részben romba dőlt hindu templomok együttese Vietnám középső részén. Az UNESCO kulturális világörökségi listáján is szerepel.

A templomokat az időszámítás szerinti 4. és 14. század között az egykori Champa Királyság uralkodói építtették és Siva istennek szentelték. A helyszín több mint 70 építményből állt egykoron, azonban sokat megrongált az idő, a háborúk és az időjárás.

A szentélyek egyedülállóak az általuk használt építési technikák és az építészeti stílusok sokfélesége miatt. Vörös tégla és homokkő felhasználásával hozták létre ezeket a monumentális struktúrákat.

Siva istennek szentelték a komplexumot
Siva istennek szentelték a komplexumot

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató