Marokkó legszebb helyei – 15 csodás látnivaló

by radopeter1983
Marokkó legszebb helyei

Marokkó nemcsak csodás városairól, piacairól, hanem természeti látnivalóiról is híres. Itt van a ország 15 legszebb helye!

Marokkó Afrika északnyugati részén található, az Atlanti-óceán partján. Gazdag kultúrával és régi civilizációval rendelkezik, mivel több nemzet alakította a történelmét. Ez is hozzájárult, hogy a turisták egyik kedvelt úti célja legyen.

Marokkó legszebb helyei

Marrákes

Az Atlasz-hegység lábánál fekvő város Marokkó negyedik legnagyobb városa. Az ország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontját Vörös Városnak is nevezik.

A városban rengeteg piac működik, amelyek sok ezer embert foglalkoztatnak a fazekasság, rézáru, bőr és egyéb kézműves iparban. Itt található Marokkó és egyben egész Afrika legnagyobb forgalmú hagyományos piaca, a Dzsema el Fna.

A piac látképéhez hozzátartozik a Koutoubia mecset. Az almohád dinasztia idején épült és különösen híres magas minaretjéről, amely közel 70 méter magasságával a város legmagasabb pontja.

Marrákes híres gyönyörű kertjeiről is, mint például a Majorelle kert, amelyet az egykori francia festő, Jacques Majorelle hozott létre. Itt Yves Saint Laurent divattervező is gyakran időzött. A botanikai gyűjteménye mellett jellegzetes kék épületei is csodásak.

Marokkó legismertebb turisztikai helye
Marokkó legismertebb turisztikai helye

Aït Benhaddou

Az erődített falu (kszár) az Ounila folyó partján fekszik és valamikor a Marrakes-Timbuktu karavánútvonalat ellenőrizte. 1987 óta szerepel az UNESCO világörökség listáján.

A falu főleg hagyományos pisé (tapasztott föld) technikával épült házakból áll, amelyek a meredek hegyoldalban helyezkednek el. A kasbahok labirintusszerű utcái és szűk sikátorai évszázadok óta változatlanok maradtak.

A környező táj is lenyűgöző, a száraz folyómedrek, pálmafasorok és a távoli Atlasz-hegység remek úti céllá tette. A faluban megismerhetjük a hagyományos berber építészeti stílusokat és a marokkói vidéki életet.

Atmoszférájának köszönhetően gyakran szolgál filmforgatások helyszínéül. Olyan híres filmek és televíziós sorozatok készültek itt, mint a Gladiátor és a Trónok harca.

Sok filmet forgattak már itt
Sok filmet forgattak már itt

Rabat

Marokkó fővárosának történelmi látványosságai az UNESCO Világörökség része.

Látnivalói között kiemelkedik a 12. században épült Oudayas Kasbah, egy erődített negyed. Ma is őrzi középkori hangulatát a szűk, kanyargós utcák, a fehérre és kék színre meszelt házak, valamint a jellegzetes arab-andalúz építészete révén.

A Hassan-torony az egyik legjellegzetesebb emlékmű. A 12. században kezdték építeni, mint egy hatalmas mecset része, de sosem fejezték be.

A városban található a Királyi Palota is, amely Marokkó királyi családjának fő rezidenciája. Bár a palota maga nem látogatható, a környező területek és a kapuk miatt mindenképp érdemes ellátogatni ide.

Rabat egyik fő építménye a Hassan-torony
Rabat egyik fő építménye a Hassan-torony

Fez

Évszázadokon keresztül az ország szellemi, kulturális és vallási központja, 1912-ig a királyság fővárosa volt.

A város három részből áll: Fès el-Bali, az ősi medina, Fès el-Jdid, ahol a királyi palota található, és a modern, francia gyarmati időkben épült Ville Nouvelle.

Fès el-Bali, az UNESCO által világörökségi helyszínnek nyilvánított rész, labirintusszerű utcákkal és több mint 9000 sikátorral rendelkezik. A világ egyik legnagyobb autómentes városi területének tartanak.

Al Attarine madrasa és a Bou Inania madrasa csodás példája a marokkói és iszlám építészetnek, híresek finom faragványaikról és részletes csempemunkáikról.

A kézműipari hagyományokat máig őrzik, amik között kiemelkedik a bőrtermékek gyártása. Sok helyen látni, ahogy ezt a régi módszert alkalmazzák.

A bőrtermékeket régi módon állítják elő
A bőrtermékeket régi módon állítják elő

Chefchaouen

Az észak-marokkói város a Rifik-hegység lábánál fekszik.

A kékre festett utcáiról és házairól vált ismertté, ami miatt gyakran nevezik Kék városnak. A kék szín állítólag a nyári hőséget hivatott elűzni, valamint spirituális jelentéssel is bír, hiszen az ég színét idézi.

A város fontos vallási örökséggel rendelkezik: kb. 20 mecset és imaház, 11 zaouïa (a szúfikhoz kötődő épület) és sok mauzóleum. Ezzel megkapta a Szent város nevet.

Főbb látványossága közé tartozik még a kasbah, egy erődített rész. Ma múzeumként szolgál, ahol a város és a környék történetét lehet megismerni.

A Kék város megnevezés jól látható
A Kék város megnevezés jól látható

Tangier

A Földközi-tenger bejáratának déli részén lévő város a fekvéséből adódóan is fontos hely. Híres kaszinója és mozgalmas éjszakai élete miatt egyre népszerűbb.

Központja a forgalmas Grand Socco piac, ahol éjjel-nappal folyik az élet. Ellentétes oldalán áll a Sidi Bou Abid-mecset, amelynek minaretje fajanszdíszítésű.

A Grand Socco mellett kezdődik az óváros, amelyet a kasbah (fellegvár) ural. Ez magában foglalja a Dár-el-Makhzen-t, a szultáni palotát. Lakosztályaiból marokkói művészeti múzeumot hoztak létre, benne az ország különböző tájainak művészeti tárgyaival.

A tengerparthoz közeli Avenue d’Espagne pálmafasoros sétányán járva, éttermei, szállodai kávézói, nemzetközi élete, Nizza hangulatát idézi.

A Földközi-tenger bejáratánál fekszik
A Földközi-tenger bejáratánál fekszik

Erg Chebbi

Marokkó délkeleti részén a Szahara egyik leglátványosabb dűnéit láthatjuk.

A hatalmas, narancssárga homokdűnék helyenként akár a 150 méter magasságot is elérhetik. A dűnék színei napközben folyamatosan változnak, a hajnali aranyszíntől a naplemente mély narancsáig.

Merzouga közelében található, ami egy kis berber falu, és gyakran kiindulópontja a sivatagi túráknak. Többféleképpen bejárhatjuk a dűnéket: tevén, terepjáróval vagy akár gyalog.

Csodás dűnéken barangolhatunk
Csodás dűnéken barangolhatunk

Meknes

Marokkó négy királyi városa közül az egyik. Gyakran az ország „elfeledett” királyi városaként is emlegetnek, mivel kevésbé ismert, mint Marrákes, Fès vagy Rabat. Éppen ezért nem nincs olyan nagy tömeg, mint a másik három városban.

Meknes a 17. században élte fénykorát, amikor Moulay Ismail szultán tette meg fővárosává, és hatalmas építkezésekbe kezdett. Ennek leglátványosabb példája a hatalmas Heri es-Souani, a szultán lóistállója és raktárai, amely képes volt egyszerre 12 000 ló ellátására.

A Moulay Ismail mauzóleum a szultán nyughelye, ami szintén népszerű a turisták körében. Bár a sírhely csak muszlimok számára látogatható, a mauzóleum udvarai mindenki számára nyitottak.

A csodás Bab Mansour kaput, Meknes bejáratát Marokkó legszebb kapujának tartják, díszes csempéivel és ívelt kialakításával.

Meknes a négy királyi város egyike
Meknes a négy királyi város egyike

Todra-völgy

A völgy a Todra-szorosról híres, ami egy lenyűgöző, több mint 300 méter magas sziklafalakkal körülvett szakasza a Todra folyó mentén. A szoros legkeskenyebb pontjain a sziklafalak távolsága 10 méter.

Nemcsak a túrázók és természetjárók, hanem a sziklamászók kedvelt helyszíne is. A sziklák különböző nehézségi fokozatokat kínálnak, emiatt is a világ sok pontjáról érkeznek bevállalósok.

Hatalmas sziklafalak között túrázhatunk
Hatalmas sziklafalak között túrázhatunk

Casablanca

Az ország legnagyobb városa és gazdasági központja nagyon jól ötvözi a modernizmust a hagyományos marokkói kultúrával.

Legszebb látványossága a II. Hassan mecset, a világ egyik legnagyobb ilyen épülete. Egyike azon kevés mecseteknek Marokkóban, amelyek nyitva állnak a nem muszlim látogatók előtt is. Csodás építészeti remekmű: minaretje a világ legmagasabbja, több mint 200 méter. Jelentőségét jól mutatja, hogy olyan anyagokat használtak az építéskor mint a márvány, az arany és az onix.

A modern részei közül kiemelkedik a Maârif negyed és az Anfa, ahol elegáns üzletek, kávézók és éttermek találhatók.

Természetesen a tengerpartját is meg kell említeni. A part mentén a Corniche sétány húzódik, amely népszerű hely a helyiek és a turisták számára egyaránt.

A világ egyik legnagyobb mecsete
A világ egyik legnagyobb mecsete

Essaouira

Az Atlanti-óceán partján fekvő ősi várost a legendák szerint i.e. 814-ben alapították. Másik neve Szavíra.

A 18. században az egyik szultán megbízásából egy francia építész, Théodore Cornut tervezett ide hadikikötőt és mellé egy kisvárost. A szultán a lehető legnagyobb elismeréssel illette az építészt, az új városnak az asz-Szavíra nevet adta, ami szó szerint azt jelenti, hogy jól tervezett.

Óvárosa UNESCO Világörökségi helyszín, a marokkói és európai építészeti stílusok keveréke. Sokan a legszebb marokkói medinának tartják. Erődített városfal veszi körbe ezt a részt, ami a város egyik fő látványossága.

A hatvanas-hetvenes években a hippik is felfedezték. Jimi Hendrix emlékezetes látogatása után sokan jöttek Nyugat-Európából és az Amerikai Egyesült Államokból. Ennek hatása máig érződik és látszik a városon.

Essaouira óvárosa
Essaouira óvárosa

Dades-völgy

Az Atlasz-hegységben található, A rózsák völgyének is nevezik.

A völgy a Dades-folyó által kialakított kanyon, amely kanyargós útvonalán keresztül sziklás tájakat, meredek sziklafalakat vájt ki.

Legismertebb látványossága a Majomujjak néven ismert sziklaformáció, valamint a számos kanyon és szoros, köztük a híres Dades-szoros. A környék népszerű a túrázók és motorosok körében. A szerpentinúton nagy élmény végigmenni és látni a sziklák különböző formáit.

Nagyon látványos út vezet ide
Nagyon látványos út vezet ide

Tetouan

A Földközi-tengerhez közel található a város az UNESCO kulturális világörökségének részeként.

Gyakran Fehér Városként emlegetik az utcák és épületek jellegzetes fehér színe miatt. Tetuán a spanyol protektorátus időszakában, a 20. század elején élte virágkorát. Ez erősen befolyásolta építészeti stílusát és kulturális örökségét, így a város egyedülálló keveréke az andalúz, berber és spanyol hatásoknak.

A királyi palota mellett híres az óváros mintegy 130 szakrális épületével, műemlékeivel. A medina magjának arculatát a 16. században idemenekült andalúziai mórok és a bevándorló zsidók alakították ki.

Fő épülete a királyi palota
Fő épülete a királyi palota

Volubilis

Ez egy részlegesen feltárt római kori romváros Meknès közelében. 1997-től az UNESCO világörökség listáján is szerepel.

Az eredetileg karthágói települést évszázadokon át uralták a rómaiak, majd a 3. század végén berber törzsek foglalták el. A 8. században innen indult útjára a Marokkót megalapító Idríszida-dinasztia. A város a 11. századra elnéptelenedett és romba dőlt.

A 19. század közepén kezdték meg a régészeti ásatásokat és mára turisztikai látványossággá vált. A város nyüzsgő kereskedelmi életét jól mutatja, hogy több mint 120 üzlethelyiséget azonosítottak eddig, a pékségektől a bronzművesműhelyig.

Körülbelül felét ásták ki eddig, elsősorban a városközpontot és a római főutcát és a legfontosabb középületeket rekonstruálták. Legjelentősebb része a Caracalla diadalíve, amit a római császár és anyja dicsőségére emeltek.

Egy részben feltárt romváros
Egy részben feltárt romváros

Agadir

Az elmúlt időszakban népszerű nyaralóhely lett az óceánparton fekvő város.

1960-ban súlyos földrengés következtében szinte teljesen megsemmisült, ezért a mai Agadir nagyrészt modern építészetet tükröz, eltérően Marokkó többi, hagyományokban gazdag városától. Emiatt fejlett turisztikai központtá vált.

Legnagyobb vonzereje a hosszú, homokos tengerpartja, ami a képeken is sokszor szerepel. A város éghajlata egész évben kellemes, a napfényes órák magas száma és a mérsékelt hőmérséklet ideális üdülőhellyé teszi Agadirt.

Hosszú tengerpartja miatt is népszerű
Hosszú tengerpartja miatt is népszerű

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató