Kolumbia legszebb helyei – 18 csodás látnivaló

by radopeter1983
Kolumbia legszebb helyei

Kolumbia az egyik legegzotikusabb ország, ahol a történelem, a kultúra és a természet is rengeteg látnivalót nyújt. Ezek közül mutatok be 18 helyszínt!

A Föld második legnagyobb biodiverzitásával rendelkezik. Területe magában foglalja Amazónia esőerdőit, magas hegyvidékeket és sivatagokat is. Ez az egyetlen ország Dél-Amerikában, amely az Atlanti- és a Csendes-óceán mentén is jelentős partvonallal és szigetekkel rendelkezik.

Timiék két hónapot töltöttek Kolumbiában, itt olvashatod a képes beszámolót!

Kolumbia legszebb helyei

Medellín

Kolumbia második legnépesebb városa az Aburrá-völgyben található, hegyekkel körülvéve. Egész évben kellemes az időjárása.

Híres orchideáiról, virágairól. Innen is ered a Capital de las Flores vagyis A virágok fővárosa név. Ezt ünneplik meg évente a Virágfesztivállal (Feria de Flores).

A város központja a Plaza Botero, amely Fernando Botero, híres kolumbiai művész szobraival van tele. A Comuna 13 egykor hírhedt bűnözési zóna volt, ma már a város szociális és kulturális átalakulásának jelképe. Színes graffitik és a falfestmények, valamint a helyi művészek alkotásai láthatók itt.

Kolumbia legnépszerűbb turisztikai célpontja
Kolumbia legnépszerűbb turisztikai célpontja

Guatape

Medellíntől körülbelül két órányi autóútra található a kisváros, amely színes házai és természeti szépségei miatt lett ismert.

A házaknak a színes homlokzatát és díszítő elemeit nevezik zocalos-nak. Ezek a festmények a házak alján találhatók, és gyakran helyi legendákat, történeteket és kulturális motívumokat ábrázolnak.

A természeti látnivalók között kiemelkedik az El Peñol szikla. A 200 méter magas gránitsziklára 740 lépcsőfokon jutunk fel, ahonnan csodás kilátás nyílik a hegyekre és a tájra. Kemény menet, de megéri! 🙂

Ugyancsak látványos az a rendkívül ágas-bogas alakú hatalmas (több mint 2200 hektáros) víztározó, aminek egy-egy ága több irányból is határolja a települést.

Ez a szikla sok képen megjelenik
Ez a szikla sok képen megjelenik

Caño Cristales

Itt van a világ egyik legkülönlegesebb természeti csodája, a színes folyó.

A folyó piros, sárga, zöld, kék és fekete árnyalatokat mutat. Színgazdagságának fő forrása a Macarenia clavigera nevű növény, amely a mederben él. Vize rendkívül tiszta, mivel a környékén nincs üledék vagy szennyeződés.

Az esős évszak után, június és november között, ezek a növények élénk piros színre váltanak, amit a napfény tovább fokoz.

Cartagena

Kolumbia egyik leglátogatottabb és legvonzóbb városa, mely a Karib-tenger partján helyezkedik el.

Óvárosa a világörökség része, és az egyik legjobban megőrzött spanyol gyarmati város a Karib-térségben. Számos történelmi épület és múzeum, valamint macskaköves utcák és csodás templomok találhatók itt.

Egy domb tetején meghatározó látképe a városnak a San Felipe de Barajas-erőd. A 16. században épült erődítmény a spanyol gyarmati időkben védelmi célokat szolgált.

Cartagena folyamatosan fejlődik, ezt leginkább a Bocagrande negyedben látható. Ez a váors modern része, híres a felhőkarcolókról, a luxusszállodákról és bevásárlóközpontokról. Népszerű a turisták körében strandjai és élénk éjszakai élete miatt.

Egyre népszerűbb város a tengerparton
Egyre népszerűbb város a tengerparton

Jardin

Neve kertet jelent, ami tökéletesen illik a városra és a környékre.

A város főtere színes, koloniális stílusú épületekkel és pálmafákkal van körülvéve. A tér központjában található az Immaculata koncepciója templom, amely neogótikus stílusával kiemelkedik.

Legismertebb természeti látványossága a Cueva del Esplendor. Ez a barlang egy vízesést rejt magában, amely egy lyukon keresztül ömlik be a barlangba.

Maga a város is nagyon szép
Maga a város is nagyon szép

Bogota

Több mint 2600 méter tengerszint feletti magasságával az egyik legmagasabban fekvő főváros a világon.

Fő vonzereje a La Candelaria, az 1500-as években alapított óváros, ahol sok kávézó, vendégház és történelmi emlék található. Sokszínű kulturális és művészeti élettel rendelkezik. Ezek többsége a város központja körül található, és gyalogosan bejárható.

Bogotában rengeteg múzeum található. Ezek közül az egyik leghíresebb a Botero Múzeum. Fernando Botero, a híres kolumbiai művész műveit mutatja be, valamint saját gyűjteményéből származó műalkotásokat, beleértve Picasso, Monet és Dalí műveit.

A város látképe a tőle keletre fekvő Cerro de Monserrate csúcsról tekinthető meg. Kb. egy órás sétával is elérhető.

Kolumbia fővárosa
Kolumbia fővárosa

Guadalupe

A város leginkább egy kis pataknak köszönheti ismertségét.

A „természetes jacuzziként” is ismert Las Gachas patak természetes medencékkel és vörös színű sziklákkal vonzza a látogatókat. Ezek a mélyedések tökéletesek a fürdőzéshez.

Ám a város is megér egy látogatást. A központban található Plaza Principal téren áll egy ikonikus templom, amely egy gyönyörű koloniális stílusú épület.

Tatacoa-sivatag

Bár sivatagnak nevezik, valójában egy száraz trópusi erdő. Különleges geológiai képződményei miatt népszerű turisztikai célpont.

A sivatag két fő területre oszlik: a szürke zóna, amelyet „Los Hoyos”-nak neveznek, és a vörös zóna, „Cuzco”. Ezek a területek csodás sziklaformációikkal és mély kanyonokkal rendelkeznek. A vörös zóna különösen híres a vörös agyagos talajáról és a különleges, természetes szobrokat formázó szikláiról.

Mivel itt minimális a fényszennyezés, ezért remek helyszín az éjszakai égbolt megfigyelésére. Van egy csillagvizsgáló, ahol teleszkópokkal figyelhetjük meg a csillagokat és a bolygókat.

Ez a rész a Vörös zóna
Ez a rész a Vörös zóna

Cali

Kolumbia kulturális, ipari és sportközpontjának egyik kiemelkedő városa.

A salsa fővárosaként ismert, ahol a zene és a tánc szerves része a mindennapi életnek. A városban számos salsa klub és bár található. A Feria de Cali fesztivált minden évben a salsa ünnepeként rendezik meg.

A 26 méter magas Krisztus szobor a város egyik legikonikusabb látványossága, amely a Tres Cruces hegy tetején található. A szobor körül gyönyörű kilátás nyílik. Másik kilátópontja a 44 emeletes Cali Tower, a város egyik legmagasabb épülete.

A salsa fővárosa
A salsa fővárosa

San Andrés

A sziget körülbelül 700 kilométerre északnyugatra fekszik Kolumbia partjaitól a Karib-tengeren, közel Nicaragua partjaihoz.

Népszerű turisztikai célpont a fehér homokos strandjai, kristálytiszta vize miatt. Legszebb strandja a Johnny Cay, ami San Andrés partjaitól rövid hajóútra található. A kicsi sziget minden részén csodás fehér homokon élvezhetjük a nyaralást.

A sziget déli csücskében van a Hoyo Soplador. Ez egy természetes gejzír, amely látványos vízsugarat lövell ki a levegőbe, amikor a hullámok a szikláknak csapódnak.

Érdemes megemlíteni San Andrés a karibi, afrikai és spanyol hatások keveredését. A sziget lakói, akik nagyrészt kreol nyelvet beszélnek, megőrizték hagyományaikat és szokásaikat, amelyek a zene, a tánc és az ételek terén is megnyilvánulnak,

A Karib-tengeren lévő sziget nagyon kedvelt
A Karib-tengeren lévő sziget nagyon kedvelt

Popayán

Történelmi téren az egyik legjelentősebb kolumbiai város az Andok lábánál fekszik.

Gyarmati építészete kivételesen jól megőrzött, és a város történelmi központja tele van 16-18. századi épületekkel. A városközpont 2005-ben a UNESCO világörökség részévé vált. Fehérre festett épületei miatt Fehér városnak is nevezik.

Vallási szempontból is fontos város. Számos jelentős templommal és kolostorral rendelkezik, mint például a San Francisco és a Santo Domingo templom. Egész Latin-Amerikából érkeznek ide zarándokok minden évben a nagypénteki körmenetre.

Híres zarándokhely
Híres zarándokhely

Salento

A kisváros az ország kávétermelő régiójának egyik fő központja.

A környező kávéültetvények látogatása kihagyhatatlan élmény. A látogatók betekintést nyerhetnek a kávétermesztés és feldolgozás folyamatába, és természetesen meg is kóstolhatják a frissen pörkölt helyi kávét.

Érdemes felgyalogolni a Mirador Alto de la Cruz kilátóhelyhez. Egy rövid, de meredek sétával érhető el, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Salento városára és a Cocora-völgyre.

A környék nagy kávétermelő vidék
A környék nagy kávétermelő vidék

Valle de Cocora

A Cocora-völgy Kolumbia egyik legszebb és leglátványosabb természeti területe a Los Nevados Nemzeti Parkban található.

A völgy leginkább az óriási viaszpálmáiról ismert, amelyek Kolumbia nemzeti fái. Akár 60 méter magasra is megnőhetnek, ezzel a világ legmagasabb pálmafajai közé tartoznak.

Több túraútvonal is ki van alakítva, ahonnan remek kilátás nyílik a pálmafás mezőkre.

A völgy tele van ezekkel a magas pálmafákkal
A völgy tele van ezekkel a magas pálmafákkal

Santuario de Las Lajas

A neogótikus bazilika az ország déli részén, Ipiales város közelében található.

A 20. század elején épített templom impozáns homlokzata és tornyai a sziklafalhoz simulva nyújtanak látványos képet, mintha a szurdok természetes része lenne. Az épület maga a Guáitara-folyó fölé emelkedik, egy hídon keresztül juthatunk a templomba.

A helyi legenda szerint egy vak lány és édesanyja itt látta a Szűz Mária képét egy sziklán, és a lány csodálatos módon visszanyerte látását. Azóta a hely zarándokhely lett, ahol a hívők imádkoznak és csodákat remélnek.

Az ország leghíresebb temploma csodás környezetben van
Az ország leghíresebb temploma csodás környezetben van

Guatavita

A Bogotától 75 km-re északkeletre fekvő város a közeli Guatavita-tóról híres, amely számos legendának és történetnek ad otthont.

A Guatavita-tó egy kerek krátertó, amely a legenda szerint az ősi Muisca törzs szertartási központja volt. A Muisca nép itt rendezte beavatási rítusait, ahol a törzsfőnök aranyporral borítva hajózott a tó közepére, majd arany- és drágaköveket dobott a vízbe áldozatként az isteneknek. Ez a legenda az El Dorado (az aranyember) mítoszának alapja.

A városban található Museo Indígena bemutatja az említett Muisca nép történelmét, életmódját és művészetét. Emellett ki kell emelni Guatavita kézműves piacát is.

A mellette lévő tóhoz legendák kapcsolódnak
A mellette lévő tóhoz legendák kapcsolódnak

Sierra Nevada de Santa Marta

Az Andoktól elkülönülő hegységben található Kolumbia legmagasabb pontja.

A Pico Cristóbal Colón több mint 5700 méteres magasságot ér el mindössze 42 kilométerre a karibi partoktól, ezzel a legmagasabb parti hegység a világon. Viszonylag kis területen fekszik és teljes egészében 200 méternél alacsonyabb területek övezik.

A legtöbben Santa Maria tengerparti városból érkeznek, ami az egyik legfontosabb turisztikai központ a Karib-tengeren.

Nem messze a tengerparttól van Kolumbia legmagasabb hegycsúcsa
Nem messze a tengerparttól van Kolumbia legmagasabb hegycsúcsa

Barranquilla

Kolumbia egyik legfontosabb városa, amely az ország északi részén, az Atlanti-óceán partján, a Magdalena-folyó torkolatánál található.

A nagyböjt előtti utolsó héten minden évben karnevált rendeznek, amikor Barranquillát a bolondok városának nevezik. Az esemény négy napon át tart, és a színes parádék, táncok, zenei előadások és hagyományos kosztümök kavalkádja jellemzi.

Történelmi negyedei és építészeti látnivalói is figyelemre méltóak. A régi városközpontban számos gyarmati és neoklasszikus épület található, mint például a San Nicolás de Tolentino-templom és a La Aduana Kulturális Központ.

Építészete kiemelkedik
Építészete kiemelkedik

Chicamocha-kanyon

A hatalmas kanyon a Chicamocha-folyó által évmilliók során kialakított szakadék, amely lenyűgöző szépségével és méreteivel a turisták és természetkedvelők kedvelt célpontja.

Több mint 2000 méter mély és mintegy 227 kilométer hosszú, ezzel Kolumbia egyik legmélyebb és leghosszabb kanyonja. Falai sziklás képződményekkel és buja növényzettel tarkítottak.

A kanyon területén található a Chicamocha Nemzeti Park. Itt sétányok, kilátópontok, kötélpályák és különböző extrém sportok várják a látogatókat. Emellett egy modern sikló is működik, amely lenyűgöző kilátást nyújt a kanyonra.

A folyó mély szurdokot vájt ki
A folyó mély szurdokot vájt ki

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató